Amniocentéza len kvôli veku

niki0121
7. jún 2012

Ahojte! Aké máte skúsenosti s amniocentézou kvôli veku. V marci som mala 35 rokov. Je potrebná ,alebo nie. Výsledky krvi prvé v 13 týždni aj druhé v 16 týždni boli dobre. treba aj tak amniocentézu???

anjelicek26
7. jún 2012

@niki0121 - netreba, je to zbytocne riziko.. 1 z 200 deti amniocetezu ukonci potratom :( Takze ja by som amniocetezu volila len ak by mam riziko vyssie ako 1:200...

janinah
7. jún 2012

mne bola navrhnutá pri teh. vo veku 42 r.,odmietla som,dieťa zdravé,odmietla som hlavne pre štatisticke 1% spont.potratov po tomto zákroku a tiež preto,lebo by som donosila akékoľvek dieťa /zistila som si totiž ako sa to príp. choré dieťa "dáva preč"/...akýkoľvek výkon,zákrok,operáciu lekár môže doporučiť,ale nie nariadiť 😉

monky978
7. jún 2012

ja pri druhom budem mať tiež viac než 35 a akurát dnes som to rozoberala, že určite nepôjdem... beriem to ako zásah do organizmu a aj môjho tehotenstva..

maminuska
7. jún 2012

@niki0121 ja mám dve amnicentézy a aj vďaka nim ako také kľudné tehotenstvo . Lenže - amniocentéza je uplne zbytočná, ak si chceš dieta ponechat aj keby bolo geneticky poškodené.
Musíš veidet čo urobíš ak sa dozvieš že dieta nie je v poriadku. Ja som mala amniocentézu prvu v 26 roku lebo som mala zlé alfafetoproteíny , druhu pre vek , v čase otehotnenia som bola v 35 roku a v tomto prípade som mala dobré alfafetoproteíny.
Je to síce zákrok dosť nepríjemný ale nijak zvlášt bolestivý. Keď som sa pýtala primára na genetike , že kolko potratov sa vyskytlo v jeho praxi vdaka amnio , tka za 20 rokov praxe iba jeden.

didiana333
7. jún 2012

Ja som išla z vlastnej vôle,mala som 36,ked som čakala posledného syna...nelutujem,stálo mi to za ten klud,ktorý som mala počas celého tehu....nebolelo to ,nemala som žiadne problémy ani bolesti,kludne by som išla na amnio hocikedy.... o potrate kvôli amnio som vždy len počula,žiadny lekár mi nikdy nepovedal,že nejaká žena potratila kvôli tomu,že bola na amnio...myslím,že ak sa má plod potratiť,amnio vo vela prípadoch za to nemôže...

niki0121
autor
7. jún 2012

Ďakujem Váhavým za správičky. Tiež som rozhodnutá, že tam nepôjdem. Na 20 týždeň idem na morfologický ultrazvuk a ak aj ten bude o.k. myslím, že amnio nieje potrebná. Čítala som dokonca aj príspevok, že mamina mala všetky výsledky v pohode a narodilo sa ejej choré dieťatko. tak o čom to všetko je? Prírody si robí svoje. Ja som mala jeden spontánny potrat a tam som mala tripl test v 13 týždni zlý. Druhý mi nestihli ani urobiť

carodejnica
7. jún 2012

@niki0121
Ja som to zrovna v tomto tehotenstve riešila. Bola som rozhodnutá ísť len v prípade, ak budú zlé výsledky z krvných testov, zo sona a podobne. Rozhodla som sa absolvovať aj špeciálne genetické sono v 20tt (je oveľa podrobnejšie ako klasické morfologické) - u nás v ZA to robí táto súkromná ambulancia http://www.prenatalzilina.sk/ultrazvukove-vyset... - skús sa spýtať, aké su možnosti v Košiciach.
Keďže som mala dobré výsledky, tak som amnio odmietla, dokonca aj na genetickej ambulancii mi povedali, že v mojom prípade nie je čo riešiť...

Inak tiež ako píše @janinah tiež som bola rozhodnutá dieťa donosiť (aj keď nie som veriaca). Z toho istého dôvodu, že som si raz prečítala, ako sa choré dieťa "dáva preč", a po tom, čo som si prečítala tento krásny a smutný článok http://www.pluska.sk/ine/pribeh/viem-umrie-pret...

Vyšetrenia som chcela absolvovať hlavne kvôli tomu, aby som som sa tak nejak uspokojila, že všetko je v poriadku. 🙂

simi251
7. jún 2012

@niki0121 Ahoj. Pridam ti svoju skusenost. Len aby si mala prehlad ze da sa aj inak na to vsetko pozerat. Ked som otehotnela, mala som 34 a pol roka. Par mesiacov pred tym som isla ku svojej obvodnej lekarke a chcela som aby mi urobila aspon nejake krvne testy, pripadne EKG a podobne len pre dobry pocit ze som stale OK a ze mozem pokojne otehotniet. Moja doktorka ma otocila skoro hned vo dverach, ze naco, ze som predsa este mlada a zazelala mi vela stastia. Citila som sa v tom momente ako hypochonder. 😀 😀 😀 😀 2 mesiace po mojej 35ke sa mi narodil uplne zdravy syncek, porod bol bez akychkolvek komplikacii ako aj cele tehotenstvo. Tu kde zijem je rodit aj v 40ke uplne normalne a amniocenteza sa odporuca naozaj az po zlych testoch. Takze len kvoli veku by som na amnio urcite nesla. Neviem preco tu na SK takto deptaju tehulky. Niekto mudry urcil nejaku pomyselnu hranicu ze 35 a teraz sa mamicky boja a stresuju uplne zbytocne.

niki0121
autor
7. jún 2012

@simi251 Ďakujem ti veľmi pekne. Upokojila si ma. V prvom prípade keď mi vyšli zle výsledky som bola rozhodnutá, že si dieťa nenechám. Ale teraz keď sú výsledky o.k. zas nechcem riskovať, že o dieťa prídem kvôli amnio.

brita
7. jún 2012

@niki0121 Ahoj, ak mas vsetky vysledky z krve a utz v poriadku, nie je absolutne dovod ist na amnio, proste nie je indikacia. A hlavne treba povedat, ze dost vela kociek po amnio potratili a je to fakt, takze ja by som to neriskovala, ak to nie je skutocne nevyhnutne. Neboj sa, nemysli na zle veci, nemas na to dovod 😉

niki0121
autor
7. jún 2012

@brita Ďakujem za povzbudenie!!! *Som rozhodnutá tam neisť.

slavik
7. jún 2012

ja budem mať 36 ked porodím svoje prvé dieťa. Amnio som odmietla kvôli riziku potratu. Nakoľko v mojom okolí boli pírpady ked to nedopadlo dobre. Výsledky som mala dobré.

brita
7. jún 2012

@niki0121 Drzim palce, vsetko je urcite v poriadku. 😉

ladena
7. jún 2012

Ahojte, no aj ja som bola na amnio a mala som zlé výsledky ,mala som 33 a na genetike nikoho nenutia na pohovore som sa s nimi krasne porozpravala o všetkom a išla som len preto že v mojej rodine mame postihnutu sestrenicu tak som sa rozhodla a nie je to vôbec bolestivé len taky vpich a mam krasneho synčeka,tehotenstvo som si v klude potom uživala. Takže držím palčeky a prajem spravne rozhodnutie 🙂 😉

anjelicek26
7. jún 2012

@niki0121 - poznam pripad maminy, co mala vysledok 1:3200 a dietatko je postihnute. Dlho sa z toho spamätavala, ved vysledok co mali bol podla lekara dobry. No bol.. znamena to len 1 poslodene dietatko a 3200 zdravych s tymto vysledkom. Bohuzial jej bolo prave to jedno.

Predovsetkym je dolezity dobry morfologicky ultrazvuk a lekara, co sa v tom fakt vyzna - ten by anomalie a nezrovnalosti odhali.

jonas17
7. jún 2012

@niki0121 ja som rodila v 38 rokoch a tiež som nešla na amniocentézu.všetky výsledky som mala v poriadku, tak načo zbytočne riskovať. a aj na downa som mala vysoké riziko 1:250, tiež kvôli veku, vlastne vek všetky výsledky skresľuje...na tej amniocentéze niekto pekne zarába, preto sa to robí, ved koľko to stojí? a vraj 1 zo 100 potratí, tak riziko je podľa mňa dosť vysoké..

akova
7. jún 2012

@niki0121 Ahoj, ja som na amnio nešla, tiež presne ako ty som sa rozhodovala či ano, alebo nie... mám 38 rokov. Bola som rozhodnutá isť na amnio jedine v prípade zlých tripple testov, ale tie boli ok. Doktor ma ale aj tak poslal na genetiku, tam som bola na konzultácií s genetikom, výborným doktorom, ktorý ma upozornil ake su môžne riziká , bola to taka diskusia.... a rozhodla som sa, že namiesto amnio absolvujem morfologický ultrazvuk u dr. Čunderlíka. Ultrazvuk dopadol vyborne a narodil sa mi aj zdravý chlapček. Takže ak nemaš dôvod ísť, tak by som na tvojom mieste len kôli veku nešla.

cecil36
8. jún 2012

@niki0121 ja som otehotnela v 37 a amnio som odmietla. Prvy test mi vysiel hranicny- tzv sede pasmo, druhy AFP bol ok. Podstupila som vsetky mozne screeningy a 3 morfo uzv u Dr. Cunderlika. Nastastie vsetko ok. Bola som aj na konzultacii na amnio, ale nakoniec som ju odmietla aj preto, ze sme na babo dlho cakali a aj preto, ze som mala hematom, krvacanie a nizko polozenu placentu. Riziko potratu v mojom pripade bolo vyssie ako moznost, ze babo bude mat DS. Dnes mame doma polrocneho syna 🙂 Iba kvoli veku by som v tvojom pripade na amnio nesla.... 😉

zuzana75
8. jún 2012

ahoj, aj ja mam 37 rokov a cakame nase prve babatko- bude to mala princeznicka. Tiez som nesla na amniocentezu, kedze testy boli ok a aj ultrazvuk zatial Ok. podpisala som papier u mojej doktorky, ze nejdem a hotovo.. drzim palceky a treba pozitivne mysliet. co som sa naucila dost rychlo po tom vsetkom co sme si preskakali.. ( otehotneli se az po ET) a zatial je vsetko ok, tak dufam, ze v oktobri budeme obe zdrave a uzivat si s tatinom.. 😉

niki0121
autor
8. jún 2012

Srdečná vďaka za povzbudenia kočky. všetkým nám držím palce aby sme boli my aj detičky O.K. a po pôrode sa všetci tešili , že sme krásny a zdravý.

laura0
8. jún 2012

@niki0121 ja mam 36 rokov a cakam druhe dietatko ,amniocentezu som podstupila tu skoršiu v 13 tt takze este pred odberom krvi na AFP a tripple testy kôli veku ,vysla nastastie dobre a nasledne na to aj tie testy vysli dobre ,este raz sa rozhodnut neviem ci by som isla ,ak mas dobre vysledky z krvi ale na druhej strane som asi kludnejsia .Tazko radit musis sa rozhodnut sama. 😉

niki0121
autor
8. jún 2012

@laura0 Tu nejde o rady, ale o skúsenosti.

melinduska
8. jún 2012

@niki0121 ja som tiež mala indikáciu len kvôli veku, pretože testy boli dobré. Amnio som podstúpila aj keď viem, že na všetky choroby nie je ale aspoň tie hlavné a som kľudnejšia.

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
bambola
8. jún 2012

@niki0121 a ja by som veru sla, duplom ak je to doporucene. ak je plod zdravy a silny nema sa mu co stat. riziko spontanneho potratu je velmi velmi malicke. ale to je cisto len moj nazor vychadzajuci z toho, ze ja by som chore dietatko vychovat nevedela/nechcela/nebola schopna/................ (vyberte si) ty vies ako a na co sa citis.

a rady typu...... moja znama bola a hento a tamto.............a .............. moja znama nebola a aj tak a hento a tamto........ chapes, to je rada na nic.

stvura
8. jún 2012

@niki0121 sme vrstovnicky, nesla som na amnio (maly ma 3t) - absolvovala som ju pri prvom kvoli zlym vysledkom

althejka
11. jún 2012

to potratenie po amnio je naozaj take minimalne, ze by som ho ako dovod preco ju nepodstupit neudavala.ale paci sa mi ze tu ma kazda tretia holka aspon dve kamosky,ktore po nej potratili 😉 skoda,ze sa vieme tak strasit namiesto,aby sme sa povzbudili. ja mam odber plodovej vody za sebou, bolela menej ako odber krvi z ruky, trvala 4 minuty a 😢 aj ked teraz cakam na vysledok / este dva tyzdneeeee, som kludnejsia,lebo ho nijako neovplyvnim, ale mam lepsi pocit,ze budem vediet co a ako. netrufam si vsak nikde tu v diskusiach pouzivat slovo chod a nechod. to je na rozhodnuti kazdej buducej maminy, ktora kona pre co najvacsie dobro jej dietata. ja som si vsak v mojom pripade uvedomila,ze naozaj neviem, ci ja prave to postihnute babo mat nebudem. pretoze naozaj tie deti po svete existuju.a ked budem v ruke drzat papier s dobrou,alebo zlou spravou, mozem sa novej situacii prisposobit. som to chcela tak nejako strucne vyjadrit 😀

barca20
11. jún 2012

....niki0121 : Ahoj, som síce o dosť mladšia ako ty ale taktiež som bola na amnio kvôli manželovmu postihnutému strýkovi, a kvôli bratovmu ráštepu pery. Na začiatku som čítala internet a všetko možné aby som sa správne rozhodla. Poviem to takto bála som sa potratu čakáme naše prvé dieťatko a chcem aby bolo všetko o.k. Na internete som čítala strašné veci po ktorých som nechcela ísť na amnio, ale nakoniec som sa rozhodla, že percento potratu je malé na to aký kľud budem mať ak mi povedia pozitívne výsledky. Jediné z čoho som bola nervózna že nám výjdu zlé výsledky a budem sa musieť rozhodnúť o živote nášho bábätka. Chvala bohu dopadli dobre. Riziko potratu sa najviac zníži tým ak tam pojdeš pokojná a uvolnená, Ja som mala hlavne zlý pocit z nemocnice ale asi hodinu po ubytovaní na izbu nás zobrali na sono kde nám robili amnio. V prvom rade som sa na tej posteli uvolnila a nebolelo ma nic ani vpich ani odber. A bábätko bolo tým padom tiez pokojne a nebol ziaden problem. ani najmensi. A ak sa niektorá bojí ci to boli alebo nie poviem vám ze pichnutie ihlou do prsta bolí ovela viac ako amnio. Takže strach mat nemusí ani jedna z vás. Ci uz pojdes alebo nie je na tebe. Ale ja som rada ze som sa tak rozhodla. Teraz sme kludný. Stálo to za to. Naozaj neist kvoli riziku potratu je asi blbost. 🙂

vladkap
11. júl 2012

Ahoj, mám 37 a na amniocentézu by som nikdy nešla, aj teraz som ju odmietla. Mňa by aj tak neovplyvnila, nikdy by som nešla na potrat, aj keby som vedela, že s miminom niečo je. Väčšinou prebehne bez komplikácii, ale môže po nej nasledovať slabé krvácanie, čiastočné odtekanie plodovej vody, potrat, predčasný pôrod, infekcia, poranenie plodu.. aj keď v malých percentách, ale čo ak. Ak si vnútorne vyrovnaná, nepotrebuješ ju. 😉

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre