Magnesolv v 11. týždni

sandral
3. apr 2018

Ahojte, som v 11. t.t. a pred 10 dňami som začala užívať Magnesolv. Gynekológ, mi odporučil 2 vrecúška denne, čo aj beriem.
Problém je v tom, že mám už 3 deň riedku stolicu, aj 2x, 3x denne. Viem, že magnézium niekedy spôsobuje takéto problémy, tak neviem, či ho neznížiť?

alobalka
3. apr 2018

@sandral áno, hnačka bude určite z toho, sú to veľmi vysoké dávky. Ale poradila by som sa s dr, zrejme mal dôvod dať ti takú dávku. Väčšinou sa taká dávka dáva vo vyšších týždňoch tehotenstva. Navyše baby berú železo, ktoré zapeka a tak sa tá riedka stolica zmierni. ..možno ho budeš užívať kratkodobo a teda to treba vydržať. ..ak je teda na to dôvod. ..

topasitta
3. apr 2018

Ahoj @sandral . Skus magnerot, ovela lepsie sa vstrebava a tak hnacku nesposobuje ☺

sandral
autor
3. apr 2018

@topasitta Ďakujem, je možné ho kúpiť aj bez receptu? Môj dr. má totiž od dnes 14 dní dovolenku.

maminuska
3. apr 2018

@sandral magnesol u mňa spôsoboval brutálne hnačky , musela som ho vymeniť lebo som sa aj bála niekde ísť aby som sa nepototo. Brala som magnerot a ten bol super. Len ho celý platíš, aj keď je na recept. Je voľnopredajný .

alobalka
4. apr 2018

@sandral bola by som opatrná, magnerot ti nebude spôsobovať hnačku (podľa toho koľko si ho budeš dávať) ale obsahuje aj oveľa menej voľného horcika ako magnosolv (áno, magnerot sa lepšie vstrebava) . Ale ide o to, prečo ti dr dal tak vysokú dávku horcika? Aby si to tým magnerotom vykryla. .. Mala si nejaké problémy?

topasitta
4. apr 2018

@sandral ano, je ☺
@alobalka vyssia davka, ktora sa nevstrebe, aj tak nespravi dobru sluzbu v pripade nedostatku magnezia , prejde telom a vyluci sa. Dovody, pre ktore sa doktor rozhodol, mozu byt rozne. Magnosolv je jediny horcik ciastocne hradeny poistovnou. Alebo ako si hovorila, ak sa uziva zelezo, zapcha bude miernejsia alebo nebude. Ale stretavam sa aj s tym, ze firmy motivuju (aj financne) lekarov, aby predpisovali urcity produkt,ospievaju ho, samozrejme nepovedia, ze konkurencny produkt je lepsi. A pokial si lekar sam viac nepostuduje, nevie o lepsej alternative. Dufam, ze to nie je aj tento pripad ☺ alebo to predpisal predtym viacerym a tazkosti nemali. Kazdy to znasa trosku inak.

alobalka
4. apr 2018

@topasitta len jej dal veľmi vysoku dávku na to, že je v 11tt, preto som sa pýtala na dôvod prečo ho berie a inak súhlasím: )

sandral
autor
4. apr 2018

Od 8 tt mi bývalo otrasne zle, vtedy mi povedal, že ak ma to neprejde v 10 tt mi predpíše Magnesolv. Keď som ho vyberala v lekárni, tak mi známa lekárnička povedala, že poväčšine predpisujú Magne B6.
Dnes som sa jej pýtala, tak mi povedala, že podľa nej je tá dávka vysoká a odporučila mi Magne B6, ale už neviem, čo mám robiť.

fkata
4. apr 2018

Ja som tiež brala Magnesolv od 6. týždňa, až do 13. týždňa. Dr. mi ho dal ako prevenciu potratu, nakoľko predtým som mala MA 3x vo 8. týždni.
Druhý lekár sa vyjadril, že je to blbosť a aj lekár u ktorého som rodila, vraj preto mal malý slabý svalový tonus po pôrode.
Ja som brala 2/denne, ale bez hnačiek. Po 19. týždni mi ho dal znova, ale nakoniec mi ho vymenil za Magnézium 400 mg + C vit. od Dr. Max.
Radšej sa spýtaj iného lekára, lebo čo ja viem, tak B6 by sa v tehotenstve nemal.

dr_janka
30. okt 2018

@topasitta a aby bol ucinny, musis zjest 6 tabliet denne 🙂 Magnosolv je na recept a tiez vstrebavanie je vyborne. Magnerot je len dobra reklama s orotovou ;)

dr_janka
30. okt 2018

@maminuska ked je volnopredaj, tak nie je liek , nie je na recept ;)

dr_janka
30. okt 2018

@sandral Magne B6 nemaju radi kolegovia gynekologovia, lebo z B6 su vlke plody...ak nechces liek, ale vyzivovy doplnok, tak to si kup ten magnerot ...

dr_janka
30. okt 2018

Ak by som mohls trosku aj odborne do tejto debaty...ked naozaj treba horcik, tak dam jednoznacne magnosolv. Ked prehana, tak znizit davku, polsacku 2x denne. Ked prehana i tak, zrejme ma telo dost horcika a teda netreba nic. Ak chcete horcik len v estetickom mnozstve, tak si kupte v lekarni nejaky vyzivovy doplnok. Ci uz magnerot( najdrahsi na trhu, nakladna reklama ;). Alebo storocny magnesium lactici, ktore uzivali aj vase matky. Magne B6 nie koli velkym plodom a chuti do jedla, co ziadna nechceme 🙂 Na koniec horciky sieti dr.max, partner plus...co su kvalitou na urovni horcika z lidla...hadam ma za moj nazor nikto nezabije. Komu pomoze, tak som rada. Komu sa nepaci, nech neriesi a ide si svoje...

topasitta
30. okt 2018

@dr_janka prepac, vies vobec rozdiel medzi liekom a vyzivovym doplnkom? Preco tu pises, ze magnerot je vyzivovy doplnok, ked to tak nie je? Zajtra ti z prace poslem tabulku - porovnanie roznych preparatov s obsahom horcika, vytvorenu na zaklade SPC. A ano, ma na to vplyv sol, na ktoru je horcik naviazany, inak sa vstrebava laktat, inak orotat... 6 tabletiek za den sa dava preto, lebo telo nema schopnost vstrebat tolko horcika v jednorazovej davke, nastastie - hnacka ako vonkajsi prejav je este znesitelna oproti rozvratu vnutorneho prostredia, vsak.

A tvrdenie, ze ak sa vyskytne po uziti hnacka, tak horcik asi telo nepotrebovalo, ma celkom pobavilo. To asi vsetci pacienti, ktori absolvuju pripravu na kolonoskopicke vysetrenie (piju roztok siranu horecnateho, nasledne dojde ku komplet alebo takmer komplet vyprazdneniu obsahu criev), asi teda ziaden horcik nepotrebovali 😂😂😂👏

topasitta
30. okt 2018

@dr_janka a dufam, ze si chcela doplnit pre uzivatelov horcika, konkretne Magnosolvu, ze ak maju poruchu funkcie obliciek (tazku), treba zohladnit aj mnozstvo draslika v tomto lieku, a jest potraviny z velmi nizkym obsahom draslika, a uplne najlepsie by bolo, keby im lekar sam odseba navrhne potrebne laboratorne sledovanie hodnot draslika v sere 😉

maminuska
30. okt 2018

@dr_janka ak si doktorka naozaj , tak vyjadrenie že to čo je voľnopredajne nie je liek, nie je pravda. Je potrebné si doštudovať liekovú politiku.

dr_janka
30. okt 2018

@topasitta presne tieto iste veci mi hovorieva aj dievca, reprezentantka, co za mnou chodieva do ambulancie. Takze chapem, ze je to tvoja robota robit reklamu. Ja pacientom davam magnosolv, samozrejme ze su aj komplikovani, kde treba vela veci sledovat. Ale to uz nechajte na nas, my sme skladali prisahu ;)

dr_janka
30. okt 2018

@maminuska prepac, ze som sa vam nechtiac zamotala do reklamy na magnerot. Ako pisem vyssie, kto si chce nechat poradit, tak nech cita. A ano som doktorka a taketo fora, kde ludia davaju rozumy ma vedia vytacat...este raz prepacte, ze som sa vobec obtazovala...

dr_janka
30. okt 2018

@topasitta a tabulku mi posielat nemusis, uz ju mam od tvojej kolegynky. Ale dakujem. Za snahu posielam srdiecko.

topasitta
30. okt 2018

@dr_janka moja praca nie je robit reklamu, ale poradit ludom, ked maju problem s liekmi. Autorka temy mala problem s riedkou stolicou, riesenim je preparat s lepsou vstrebatelnostou 😉
Vies, niekedy ani reprezentanti netrepu dve na tri, aj ked takych je malo.
Ja rady od teba neberiem vazne, kedze ani nevies rozdiel medzi Rx liekom (pre ostatnych liek viazany na lekarsky predpis), OTC liekom ( volnopredajnym) a vyzivovym doplnkom.
Z praxe viem, ze pre pacientov je casto to , co povie lekar, "svate", tak prosim davaj pozor, co tu pises, lebo bezni ludia to budu povazovat za pravdu, kedze mas v nicku dr.

topasitta
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
dr_janka
30. okt 2018

@topasitta zrejme som ti skocila na otlak. Tak prepac, ze ked ma niekto iny nazor a skusenosti, ze ti to nesedi. Nemusis ma tu hned urazat, ja som na vas dve nic zle nepisala. Chcela by som ukoncit tuto debatu, lebo nikam nevedie... A mrzi ma, ze mamicka, co dala tuto otazku, musi citat tieto hadky...

maminuska
30. okt 2018

@dr_janka ja nie som ani reprezentantka farmafiriem . Lenže z núdze cnosť, registráciou liekov , voľnopredajnými liekmi a liekmi na recept sa zoberám úplne z iného hľadiska ( daňového )

dr_janka
30. okt 2018

@maminuska ok. To beriem, prepac.

topasitta
30. okt 2018

Mne na otlak? Vobec nie. Ani nevravim , ze si na mna nieco zle napisala. A ak som ta urazila, prepac. Zle bolo napisane, ze magnerot a to storocne magnesi lactici su vyzivove doplnky - obidva su lieky, dokonca par rokov dozadu bolo aj mg lactici ciastocne hradene poistovnou. A to som chcela ozrejmit, pripadne podlozit argument o lepsej vstrebatelnosti (spominanou tabulkou).
Dufam, ze autorka uz ma trapenie s horcikom davno za sebou.

dr_janka
30. okt 2018

@topasitta ok. Tak to tvrdenie, ze su to vyzivove doplnky, je prehnany. Ale snazila som sa pisat trosku laicky, nakolko skratka OTC , nie je bezna, a ludia jej nerozumeju...

topasitta
30. okt 2018

@dr_janka rx a otc skratku som pouzila po tom, ako si povedala, ze si doktorka, tak ze tomu budes rozumiet, pre ostatnych som dala koment v zatvorke.
Reagovala som teda na laicky napisanu nepravdu. Tvrednie nebolo prehnane, ale nepravdive, preto som sa ozvala, nech v tom maju ludia jasno.
Ked uz ludia chcu za nieco v lekarni zaplatit, nech to aspon ma pre nich zmysel.

dr_janka
30. okt 2018

@topasitta ja moc nie som zastanca, aby od ludi v lekarni vytiahli pomaly 50 e za volnopredajne preparaty. A potom vyplakavaju v ambulancii, ked maju za nieco doplatit na doplatku. Celkovo sa mi tato komunikacia s tebou nepaci, je dost agresivna. A myslim si, ze ludia po precitani tohto celeho, co sa tu dnes napisalo budu mat jasno. Bohuzial...

dr_janka
30. okt 2018

Obsah horcika v magnosolve v jednom sacku...
Liečivo je:

Jedno vrecko (6,1 g) obsahuje 670 mg liečiva magnesii subcarbonas levis (ľahký zásaditý uhličitan

horečnatý), (čo zodpovedá 169 mg horčíka) a 342 mg liečiva magnesii oxidum leve (ľahký oxid

horečnatý) (čo zodpovedá 196 mg horčíka), celkový obsah horčíka v jednom vrecku je 365 mg.

dr_janka
30. okt 2018

Magnerot v 1 tablete ...

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre