7 dňová dcéra nepriberá. Mám ju začať dokrmovať?

eliskadavidova
7. máj 2019

Prosim vám babule mam 7 dnovu dcérku od nedeľe nepribera stale sa jej váha pohybuje medzi 3,6 až 3,7 mliecka nám dosť podľa mňa ale asi si nevie vytiahnuť toľko mam jej dávať radšej každé 3 hodiny príkrm?

fokuska
7. máj 2019

@eliskadavidova Aky prikrm preboha, dufam, ze myslis umele mlieko (formulu) a nie naozajstny prikrm.
A porad sa urcite s lekarkou, ved je este malinka na to aby si "experimentovala" a riadila sa podla cudzich ludi na internete, ktore nepoznaju celkovy stav malej a nevideli ju, nevysetrili.

vanilka83
7. máj 2019

@eliskadavidova ziadny prikrm, ak kojite stale len prikladajte casto vzdy ked vas napadne aj v noci ju majte pri sebe aby sa sama budila na krmenie, nemusi priberat stale rovnako... To ju vazite doma na vahe? To vobec nerobte iba sa vystrasite a s kojenim seknete date flasku a bude po kojeni. Vazit sa ma len u doktora na pravidelnych kontrolach urcite nie denne doma... Je to neobjektivne kedze raz moze mat brusko a crievka plne a raz prazdne... Ak mate pochybnosti urcite skuste oslovit laktacnu poradkynu ona vam vsetko vysvetli a upokoji vas a pozrie ci mate spravne prisatie lebo ak mate prisatie fajn a babo spokojne na prsniku preglga papa a po papani mate maksi prsnik tak sa nemate coho bat, ak sa vam nieco nebude zdat zajdite jej na ORL skontrolovat uzdicky hornu pod perou aj pod jazykom my sme boli rezat dva krat az na druhy krat sa krasne prisal ked ma kratke uzdicky nevie babo dobre do siroka otvorit pusu a prisat sa vtedy moze kojenie aj boliet. Drzim palce

martikaus
7. máj 2019

ak mozem poradit, koj velmi casto...aj kazdu hodinu ak si vyziada...po 6 tyzdnoch sa to trosku upravi. Ja som maleho nikdy nevazila, ak dobre spal, cikal a papal, nebol dovod na znepokojenie🙂 ak das UM, znizi sa ti tvorba vlastneho mliecka. Alebo zavolaj laktacnu, poradi, pomoze, upokoji! Ale to je uz na tebe, zvol tak, aby si bola bez stresu a v pohode. Mala to citi🙂 vela stastia.

fokuska
7. máj 2019

@martikaus To patrilo asi autorke prispevku 🙂

martikaus
7. máj 2019

@fokuska ano🙂

lobic
7. máj 2019

@eliskadavidova poradila by som sa s lekarkou, ale ak mas dost mlieka odsavaj si a krm ju castejsie.

mogaa
7. máj 2019

@eliskadavidova ona je ešte malinká, slabučká po pôrode....budí sa ti na papanie? ak nie, treba budiť....nemusíš ju uplne zobudiť, skús jej dať v polospánku....ak ti zaspí počas kojenia-preberať(hladkať po líčku, pod bradičkou)....naša sa narodila drobučká - mala cca 2300g. Zo začiatku nám ju kázali krmiť každé 2 hodiny(aj v noci). Pred kojením (alebo medzi kojeniami)si odsaj trošku mlieka, keď sa malá zobudí nakoj a skús dať vypiť to odsaté z flaše....Ak nebude viac chcieť, treba ponúkať len častejšie(budiť)....Ešte pár dní počkaj, ak by nepriberala - smer doktorka. A striedaj prsníky - 1kojenie jeden prsník - ide o to aby ťahala nielen predné mlieko(vodové) ale aj zadné(tukové).

yanni
7. máj 2019

Prikrmovanie a dokrmovanie su dve rozne veci🙈
@eliskadavidova

7 dnove dieta kook by malo podla teba pribrat? Dieta nepribera kazdy den. Skor je to narazove. Na akej vahe dieta vazis? A preco ju vlastne vazis?

Tak male dieta pravdepodobne este vela spi. Nema rezim, co je pochopitelne, cize prikladaj ako ta napadne. Cim castejsie, tym lepsie. Nedrz sa hluposti ako kazde tri hodiny atd. Koj na poziadanie. Aj keby to malo byt kazdu pol hodinu: Ono sa to casom upravi. Takto male dieta ma velmi maly zaludok, vytiahne si malo a uz je plne. Tiez materske mlieko sa trovi rychlejsie ako napr formula. Cize budes aj castejsie kojit.
Ak dieta nevrieska cele dni, dostatocne cika, tak ma dost. V ziadnom pripade nevaz, to nema vyznam a iba sa stresujes.

eliskadavidova
autor
7. máj 2019

@yanni praveze vôbec nespi
Spi tak 2 hodiny a potom aj 3 hodiny hore kým zase zaspí
Zdá sa mi ze pije len to predné mlieko a k omu žiadnemu sa ani nedostane
Cika dostatočne ale väčšinou stale vrieska tie 3 hodiny co je hore

eliskadavidova
autor
7. máj 2019

@mogaa budí sa ako sa hej chce
Striedam prsníky ale podla mňa sa nevie dostať k tomu zadnemu

sissinnka
7. máj 2019

My sme mali zas ten problen ze sa nevedel prisat a stale som si mliecko odsavala tym padom som videla kolko asi spapal tak sa jedneho dna naucil aj sam z prsnika a pekne priberal, netreba stresovat bud skusit odsavat aby ste si bola ista alebo stale prikladajte, ked mozte kojte je to najlepsie co mozte pre svoje dieta urobit

nika898
7. máj 2019

@eliskadavidova ucite sa porad s pediatrickou a laktacnou poradkynou. Ak si myslis ze sa nevie dostat k zadnemu mozno je zle prisata skus jej pomoct stlacaj si prsnik aby jej islo mliecko alebo si pres kojenim trosku odsaj bude sa jej lahsie tahat. Nedavaj hnet zbytocne UM je to sajrat podla mna

mogaa
7. máj 2019

@eliskadavidova nič, keď dokojíš - z toho prsníka čo si kojila si odsaj a pri budúcom kojení(po kojení) ho daj z flaše. Uvidíš koľko sa ti podarí ešte odsať....ale ona je maličká, do 10dní by mala mať predpôrodnú váhu, ona sa stále ešte čistí. Inak si kúp klobúčiky a skús z klobúčikov. Naša mala 2300g, mala malé ústa a nevedela si chytiť bradavku. V nemocnici papala zo striekačky, doma prvé dni čisto odsaté MM z flaše(pokiaľ máš ten sosáčik , pre novorodencov - je to ok, lebo z toho to ide ťažšie). Asi po týždni začala papať z klobúčikov a dokrmovala sa odsatým MM z flaše. Po nejakých 2-3týždňoch už priberala max.dávky tak nebolo potreba dokrmovať z flaše, čiže pila len z klobúčikov. Po 2-3mesiacoch nepotrebovala ani klobúčiky🙂 Priberanie nesleduj denne(to je klamlivé)ale týždenne alebo aj za 10dní....Skús kojiť naozaj častejšie(aj ked si potiahne len v polospánku pár glgov)a dokrmovať odsatým MM(hlavne to zadné). Ak do týždňa bude stále na rovnakej váhe, pre istotu doktorka(s tým že jej povedz že si ju aj dokrmovala odsatým MM).

mogaa
7. máj 2019

@eliskadavidova hlavne sa neboj, kamarátka zistila až po mesiaci na poradni že malý má stále popôrodnú váhu, stále si myslela že aké dobré dieťa, lebo stále len spinkal, on sa jej síce prebudil na papanie ale zaspal a ona ho nebudila, takže si potiahol len toľko že dokázal fungovaťale bol len zoslabnutý. Teraz má 4roky, zdravý chlapček nič mu nie je. Ale viem aj o kočke čo jej dcérka nepriberala a v nemocnici zistili že mamička má mala niečo v mlieku, takže museli hneď prejsť na UM. Tiež je to uplne zdravé dieťa🙂. Skús po kojení odsať (to zadné), po ďaľšom kojení dokŕm z flaše.....Je možné že potrebuje len spevnieť aby si vedela vytiahnuť toľko čo potrebuje. Tým že budeš po kojení aj odsávať sa bude tvoriť aj viac mlieka.Ak ti už začne priberať - týždenne aspom 100g môžeš skončiť s dokrmovaním z flaše.

yanni
7. máj 2019

@eliskadavidova Tak, ked sa tu uz pisu pribehy, napisem ti ten nas. Nemas sa coho bat, kazde dieta je ine a par dnove dieta sa este len orientuje. Ono sa to vsetko zlepsi, mozes, ako uz tu radili, aj odsat a skusit dat z flase. Ak mas dost mlieka, bola by skoda davat dietatu UM.
U nas chalani nemali ani jeden problem. Dcera sa narodila s 50 cm a 2790 g. Ked nas po 3 dnoch pustali z nemocnice domov mala ca. 2500-2600 g. Mala zltacku, vela spala, bola slaba na sanie ale vedela sa prisat. Len stale som ju musela budit, zaspavala aj pocas pitia. Na mesacnej prehliadke mala 2980 g, cize takmer nic nepribrala. Dr. ma tak zdrb.... ako male decko. Hned mi pchal do tasky UM. Ja som na neho pozerala ako mucha puk, ze co vystraja. O tyzden neskor sa mi upchali mliecne kanaliky a aby sa mi to rase uvolnilo, zacala som odsavat. No a co s tym mliekom? Nieco som zmrazila, nieco skusila dat malej. S flasou mala naskor trosku problem ale zvykla si. Takto sme fungovali asi mesiac, cici plus flasa. Zosilnela, zltacka ustupila a od 3tieho mesiaca sme flasu odlozili. Dokonca ona aj zabudla ako sa z flasi taha a pri zavedeni prikrmov sme na vodu pouzivali nekvapkajuci poharik. Flasu s cumlom odmietala uplne. S flasou pribrala za necele dva tyzdne 500 g. Plne kojena bola taker 7 mesiacov, potom popri prikrmoch a nieskor uz len rano a vecer az do 18 mesiacov. Odstavila sa od kojenia sama od seba. Ale to uz jedla vsetko s nami pri stole. Ani jedno z nasich deti nemalo nikdy v ustach UM. A to takmer kazdy mali aj fazu strajku. Ale vsetko sa da, len treba skusat.
Dcera bude mat v lete 4 roky a je to upene normalne, zive zdrave velmi inteligentne dievcatko. Stale dlha a stihla. Uz nikdy nemal s jedenim problemy. Je upne vsetko dokonca take vychytavky, co niektore deti nepoznaju(nechcu, neskusia) ani vo vyssom veku. Od septembra ide uz do skoly.
Teraz mame dalsiu dceru. ma 4 mesiace a ta nikdy nemala problem s jedenim. vycicala ma uz v nemocnici hihi Ona je zade nespavec. Ale to uz je ina story.

lacibo
8. máj 2019

@eliskadavidova normálne kojíš ďalej a neriešiš..ani nevážiš, v živote sme nevážili ani jedno doma, iba na poradni..každé die´ta schudne po pôrode a môže začať naberať aj mesiac po pôrode, keď sa to ustáli s kojením..tvoje bábo má krásnu váhu, ak je navyše spokojné a pekne sa napapá, neriešiš s príkrmami nič až do 5 a pol mesiaca (stačí prvé príkrmy)..menej stresu a viac pohody..🙂

veronikadomanova
8. máj 2019

@eliskadavidova zavolajte si laktačnu poradkyňu ( nájdete si na mamila.sk poradkyňu z vášho okolia),ta skontroluje prisatie a naučí vás ako zistiť či bábätko pije dosť mlieka...predné a zadné mlieko je mýtus a dieťa môže plakať aj z iných dôvodov ako je hlad....inak na stránke mamila.sk sú aj fotku správneho prisatie a tiež ako rozoznať pauzu v brade(to je to čím sa zistuje či bábo pije) takže môžte skúsiť aj tak zatiaľ 🙂 držím palce

vparisova
8. máj 2019

@eliskadavidova obe dcérky sa mi narodili pod 3 kg. tiež si nevytiahli resp. sa rýchlo unavili z tahania a zaspali mi pri prsníku. Týždenné priberali asi 60 g čo bolo podľa dr. málo a radila mi prikrmovanie. Keď však mali cez 4,5 kg dokázali už riadne ťahať a už vôbec som nedorábala mlieko. Buď trpezlivá len nekoj aj trištvrte hodinu vkusne ako ja pri prvej dcerke :/ to by si sa znicila.mozu byť aj hodinové odstupy od kojenia keď si zaziada ale kojenie by malo trvať Max 15 minút. Hlavné sa porád s detskou dr.drzim palec