Záchrana pred spontánnym potratom a postihnutie dieťaťa

verbe
14. máj 2012

Ostala som tak vystrašená. Na nejakej diskusii som čítala niečo v zmysle, že nejaká žena pozná dieťa, čo zachránili pred spontánnym potratom a ostalo postihnuté. A nečítala som také niečo len raz. Ja som na začiatku tehotenstva slabo krvácala (asi 2 dni) a neskôr špinila (úplne to prestalo asi do 2 týždňov), brala som Duphaston, a tieto správy ma znepokojili:(
Prosím vás vyznáte sa v tom niekto? Máte detičky, ktoré vám na začiatku tehotenstva tiež udržiavali a sú zdravé?

sisaha
14. máj 2012

@verbe zbytocne sa strachujes...takmer kazde druhe dieta je z udrziavaneho tehotenstva.. 😉

traktor
14. máj 2012

prvu dceru mi cele tehu udrziavali..od zaciatku az do konca som bola v nemocke, same injekcie, infuzie,lieky... zasita + som mala danu, postel som mala vyvysenu, stale krvacanie a hrozba, ze je to koniec.....skratka bolo toho kopu, zvladli sme to a je tu , je to zdrava baba, o chvilku 15 rocna 😉..nestresuj..dnes je maloktore tehu od zaciatku ok..a aj napriek tomu sa rodia zdrave deticky..

zuzana76
14. máj 2012

je tu kopec zien, ktore museli lezat dokonca cele tehotenstvo nohami hore v nemocnici, brali duphaston, utrogestan / aj ja / a maju zdrave deti, to je len nahoda, ze niekomu, komu tehotenstvo udrziavali, tak sa narodilo aj postihnute dieta, priroda je silnejsia ako ludia a medicina, ked nieco nie je v poriadku, tak to neudrzia nicim. Zavisi, kde je chyba, ked ma matka napr nejaky zdrav. problem, ako trombofiliu, tak by bez injekcii nedonosila ziadne dieta, tak si musi injekcie pichat. Niekedy vsak nastane aj geneticka chyba a vtedy je dietatko poskodene.

hradnapani
14. máj 2012

@verbe takych mamiciek je nas tu ako maku a mame zdrave deti 🙂 pozri sa, sanca, ze sa ti stane nieco take, ako si citala je podla mna asi taka, ako ze zena, ktora mala bezproblemove tehotenstvo porodi chore babatko. Nikto ti neda zaruku na nic, priroda si rozhodne, ako chce ona sama.
Takze sa neznepokojuj. Tie problemy ako si mala ty, su velmi caste a nikde nie je napisane, ze bez duphastonu by si potratila... takze tak. Zahod starosti a uzivaj si tehotenstvo 😉

anjelicek26
14. máj 2012

To, ze zene hrozi potrat, to je casto chyba v zene - nerozumej to zle - zla zrazanlivost, slaby krcok, nedostatocna funkcia stitnej zlazy, infekcia, zapal - nie vzdy je problem v babatku! Taketo veci si ani nepripustaj.

horseshoe
14. máj 2012

To urcite nie je pravda. Poznam viacero bab ci uz kamaratky alebo z rodiny, co mali na zaciatku tehotenstva spinenie a hrozil potrat, boli aj v nemocnici a v pohode maju krasne, zdrave deticky.
Never takym hlupym reciam. Chran si hlavne psychiku, bud v pohode a vsetko bude dobre. 😉

barbarka
14. máj 2012

prve babo som potratila -MA, pri malom som tiez zacala krvacat - brala duphaston, a je uplne zdravucky, neboj, ak sa babo nema udrzat tak ziadne udrziavanie nepomoze. takze neries, tes sa z tehu a na babenko 😉

verbe
autor
14. máj 2012

Ďakujem vám baby, už mi je lepšie. Človek si niečo "múdre a zaručené" prečíta, a už sa stresuje.
Keď sa nad tým zamyslím, tak je naozaj na zváženie, ako niekto môže vedieť, že ak sa aj dieťa narodí postihnuté, pričom matke tehotenstvo udržiavali, že je to práve kvôli tomu..

juliap
14. máj 2012

@verbe ja som tiez na zaciatku tehu krvacala, v 12tt som bola hospitalizovana pre krvacanie, brala som Duphastone, potom mi hrozil predcasny v 6 mesiaci, udrzane pomocou kludoveho rezimu a magneziovych injekcii a maly je chlap ako hora, takze tieto "zarucene" spravy urcite necitaj, radsej sa nalad na pozitivne myslenie a uzivaj si tehu

martina2001
14. máj 2012

@verbe nič v zlom, ale je blbosť, ja som mala hroziaci potrat od začiatku do polky tehu a malá je zdravá, nič jej nie je. Bola som s krvácaním hospitalizovaná do 3mesiaca 2x a potom to už bolo špinenie pár krát. Ako utešovanie niekoho spôsobom že potratila preto že dieťa bolo poškodené a príroda to vyriešila tak sama, u mňa utešovanie nie je, len strašenie prípadov ako si napríklad aj ty.

quaxi
14. máj 2012

mozno tieto povery vznikli vdaka tomu, ze pri udrziavanych tehotenstvach sa predsa len castejsie vyskytuje aj predcasny porod a tam su uz rizika postihnutia vyssie. Nie je to vsak dosledok udrziavania, ale predcasneho porodu. Druha vec je, ze mega davky magnezia, ktore sa u nas hojne pouziva pri hroziacom potrate, mozu sposobit hypotoniu deti. A tiez sa ukazalo ze nonstop lezanie na udrzanie tehotenstva moze sposobit hypotoniu a oneskoreny motoricky vyvoj, pretoze dietatko ma v maternici malo podnetov na precvicovanie svalov. Takyto lahky hypotonus je vsak len cisto motoricka nevyhoda, ktorou trpi aj vela dospelych bez toho, aby o tom vobec tusili - za nasich mladych cias sa to nediagnostikovalo (casto su to ti ktorym to na telocviku nikdy moc neslo), a dostatkom pohybu sa to da pekne kompenzovat, takze by som to nenazyvala zrovna postihnutim.
A mnohe pripady DMO vznikaju ako dosledok komplikacii porodu, ktore su tiez castejsie pri vyvolavanych porodoch a udrziavani tehotenstva - velke davky magnezia totiz sposobuju predcasne starnutie placenty, a mozu oslabit maternicu natolko, ze prirodzeny porod je nemozny.
No to vsetko su pomerne zriedkave pripady, drviva vacsina deti skonci uplne rovnako zdrava, ako deti z nerizikovych tehotenstiev. A napr. take geneticke poruchy (downov syndrom, niektore razstepy a milion inych poruch) vznikaju v momente pocatia, takze priebeh tehotenstva na ne nemoze mat absolutne nijaky vplyv. Takze sa neboj, statisticky sice je vyssia sanca na postihnutie, ale stale velmi mala 😉

tyta
14. máj 2012

@verbe moj lekar by Ti na toto povedal iba: "prosim vas, len necitajte ziadne diskusie na internete!" 🙂
Neboj, bude to ok, uplne zbytocne si sa vystrasila.

graceful9
14. máj 2012

@verbe ja som tiež krvácala a dali mi ascorutin, ale ani som ho nebrala, lebo keď som si čítala návod, tak som si to rozmyslela,,,,a okolo 20tt som bola v nemocke, lebo mi tvrdlo brucho,,,a malá je zdravá 🙂 tak hlavu hore, stres ti nepomôže,,,

baklik
14. máj 2012

@anjelicek26 zla zrazanlivost? teraz som prekvapena... pretoze raz som potratila v 1. trimestri, ale nikto neriesil pricinu. no a potom pri porode s malym, ktory isiel von sekciou, mi nemohli dat spinal, lebo mi zistili slabu zrazanlivost krvy...

anjelicek26
14. máj 2012

@baklik - praveze je to, ked sa krv prilis zraza, vytvori sa malinka krvna zrazenina, upcha sa cievka, co vyzivuje embryo a to odumrie, aspon takto som to pochopila ja, kazdopadne su zeny, co si od dna, kedy otehu pichaju injekcie na riedenie krv. Hematom sa naopak moze vytvorit, ked ma zena slabu zrazanlivost... ale nie je to jedina pricina, preco vznikne hematom.

verbe
autor
14. máj 2012

Teraz mi pre zmenu začalo tvrdnúť brucho. Ale ja by som o tom ani nevedela, keby mi to nepovedal doktor!
Tvrdé brucho mám, ale brala som to tak, že rastie a naťahuje sa, je napnuté, tak logicky je tvrdé. A aj dobec sa z neho vytŕča, to cítim, tieto hrbolčeky na bruchu sú vraj tiež tvrdnutie( to mi povedala kamoška), no aj to som brala ako pohyb dieťatka.
A ešte sa vás chcem spýtať, či je rozdiel v tých magnéziových tabletách. prečo ich lekári predpisujú pod rôznymi názvami. Ja som napríklad brala Magnerot, kamoška Magne B. No od soboty som prešla na Magne B, lebo cez víkend som nezohnala ten Magneror a bola som v inom meste. Myslíte, že je to problém? chcem sa na to spýtať lekára, ale poradňu mám až v stredu. Tak snáď tých pár dní nevadí, keď budem brať niečo iné..

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre