Vysoký tlak v 38. týždni a Euthyrox

nevenka
5. dec 2020

Ahojte, potrebovala by som sa poradit, ci niektora z Vas zazila nieco podobne. Som v 38 tt, na poslednej poradni mi sestricka namerala tlak 150/100, ale bielkoviny v moci nemam, ani opuchy. V pondelok mam poradnu uz v nemocnici, tak ma nechali tak, ze si mam tlak merat doma. Vcera vecer mi ostala zvlastna zima, ako ked ide na mna choroba a nasledne, ked som sa obliekla, zjedla teplu polievku a vylozila nakup, mi ostalo horuco, taka cerven do lic, odmerala som si tlak a znova 150/100, pulz 96. Dala som si Magnosolv, vylozila nohy a a oddychovala. Teraz v noci som sa strasne potila. Beriem Euthyrox 25, uplne najmensiu davku, ale poslednu kontrolu som mala iba v juli, nasadili mi to preto, lebo som mala zvysene TSH, ale nie velmi, inak mam autoimunitny zapal, ale mimo tehotenstva som lieky nebrala. Po druhom porode som mala prechodnu fazu hypertyreozy a tam som mala vysoky tlak a pulz tiez. Tak ci nahodou proste ten Euthyrox nie je vela, ci ho nemam skusit teraz cez vikend nebrat. Lebo ked som mala hormonov viac, tak presne som mala tieto priznaky, ale aj dalsie. Zle som spala v noci, boli ma aj hlava. Ale to uz beriem normalne, v kuse chodim na wc...
Ale doktora toto nenapadlo sa ani opytat, endokrinolog povedal, ze staci kontrola 2 mesiace po porode. Takze v podstate mi nasadil lieky, raz po mesiaci skontroloval, ze je to "dobre" a celu 3/4-tinu tehotenstva a cele sestonedelie ma necha bez kontroly. No ako vidim, zaujem 0 bodov.
Este napisem, ze cele tehotenstvo som mala tlak zvyseny, ale to mavam aj bezne, neboli to enormne hodnoty a stacilo sa dobre napit a dat si magnezium.

Dakujem za skusenosti, ak ste to niekto zazili.

nevenka
autor
5. dec 2020

Este dopisem, ze ten tlak som si potom merala az po dlhsom oddychu, nie hned, ako som ten nakup vylozila, sedela som na sedacke v obyvacke a kukala telku 🙂. Viem, ze sa ma merat v klude.

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nevenka
autor
5. dec 2020

No, mala som ten novy aj predtym, rovnake zlozenie bolo, naschval som to pozerala. Nove balenie beriem necely tyzden, ale aj tak je to divne. Ja som pravdepodobne hormonov mala dost, ale ako mam vediet, ci mi staci 25 alebo je vela, ked vacsinu tehotenstva ma nechali bez kontroly. Lebo to teda viem, ze ked stupa fT4 v krvi, tak.aj tlak moze ist hore. No dnes som taky vysoky nemala, uvidim. Ale magneziom sa tiez nemozem napchavat uz teraz, ked za 3 tyzdne mam termin. Zaraza ma, ze doktora nenapadne takato vec. Mal smrt v ociach pri tych cislach a potom...ze pomerajte este doma...Lebo tak vysoky tlak nie je sranda a uz vobec nie v tehotenstve. No popytam sa v pondelok na poradni v nemocnici.

babababka
5. dec 2020

@nevenka a v pondelok zavolaj aj na endokrinológiu,povedz čo sa deje s tlakom a pulzom.Ja beriem tiež euthyrox 125mg,ale nie som tehotná.Keď mám problém tak tam zavolám.

lyci
5. dec 2020

@nevenka tlak si treba merat viackrat denne a vzdy aspon 2 merania niekolko dni po sebe a potom zhodnotit ci mas vysoky tlak. nie ze raz si si zmerala a bol vysoky

nevenka
autor
5. dec 2020

@lyci No ved to ja viem, aj meriam takto, ale stale je zvyseny. Dnes doobeda celkom v pohode, potom som robila obed a najedli sme sa, deti sli von s muzom a ja som si lahla, ze si oddychnem a zase zmeriam. Nespala som, ale lezala proste a nahle zase horucost a uz som vedela, ze bude vysoky a aj bol. Po magneziu zase troska klesol. No mozno mi babo blbo tlaci na cievy alebo oblicky alebo co ja viem co...Uvidim, co povie doktor na poradni a zavolam aj na tu endokrinologiu. Dakujem.

katie253
5. dec 2020

@nevenka ja by som radšej šla na pohotovosť, vysoký tlak spodný nad 90 je nebezpečný A V tehotenstve duplom

lyci
5. dec 2020

@nevenka ja som mala okolo 135-145/ 91-98 skoro cele tehotenstvo. merala som si kazdy den niekolkokrat. lekar mi stale kontroloval moje zapisky. citila som sa dobre, opuchy som nemala., lieky na tlak mi nedal. mne ked meraju v hocakej ambulancii, tak mam strasne vysoky, kludne 145/105, aj u gynekologa vzdy. rovnako doma, cim viac som sa snazila pred meranim tlaku ukludnit a spomalit dychanie, tym viac som citila ako mi stupa tep a tlak do hlavy. ale kedze mi porod dlho vyvolavali, tak vtedy mi vyletel na 160/120 a neklesal ani po liekoch na tlak, az ked mi dali epi. a to som si sama pytala nech mi sestricky zmeraju, bo na mna zabudli. tym vsetkym nechcem zvyseny tlak v tehotenstve nijak podcenovat. malemu nic nie je, len sa mu nechcelo vobec na svet

nevenka
autor
6. dec 2020

@lyci no ja presne to mam tak isto. Aj mimo tehotenstva som mavala tlak vyssi, ale nemeriavala som si nejak extra. Po prvom porode som mala vysoky, davali mi Dopegyt, nasledne kardiolog zhodnotil po holteri, EKG, ze to nic nie je a vysadit. Potom som otehotnela druhy raz a bez problemov. A teraz, po 5 rokoch, hento. Ale muselo to byt uz dlhsie, tazsie sa mi dycha, ale to napriklad aj sesterke, a ta ma nizky tlak, proste babo tlaci na branicu. A ja presne robim, co Ty. Cim viac sa snazim byt v klude, tym horsie. Zaujimave ale je, ze ked mi obvodacka meriavala tlak v ramci preventivky, merala mi ho starym ortutovym a klasicky pocuvala a premerala aj digitalnym. A tym digitalnym bol vzdy vyssi. Tak nechapem, ci je to taky stresor alebo su zamerne takto nastavene. Neviem.

ckatka
6. dec 2020

Ja som v 37tt a predvčerom som sa vrátila z nemocnice. Tlak na poradni mi namerali 150/100 (beriem 2x denne dopegyt a magnezko a som sledovaná internistkou) a hneď Dr povedal ze potrebuje vylúčiť preeklampsiu a zajtra mam zbalena prísť, ze ma chce mať aspoň dva tri dni pod dohľadom.
Tri dni som tam ležala...nerobila fakt ze nič...A tlaky boli rôzne...od 120/70 do 150/110. Celý deň som zbierala moc...ale bielkoviny boli len mierne nad normu, tak ma este pustili domov a len zvýšili dopegyt.
V utorok mam kontrolu na internom kde mi spravia už aj predoperacne (bude plánovaná sekcia lebo tlak a priečna poloha bábätka)...ale neverím že ma nechajú dlhšie ako do 38tt
Ty určite konzultuj aspoň telefonicky so svojím lekárom aj endokrinologom pripadne internistom (ktorý robí aj tehotné...nie každý)

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre