Ako čistiť ovčiu vlnu?

terezka044
21. júl 2010

Prosim, ako mam vycistit ovciu vlnu, neda sa prat (jedine rucne), s akym prostriedkom? alebo sposob... aby bola znovu taka cista a jemnucka ako predtym ☹ alebo aspon cista 😀 rozmyslala som, ze ju umyjem a potom vyfenujem a vykefujem.. ale neviem cim ju umyt.

titkovamiriam
21. júl 2010

skus detsky šampon ja všetky pletene veci periem v detskom šampone 🙂

lenka3007
21. júl 2010

ahoj, ja rozriedim čistý LANOLIN vo vani s vodou, nechám to tam chvilku, trochu po tom "poskačem" (znie to divne ale naozaj) a potom to prevesim na šnúru, doležité je aby na to nesvietilo slnko, schne to síce dlho ale vysledok je dobrý...držím palce

bambusko
21. júl 2010

@terezka044 existuju speci sampony na pranie vlny, dostat v eshopoch, kde sa predavaju latkove plienky, aj lanolinova kura, ktora to potom zjemni a impregnuje

aero
21. júl 2010

ja ovčiu vlnu periem ručne vo vani s lanolínom, je to v takej 1L fľaši ,ktorú som si kúpila na prezentácii už teraz nepamätám či hrncov, či matracov, ale asi vieš o čom píšem.....
ked nemáš lanolín , ja by som volila asi šampon jak ti píše miriam.
.......hm - bude čistá.... 😉

mates30
28. sep 2011

Čistenie ovčej vlny

Pri miernom znečistení vlnených výrobkov odporúčame suché pranie. Prací prostriedok určený na vlnu obsahujúci lanolín rozrieďte v malom množstve vody s teplotou 30 °C, vytvorte penu a potom mäkkou špongiou namočenou v pene potierajte znečistený povrch.
Pri silnejšom znečistení odporúčame mokré pranie.
Vodné ručné pranie v pracích prostriedkoch s lanolínom určených na vlnu.
Perte stláčaním pri teplote 30 °C, bez krútenia.
Zaveste v mokrom stave.
Čakajte až do úplného vysušenia.
Nežehlite.
Výrobky neodstreďujte v práčke.
Chráňte pred slnečným žiarením.
www.matesko.sk
P.S: Detský šampón by som nedoporúčal tzv. LANOLÍN sa používa hlavne na obnovu ovčej vlny. Všetky tie vlastnosti ktoré ovčia vlna má zabezpečuje lanolín ,ktorý je obsiahnutý v každom vlase vlny a vypraním vlny v detskom šampóne zničíte lanolín a vlastnosti vlny.

tanicka696
8. júl 2012

prosím vás baby a ta koža naspodu tej vlny vam nestvrdne?ja som to raz prala,už strašne davno a ta koža uplne stvrdla na kameň,som to musela vyhodiť :( teraz mam taku veliku a je už dosť špinava a bojim sa s tým hocičo robiť,neda sa to vyčistiť aj v čistiarni??

dankarunka
24. máj 2013

Milé maminky.
Máme výborné ohlasy od zákazníkov na prírodné čistenie v zimnom období v snehu, čo je asi najšetrnejší a najprirodzenejší spôsob ošetrenia vlneného vlákna. Naozaj to veľmi dobre funguje.Prikrývku z vlneného plyšu alebo z ovčej kože, posypeme čistým snehom, a následne vyprášime- vyklepeme. Pri ovčej kožušine dávame pozor, aby sa zo strany kože nenamočila. Aby nám od premočenia "nestvrdla". V lete pokiaľ nechceme prať v rukách alebo využiť službu čistiarne, je tu dobrý spôsob vetranie pri vlhkom a daždivom počasí. Dávame pozor , aby nám ale textília alebo koža ana daždi nepremokla. Je dobré vlnu vetrať na zakrytom balkóne alebo terase. Dobre nám poslúži aj doma vyrobený sprej s lanolínom Wool Balzam na " Regenerácia vlnených lôžkovín ". Stačí jedenkrát za 14 dní impregnovať a regenerovať vlnu za pomoci vlastného regeneračného lanolinového spreju. Ochránime tak vlnu počas celého roku a zvyšujeme životnosť vlnených lôžkovín. Presný návod si vyžiadajte mailom (je na mojom profile) a pošleme Vám link, na náš blog, kde je presný návod na pranie.Upozorňujem, že vlnený plyš a ani ovčia kožušina sa nesmie prať,odstreďovať v práčke a ani sušiť v sušičke. Prací cyklus musí byť pri stabilnej teplote do 30 stupňov Celzia, či už pri praní alebo pláchaní. A samozrejme je šetrnný čistiaci prostriedok Lanolin Wool Balzam, ktorý nám vlákno ochráni a premastí, pred vysušením a lámavosťou.Pri nedodržaní zásad prania, môže dojsť k trvalému poškodeniu k splstnateniu. Na pranie v práčke je určená len vlna so SPW superwash úpravou, kde je špeciálne upravovaný vlnený vlas , aby nám vlna "nesplstnateľa". 🙂 🙂 🙂

polopate
19. dec 2013

Milé žienky, nešpekulujte. Kúpte si dobrý šampón s kondicionérom na huňatého psa a máte vyhraté. Huňa zostane čistá, voňavá, koža mäkučká.

iveta2986
8. apr 2017

Doma máme štyridsať ročný fusak z ovčej vlny vyhriali sa v ňom tri deti plus manžel,svokra vždy dala doň naftalín proti moliam.Vždy sme ho prali ručne šamponom,keď bol sneh tak sme ho vyšúchali po snehu a krásne voňal.Stále drží a čaká kto si doň ľahne.

ovciakozusina
11. okt 2017

Vhodné je využiť aj prací prášok lanolín no nie všetky kožušiny sú vhodné na pranie v pračke!! Ak by bolo treba obrate sa na nás na stránke:
www.ovciakozusina.sk
Ďakujeme a prajeme pekný zvyšok dňa.