Ako prať, aby biele prádlo nebolo sivé?

bombo
8. jún 2014

Ako reps. v čom periete, aby biele tričká, nohavice ... neboli sivé (po niekoľkých praniach) ale biele?
Ďakujem

tajka1986
8. jún 2014

Vanish biely
@bombo

dadda
8. jún 2014

@bombo ja periem v bielom prasku z Dedry a musim ti povedat, este aj stare veci zrazu ozili 😉

sendy182
8. jún 2014

@bombo ja používam ariel...... iba biele prádlo dávam ....som spokojná........ 🙂

matula211
8. jún 2014

Ja periem vyslovene len v práškoch ako sú ariel alebo persil...a samozrejme ich nemiešam s inými vecami, ani so žiadnymi bledo-žltými, ani bledo-modrými...nič také...biele len s bielym...samozrejme bez bielych ponožiek, len tričká alebo len ponožky...a po niekolkých praniach sa mi nikdy nestalo, že by biela nebola biela...a ak som chcela niečo vybieliť alebo odstrániť fľak, čo nemalo žiaden nápis na tričku, tak som pridala domestos...

bombo
autor
8. jún 2014

Ďakujem

ammellia
8. jún 2014

Hlavne treba pouzivat prasok a nie gely/tekute prostriedky, lebo tie bieliace zlozky nevedia este dat do tekutej formy.

titkovamiriam
8. jún 2014

ariel 🙂

misaelka
8. jún 2014

nemiesat s farebnym, cierny biele sa perie zasadne len s bielym, vyvarit v save perex, pripadne namocit dpo vanishu (drahsia alternativa)

tvojezlatko
8. jún 2014

Prat v ladovej vode.

zita19
8. jún 2014

Spinava pracky, tvrda voda. Treba z casu na cas odvarit pracku s octom a zas inokedy so sodou. Miesto avivaze davat ocot. Aspon obcas.

borkavan
8. jún 2014

@zita19 počkaj, toto nepoznám. to vážne treba dať miesto aviváže ocot? a môžem tam dať aj prádlo? alebo bez prádla dať na 60-tku?

vefi89
9. jún 2014

@borkavan ja aviváž nepoužívam vôbec, dávam len ocot- rozžiari farby, a nesmrdí to, netreba sa báť 😉

satanka1
9. jún 2014

@vefi89 vôbec nie je cítiť ten octový smrad? koľko toho octu?

tinaaa84
9. jún 2014

@satanka1 Ahoj aj ja dávam ocot namiesto aviváže asi tak pol vrchnáčika (cca 30-40 ml) a vôbec to nie je cítiť, dávam ho hlavne na uteráky a spodné prádlo a na tmavé veci.

cerez
9. jún 2014

Čo sa tu ja nedočítam? No raďte dievčatá, každá rada, dobrá rada. 🙂

cerez
9. jún 2014

@tinaaa84 A to dávaš do priehradky, kam patrí aviváž?

vefi89
9. jún 2014

@cerez áno 🙂

vefi89
9. jún 2014

a sódu na pranie dávam tak raz za dva týždne priamo do bubna medzi prádlo 😉

tinaaa84
9. jún 2014

@cerez áno presne tam 🙂

rondicka
9. jún 2014

ja tiež používam Ariel vačšinou,,sem tam Tide..ale mne sa nikdy nestalo ,že by som mala sivé prádlo 😨 treba prať len biele.. a niekedy dávam k bielemu také jemnulinké farebné-ružové,,žlté a tak,,ale naozakj nikdy sme nemali zaprané nič 😵

michaela2008
9. jún 2014

Ja pouzivam bielaci prasok Puer, na baze kyslika. Do kazdeho prania trosku usypem, davam s mierou aj na farebne pradlo, pokial su flaky od ovocia, travy a pod...
Ocot fakt po vysuseni pradla necitit, pouzivala som ho, v poslednej dobe som nan pozabudla, resp. vzdy ho zabudnem kupit. V kuchyni totiz ocot nepouzivam a na pracku si vacsinou nespomeniem ked nakupujem... Ocot pradlo aj zmakci.

paskolinka
9. jún 2014

@vefi89 a na co je dobra ta sona na pranie? dostat to normalne v drogerii? 😨

babulka82
9. jún 2014

prašok na pranie z DM drogerie Denk mint ma okolo 2,7kg a je čisto na biele,je super lepši jak ariel.

vefi89
9. jún 2014

@paskolinka áno, aj v drogérií, ja kupujem v jednote. odstraňuje vodný kameň (a podľa obrázkov aj mastnoty a nečistoty z oblečenia, ale tým si istá nie som 😀 )

kazunomiya
9. jún 2014

1. zasednutie prip. stvrdnutie je vraj z usadzania ionov vapnika a horcika v tkanine, cize zmakcovat vodu (su rozne pripravky alebo soda alebo ocot). Plienky sa daju "odvapnit" tym ze ich namocis alebo vyperies v kys. citronovej, na pradlo som to neskusala.
2. Ja mam dobru skusenost s tym, ze pradlo sa vybieli ked pouzijes (pridas) pripravok z peruhlicitanu sodneho, napr. tu spominany Puer je presne to. Je to ekologicky praci prostriedok, ja som si kupila od Haipa Daipa taky, ale da sa kupit aj na internete pod tymto nazvom. Pre pranie pri nizkych teplotach sa tam pridavaju este take modre perlicky co maju skratku TAED. Tieto veci su aj v roznych tych soliach na skvrny, ake predavaju napr. v DM.

paskolinka
9. jún 2014

@vefi89 a myslis, ze by to mohlo pomoct na uteraky? lebo moj problem nie je ani tak biele pradlo, ale neviem si poradit s tvrdymi uterakmi, cim dalej tym vacsie smirgle to su 😠

piacere
9. jún 2014

Najlepší prášok na biele prádlo aký som kedy mala je z Dm-ky Denk mit. Periem iba biele s bielym 🙂 min. na 40-tke, aviváž iba biely (žiadne farebné). Prádlo mám jak lusk 🙂 A ten Denk mit mi "vybielil" aj staré zašednuté tričká....
A záleží aj na práčke 😉 Moja mama má oveľa staršiu Ardo, používa Ariel, program 40-tku a prádlo mala stále belšie ako ja 🙂 Teraz sa to vyrovnalo tým Denk-mit... (ja mám Whirpool)

kazunomiya
9. jún 2014

@paskolinka na to mam odskusanu kys. citronovu, bud sa to ma do nej vyprate na dlhsie - niekolko hodin - namocit a vyplakat, alebo ja som to po vyprati dala este jeden cyklus vyprat s nou. Na plienky to super zabera, urcite aj na uteraky. Ale bolo to treba urobit viackrat, aby bol efekt vyraznejsi. Preventivne treba zmakcovat vodu pri prani.

piacere
9. jún 2014

@paskolinka ja osobne som na uteráky skúšala všetko možné aj nemožné, nezabrali ani "litre" aviváže, ani ocot... jediné, čo mi ako-tak zmäkčí uteráky je prežehliť ich....

paskolinka
9. jún 2014

@kazunomiya mozem skusit. a kolko tej kyseliny davas? ja davam ocot na zmakcenie (nie ako avivaz ale normalne do prania) a nezda sa, zeby to nejako zaberalo.