Čím utierať novorodenca po kúpaní?

adus120
24. máj 2017

Zienky, cim otierat po kupeli babatko prve 3 mesiace od narodenia? Mamka mi totiz radi obyc detskou plienkou... vraj osuskou nie... vas nazor?
A este sa chcem opytat-prve tri mesiace babo moze pit caj? Ci musi vyhradne mlieko?

lucka08099
24. máj 2017

Ja som pouzivala a vlastne pouzivam doteraz bambusove osusky. Velmi dobre saju a pokozku netreba vobec suchat, staci poprikladat osusku a babtko je suche.
A co sa tyka caju. Ak je babatko plne dojcene, tak nie je potrebne podavat ziadne tekutiny. Predne mlieko je take redsie, cize je skor na uhasenie smadu.
Avsak viem ze niektore mamicky zvyknu davat cajiky, ak ma babatko napr. problem s plynatostou, tak davaju feniklovy cajik alebo tak. Ja som pri oboch detoch nedavala nic. Ked som presla na umele mlieko, tak som davala len cistu vodu.

kukakaj
24. máj 2017

Najlepsie na utieranie babatka su tetra plienky, su to hrubsie a vacsie plienky. Vyborne saju a vysusia kazdy malinky zahybcek na kozi. Dcera bude mat 3 a pouzivame ich doteraz 🙂 no klasickou frote osuskou tiez nic nepokazis, len ta tetra saje ovela lepsie, aby nejake miesto neostalo mokre kvoli zapareninam 😉

kvietok173
25. máj 2017

Ja som si pripravila na podložku veľkú frote osusku a na ňu látkovu plienkovú osusku. Teda plienkovou osuskou. Ňou jemne povytieras každý záhyb aj uška 🙂 netreba žiadne tyčinky ktore sa aj tak nemajú používať.

kvietok173
25. máj 2017

Ak je dieťatko iba kojene tak nepotrebuje vôbec nic iba mozno pri vysokých horúčavách sa odporúča voda ale pri častom prikladaním ani to. V prípade umelého mliečka môžeš vodu alebo jemný feniklový nesladeny čajok. Par zrniečok feniklový rozdrvis a zalejes vodou.

kvietok173
25. máj 2017

A Ano co najjednoduchšie, v podstate nepotrebuješ žiadne vlhčené utierky a podobne stačí ked dieťatko umyjes a opláchne čistou vodou aj po cikan

sunnytt
25. máj 2017

My sme na umelom a dr.povedala ze netreba vodu. Ved aj umele mliecko je zarabane z vodou. Ze az ked.budu vysoke horucovy.mozme trosku davat.

emilia25
25. máj 2017

Ja som mala taku osuskovu plienku pri detoch bola veru hrubsia ako teraz co vyrabaju.aj taky zupancek do toho zabalila a len zlahka rukami osusila.a cajik sme davali v sacku fenikel na prdkanie.inac pokial je kojene tak je to aj od smedu mliecko nie len od hladu.

ludkka0407
25. máj 2017

Ja som pouzivala osusky pre deticky,ale neutierala som,iba som osusila a take hrubsie vacsie plienky som pouzivala na olejovanie Zuzky☺a pokial plnohodnotne dojcis (a teda aj na poziadanie),tak cajik ani vodu netreba☺ja teraz Zuzku dvakrat denne dokrmujem s um a davam jej aj cistu teplu dojcensku vodu,max.co vypije za den je 60ml

obsadenemeno
25. máj 2017

lupenami ruzi....neznym vankom..... hodvabnym salom

jeziskove huslicky.....🙄

celasapremenim
25. máj 2017

@adus120 ak myslis po kupani, tak dieta sa neotiera, iba prilozenim oschne a pouzivala som plienkovu osusku bavlnenu...nakupila som take dobre hrubsie v dm a zisli sa potom aj pri mori ako podlozka do kocika, na lehatko na osusku este....na cestovanie na postele pri prebalovani, kupani, no kadetade, doteraz to pouzivam....mam asi sest kusov...... a tiez uteracik detsky makkucky, tiez z bavlny aj s bambusom sme mali jeden.....
jo a deti som nicim nenatierala, neolejovala po kupeli, nebolo potrebne

girlnextdoor
25. máj 2017

Ja som používala klasické biele bavlnené plienky, také tie veľké, hrubšie... Nesuchala som, iba prikladala na odsatie vody a to poriadne z každého zahybu... Používam doteraz, malá má dva roky.
Naša bola na UM od narodenia, je aprílová, boli vyššie teploty, pila normálne aj vodu... Nie moc, skôr len glg, aby nemala bruško plné vody, aby jedla...

adus120
autor
25. máj 2017

Ok mamky dakujem, takze mamka asi dobre radila bavlnenj plienku tiez vravela ze dobre saju... a ten caj, uvidime ci budem mat mlieko, ale uz viem ze feniklovy caj pripadne voda... bude letne dieta, tak sa narodi akurat do horucav, tak som rozmyslala ci mu bude mlieko stacit aj od smadu... ale uz som mudrejsia 🙂
Este otazka-cierny caj nemoze? Nesladeny myslim len tak obyc zaliaty sypany?

jance333
25. máj 2017

@adus120 čierny čaj bábätku? obsahuje kofeín, tak "zrejme" nebude moc vhodný 😉

lorela
25. máj 2017

@adus120 Hlavne nedrhnúť, len jemne prikladať. Nemusíš používať bavlnenú plienku, môže byť biely uterák (len pre bábätko, nie spoločný) opraný v detskom prášku ako jeho/jej ostatné veci a bez aviváže.
Čo sa týka tekutín a čajov (a už vôbec nie čierny čaj!), väčšina pediatrov a odborníkov neodporúča v prvých mesiacoch žiadne iné tekutiny okrem mlieka (MM aj UM). Tekutiny, a to čistá voda sa začínajú pridávať až s prvými príkrmami (čo je v období medzi ukončeným 4. - 6. mesiacom).
Tekutiny len vo výnimočných prípadoch, a to keď hrozí dehydratácia dieťatka - tropické horúčavy, vysoká telesná teplota alebo hnačky.

candii
25. máj 2017

@jance333 existuje aj detsky cierny caj bez kofeinu 😉 da sa kupit v lekarni

jance333
25. máj 2017

@candii autorka píše "myslim len tak obyc zaliaty sypany" - čo ja chápem ako normálny sypaný čierny čaj. a ten z lekárne je vhodný tiež až od 6.mesiaca, určite nie pre novorodenca

candii
25. máj 2017

@jance333 ja len ze vela ludi nevie ze existuje ak detsky tak preto som napisala ze je aj takyto. A k autorke nechce sa mi vsetko citat tak @adus120 neviem ci je drobec kojeny ak ano nepotrebuje ziadny caj ani vody staci mlieko a to aj v lete. Ak je na UM mozes mu dat harmancekovy bio caj napr. od Hipp kupis aj v DM. Ale skor by som mu davala len cistu vodu.. novorodencovy urcite ziadny cierny caj treba sledovat na krabicke su ohranicene vekom od kedy je vhodny ako pise kocka nado mnou vierny az od 6m ale davala by som ho len v pripade zaludocnych problemov, sypane urcite nie.

lorela
25. máj 2017

@candii Len pozor aj na tie vekové odporúčania na baleniach - krabičkách.

Všimli ste si, že jeden výrobca udáva aj na piškótach, že vhodné od 4. mesiacov, iný od 6.? 😉
To sú odporúčania ziskuchtivých výrobcov, nie pediatrov...

evittam
25. máj 2017

@adus120 Pouzivala som uterak a plienku. Caj, vodu piju moje deti od 1.tyzdna. Obe dojcene, dcerka dokrmovana.

dzjanetta
25. máj 2017

@adus120 Ahoj, moje deti som po kúpaní utierala do plienkovej osušky (väčšia plienka😉)...a piť vodičku môzu-prevarenú...aj čajíky som dávala vhodné pre vek dieťatka..veľa zdravíčka🍀

kubkovamama
25. máj 2017

Ahoj,obe detuchy som utierala do bambusovej plienky..su velk

kubkovamama
25. máj 2017

No

katka9402
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zuzka38
25. máj 2017

Ty si už porodila? Ci cakas len? Treba veriť ze kojit budeš, spraviť co sa dá preto aby si kojila a žiadne čaje ti netreba...caje si dávaj ty na podporu tvorby mlieka a je to..

siska53
25. máj 2017

@adus120 my sme mali normalne detske osusky,ale nedrhla som ho,len tak akoby odsala z nich tu vodu.

Kedze boli dojceni,necitila som potrebu davat im.nieco ine,jzdine malemu ktory vedel.pit aj z flase,v najvacsich horucavach som obcas dala vodicku. Inak nic,radsej som castejsie prikladala.

oli18
25. máj 2017

@adus120 kto ti lepšie poradí, ak nie vlastná matka? Že si na to prišla 🙂

adus120
autor
26. máj 2017

@oli18 ano s tym kupanim, ale caj mi vraj davala popri umelom mlieku ze sypany ale uz nepamatala aky atd ze to uz bolo davno 😅 a kamoska mi minule vravela ze vraj detom sa okrem mlieka nic nedava... preto som nevedela ze kto ma teraz pravdu ale feniklovym asi nic nepokazim kedze sa narodi do leta...

malymyis
26. máj 2017

Tiež utieram klasickou bavlnenou plienkou. A ku cajikom, moj má 5m a už skoro mesiac sme na granulovanom čaji keďže iný nám odmieta ( sackoveho vypil cca 50 za deň teraz aj 3dcl) pozeraj podľa cibulky na hlavičke, ak je spadnuta tak je dieťatko dehydrovane 🙂

adus120
autor
26. máj 2017

@malymyis neviem akej cibulky... 😅

lorela
26. máj 2017

@adus120 Asi má namysli fontanelu.