Pestúnska starostlivosť - rady a skúsenosti

montega3
19. apr 2018

Ahojte 🙂 tak som sa bola spýtať na úrade... sme na čísle 128 na malé bábo, ale za posledných 9 mesiacov mali jedno biele bábätko. takže poradovník stagnuje.
Pani (inak fakt zlatá) mi s nadšením opisovala ako možnosť pestúnsku starostlivosť. My totiž preferujeme dvojičky/súrodencov) . Trošku sa bojím, tak by som Vás chcela poprosiť o cenné rady a skúsenosti . mooooc ďakujem 🙂

pribinak
19. apr 2018

Hm, co ti poradiť? Skuste zvýšiť vek dietata, napr do 2 rokov. Ak chcete male babo, je možné, ze budete cakat fakt velmi dlho.

miriam439
19. apr 2018

@montega3 Do pestúnskej dieťatko určite dostanete oveľa skôr a hlavne keď vám nevadia súrodenci. Dostanete aj príspevky od štátu, čo pri osvojeni nie je možné. Tie príspevky nie sú bohviečo, ale trošku pomôžu. Len sa musíte vysporiadať s tým, že budete mať kontakt s bio rodičmi dieťatka, čo môže byť problém, ale nemusí... lebo sa môže stať, že oni nebudú javiť záujem a budete mať pokoj. A možno sa vám napokon podarí aj dieťa/deti adoptovať.
Tá pestúnska napokon nemusí byť taký strašiak, ako sa na prvý pohľad javí. V susednej dedine majú v jednej rodine dlhodobo 6 detí v pestunskej starostlivosti. Myslím, že keby to bolo moc komplikované, nevzali by si toľko detí.
Všetko je aj o šťastí na akých bio rodičov natrafíte a tiež aj o pravidlách, ktoré pre nich stanovite, ohľadom návštev a styku s deťmi.
Držím palce, aby ste sa správne rozhodli.

montega3
autor
20. apr 2018

@pribinak
na to som sa pýtala a že to veľmi nepomože :(

montega3
autor
20. apr 2018

@miriam439 ďakujem 🙂 toho kontaktu s BIO sa samozrejme bojím, pani povedala, že budeme mať možnosť nahliadnuť do správy a že aj oni vedia poradiť , kde je neväčšia šanca že kontakt nebude . ale teda stále neviem na 100% čo robiť

ah1234
20. apr 2018

Znamy mojich rodicov cakali na babo 6 rokov a nedockali sa, nakoniec sa im nejakym zazrakom podarilo splodit zdrave babo. Poznam rodinu, co ma poloromske diera v pestunskej, otec si ho berie trebars na Vianoce. Za mna osobne - a mozno toto pocut nechces, ja by som nedokazala dat mimi na Vianoce, ine sviatky, prazdniny prec, k nejakej rodine, co ho ano poriadne nechce, ale kto to dokaze ma velke srdiecko. Radsej by som aj dlhsie cakala na mimi, kludne aj 10 rokov a potom sa dockala takeho, ktore ma bude volat mama a ziadnu inu mat nebude. Ale zase, mne by trebars poloromske/romske dieta nevadilo, samozrejme, ze sa caka priserne dlho, ked vsetci chcu biele dieta, ale co ja viem, take tiez moze mat matku fetacku, otca zaostaleho a moze z neho vyrast horsie ako z romskeho, ktoremu moze chybat len vychova spravna aby bolo sikovne. A adopcia trebars z Ukrajiny alebo z inej krajiny nie je moznost ? 🙂

montega3
autor
20. apr 2018

o adopci z ukrajiny neviem nič, musím sa na to pozrieť, chceli sme dieťa ktore nebude na 100m vidieť že nie je naše, aby sa mu neušli posmešky od neznámych ľudí. a práve preto sa na to pýtam, lebo by som nechcela aby prišli bio rodičia a vzali ho

veronika_pb
20. apr 2018

moja svokra má v opatere momentálne 6-7 detí .. najskôr mala 3, rómske, starala sa o ne, prvé asi 3 roky jej platil štát na ne peniaze a neskôr už len prídavky, stále s nimi bývajú .. tak si vzala ďalšie 3, znova rómske, ale tam bol problém s rodičmi, ktorí si ich nakoniec vyžiadali späť, takže 2 išli k bio materi a 1 ostal u nich, lebo bol menší .. o toho sa stále doťahujú .. a teraz má plus 3 súrodencov, bielych, ktorých pravidelne vozieva na vlak k materi na 1 popoludnie .. všetky tie deti sú z domova, kam ich umiestnili, keď ich odobrali rodičom, väčšinou sa snažia ich hneď dať nejakému profi rodičovi a nie do domova .. svokre veľa krát volávajú, či nemôže zobrať nejaké dieťa, kým sa situácia s rodičmi nezlepší, takže už sa aj stalo že jej ponúkli 5mes bábätko z mesiaca na mesiac, bez prípravy 😀 ale to záleží od teba ako rodiča, koľko detí chceš takto mať ..

neviem presne ako to funguje s financovaním, koľko a ako dlho platí niečo štát (lebo je to vlastne tvoje zamestnanie) .. nevýhodou je, že väčšinu tých detí si nie je možné adoptovať/osvojiť, nakoľko majú stále bio rodičov, ktorí vo väčšine prípadov nesúhlasia a nepodpíšu vzdanie sa rodičovských práv, aj keď o to dieťa nejavia dlho záujem .. proste iná mentalita ..

to s tým, že prídu bio rodičia a vezmú si ho, je veľmi pravdepodobné, pokiaľ rodičia žijú a sú aspoň trochu normálni .. mne to niekedy príde že svokra je akože také dočasné riešenie, že ponúknu jej 2r dieťa, ktoré bolo odobraté rodičom a ona sa oň stará kým sa čaká dokedy sa vyjadria rodinní príslušníci (babky tety) že či si ho vezmú, alebo keď nie, tak sa oň stará, ale nikdy nevie, kedy sa rodičia dajú dokopy a po 2r začnú pýtať dieťa naspäť ..

určite je aj možnosť zobrať si dieťa z domova, ktorému rodičia zomreli, vtedy máte väčšiu pravdepodobnosť, že ho nikto nebude pýtať naspäť ..

je to krásne poslanie, ale aj náročné, pretože nikdy nevieš aká bude situácia o pol roka, rok, o 5 rokov, či dieťa u teba zostane alebo nejaká organizácia príde s tým, že "dobrý, pomáhame bio materi tohto dieťaťa dať znovu rodinu dokopy, takže dávame na súd návrh o zverenie matke" ..

určite by som sa poradila s domovom, ako to funguje, či si môžeš vybrať dieťa a adoptovať, alebo len dočasne opatrovať ..

miriam439
21. apr 2018

@veronika_pb Ale podľa toho, čo opisuješ, tak tvoja svokra je profi rodičom a nie pestúnom.
To je rozdiel, lebo profi rodič je zamestnanec detského domova a jeho náplňou práce je starať sa o deti z detského domova vo svojom rodinom prostredí. Takže sa musí ako zamestnanec riadiť pokynmi detského domova. Je to zamestnanie "ako každé iné" , akurát že pracovnú dobu má non stop a zamestnanec nemá žiaden vplyv na to, aké dieťa a na ako dlho mu "pridelia".
Kto chce toto robiť, musí byť fakt silná osobnosť, aby citovo zvládol neustále striedanie detí. Je to veľmi náročné a klobúk dole pred tým človekom, ktorý to robí "poriadne"
Pestúnska starostlivosť je trošku odlišná oproti profirodičovstvu, hlavne v tom, že sa to neberie, ako pracovný pomer. Tiež sa tu zverujú deti, ktoré môžu u teba byť dočasne, ale väčšinou tie deti ostávajú dlhodobo... ale aj tu majú bio rodicia nárok stretávať sa so svojimi deťmi, lenže tu má pestún už väčšie právo ovplyvňovať ten kontakt. Ak by bol veľký problém s kontaktom, pravidlá určí súd.
Podľa mňa je pestúnska starostlivosť taká "stredná cesta". Nie je ideálna, ale je to riešenie, ako pomôcť nejakému dieťatku, aby mohlo mať lepší život v rodine a nemuselo ho stráviť v detskom domove.

veronika_pb
21. apr 2018

@miriam439 áno, je profi rodič .. tak potom sa ospravedlňujem, ak niektoré informácie nie sú pre autorku relevantné .. každopádne problém s bio rodičmi môže nastať aj tu, ale to sa dá ľahko zistiť pri každom dieťati 🙂

smihucova
21. apr 2018

Ahoj, 4 roky máme dievčatko v PS. Brali sme si ju ako 4ročnú. Pri výbere dosť rozhodovalo, kde sú rodičia a kde budú o pár rokov. Matka je domováčka a otec neuvedený. Dievčatko je veľmi šikovné, no nik ju nechcel, kôli vrodenej poruche srdiečka. Na takéto dieťa nečakáš, takéto detičky čakajú na Vás...

dia6
1. jan 2019

ako to dopadlo? Máte už dieťatko? Pestúnstvo je v pohode, naozaj sa dá viac-menej povedať ktorí rodičia sa budú zaujímať o dieťa a ktorý nie. A určite pomôže ak by ste prijali aj staršie dieťatko (detičky), určite ho (ich) budete mať oveľa skôr. Hovorím to z vlastnej skúsenosti.

lienkazienka
25. mar 2019

@dia6 mate krasne deticky. Vy ste tiez prechadzali cez pestunstvo k osvojeniu? Kolko mali rockov pri prichode k vam? My mame svoju rocnu dcerku len silno rozmyslame o pestunstve dalsiom dievcatku okolo 4 rokov. Viem nie je to doporucene starsie ale my rozhodne do maleho baby nechceme ist. Je moznost si pri pestunskej vybrat aj dieta bez kontaktu biologickej matky?

lienkazienka
25. mar 2019

Este by som sa chcela spytat momentalne som na rd s mojou princeznou a citala som z pestunom s detmi v pestunskej star. do ich 6r. sa vyplaca rd. Ale ja predsa nemozem na ne dostavat dva rd naraz ci?

tecko28
25. mar 2019

@lienkazienka presne tak, na dve deti sa rodicak naraz brat neda

lienkazienka
25. mar 2019

@tecko28 a rd plus prispevok pre pestuna ? 😏

dia6
28. mar 2019

@lienkazienka Nie je dobré tak rýchlo po sebe zobrať dve detičky, teda ak nie sú bio.súrodenci. Ja by som ešte rok počkala.
Náš malý mal 1 rok aj 2 mesiace keď k nám prišiel a malá mala 3 mesiace.

lienkazienka
28. mar 2019

@dia6 my mame nase bio a chceli by pre nu surodenca

dia6
29. mar 2019

@lienkazienka Aha, tak to je iné. Ale dôležité je, že nemali by ste hľadať súrodenca pre vaše dieťa, ale mali by ste ísť do toho s tým, že chceme ďalšie dieťatko a treba ich čo najviac brať rovnako.

sany7772
10. máj 2019

Aj nasi chceli biele dieta a odrbal nas decak..nakoniec mame poloviciarov s fetalalkoholovym syndromom .vyvarujte sa nervom za tu almuznu sa to neoplati ..

amienne
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
smihucova
31. júl 2019

@amienne Držím palce!

amienne
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
pepopestun
11. júl 2020

Ahojte , neviem či píšem do správnej časti fóra , ale skúsim sa spýtať. Niektorý si ma možno pamätáte spred 2-3rokov keď som ako nádejný žiadateľ o pestúnsku starostlivosť hľadal rady a pomoc v tejto oblasti. Chcel by som sa preto ešte raz informovať ,ale už v inej oblasti aby som nemusel čakať na infolinke UPSVaR a všetko vysvetľovať. Tak som už 2,5 roka pestúnom bez partnerky , manželky, a rozhodol som sa že by som opäť dal možnosť dieťaťu , alebo súrodencom z Detského domova. Môj malý má 6,5 roka a je zlatý , prešli sme si všeličím , ale už je z neho celkom dobrý chlapec a máme sa radi ako normálna biologická rodina aj keď nie sme .Aj na sociálnej kuratele mám veľmi dobré ohlasy a hodnotenia od sociálnych pracovníčok. Preto by som sa rád poradil s kolegyňami / kolegami z podobnej starostlivosti. Je možnosť aby mi dali ešte jedno , alebo 2 deti do starostlivosti? Aj keď som sám ? Z jedným to nebol problém , a aj ako profirodič môže mať jeden človek tri deti. A ešte je jedna otázka , nechcem aby to vyznelo ako že to robím pre peniaze lebo to tak nieje , ale aby som vedel presne ako to do budúcna bude , čo sa týka príspevkov dostáva sa tak isto ako na jedno dieťa , alebo je to dačo menej keď sú dve , alebo súrodenci , lebo na UPSVaR je písané že sa zvyšuje o 1,39x na viac detí , tak neviem ako to mám chápať. Ďakujem za každé info čo sa týka mojich otázok. Želám pekný deň. 🙂

pepopestun
3. feb 2021

Ahojte, chcel by som vás pekne poprosiť ak si nájdete čas. Som študentom Vš. a píšem prácu na tému pestúnska starostlivosť. V súčasnej situácií je veľký problém vyhľadávať ľudí, alebo robiť prieskumy nakoľko je lockdown. Rovnako aj ja som pestún a preto hľadám niekoho kto má tiež dieťa, alebo deti v pestúnskej starostlivosti. Ide však o dieťa, ktoré nie je úplne zdravé čiže má nejaké zdravotné problémy ( mentálne postihnutie, zrakové, sluchové, telesné, poruchy učenia, ADHD - hyperaktivita spojená s poruchou pozornosti, narušená komunikačná schopnosť, atď.. .) Ak by sa tu našla taká osoba bol by som veľmi rád ak by mi s mojou prácou pomohla. Ide len o vaše pocity, problémy ktoré vás postretli, prípadné riešenia problémov, váš názor atď... . Ak by bol niekto ochotný mi pomôcť a napísať svoj príbeh s dieťaťom veľmi by ma to potešilo. Samozrejme to nechcem zadarmo, ak máte takéto dieťa určite by ho potešili hračky či iné veci. Predávam hračky a za ochotu by som poslal nejaké, samozrejme zadarmo. Ak by ste mali záujem mi pomôcť budem rád ak ma kontaktujete do správy. ĎAKUJEM 🙂

amienne
3. feb 2021

@pepopestun. My sme mali chvilkovo v pestunskej dve deti, potom sa jedno z nich podarilo adoptovat takze neviem ako to je teraz lebo uz mame prispevok len za jedno. Ale pri surodeneckej dvojici sme mali pestunsky rovnaky ako pri jednom dietatku, necelych 200€. Kazde dieta este dostavalo svoj pestunsky prispevok. Pokial viem vyssi o trosku je len od troch deti. Ale mozno sa zmenilo nieco za tie dva roky.

pepopestun
4. feb 2021

@amienne Ďakujem túto problematiku mám už vyriešenú 🙂 Ale ďakujem za radu.

alex7573
16. aug 2021

@pepopestun je zaujímavé, že muž sa stal pestúnom skutočne úprimne ti gratulujem rada by som vedela čo ťa k tomu viedlo....možes mi napisať alienocka@gmail.com dik

zuzzi18
29. dec 2021

@montega3 ahoj, chcela by som sa opytat ako vam to nakoniec dopadlo? mate uz babatko? isli ste nakoniec do tej pestunskej? My nad tym teraz tiez velmi uvazujeme.

dia6
1. jan 2022

@zuzzi18 pestúnstvo je v pohode. My sme takto mali tri detičky... postupne

zuzzi18
1. jan 2022

@dia6 aj ste si ich adoptovali?

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre