icon

Je delfinoterapia účinná pre deti s autizmom?

8. júl 2025

Ahojte. Uvažujem o delfinoterapii pre dieťa s dg. Autizmus.No vidím, že ndj recenzie má Ukrajina. Naj výsledky. Je možné, že by tie delfíny niekde pomáhali" viac"?

veselo_neveselo
8. júl 2025

Nie, tie delfiny nepomahaju nikomu, je to pekny vylet, super zazitok, ale dlhodoby terapeuticky ucinok nemaju (ked som sa pred par rokmi o to zaujimala).

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3420785/

deti95060810
8. júl 2025

delfíny s diagn. PAS nepomáhajú. škoda eur, jedine ako výlet.

anonym_c01a70
9. júl 2025
@veselo_neveselo

Nie, tie delfiny nepomahaju nikomu, je to pekny vylet, super zazitok, ale dlhodoby terapeuticky ucinok nemaju (ked som sa pred par rokmi o to zaujimala).

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3420785/

@veselo_neveselo pred pár rokmi som mala ma delfínoterapiu rovnaký názor ako ty. Potom som spoznala rodinu s postihnutým dieťaťom. Delfínoterapiu absolvovala tri krát, raz na Ukrajine, dva krát v Egypte. Ťažko posúdiť, či pomohla viac na Ukrajine alebo v Egypte, lebo dieťa má viacero diagnóz. Už len to, že dieťa začne samo používať toaletu, je pre rodinu nesmiernou úľavou, alebo ak skončí so sebapoškodzovaním. V tomto prípade nejde ale o autizmus, v súvislosti s autizmom mám informácie len z tlače. Ale že nepomáha vôbec, že je to len výlet, je nezmysel, ak by ste s takým dieťaťom boli v kontakte, tak by ste písali niečo iné

kacena4
9. júl 2025

na rovnaké účinky ako každá iná terapia so zvieratami až na to že nemusíš za to dať kvantá peňazí.

jeennyv
9. júl 2025

Podla mna to ma vyznam, nejake vibracie, psychicky benefit, niekomu mozno pomoze..to je ako ked mas psa…ja som 7h stravila na urgente ked mi prisli na vysoky tlak, prisla som domov a moj spunt ma cakal, nechcel s nikym ist von radsej nejedol..a cela dopichana naliekovana, sup na prechadzku a uz mi bolo “akoze” hej..zvierat maju na cloveka vplyv kto k nim ma vztah

sara07
9. júl 2025

ako píše kačenka, je to terapia zvieratami, každému "zaberie" iné zviera, nevyskušaš nevieš

autor
9. júl 2025

Ďakujem pekne za všetky odpovede. Nádpis mi zmenili, pôvodne znel inak, No nevadí, aspoň to rozšírilo diskutovanú tému.,

autor
9. júl 2025

Budem rada. Šak napíše sem čo najviac ľudí názory alebo skúsenosti či už vlastné alebo z okolia.

tulipanik12
9. júl 2025

@anonym_autor ja viem,že najlepšia na ukľudnenie či na demenciu je obyčajná mačka

autor
9. júl 2025
@tulipanik12

@anonym_autor ja viem,že najlepšia na ukľudnenie či na demenciu je obyčajná mačka

@tulipanik12 to som nevedela. No ale jasné, určite aj ona ukľudňuje, to pradenie a pod.,

tulipanik12
9. júl 2025

@anonym_autor a viem,že pri autizme zaberá najlepšie diéta bezlepková a bezlaktózová plus vitamin B12, účinné probiotiká.

elz1920
9. júl 2025

Na FB je skupina, píšu si tam rodičia detí s PAS, tam sa treba spýtať.

autor
9. júl 2025
@tulipanik12

@anonym_autor a viem,že pri autizme zaberá najlepšie diéta bezlepková a bezlaktózová plus vitamin B12, účinné probiotiká.

@tulipanik12 ďakujem

autor
9. júl 2025
@elz1920

Na FB je skupina, píšu si tam rodičia detí s PAS, tam sa treba spýtať.

@elz1920 ďakujem

tulipanik12
9. júl 2025
@anonym_autor

@tulipanik12 to som nevedela. No ale jasné, určite aj ona ukľudňuje, to pradenie a pod.,

@anonym_autor mame sa dosť polepšil stav, no má stareckú demenciu po tom,čo som jej doniesla mačiatko. A mojej dcére už teda 13 ročnej pomohla prisna bezlaktózová, no ona má intoleranciu na laktózu a to bola na tom tak zle, že som reálne zvažovala ústav v jej 2 rokoch. A v tom čase mi jedna stará psychiatrička z CA povedala, že ona síce autizmus nerieši, no vidí, že malá je veľmi chudá a najprv jej mám riešiť trávenie až potom mozog vždy v tomto poradí.
Teraz aktuálne sa zdá triednej v škole ,len, spomalená, no naučiť sa dokáže a to už nejako prežijem.

sara07
9. júl 2025
@tulipanik12

@tulipanik12 bezlakotozova mierna dieta neuškodí nikomu , ale bezlepková nemá vždy ten učinok pri každom, niekedy urobí viac škody ako osohu, je to vyslovene individuálne
bezlepkovu by sa mala zaradit až po testoch nie na zaklade čitania alebo ustneho odporučenia, čast pas deti si sama v podstate urči svoju dietu , že odmietaju niektoré jedlá ak im ešte zoberieš z toho lepok ?
B12 tam je plny suhlas aj študie aj dlhoročna prax , ten super zabera aj pri dysfaziach
probiotické vyživove doplnky , za mna vyhodené prachy, pretože je sice super že to dietata dostaneš len hačik nastava ako ich stravi a väčšinou preletia telom
bryndza, kysla kapusta, jogurt typu holladnia selsky ktory nemá nič len to čo má mať jogurt, kyslomiečne vyrobky kludne a maju aj väčší efekt ...
na bezlepkovu dietu sa rozchadzaju vyskumy , a žial na sk väčšina mudr hocčo doporuči len aby teda ako niečo povedali a doporučili ... však ich dieta to nie je

petik22
9. júl 2025
@sara07

@tulipanik12 bezlakotozova mierna dieta neuškodí nikomu , ale bezlepková nemá vždy ten učinok pri každom, niekedy urobí viac škody ako osohu, je to vyslovene individuálne
bezlepkovu by sa mala zaradit až po testoch nie na zaklade čitania alebo ustneho odporučenia, čast pas deti si sama v podstate urči svoju dietu , že odmietaju niektoré jedlá ak im ešte zoberieš z toho lepok ?
B12 tam je plny suhlas aj študie aj dlhoročna prax , ten super zabera aj pri dysfaziach
probiotické vyživove doplnky , za mna vyhodené prachy, pretože je sice super že to dietata dostaneš len hačik nastava ako ich stravi a väčšinou preletia telom
bryndza, kysla kapusta, jogurt typu holladnia selsky ktory nemá nič len to čo má mať jogurt, kyslomiečne vyrobky kludne a maju aj väčší efekt ...
na bezlepkovu dietu sa rozchadzaju vyskumy , a žial na sk väčšina mudr hocčo doporuči len aby teda ako niečo povedali a doporučili ... však ich dieta to nie je

@sara07 to nie je bezlaktozova strava, ale nemliečna. po mojej skúsenosti, po vyradení bkm a lepku zo stravy sa mi dieťa pekne rozjedlo. samozrejme začiatky boli ťažké..

tulipanik12
9. júl 2025
@sara07

@sara07 no už ako ty povieš, mne MUDr. na gastre v Martine odporučila užívať aj probiotiká pri intolerancii na laktózu.
Kyslú kapustu, jogurt a ani bryndzu do nej nedostanem, takže tak

tulipanik12
9. júl 2025
@sara07

@sara07 a inak ani chlieb či pečivo mi nikdy bohvieko nejedávala, tresku či rybí šalát zje najlepšie samé.

nikaeli
9. júl 2025

Pracujem s deťmi s PAS už vyše 20 rokov. Mnohé z nich boli na delfinoterapii, niektoré opakovane a ja som teda žiadne zmeny nepostrehla....

Čo očakávaš od tejto terapie? v čom by si chcela najväčsiu zmenu, posun? pýtam sa preto, že niektoré mamičky mi povedali, že by chceli, aby dieťa začalo jesť, či chodiť na wc -> treba si však uvedomiť, že delfín nie je kúzelník.

Osobne si myslím, že delfinoterapia môže pomôcť ľuďom, ktorí boli predtým zdraví - napr. po úrazoch, nehodách a pod. (a možno sa mýlim). Ja však nepoznám jediné dieťa s PAS, kde by po tejto terapii nastala zmena. A že ich poznám naozaj veľa.....

sara07
9. júl 2025
@petik22

@sara07 to nie je bezlaktozova strava, ale nemliečna. po mojej skúsenosti, po vyradení bkm a lepku zo stravy sa mi dieťa pekne rozjedlo. samozrejme začiatky boli ťažké..

@petik22 dôležité su aj kombinacie jedal

sara07
9. júl 2025
@tulipanik12

@sara07 no už ako ty povieš, mne MUDr. na gastre v Martine odporučila užívať aj probiotiká pri intolerancii na laktózu.
Kyslú kapustu, jogurt a ani bryndzu do nej nedostanem, takže tak

@tulipanik12 dost som o tom čitala, zaujímal na názor v zahraniči a tam teda tak šialene sa nepuštaju do bezelpkovych diet
ano aj mne odmietali jest bryndzu a to nemaju ani pas ale postupne si zvykli
jogurt ked je na začiatku tažky spoja si to , niekedy pomôže jogurotove žele na kolači ,postune , kyslu kapustu len tak zo suda zjem len ja ale je vždy spôsob ako ju prepašovat postupne
z activie aj mne kruti čreva a je mi zle , nie je jogurt ako jogur, v hollandii sa môžem kupat, ale taky super banovecky mi je tažky , aj ked mi ohromne chuti
ano zaradit niektore jedlá je cesta na roky občas
a čo ma dost zarazilo bola študia ked skusili pri tychto našich nejedakov delenu stravu, proste kombinacie jedal, niečo na tom bude čo pozorujem , a potom ked to prijmu je už dobre

lienka.7
9. júl 2025

@anonym_autor niekomu delfín, niekomu kon, niekomu pes... môžeš si vybrať.

sara07
9. júl 2025
@tulipanik12

@sara07 a inak ani chlieb či pečivo mi nikdy bohvieko nejedávala, tresku či rybí šalát zje najlepšie samé.

@tulipanik12 niekedy je probém že je čerstvé , ano také odležané alebo odležané a v hriankovači ?
mne napr , z obchodu chlieb penam a rozpekané zapekaju, testy mám v pohode na lepok , a napr domace pečivo nemám problém alebo z určitych pekarni
ja som koli ekzemu si viedla asi 6 rokov jedalny dennik a zvlaštne že najväčšie alegeny pre ekzematikov tolerujem uplne v pohode ,,
losos zjeme bez problemov ,ale pri takom pangase vyhadzana do večera ...a pritom pangas je fajna ryba

veselo_neveselo
9. júl 2025
@sara07

@tulipanik12 niekedy je probém že je čerstvé , ano také odležané alebo odležané a v hriankovači ?
mne napr , z obchodu chlieb penam a rozpekané zapekaju, testy mám v pohode na lepok , a napr domace pečivo nemám problém alebo z určitych pekarni
ja som koli ekzemu si viedla asi 6 rokov jedalny dennik a zvlaštne že najväčšie alegeny pre ekzematikov tolerujem uplne v pohode ,,
losos zjeme bez problemov ,ale pri takom pangase vyhadzana do večera ...a pritom pangas je fajna ryba

@sara07 pangas teda "fajna ryba" nie je, ak kupujes lacneho pangasa, necertifikovaneho. Aj to moze byt dovod, preco si sa z neho vysypala 🙂

sara07
9. júl 2025
@veselo_neveselo

@sara07 pangas teda "fajna ryba" nie je, ak kupujes lacneho pangasa, necertifikovaneho. Aj to moze byt dovod, preco si sa z neho vysypala 🙂

@veselo_neveselo práveže bol z certifikovaného chovu aspon na obale a teda až tak lacna nebola
aj ked uprimne neverím že v škôlke kupovali zrovna tento ked ho mohli mat každy tyžden deti , to sa najviac divim

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
autor
9. júl 2025
@nikaeli

Pracujem s deťmi s PAS už vyše 20 rokov. Mnohé z nich boli na delfinoterapii, niektoré opakovane a ja som teda žiadne zmeny nepostrehla....

Čo očakávaš od tejto terapie? v čom by si chcela najväčsiu zmenu, posun? pýtam sa preto, že niektoré mamičky mi povedali, že by chceli, aby dieťa začalo jesť, či chodiť na wc -> treba si však uvedomiť, že delfín nie je kúzelník.

Osobne si myslím, že delfinoterapia môže pomôcť ľuďom, ktorí boli predtým zdraví - napr. po úrazoch, nehodách a pod. (a možno sa mýlim). Ja však nepoznám jediné dieťa s PAS, kde by po tejto terapii nastala zmena. A že ich poznám naozaj veľa.....

@nikaeli naozaj? Fuuha. To je veľa prípadov potom
@nikaeli to má mrzí.

autor
Autor odpoveď zmazal