Sťahovanie predkožky u skoro trojročného chlapca s fimózou

mija80
18. sep 2017

Ahojte možno hlupa otazka, ale chcem len poradit. Môjmu malemu (2 roky a 9 mesiacov) diagnostikovali fimozu (zuzena predkozka). Na urologii nam dali masticku Triamcinolon a kazali mastit 3x denne. Nesla mu pretiahnut ta predkozka. Robila som mu aj sedavy kupel zo slezu nebadaneho. Po par dnoch mastenia a kupelu sa dala trosku stiahnut, ale nerobila som to nasilu len pokial sa dalo. No dnes isla dole krasne dole az pod zalud ta predkozka, ale problem je, ze ostala dole nechcela ist naspät. MM mi vravel, ze sa to stiahne samo, ale mam strach ci som mu nejako neublizila. Som prvorodicka a ku tomu jedinacik takze neviem ci to ma byt tak. Chcem len vediet ci sa to stiahne samo ci mam bezat na pohotost? ☹

siska53
18. sep 2017

@mija80 noo.muz by mal.sice vediet..ale ja by som sa asi poradila s dr... Nasmu chcel jeden spravit dokonca zakrok! Ale ! Nestahovali sme,len trosku pri cisteni -znamy urolog zas povedal,ze mame cas,ze to staci takto.. Vacsinou si to chlapci vyriesia sami. A tak aj bolo.. Jedneho dna,mal asi 5r.,sa mu to podarilo.. Operacia ani ziadne nasilne stahovanie z nasej strany teda nebolo potrebne. Neviem sice,ci nas mal predne to,co vas,ale tiez to neslo a tamten nas strasil operaciou a nech mu to dame spravit...:/ nastastie sme mali toho znameho urologa,ktory nas upokojil.

pininka
18. sep 2017

Na pohotovost by som nebezala, staci ked aj obvodna to skontroluje. Je super ze sa mu to tak uvolnilo,lebo vacsine to nejde. Drzim palce. My mame dvoch chlapcov a stahujem od malinka a aj tak ten starsi mal problem,no slez aj mast mu napokon pomohli.

petrofka
18. sep 2017

Samozrejme, ze treba ist hned k dr.

petrofka
18. sep 2017

Ale najskor by som skusila teply kupel a stiahnut ju spat.

mija80
autor
18. sep 2017

@petrofka Ďakujem skusim, ale teraz mi spinka. Možno v kľude sa to stiahne samo

hivanik
18. sep 2017

...mam znamu na urologii a vravela ze ak to nejde dat naspat tak treba ist okamzite s tym na pohotovost !

terka1607
18. sep 2017

Nám pomohla vaňa, tiež mu to nešlo stiahnúť späť a vo vode sa mu to hneď spravilo. Ak nepomôže určite by som išla na pohotovosť.

mija80
autor
18. sep 2017

@terka1607 teply kupel nezabral tak asi pojdeme na pohotovost. Len neviem kde ist ci na detske alebo skor na chirurgiu. Alebo zajtra pojdeme za nasim urologom.

mija80
autor
18. sep 2017

@terka1607 Neboli ho to ani opuchnute to nema. A zalud je ruzovej farby.

hivanik
18. sep 2017

@mija80 ...do zajtra by som s tym urcite necakala ...treba ist na urologiu... lebo teraz to nema dostatocne prekrvene

terka1607
18. sep 2017

@hivanik suhlasim, neodkladala by som to, tiez si myslim, ze sa to nedobre prekrvuje

mija80
autor
18. sep 2017

@hivanik urologia u nas nie je len ambulancia a to bude az zajtra

janinamojka
18. sep 2017

Vzdy to treba stiahnut naspat,nesmie to tak ostat..Mala som problemy so synom,raz mu pipik opuchol ako zemiak,urolog mu to musel uvolnovat..pozor na to.

mija80
autor
18. sep 2017

@janinamojka neslo mu to naspät. Som myslela, ze ked bude v klude stiahne sa sam

katuli3nocka
18. sep 2017

Nám pediater povedal, že do 5 rokov to nemáme riešiť a postupne sa to uvoľní samé.

mija80
autor
18. sep 2017

Dakujem vsetkym boli sme na chirurgii a pretiahli mu to naspät. Povedali, ze keby sme prisli rano bolo by to horsie. 🙏🙂 Dakujem este raz 🙂

gin124
17. okt 2017

@mija80 Já jsem tu měsíc nebyl, ale v tomto případě okamžitě na pohotovost, je to velmi nebezpečný stav, kdy by mohl odumřít žalud.

http://www.beschneidung-von-jungen.de/typo3temp...

Tak rychle to ale být nemusí.

Jinak tu byla chyba s tím předčasným přetahováním, které může vést k jizevnaté fimóze.

http://www.obrizka-chlapcu-cz0.cz/news/cisti-je...

Zvláštní formou fimózy je jizevnatá, nebo taky patologická fimóza. Není přítomna od narození ale vzniká v průběhu života.

U dospělých mužů jsou příčinou různá kožní onemocnění, někdy též onemocnění jako třeba cukrovka.

U kluků v době, kdy chodí do školky nebo do školy, kdy matka přehnaně myje pindíka, a ta nadměrná hygiena bývá často příčinou jizevnaté fimózy.

Možná, že si vzpomínáte:

" Vždy stáhnout předkožku dozadu a pod ním umýt, jinak...."

V případě, že už předkožka plachtí a lze stáhnout dozadu, tak je to pravda!

Je ale špatné, aby byla předkožka kvůli mytí násilně, protože se může roztrhnout. Ty drobné rány tvoří drobné jizvy. Ty jizvy jsou však zrádné. Stahují se dohromady a svrašťují se, a tak se může předkožka patologicky zúžit.

Taková "doporučení" jako: "Musíš znova a znova zkoušet stahovat předkožku dozadu, jinak budeš muset jít na operaci", není nic jiného než zbytečné strašení a způsobují více škody než užitku.

Nic proti mámě! Ona si myslí, že je to tak určitě dobře. V tomto případě je ale "dobře" bohužel špatně.

Více zde: http://www.obrizka-chlapcu-cz0.cz/news/problem-...

Žel, k tomu často nabádají zle vyškolení lékaři.

mija80
autor
17. okt 2017

@gin124 Boli sme vtedy na pohotovosti a dnes sme boli na urologii na kontrolu tak doktor krasne stiahol predkožku bez násilia a povedal, že je to dobre. Takže už nemusíme isť na operáciu.

gin124
17. okt 2017

Ještě že tak, ale i tak by ta operace byla nesmyslá a zbytečná. Průměrný věk, kdy jde ta předkožka stáhnout je až 10,4 roků. Operace je nutná pouze v případě kdy vznikne závažná patologická fimóza a ta vzniká právě z předčasného přetahování.

mija80
autor
17. okt 2017

@gin124 ja som zacala stahovat az vo veku 2,5 roka. Mali sme kortikoidovu masticku a robila som sedavy kupel zo slezu nebadaneho. Takze mu to pomohlo. Vdakabohu.

gin124
17. okt 2017

Naštěstí ano, ale mohlo to dopadnout jinak. Zásada je do tří roků nemanipulovat. To píšu hlavně kvůli jiným, možná i kvůli vám, kdybyste měla těch kluků více.