Torticollis - alternatívna liečba namiesto Vojtovky

ryderka7
22. apr 2016

Ahojte, rada by som sa poradila - maly, skoro 15 tyzdnovy, ma polohovy torticollis. Nas pediater to dlho neriesil a k neurologovi sme sa dostali az v 3m. Nie je to vo velmi zlom stadiu, nezaostava, ide skor o kvalitu pohybu (uklon), ale predsa sa bojime nieco zanedbat, aby nemal nasledky do buducnosti. Odporucili nas na terapiu Vojtovkou - mame dva cviky, ktore mame cvicit 4x denne. Maly vzdy ale chyti strasny hystericky zachvat, ktory trva aj dlho po cviceni. Nemozem ho zlozit z ruk, prebalit, obliect, hrat sa s nim, nic, neupokoji sa aj vyse hodiny, ak ho chcem polozit, znovu chyti hystericky zachvat, strasne sa toho boji, vzdy pomoze az najblizsi spanok a potom na to trochu zabudne. To uz je bohuzial zas cas na dalsie cvicenie a proces sa opakuje. Skusali sme ine casovanie, robit to ked je oddychnuty, unavenejsi, najedenejsi, hladnejsi, nic nepomaha, vzdy mame po cviceni aspon hodinovy plac. Pred cvicenim alebo ked necvicime je to stastne a usmievave babatko, takto sa nam dni zmenili na celodenne utrpenie:(
Moja otazka teda znie - existuje nejaka alternative k Vojtovke? Ine cvicenie, iny druh pomoci? Dakujem velmi pekne za nazory.

janinah
22. apr 2016

Cvičila som pred rokmi so 4mes. babetkom synovcom,reagoval tak,že môj otec ma preto skoro chcel vyhodiť z domu,že týram dieťa a mne ako otrklému zdravotníkovi to nebolo všetko jedno.Nepoľavili sme a výsledkom je zdravý človek.Radím vydržať,dieťa sa uspokojí a zabudne.Je tu o vojtovke dosť popísané,pokukaj aj staré témy.Ja som vtedy nič lepšie ako vojtovku nenašla.

sardinka335
22. apr 2016

@ryderka7 naša dcera mala metatarsus varus - vbočene chodidlo, tiež polohova vada. Mali sme predpísanu aj ortezu a ortopedka mi povedala, ze ak masaže nepomozu tak nam predpiše sádry! No skoro ma šlahlo kedze mala mala ledva 3 týždne...Tiež sme išli na rehabilitaciu, tam nam pani ukazala masaže, ako nohu vyrovnavat a z vojtovky 2 cviky, jeden bol tzv. oddychový - dieťa lezi na chrbte a stlača sa palcom jeden bod pod prsiami a potom taky krkolomny, ale priznám sa, ze ten som necvičila nakolko som to ,,nedala,,.
No ako budem uprimna, ale tortikolis je celkom zjvna vec, to si si nevšimla, ze hlavu neotača? Mne diagnozu povedali druhy den v porodnici. No, tazko uz sudit. Kazdopadne kamaratkina mala tortikolis a jednak sa snazila polohovat ju na tu druhu stranu aby nemohla byt len na jednej strane tak jej davala vrecko ryze ku hlave aby sa nemohla otočiť do ,,zlej,, strany - to jej poradila naša pedina.
Poviem len moj subjektívny a neodborny nazor. resp. skusenost - vojtovku sme necvičili aj ked nam ju rehabilitačna dala, do omdletia som masiroval, masirovla, a masirovala pri kazdom prebalovani, alebo ked som ju mala n arukách furt som tu nohu vytačala do spravneho smeru a lepšilo sa to, ale bola to len polohova vada nie vrodena a boli to lahší stav - čo mi povedala druha ortopedička na rehabilitacii. Neviem aky stav je ten vaš, či je to len lahky stav - viac menej kozmeticky a stačí napr. ,,vytačanie hlavičky,, ....ale moja sestra je po DMO a VOjtovka ju doslova postavila na nohy, ano boli tam revy, plače, ale časom si zvykla a pomaha to. Ja by som možno skusila v čase od jednej kontroly do druhej, alebo teda od jedneho cvičenia do druheho uplne zamakat tými cvikmi ako je vytačanie hlavičky, ale naozaj pocitvo aj čo 2 hodiny - len par minut stačí. A išla by som na rehabilitacie a oni tam často povedia ze ,,ako to vyzera,, či sa to lepší..pripadne by som sa opytala, ze ako sa im to zda. A ked povedia, ze dobre tak by som asi takto pokračovala, pripadne kombinovala viac tie cviky a vojtovku len 1, 2x...Takže ťažko povedať, nezaznavam ani jedno. Mrkni na video ako cvičia ine deti, mozno ti to v niečom pomoze...je tam viac videi ako cvičia s detmi, poklikaj, uvidiš.

https://www.youtube.com/watch?v=zACIe6Chr3Q
simsalabim
22. apr 2016

@ryderka7 moja starsia dcera mala tiez torticollis a reagovala ako tvoj syn. Cvicievali sme preto radsej pred spankom, od cca 6 tyzdnov. ALE hladala som vela na nete (dcera ma 17, v tych dobach som chodievala skor na americke fora, u nas nic podobne nebolo) a zistila som, ze v zahranici cvicievaju na tento problem skor lahke strecingove cvicenia, netrapia deti vojtovkou (ktora je iste super pre rozne vaznejsie postihnutia). Takze asi od 5 mesiaca som s tym uplne sekla a iba som svaliky natahovala. V 7 mesiacoch mi povedali, ze uz je to skoro ok, cvicte iba 1x denne (vojtovku som uz necvicila, iba som sa tvarila, ze ano a len som natahovala svaliky) a v 8. mesiacoch nas uz vyradili, ze je to uplne OK. Tie cviky boli nieco taketo https://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&...

Urcite najdes viac, ked budes hladat infant torticollis exercises / stretches

Treba davat pozor, aby si to robila na tu stranu, ktoru ma tvoj syn, torticollis je lavy aj pravy, tak podla toho.

pribinak
22. apr 2016

Vydrž, lepsie cvicit s takým mrnusom, ako ked budes mat cvicit s 10mesacnym, lebo svaly sa mu skrátia a hlavička bude nakrivo
Urcite nebudete cvicit dlho, mozno mesiac-dva. Deti do 1.roka najviac rastu, tak to nezanedbaj, aby ste to nemuseli riediť neskôr a v omnoho väčšom rozsahu
Drzim palce

sumikk
22. apr 2016

@ryderka7 Ahoj, ja cvičím Vojtovku už s druhým dieťaťom, prvá dcéra bola predčasne narodená a hypotonická, druhá bola v brušku v zlej polohe a má tonusové poruchy. Obe pri cvičeniach strašne plakali, bojovali, ale nevzdala som to. Prvá dcéra je už úplne OK, druhá výrazne zlepšená po len 4 mesiacoch cvičenia. Ak Ti môžem poradiť:
1. Nevzdávaj to, má to zmysel, pri poctivom cvičení už čoskoro začneš vidieť výsledky a to Ťa povzbudí.
2. S obomi deťmi mám skúsenosť, že hoci neprestali úplne plakať, intenzita sa postupne znížila a po cvičení sa upokojili rýchlejšie.
3. S každým dieťaťom sme si postupne vyvinuli upokojovací rituál. Na staršiu fungovalo nosenie na rukách, neskôr aj spoločný kúpeľ po večernom cvičení s tatom /Kým sme cvičili, tata už napustil vaňu a čakal. Na mladšiu dcéru funguje po cvičení okamžite kontakt koža na kožu a prsník, hneď taká holá sa ide pritúliť a nacicať, obe nás prikryjem dekou, občas aj krátko podrieme na prsníku, prebúdza sa už v dobrej nálade. Skúšaj, čo zaberie u vás a neboj sa, začiatky sú najťažšie, potom už OK.
4. Okrem Vojtovky sme chodili j k detskej fyzioterapeutke, naučila ma bábo masírovať aj vhodne polohovať pri hre.

manee
22. apr 2016

Ahoj, dcéra mala to iste. Cvičili sme od troch mesiacov. Nakoniec jej to museli robiť v 17 mesiacoch operatívne. Ale masáž a baby plávanie sme robili. Skús aj to, no samotné asi stačiť nebude.

manee
22. apr 2016

a ešte mi napadlo, že sme motilvovali malú otáčať sa do problematickej strany tak, že sme jej z toho smeru podávali hračky, hovorili na ňu tak, aby sa za nami otáčala. A samozrejme v spánku polohovať...

bonaqa2013
22. apr 2016

my sme mali s tým problém, a cvičili sme vojtovku. ak sa správne cvičí vojtovka - výsledok sa dosiahne rýchlo. Lenže na sk je so správnym cvičením problém. My sme cvičili rok v MT a výsledok žiadny. V olomouci povedali, že to nie je vojtovka, ale týranie dieťaťa... tie cviky z Olomouca neboli také drastické - pretože dieťa pri nich neplakalo vôbec.... Po 3 mesiacoch sme videli výsledky. Určite neprestávaj, dieťa ak sa správne cvičí to vôbec neboli - len sa hnevá....

stella333
23. apr 2016

@ryderka7 Syn mal polohovy torticollis a cvicili sme uz ako 7 tyzdnovy., ale boli to take lahsie cviky, neplakal pri tom a vojtovku som necvicila, aj ked mi nejake cviky ukazovali. V podstate sme cvicili len nejake otacanie hlavicky a tiez som mu podkladala pri spani hlavicku, aby bol otoceny na opacnu stranu. Pri kazdom prebalovani som ho zabavala hrackami, aby hybal a otacal hlavicku, aby to rozhybal. Upravilo sa to v podstate po 2-3 mesiacoch. Ono, moj sym bol dost pohyblivy a ja som mala pocit, ze ako sa zacal otacat, liezt, sediet a, tak si to v podstate cvicil sam.

marfuska245
6. feb 2017

@sardinka335 ahoj nasla som vyssie ze tvoja dcerka mala metataurus valus.Aj moja mala to ma.Tiez chodime cvicit vojtovku plus masaze a mame predpusanu ortezku.Po akej dobe sa to vasej malickej vyrovnalo? Nosili ste ortezku len na noc? A ako dlho? Dakujem

laura1813
24. júl 2020

Prodavam svoju skúsenosť, možno niekomu v budúcnosti pomôže.Syn mal torticolis a celkovo bol natočený do jednej strany aj hrudník a bruško, začali sme cvičiť vojtovku od 2,5 mesiaca, podctivo 3x denne.nepacilo sa mu to veľmi ale dalo sa to zvládnuť, cviky mu pomáhali, po mesiaci sme dostali nové cviky pri ktorých strašne plakal a ja s ním, cvičila som s ním pred rozprávkami aby som ho trošku zabavila ale aj tak nepomohlo....keď som s ním cvičila všetci zaliezli do iných izieb aby ho nepočuli a manžel sa na to nemohol pozerať a chcel aby som prestala.
Rozhodla som sa vyskúšať alternatívne riešenie: KRANIO SAKRÁLNA TERAPIA. Nečakala som od toho zazraky. Boli sme tam asi hodinku malý sa trošku pozlostil ale inak sa smial a hral a popri tom si pani fyzioterapeutka robila svoju prácu. Druhý deň po sedení sa začal sám otáčať na druhú stranu, keď som s ním začala cvičiť neplakal tak strašné ako predtým...takto sme tam chodili 2x do mesiaca. A cvičenie už bolo úplne bez plaču. Od 5. mesiaca nám oficiálne stopli cvičenie a takto to ostalo. Teraz má pol roka a už nám drobec lozi, je strašne šikovný, nieje vôbec vidieť že niekedy mal problémy. Takže odporúčam kranio, nám strašne pomohla 🙏.