Po vysadení hormonálnej antikoncepcie

sandrusik22
26. mar 2018

Ahojte babulky chcela by som sa spýtať či máte niektorá skúsenosť po vysadení antikoncepcie mi neprišla MS vysadila som v oktobri v januári som išla k lekarovi spravil mi sono a pichol vyvolavacku MS som dostala do týždňa odvtedy znova nič. Hormonálny profil mi bol robený 2 deň MS ktorú som dostala po vyvolavacke štítna žľaza prolaktín aj hodnoty FSH aj LH v norme jedine znížený hormón AMH. Začalo sa mi tvoriť aj akne najmä krupica na čele a drobne vyrážky. Na Progesteron mi nebola ešte brana krv ale čo som sa tak docitala ak ho je nedostatok môže menstruacia meškať. Chcem sa spýtať či sa hormóny dajú doporiadku alebo je to možné riešiť len umelými hormónmi ? Chceme sa začať snažiť o babo ale neviem či je to vhodne ak nemám menštruáciu aby bolo všetko v poriadku. Zvlastne je aj to že asi pred 3 týždňami som mala pravdepodobne ovuláciu pozitívny ovulacny test aj zvýšený výtok. Ako je potom možné že menstruacia nikde. Ďakujem za vaše rady

titla
26. mar 2018

Po vysadení HAK môže trvať aj rok kým ti nabehne normálny cyklus. Na tvojom mieste by som radšej ešte pár mesiacov počkala, kým sa telo nespamätá samo, ako si každý mesiac dávať pichať vyvolávačku...

sandrusik22
autor
26. mar 2018

@titla máš pravdu počkám ešte verím že sa to da dokopy ďakujem za odpoved

mikadooo
26. mar 2018

Ja som mala takto a zistili mi syndróm pco. Myslím že sa to dá zistiť bežným ultrazvukom vaječníkov. Len štandardne to gynekológ asi nerobí, pokiaľ nemáš problém, napr. otehotnieť ako ja. Nie je to nič hrozné, dá sa to liečiť. Ja som musela na laparoskopiu - malý zákrok, sú však rôzne formy tých cyst a aj liečba môže byť rôzna (nie každý ide hneď na laparo, to som tým chcela povedať). Známa sa liečila tabletkami asi pol roka a potom sa im podarilo bábo. V tvojom prípade by som sa opýtala gynekológa či nemôže byť toto problém a že by ste chceli aj bábo, tak či ti môže kuknúť tie vaječníky 🙂. Možno som vedľa a príčina je inde, no aspoň si budeš môcť toto vyškrtnúť 🙂.

sandrusik22
autor
26. mar 2018

@mikadooo ďakujem krásne spýtam sa keď ku nemu pôjdem či to neni aj moj prípad lebo keď mi robil ultrazvuk nic nepovedal a pri PCO neni zvýšený aj testosterón ? Lebo ten mám v poriadku. A podarilo sa nakoniec otehotnieť ? Ja dúfam že sa to da doporiadku aby sme sa mohli začať snažiť o babenko 😊

marytesss
26. mar 2018

ja som vysadila HAK v januári 2016.... doteraz nemám cyklus ako hodinky, ale ms mi aspoň vždy príde, trvalo to asi rok a pol.
čo sa týka toho, že chceš otehotnieť, môžeš začať skúšať, ak máš všetko ok ;) ono HAK je dosť svinstvo a chvíľu trvá než sa telo spamätá.

mikadooo
26. mar 2018

@sandrusik22 áno, ale nie hneď, ešte po operácii to trvalo takmer dva roky kým sa nám zadarilo... Lenže ja som bola ešte mladá, nechcela som ísť na umelé oplodnenie, tak sme si s mužom dali míľnik že do 30-ky budeme len skúšať. Napokon som otehotnela keď som mala 29 🙂. Ale máš pravdu, testosterón som mala zvýšený. Tak to pco asi nebude tvoj prípad.

sandrusik22
autor
26. mar 2018

@mikadooo super že sa podarilo to je hlavne 😊 no uvidíme budem pátrať ďalej možno sa to nejako ešte neumudrilo a vaječníky sú ešte zaspate nechám tomu ešte čas vidím že stym ma viacej žien problémy

sandrusik22
autor
26. mar 2018

@marytesss a kedy si aspoň začala dostavat spontánne sama MS ? Či od začiatku a mala si len nepravidelne cykly ?

titla
26. mar 2018

Ja mám PCO a testosterón mám zvýšený len mierne, podľa tabuliek na hornej hranici normy. Aj MS mám pravidelnú, ale inak vypadávajú mi vlasy, mám tmavé husté ochlpenie, mastnú pleť...typické príznaky PCO. Čiže ono to nie je také jednoznačné. Najjednoznačnejšie je vyšetrenie ultrazvukom, v akom stave tie vaječníky sú. No a HAK práveže PCO pomáha, preto som ju brala aj ja. Umelé hormóny utlmia činnosť vaječníkov, nedochádza k ovulácii a na vaječníkoch sa netvoria cysty. Ale nie je to liečba, je to len potlačenie symptómov. Po vysadení HAK sa problémy zvyčajne vrátia.

babulkomale
26. mar 2018

Ja mam skusenost ze ak je cyklus ok pred antikou, je aj po nej ok. A praveze zeny z okolia co mali problemy ze im nechodila ovu a ms, riesili to antikou, mali problem aj potom. Zvycajne im zistili prave PCO. Mne vzdy po vysadeni prisla ms ako mala, aj po sestonedeli, aj po kyrete, vzdy.

stanass
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
marytesss
27. mar 2018

@sandrusik22 zo začiatku som práveže vôbec nemala pravidelne...dostala som dajme tomu raz za tri mesiace až pol roka, tak všelijako to bolo. nejakú pravidelnosť to nabralo až v apríli minulý rok, ale u mňa to bolo tak že mi gyn povedal že mám málo progesterónu tak som ho asi dva či tri mesiace brala tesne pred ms. no a potom som už nechcela lebo som sa z toho cítila opitá a napínalo ma z tých liekov. a potom už chodil cca v podobnom čase, nie je síce ako hodinky ale viem že ho môžem očakávať medzi 30 až 39 dňom. je to síce 9 dní, ale viem, že lepšie ako nič. všetky hormony okrem progestreonu som mala ok, PCO nemám.

littleslovak
27. mar 2018

@sandrusik22 ahoj, cyklus som mala pekny pravidelny pred HAK, takze nasadenim ani vysadenim sa u mna na pravidelnosti nic nemenilo. Ale o tom som nechcela... Chcela som skor o tom co som prezivala fyzicky a psychicky po vysadeni. Brala som HAK asi 5 rokov a mala som pocit ku koncu ze telo si uz zacina zvykat tak som zacala uvazovat nad inou metodou a po konzultacii s doktorom som sa rozhodla pre vnutromaternicove teliesko. Realne to trvalo tak pol roka mozno aj dlhsie nez sa mi telo dalo do normalu, a ako som pisala neslo o cyklus, islo skor o to ako som veci prezivala. Bola som zrazu kludnejsia aj ked som predtym nebola nejaky nervak alebo nieco, no zrazu som bola spokojnejsia aj vyrovnanejsia. No naozaj som rozdiel videla az po dlhsom case po vysadeni. Teliesko som mala 3 roky a ked muselo von rozhodla som sa, ze radsej akukolvek inu metodu ako sa vratit k HAK a rozhadzat si zase cely organizmus a nasledne cakat opat na normalizaciu aby som sa s kludnym svedomim pokusala o pocatie.
Cize okrem toho, ze urcite odporucam riesit zdravotnu pricinu tak odporucam pockat s tym snazenim. Naozaj je to pre telo velka zmena. Ak dobre ratam uz mas nejakych 4-5 mesiacov od vysadenia, cize mozno k nejakym zmenam uz zacina dochadzat, mozno to uz na sebe zacinas pocitovat.
Drzim palce aby sa ti to upravilo aj aby to snazenie bolo coskoro uspesne.

sandrusik22
autor
27. mar 2018

@marytesss presne si myslím že toto bude moj problém malo progesteronu podľa príznakov ale ešte mi nebral gyn krv na progesteron takze toto treba nech mi spravi aby som vedela lebo zbytočne čakám na MS keď mi chyba hormón. Ďakujem krásne za odpoved vidím že plno žien s týmto bojuje to vysadenie HAK neni sranda.

sandrusik22
autor
27. mar 2018

@littleslovak áno máš pravdu je to záťaž pre organizmus a zmeny sú celkom citelne a dosť veľa robí psychika budem sa snažiť dať do kľudu a počkať nech sa stym telo vysporiada ďakujem krásne za odpoved HAK je záťaž a práve to na sebe pozorujem čo všetko SA deje s telom po vysadení

marytesss
27. mar 2018

@sandrusik22 úprimne, ja už HAK brať nechcem... po vysadení som bola úplne v háji, vyhádzaná po celej tvári, na chrbte (na chrbte som ešte stále), úplne rozladená.... som rada že už som na tom relatívne dobre. ak ti môžem poradiť, žiadny progesteron neber, radšej pi čaj z alchemilky. pretože progesteron ti spustí tak bolestivé krámy že sa ani nebudeš vedieť postaviť. asi 10 dní pred ms pi alchemilku, aspoň pol litra denne, cca týždeň. celkovo tá bylinka pomáha pri takýchto ženských problémoch, pomáha otehotnieť, urovnáva hormony a pod. prípadne ak máš pocit že už čakáš každú chvíľu ms, nahrievaj si podbruško suchým teplom 🙂 ja už žiadne lieky na to nechcem, volím radšej tú prírodnú cestu, nech sa s tým telo popasuje samé, nech to trvá čo to trvá.

sandrusik22
autor
27. mar 2018

@marytesss veru najlepšie je aby sa prírodné dalo telo doporiadku ani ja už HAK brat nechcem vidím čo sa deje somnou po vysadení žiadna sranda no len neviem vi môžem začať piť alchemilku aj keď som nemala už od januára MS teda že neviem aký deň cyklu ju začnem piť keďže momentálne som dlhodobo bez MS. A ešte otázočka keďže si si tým už prešla zakolko sa ti vycistila tvar ? A čo ti pomohlo ? nakoľko aj stymto mám problém po vysadení že moja pleť je v zlom stave

marytesss
28. mar 2018

@sandrusik22 uff, celkom dlho to trvalo... asi rok. najhoršie na tom bolo že sa mi tie vyrážky aj celkom zle hojili. aj teraz sa mi sem tam nejaká objaví ale oproti tomu čo to bolo je to teraz úplne v pohode. a nepomohlo nič :( vôbec nič.... skúšala som všetky možné prípravky, bola som zúfalá.... jedine kozmetička. čo mi to trochu zmierňovalo bola hydratácia pleti zvnútra-veľa piť, a čajovníkový olej aplikovať lokálne. ešte mi trošku zmiernila póry maska od Himalaya a Jarischova voda- obe doteraz používam. ale varujem ťa že je to beh na dlhú trať :(
a rozhodne tú alchemilku skús. aspoň š dni za sebou ju pi, pol litra max. 🙂 mne to pomohlo, dokonca som ju pila aj cez menzes.

sandrusik22
autor
28. mar 2018

@marytesss áno je to beh na dlhé trate ale je skvele že už máš pleť v lepšom štádiu verím že sa to aj mne upraví. Určite to chce čas ale poznáš ten pocit keď je z toho človek na nervy veď nechcem vyzerať ako pubertacka. Skúsim teda tu alcchemilku si zlata ďakujem za rady 😊

marytesss
28. mar 2018

@sandrusik22 nie je za čo, rada poradím a pomôžem ak môžem. držím ti palce 🙂 aj aby sa ti mimi podarilo 🙂

sandrusik22
autor
28. mar 2018

@marytesss ďakujem krásne za milé slova budem dúfať aj ja 😊 pekný dnik prajem

jankalukasova
28. mar 2018

@sandrusik22 Ahoj.. ja som vysadila HAK (už v roku 2011) na Vianoce a menzes som dostala až v júli.. nebola som na vyvolávačke žiadnej... s lekárkou sme sa dohodli, že to necháme na tom tele ako si s tým poradí a v júli prišiel menzes a odvtedy ako hodinky... to telo sa musí samé očistiť.. vyvolávačka je len ďalšia chémia do toho bordelu čo už v tele máš... nič v zlom..
Takže asi tak.. ak nemáš cysty ani iný problém ja by som to nechala na prírode.

sandrusik22
autor
28. mar 2018

@jankalukasova ďakujem Jani áno máš pravdu najlepšie je nechať telo samo nech sa prečistí počkám aj ja tiež som to zvažovala len som nevedela či je normálne že to trva tak dlho ale už viem že viaceré boli alebo sú natom rovnako že menzes neprišiel hneď. Ďakujem 😊