Sója a antikoncepcia

17. máj 2023

Ženy, ktoré užívate antikoncepciu a konzumujete sóju pomerne na dennej báze. Funguje antikoncepcia ako má? Bola som dnes zarazená, keď som sa dozvedela, že nadmerná konzumácia znižuje účinnosť antikoncepcie, pritom sója sa v nachádza snáď v každom jedle, teda ako sójový lecitín.

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
17. máj 2023

@jabadabadu mňa skôr zarazilo to, že účinok môže znížiť a pritom tá sója je naozaj všade 🙂

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
17. máj 2023

@jabadabadu nestravujem sa polotovarmi ale zisťujem si čo niektoré produkty obsahujú a vo väčšine potravín je práve sójový lecitín. Snažím sa stravovať zdravo už dobre 2 roky ale samozrejme občas mám chuť aj na sladké a tam ten lecitín už je v 95% výrobkoch

viestta
17. máj 2023

soja a sojovy leticn su dve rozne veci. Do tvojej uvahy by este vstupoval fytoestrogen zo soje, ktory sa nachadza len vo vyrobkoch kde je pouzita soja cela, nie odseparovany leticin, ktory sa pouziva ako emulgator

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
17. máj 2023

@viestta tak to som popravde ani netušila ;) vďaka za usmernenie.
@jabadabadu vďaka, ja som si to tak nejak hneď spojila že aha sója a ochrana narušená. Preto ma zaujímalo ako to majú ženy ktoré konzumujú sóju pomerne pravidelne.

heidy222
17. máj 2023

Kebyže naozaj sója znižovala účinok, písali by to v prívalovom letáku- ak by kvôli tomu niekto otehotnel mohol by ich žalovať. Keďže teda sójový lecitin je všade, ak by naozaj mal nejaký účinok na antikoncepciu, tak by bolo veľa ich tehotných, nie?

lavender94
18. máj 2023

Je to ako píše viesta, účinok môžu znižovať tie fytoestrogény. To by si musela tú sóju jesť na kilá každý deň. A napríklad malo kto vie, že omnhovo viac účinok znižuje napríklad cigaretový dym, lubovnik bodkovaný, ktorý veľa ľudí pije na depresiu.

autor
18. máj 2023

@lavender94 davam si pozor hlavne na Ľubovník bodkovaný, grepfruit keďže na to upozorňoval gynekológ. Len práve sóju som nevedela. Som rada, že ste mi to vysvetlili 🙂

autor
18. máj 2023

@viestta čiže ak som dnes jedla morcadellu a tá obsahuje 17% sóje tak vlastne účinok nie je znížený ak účinok znižuje až nadmerná konzumácia sóje? Neviem či sa chrániť inak alebo nie..