Veľký močový mechúr bábätka v 12. týždni

t_fire
26. aug 2013

Ahojte mamičky. Dnes som bola na poradni, som v 12 týždni a doktor mi povedal, že moje bábätko má veľký močový mechúr, že taký ešte nevidel. Poslal ma na vyšetrenie do Martina, ale kým tam pôjdem chcela by som vedieť či máte s tým niektorá skúsenosť. Pomôže každý príspevok, lebo sa asi scvoknem, kým sa dozviem čo je s mojim drobcom.

katrinka8
26. aug 2013

@t_fire - ahoj, nemam sice rovnaku skusenost, ale podobnu ano. Ked som cakala dcerku, tak mi tiez na sone povedal doktor, ze ma zvacseny zaludok (tzv. dilatacia zaludka). Bolo to ale v 30.tt az (doteraz nechapem, ci to predtym nebolo vidno, ci co). Povedal mi tiez, ze ono su v tomto 2 moznosti - bud sa babo nahltalo vela plodovej vody, alebo je to vrodena porucha. Povedal vsak, ze vlastne je to zatial jedno, pretoze pokial je babo v maternici, nevadi to - a navyse sa s tym neda aj tak nic robit. V Martine je p. doktor Grochal, on sa venuje prenatalnej diagnostike (vraj je vyborny, co som pocula) - tak ak chcem, mam ist tam, ale podla neho (a neskor aj podla mojej gynekologicky) je to zbytocne, pretoze vlastne az do porodu sa s tym robit nebude nic, a potom sa to vysetri tak ci tak a pripadne nieco bude konat. Ak by to bolo z toho "nahltania sa", tak to sa neriesi, ak by to bola vyvojova porucha, tak sa to musi operovat. A vraj malinke babatka to zvladaju velmi dobre 😕 Vies si predstavit, ako som sa citila... Nastastie to bolo nakoniec asi z toho nahltania, lebo ked sa narodila, tak to bolo uz v poriadku.
V kazdom pripade, snaz sa trosku ukludnit, ak sa Ti da (viem, ze to nie je lahke). Ono tie sona tiez nie su vsemocne, kdejako mozu skreslovat + to, co jeden doktor "este nevidel" moze druhy povazovat za bezne. Rozhodne pockaj, co Ti povedia v Martine, neboj sa, urcite to bude v poriadku 🙂

t_fire
autor
26. aug 2013

@katrinka8 Ďakujem za povzbudzujúce slová. Najhoršie na tom všetkom bol pohľad doktora, keď to zbadal, že aké to je veľké a sám nedokázal povedať na 100% či to je močový mechúr, ale povedal že sa mu to tak zdá, že je to najpravdepodobnejšie. dúfam, že doktor Grochal ma trošku upokojí. Vyzerá to ako diera na spodku bruška..... prikladám aj foto, možno to niekto bude poznať podľa nej.

kveta
26. aug 2013

@t_fire V Brne je spickove pracovisko na prenatalnu diagnostiku. Skus im poslat to foto, co oni na to. Bohuzial si nepamatam presny nazov toho sukromneho pracoviska.

t_fire
autor
26. aug 2013

@kveta ďakujem veľmi pekne, skúsim to vyhľadať.

adriana89
26. aug 2013

@t_fire moojaa neporadim ti v tomto alee daj mi vediet ked nieco budes uz vediet...drziiim palceky...

t_fire
autor
26. aug 2013

@adriana89 určite budem písať, čo sa to deje a čo je nové........ ďakujem za záujem

emkab
26. aug 2013

@t_fire Hlavne sa nestresuj, nepomoze to ani tebe ani babatku. Lekari tiez nie su vseveduci a ze on take nieco este nevidel, nemusi znamenat, ze to je nejaka abnormalita. Troska mimo, ale mojej svagrinej tiez lekarka na RTG povedala, ze jej syn ma prasknutu lebku a az neskor sa prislo an to, ze su to lebecne svy 😉 Takze aj lekari su len ludia...

t_fire
autor
26. aug 2013

@emkab áno občas sa stane, že si jeden nevie poradiť. vôbec neodsudzujem môjho dr. je skvelý hneď sa snažil vybaviť ma prednostne v Martine...

t_fire
autor
26. aug 2013

takže v stredu 12:00hod som objednaná do Martina, potom sa znovu ozvem, ako to vyzerá....ďakujem žienky za podporu

kloranebb
27. aug 2013

My sme mali - pricina - chlopna zadnej uretry - cize prekazka v mocovej rure, neodtekal moc ☹

kveta
28. aug 2013

Dr. Hodik v Hradci operuje nenarodene deti. Neviem ci aj takuto dg.

t_fire
autor
28. aug 2013

@kloranebb čo sa potom dialo, napravilo sa to?

t_fire
autor
28. aug 2013

ďakujem vám žienky za vašu podporu, nedopadlo to vôbec dobre, malinké má veľký mechúr a asi sa vôbec nevyprázdňuje, má ešte navyše nejaké chyby, takže sa to bude musieť asi ukončiť. za dva týždne idem ešte na kontrolu, či sa náhodou niečo nezmenilo.....

kveta
28. aug 2013

@t_fire Je mi to luto. Drzte sa... :(

kloranebb
28. aug 2013

Jasne, da sa to riesit - v BA su na to odbornici, hlavne primar urologickeho oddelenia.. Da sa to riesit viacerymi sposobmi, trva to dlhsie cele ale napravi sa to. Aj v nasom pripade to tak bolo. Dobre je ze si to lekar vsimol a ked sa to nezanedba bude fajn. Ak by ste mali ten isty problem, tak viem ze v zahranici sa snazia riesit to uz v bruchu maminky, u nas o tom len diskutuju - je to narocne.. Riesit by to bolo treba urgentne keby sa mechurik vobec nevyprazdnoval alebo keby zadrzovanie mocu poznacilo aj mocovody a oblicky. U nas to tak bolo, hrozne to vyzeralo a keby to hned po narodeni riesili katetrom v mocovej rure, alebo su aj ine tazsie riesenia, nedoslo by poskodenie do tak zavazneho stavu... Lenze ono tie kadejake riesenia prinasaju so sebou infekcie, co tiez nie je dobre.. Treba ist za odbornikom - primar v BA - a doverovat mu - ma uz dlhorocnu prax a stale o tom studuje. Chodi na stretnutia lekarov do zahranicia a ziskava informacie, prakticke skusenosti..konzultuje to. A treba verit ze to bude dobre.

emkab
28. aug 2013

@t_fire drzte sa ...

kloranebb
28. aug 2013

Prepac az teraz som si vsimla ako to u vas dopadlo - neviem u ktoreho lekara si bola ale byt tebou, idem za tym primarom v ba a skonzultujem to s nim. Je velmi ochotny.

t_fire
autor
28. aug 2013

@kloranebb boli sme za dr. Grochalom v Martine

cherry1981
30. aug 2013

@t_fire To mi je luto, DR, Grochal je velky odbornik, ale aj tak Ti prajem aby sa mylil a nakonec to vsetko dobre dopadlo

ustrachana
30. aug 2013

@t_fire ahoj, ja odporucam urcite navstivit Brno, mne v 30 tt lekar "oznamil", ze moj drobec ma nieco s bruskom ☹ zosypala som sa a presne viem co prezivas, isla som do BA, ale potom som sa dozvedela o Brne, dali mi termin ihned a hned sme tam cestovali, vynikajuce pracovisko a ten pristup nieco neskutocne - to tu su 100 rokov za opicami.lekarka nam vsetko pekne ukazala, vysvetlila.dokonca nasla malemu vyvojovu vadu na srdiecku s tym, ze ide o vadu, ktoru prerastie a aj sa tak stalo (zatial co v BA tuto vadu nikto nevidel), dokonca mi v Brne ponukli konzultaciu s kardiologom. drzim moc palce, skusila by som to (mne povedali, ze z mojho syna nic nebude a mam ist na potrat, odmietla som uz v momente ked mi oznamili, ze je chory a od navstevy Brna som verila, ze to cele zvladneme a zvladli sme to - po narodeni bol operovany na brusnu dutinu 2x, oblicky a mocovod)

macinka8
1. mar 2021

@t_fire ahoj prepáč chcem sa ta opýtať som v 12tt. A dozvedela som sa presne to isté čo ty že bábätko ma veľmi veľký močový mechúr, idem k dr.Grochalovi hneď mi našiel termín.Ako to nakoniec dopadlo?mám nejakú nádej?

t_fire
autor
1. mar 2021

@macinka8 ahoj, nádej určite je. U nás to nakoniec dopadlo dobre. Všetko je v poriadku. Aj mentálne aj fyzicky. Našťastie to čo mu branilo vycikať sa uvolnilo a v 20tt už bolo úplne všetko ok. Boli sme ale aj na odbere plodovej vody. Aj my sme boli u dr. Grochala v MT je to skvelý doktor. Verím že aj u vás bude všetko ok. Pisali mi ešte ďalšie dve mamičky odvtedy a aj u nich je všetko ok. Držím palce

macinka8
1. mar 2021

@t_fire ahoj ďakujem za tvoju odpoveď. Pán doktor nám nedal veru žiadne dobre správy, prognózy zle. Poslal nás na genetiku pre istotu a máme sa rozhodnúť či počkáme a o 2 týždne ešte prídem ak dovtedy mechurik vydrží.Alebo ísť na potrat. Bábätko je inak úplne v poriadku len ten mechurik mal fakt veliky.Dala si mi kúsok nádeje do dnešného zlého dňa.

macinka8
2. mar 2021

@t_fire ahojky ešte sa ta môžem opýtať,vy ste sa teda rozhodli počkať a v ktorom tt ti brali podobu vodu a chodila si často na kontrolu ako ti to malému zistili?

t_fire
autor
2. mar 2021

@macinka8 plodovu vodu mi brali okolo 15tt, uz si presne nepamätám. Ani nám nedával dobré prognózy zo začiatku ale po odbere, sa to obratilo k lepšiemu. Kontroly som mala rovnako, akurat ze som chodila aj do mt aj ku svojmu. Ked sa vsetko ukludnilo tak som chodila uz iba ku svojmu. Ak si dobre pamätám tak poslednu ko v mt som mala v 20tt.

macinka8
2. mar 2021

@t_fire zajtra idem na genetické ale sestrička mi hovorila že plodovu vodu beru až okolo 17tt tak neviem čo mi vlastne zajtra budú robiť. Každý deň sa strašne bojím či babatku ten mechurik ešte nepraskol a či ho ešte vôbec uvidím.

t_fire
autor
3. mar 2021

@macinka8 presne viem ako sa citis, aj ked okolie mi hovorilo nie moc lichotive veci, ja som stale dufala a tak nejako citila ze to bude vsetko ok. Mozno to pride niekomu divne, ale hladkala som si brusko a rozpravala som sa s bublinkou ze verim ze bude vsetko v poriadku ze je zdrave a tak.... Sama sebe som si davala nadej a to je dolezite. Aj ked je situacia tazka musis sa snazit aby sa stres nepreniesol na babetko.... Je hrozne cakat, ale to je jedine co zostava.

macinka8
12. mar 2021

@kloranebb ahoj prepáč ako to u vás dopadlo nakoniec?my mame rovnakú diagnózu uz som v 14tt a som po odbere plodovej vody ci to nie je geneticka chyba. Nevieš náhodou meno dr.v tej BA.

kloranebb
13. mar 2021

@macinka8 tusim polak, on tam uz nerobi, iba jeho syn. Su v tom najlepsi v ramci SR. Sono sa robi viac krat lebo velky mechur moze znamenat len ze bolo babo pred vycikanim. Na dalsej kontrole sa to kukne a ak je mechur zase velky je na mieste zvazit aj nejaky zdravotny problem. Je to vsak vsetko riesitelne.

kloranebb
13. mar 2021

@macinka8 coze potrat?? To blaznia? Ved moj syn zije je zdravy nic mu nie je. Mal chlopnu v mocovej rure a tu mu odstranili. Predstava ze by kvoli riesitelnej veci nebol?! Och az sa mi slzy tisnu.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre