Veľkosť bábätka a dedičnosť pôrodu

nikcolka
7. jan 2016

Ahojte, čo si myslíte, alebo aké máte skúsenosti : Vo väčšine prípadov je známe, že priebeh tehotenstva a samotný pôrod je "dedičný", čiže pravdepodobné že ako to mala matka budem mať aj ja. Čo si myslím, že celkovo potláča "jedinečnosť" každého pôrodu, ale nech je ako chce... Moja otázka znie, že čo si myslíte, keď mám v 34tt väčšie brucho a celkovo väčší hmotnostný prírastok ako mala moja matka v samotnom dni pôrodu, či je to nejaké smerodajné pre väčšiu hmotnosť môjho bábätka? Totižto mám celkovo strach z pôrodu..Prepáčte sa hlúpu otázku, no som prvorodička. Verím, že odpovede nebudú v žiadnom prípade útočné, Ďakujeeem

margarita
7. jan 2016

ja si to nemyslim, minimalne u mna to neplati...skor ide o geny otca a matky.
vsetky nase deti boli vacsie a tazsie nez ja s muzom 🙂

a moj kazdy porod bol iny trochu, a uz uuuuplne iny ako mojej mamy pred vyse 3Otimi rokmi.

nenechaj sa vyplasit, uzv je cim dalej tym viac pribliznejsi, lebo babo je uz velke a neda sa naraz zmerat cele, tak tam lietaju aj pol kila hore a dolu.

moja posledna mala mat skoro 4900g dla uzv den pred porodom, a nakoniec mala iba 4440 😎
pribrala som v tehu 12, 20 a 22kg, a deti mali zhodne medzi 4200 az 4400g.

tak je vsetko individualne, hlavne klud a nohy v teple 😉
drzim palce

mamjka
7. jan 2016

súhlasím s @margarita 🙂 moje pôrody boli úplne iné ako mamine a aj váha detí 🙂 neboj sa zvládneš to 🙂 držím palce

svetluska4
7. jan 2016

V mojom pripade dedicnost zafungovala na 100%. Aj mamka rodila rychlo a aj s otcovej strany zeny to mali rychlo za sebou. Ja prvy porod cca 3,5 hod druhy 2 hod od prvych priznakov. A z manzelovej strany moj maly zdedil to ako prisiel na svet, "zla" rotacia, porod tvarou nahor, moj muz sa tak narodil a moj drobec tak isto.

maslenka47
7. jan 2016

@nikcolka vsetky procesy v nasom tele su dedicne. Ale to neznamena zarucene rovnake. Ty mas od svojej mamky iba polovicu genov. Tvoje dieta v priemere 1/4. Takze asi tak nejak to bude aj s porodom.

Velkost plodu ovplyvnuju aj externe faktory, napriklad strava. Mozes pre zaujimavost porovnat tvoj sucasny jedalnicek so stravou tvojej mamky v case, ked ta cakala 🙂 Napriklad sa predpoklada, ze vselijake vyzivove doplnky pre tehotne mozu sposobit vacsi plod. Nedostatok vyzivy (alebo niektore lieky) zase mensi. Atd.

Neboj sa, nejak uz porodis. Za take 2 tyzdne sa uz porodu nebudes ani vediet dockat. Konecne brucho prec :>

lavinis
7. jan 2016

@nikcolka no to si nemyslím, že sa pôrod dedí, jedine, že by boli nejaké predispozície alebo dedičné choroby. Moja babka rodila mamu v 8. mesiaci a mama bola podvyživená, mama mňa a brata porodila na termín s normálnou pôrodnom hmotnosťou. Ja som zas rodila predčasne z úplne iného dôvodu, ako moja babka.

zuzi0911
7. jan 2016

Moja mama rodila v 40tt,38tt,36,, porody rychle a malo bolestive...Ja obe 42tt a dlhe a bolestive porody...tazko povedat..zato jej mama mala tiez v pohode porody no vyse 4kg deti....mama ta do 3kg ja nad 3kg 😉

jajurka
7. jan 2016

tiez si nemyslim, ze by to bolo pravidlo.. ja som mala iny porod ako moja mama, pribrala som menej v tehotenstve, ale moj maly bol o dost tazsi nez ja pri narodeni. takze sa takymi recami vobec nestresuj, ver tomu, ze bude dobre 😉 vela spravi psychika pri porode, skus sa trosku odosobnit, precitaj si pozitivne reakcie z porodu, nie negativne, a hlavne ver tomu, ze budes mat krasny porod 🙂
a mimochodom, narocnost porodu ani tak celkom nezavisi od velkosti babatka - moj maly mal 4300 g a nemozem sa na porod nejako stazovat 😉

liligreg
7. jan 2016

ja som sa narodila s hmotnostou len nieco malo nad 2000g v 36tt( museli robit sekciu, lebo mama mala dve maternice a nechceli riskovat, ze sa to spusti samo), a moj syn sa narodil po 24h s hmotnostou 4kg.. v 36tt na poradni mu dr odhadoval hmotnost malinko pod 3 kila..cize vlastne v 36tt bol moj syn a ja rozdiel 1kilo cca... a rodila som inak tyzden po termine

nikcolka
autor
7. jan 2016

Velmi krasne vam dakujem zienky. Hned sa citim lepsie :*

jeennyv
7. jan 2016

@nikcolka mojej kamoske napr. dedicnost vysla...ona aj jej partner sa narodili s porodnou vahou okolo 2500g, aj ich mala mala cca tolko, ale zas sesterka je male ziena 155 cm aj sa malinka narodila, ale jej partner tak 190cm... mala bola zas velka ako sa vravi po"ocinovi" mala skoro 4kg... vsetko je individualne, ale nemaj strach, kamoska mala vacsie babo a porodila normalne, vsetko bude v poriadku a niekde ta genetika moze vyjst inde nemusi....

seahorse27
7. jan 2016

Hmotnost babatka nezistis podla tvojho hmotnostného prirastku ani podla velkosti brucha - skor by som sa spolahla na kvalitne sono. Inak, ja som porodila prvu dcerku s dlzkou aj vahou takmer presne takou, ako som sa narodila ja (rozdiel vo vahe +30 g). Priebeh prvého porodu dost podobny ako u mojej mamy, cize ako z chlpatej deky 😀 Druhy porod bol chlapec - narodil sa trosku skor, ale vahovy rozdiel oproti mne - 70g, dlhsi o 2cm (v termine by bol teda o dost vacsi ako som bola ja, aj prva dcerka). Porod rychly, uplne iny ako prvy. Takze tazko povedat - u mna to sedelo, co sa tykalo prvého porodu.

marylis
7. jan 2016

Moja mama rodila v 41tt a mala som 3000g. Svokra rodila v 40tt a mm mal 4000g. Maly sa narodil v 40tt a mal 3450g. Vsetky porody uplne ine.

miriam11
8. jan 2016

@nikcolka dedicnost porodu je hlúposť. Neboj, vsetko dobre dopadne🙂

pipilady
8. jan 2016

Osobne si nemyslím, že má váha dieťaťa niečo spoločné s dedičnosťou, teda pôrodnou váhou rodičov, ale tak.... ja som mala 3200, muž 2900 a moje deti 3100 a 2900 🙂
A čo sa týka dedičnosti "pôrodu", tak moja babka mala rovnako ako ja abrupciu placenty, tak kto vie, či je toto dedičné.

anakristina
19. jan 2016

Ked budem mat porod ako moja mama so mnou tak budem spokojna.prezila kontrakcie,mala nastrih,mala dost mlieka....bolelo to jak svina ale bolo to bez komplikacii.nech to mam take iste

pillipilli
19. jan 2016

Ahoj neboj sa zapamataj si ze zena je na porod predurcena. Ja som rodila v Taliansku , bez rodiny . Pozerala som na internete vsetky porody a aj tak som nechapala ze ako je to mozne , myslela som si ze u mna to bude urcite inak budu tam vsetky komplikacie sveta. Zbytocne som sa stresovala. Aj ked som mala komplikovany porod, trval tri dni. Vies co mi pomahalo ked som uz nevladala? Myslela som len na to , ze ty koki zachvilu budem drzat dieta, pozor MOJE dieta v naruci a budem zit len prenho.
Ja viem ze sa to zle pocuva ze porod je jedna velka bolest, ALE kebyze je to tak hrozne zeny by nerodili. Neboj aj ja som bola z toho mimo, ze preboha to bude masaker. Ale s odstupom casu ti poviem kludne by som to dala aj druhy raz. LEBO to babo za tu bolest stoji a bude ti oporou cely zivot.
A hlavne kazdy porod je individualny, musis verit ze ten tvoj bude v pohode. Neboj das to, tes sa nie kazdej zene je to dopriate. Prajem ti vela sil a nech je to male zdrave , potom daj vediet ako ste dopadli 🙂 a NEBOJ SA !!!! Nemas sa coho. Skorej sa boj o tvojho chlapa ak tam s tebou bude , lebo ti to zvyknu prezivat akoby oni rodily . Samozrejme nie kazdy. Moj bol v pohode az na to ze nechcel prestrihnut pupocnu snuru, po case sa priznal ze mu vsetko nebolo jedno. Ale ze je to nieco neskutocne vidiet prichadzat na svet dieta.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre