Čo je toto za hmyz?
Dobrý večer prosím neviete mi poradiť čo to môže byť za háveď .

kliešť
Mne to trocha pripomína kuklorodku ale nevidím dobre, či má krídelká alebo nie. Každopádne ide o mušku čo sa vonku motá okolo divej zveri a môže omylom sadnúť na človeka do vlasov alebo na psíka a pod. do srsti, kde odhodí krídla a žije cicaním podobne ako kliešť. Nehovorím, že je to určite to, ale veľmi podobne to vyzerá. Možno by mohli info, kde ste toto našli - či po pobyte v exteriéri alebo doma na posteli / pohovke...
skor plostica.lebo kliest ma klieste dva v predu a tuto nevidim.
kliešť
Mne to trocha pripomína kuklorodku ale nevidím dobre, či má krídelká alebo nie. Každopádne ide o mušku čo sa vonku motá okolo divej zveri a môže omylom sadnúť na človeka do vlasov alebo na psíka a pod. do srsti, kde odhodí krídla a žije cicaním podobne ako kliešť. Nehovorím, že je to určite to, ale veľmi podobne to vyzerá. Možno by mohli info, kde ste toto našli - či po pobyte v exteriéri alebo doma na posteli / pohovke...
Toto nie je plostica ani nahodou. Skor sa priklanam k tej kuklorodke, dobry tip od @slniecko39
@kittie142 Je to už rozpučené, navyše neostrá fotka. Z obrázkov sa nedá jednoznačne určiť, čo to je, bohužiaľ. Budú to len samé dohady. Podobá sa to min. na 10 druhov chrobákov, ktoré poznám.
Zostáva len dedukovať podľa druhotných indícií :
- kde si to našla? (napr. liezlo ti to po nohe po príchode z vonku, bolo to pod plachtou v posteli, našla si to v špajzi, bolo to pri vchodových dverách....)
- je ich tam viac?
- na mieste, kde si to našla, je vidno nejaký trus (drobné čierne bodky)?
- ako rýchlo sa to hýbalo?
Nevieš to odfotiť cez makro objektív? Alebo aspoň nejakú zväčšenú fotku s detailmi?
@slniecko39 aj mne to príde ako kuklorodka, len foto je nekvalitné. Chcem sa len vyjadriť k tomu omylom sadne. Ja žiaľ psovi po prechádzke lovím 20-30 ks denne. Sadajú na neho úplne zámerne a neraz som si ich veru z vlasov ťahala aj ja. Sú roky, kedy v lete musíme sedieť kvôli nim doma.
mne to príde ako ploštica
@slniecko39 aj mne to príde ako kuklorodka, len foto je nekvalitné. Chcem sa len vyjadriť k tomu omylom sadne. Ja žiaľ psovi po prechádzke lovím 20-30 ks denne. Sadajú na neho úplne zámerne a neraz som si ich veru z vlasov ťahala aj ja. Sú roky, kedy v lete musíme sedieť kvôli nim doma.
@zuzanaam jasné rozumiem. Skôr som myslela tak, že keď na poli nemá k dispozícii srnku, postačí jej aj náš pes 😅 inak toto je najhorší hmyz za mňa, lebo kliešť je aspoň nemotorný a dá sa dobre vybrať keď ho zbadáte ešte neprisatého ale toto lozí ako zmyslov zbavené🙃
@kittie142 kde si to nasla.
Podľa mňa, je to kliešť.
Podľa gemini je to kliest...Na základe priloženej fotografie, kde je hmyz chytený v pinzete na bielom podklade, a s prihliadnutím na to, že hovoríte o "koze", ktorá to rieši na nete, môžem s vysokou pravdepodobnosťou povedať, že ide o kliešťa (po slovensky často ľudovo "kliešť", ale aj "roztoč", aj keď je to špecifickejší druh roztoča).
Charakteristické znaky kliešťa na fotke:
* Tvar tela: Typický oválny až kruhový tvar tela.
* Farba: Tmavohnedá až čierna, čo je bežné pre prisatého alebo napitého kliešťa.
* Nohy: Aj keď nie sú detailne viditeľné, vidieť ich počet a usporiadanie typické pre kliešťa.
* Veľkosť: Podľa mierky pinzety sa zdá byť pomerne malý, ale závisí od toho, či je napitý krvou.
Kliešte sú parazity, ktoré sa živia krvou cicavcov (vrátane ľudí, psov, mačiek, dobytka - preto aj tá "koza"), vtákov a plazov. Sú známe pre prenos rôznych chorôb, ako je borelióza alebo kliešťová encefalitída.
Ak sa toto "rieši na nete" v súvislosti s "kozou", je veľmi pravdepodobné, že ide o kliešťa, ktorý bol nájdený na hospodárskom zvierati.
Mne sa to podoba na jeleniu muchu.
@slniecko39 práveže to mala dcérka vo vlakoch a išlo to ťažko zabiť .
@kittie142 kde si to nasla.
@balerina2025 dcérka to mala vo vlasoch . Mala tam aj stopy ti uhryznutí ale neboli začervenane ani žiaden akoby pľuzgierik nemala .
@kittie142 Je to už rozpučené, navyše neostrá fotka. Z obrázkov sa nedá jednoznačne určiť, čo to je, bohužiaľ. Budú to len samé dohady. Podobá sa to min. na 10 druhov chrobákov, ktoré poznám.
Zostáva len dedukovať podľa druhotných indícií :
- kde si to našla? (napr. liezlo ti to po nohe po príchode z vonku, bolo to pod plachtou v posteli, našla si to v špajzi, bolo to pri vchodových dverách....)
- je ich tam viac?
- na mieste, kde si to našla, je vidno nejaký trus (drobné čierne bodky)?
- ako rýchlo sa to hýbalo?
Nevieš to odfotiť cez makro objektív? Alebo aspoň nejakú zväčšenú fotku s detailmi?
@chrobak7 dcérka to mala vo vlasoch . Mala tak aj také čierne bodky a bolo vidno že ju to aj uhrizlo . Liezlo to a išlo to ťažko zabiť
Je to jelenia voš, neškodná ale môže bolestivo uhryznúť, asi ste z vonku doniesli, je podobná kliešťovi ale nevŕta sa do kože
Ahoj, tak ako písali vyššie, je to kuklorodka jelenia. Ona má krídla a keď priletí na obeť (psík, srnka, človek....), zhodí ich a už len lozí. Keď to chceš vziať napr. z ruky, musíš sa poriadne "uštipnúť", lebo je ploská a drží sa úplne popri koži. Posledné roky je ich strašne veľa.
Podľa gemini je to kliest...Na základe priloženej fotografie, kde je hmyz chytený v pinzete na bielom podklade, a s prihliadnutím na to, že hovoríte o "koze", ktorá to rieši na nete, môžem s vysokou pravdepodobnosťou povedať, že ide o kliešťa (po slovensky často ľudovo "kliešť", ale aj "roztoč", aj keď je to špecifickejší druh roztoča).
Charakteristické znaky kliešťa na fotke:
* Tvar tela: Typický oválny až kruhový tvar tela.
* Farba: Tmavohnedá až čierna, čo je bežné pre prisatého alebo napitého kliešťa.
* Nohy: Aj keď nie sú detailne viditeľné, vidieť ich počet a usporiadanie typické pre kliešťa.
* Veľkosť: Podľa mierky pinzety sa zdá byť pomerne malý, ale závisí od toho, či je napitý krvou.
Kliešte sú parazity, ktoré sa živia krvou cicavcov (vrátane ľudí, psov, mačiek, dobytka - preto aj tá "koza"), vtákov a plazov. Sú známe pre prenos rôznych chorôb, ako je borelióza alebo kliešťová encefalitída.
Ak sa toto "rieši na nete" v súvislosti s "kozou", je veľmi pravdepodobné, že ide o kliešťa, ktorý bol nájdený na hospodárskom zvierati.
@david1202 ...a s prihliadnutím na to, že hovoríte o "koze", ktorá to rieši na nete...😂😂😂
Kuklorodka,žiadna ploštica ani kliešť 😆
@kittie142 boli ste niekde v prirode? Ak hej, priklanam sa ku kuklorodke
Ploštica

Môže sa mýliť samozrejme