icon

Zmena bývania - z mesta na dedinu

27. sep 2025

Ahojte...možno mi poviete svoj názor/poradíte.. 8 rokov žijeme v podnájme, teraz sme našli domček za super cenu (síce pôvodný stav, bude treba celý prerobiť) .. dom je cca 10 km na dedine od nášho meste kde sme teraz.. na tej dedine je celá rodina z mužovej strany čiže by sme tam neboli sami..ale ja sa nejak začínam báť tej zmeny-odist priamo z mesta, staršiemu synovi byvsme aj školu zmenili, malý by šiel do dedinskej škôlky.. máte skúsenosti z takou zmenou bývania ? 🙏🤷‍♀️

Strana
z4
anonym_1822ce
27. sep 2025

@anonym_autor jednoznačná odpoveď na otázku, či mesto, alebo dedina sú ceny nehnuteľností.Kolko stoja v danej lokalite, ako je stará nehnuteľnosť, okolie a občianska vybavenosť. Keď je dom starý, neprerobeny a lacný, tak no povedzme si na rovinu nebude až také dobré ani v okolí ani s domom.

euka210
27. sep 2025

@anonym_autor u nas bezne dochadzaju deti 8km z dediny do skoly. 12r som na dedine, kde uz ani obchod nie je, jedine kostol mame. Sme 4km od mesta, takze vsetko riesime tam alebo v dalsom vacsom meste. Zvykla som si. Pokial mate v dedine deti, tak ok. Ale mame 2 auta, aby sme mohli fungovat...ale to tu ma asi kazda rodina s detmi.

vladuska20
27. sep 2025
@euka210

@anonym_autor u nas bezne dochadzaju deti 8km z dediny do skoly. 12r som na dedine, kde uz ani obchod nie je, jedine kostol mame. Sme 4km od mesta, takze vsetko riesime tam alebo v dalsom vacsom meste. Zvykla som si. Pokial mate v dedine deti, tak ok. Ale mame 2 auta, aby sme mohli fungovat...ale to tu ma asi kazda rodina s detmi.

@euka210 mame 2 osob.auta 5miestne a jednu dodavku 8miestnu,ale aj tak muz chodi do prace z dediny do mesta na tej novej 4kolke.

anonym_5995a6
27. sep 2025

Nerozumiem prečo takmer každý píše o stáraní sa o záhradu a pod. Jasné, ak chceš vlastné ovocie a zeleninu tak sa treba o ňu starať, no nie je to niečo čo sa nedá skĺbiť s tpp prácou a malými deťmi 😂. Ak sa rozhodnú nemať záhradu, tak veľa povinností odpadá (nie, pokosenie trávnika nepočítam ako veľa práce na záhrade) nemusia mať dokonca niekoľko hektárov posadených zemiakov, ktoré budú musieť vykopávať týždeň. Ide čisto o plusy a mínusy. 10km je fakt spokojnosť plus keď máte na dedine niekoľko obchodov, poštu, školu, škôlku, no myslím si, že pokojne by si ich mohla nechať tam kde sú teraz, naozaj 10 km nie je až taký problém otočiť do mesta a zároveň v dedine, kde je toľko verejných služieb predpokladám, že je aj lepšie spojenie prímestskej dopravy. Ja som celý život chcel bývať v byte, proste odrobiť si svoje v práci a dojsť do bytu a mať pokoj. Noo, čím som starší viem, že je lepšie mať vlastný dvor, kde si viem hocikedy vybehnúť, pretriediť myšlienky a pod. Dedina má veľa výhod no aj niekoľko nevýhod, ale je to o individualnej preferencii. My ti môžeme povedať chodte na dedinu bude super alw moze sa stat ze vam to vobec nebude vyhovovať. Mňa len zarazilo kolko ludi tu pise aky zivot na dedine je narocny a tvrda praca okolo domu (ano je, ale nie je to tak vzdy a kazdy si to vie infividualne nastavit ako chce.. mam kopec kamaratov, ktori ziju na dedine v bungalove a ked pridem k nim, tak mam pocit, ze som v byte 😂 realne zahradka 4mx4m)

vladuska20
28. sep 2025
@anonym_5995a6

Nerozumiem prečo takmer každý píše o stáraní sa o záhradu a pod. Jasné, ak chceš vlastné ovocie a zeleninu tak sa treba o ňu starať, no nie je to niečo čo sa nedá skĺbiť s tpp prácou a malými deťmi 😂. Ak sa rozhodnú nemať záhradu, tak veľa povinností odpadá (nie, pokosenie trávnika nepočítam ako veľa práce na záhrade) nemusia mať dokonca niekoľko hektárov posadených zemiakov, ktoré budú musieť vykopávať týždeň. Ide čisto o plusy a mínusy. 10km je fakt spokojnosť plus keď máte na dedine niekoľko obchodov, poštu, školu, škôlku, no myslím si, že pokojne by si ich mohla nechať tam kde sú teraz, naozaj 10 km nie je až taký problém otočiť do mesta a zároveň v dedine, kde je toľko verejných služieb predpokladám, že je aj lepšie spojenie prímestskej dopravy. Ja som celý život chcel bývať v byte, proste odrobiť si svoje v práci a dojsť do bytu a mať pokoj. Noo, čím som starší viem, že je lepšie mať vlastný dvor, kde si viem hocikedy vybehnúť, pretriediť myšlienky a pod. Dedina má veľa výhod no aj niekoľko nevýhod, ale je to o individualnej preferencii. My ti môžeme povedať chodte na dedinu bude super alw moze sa stat ze vam to vobec nebude vyhovovať. Mňa len zarazilo kolko ludi tu pise aky zivot na dedine je narocny a tvrda praca okolo domu (ano je, ale nie je to tak vzdy a kazdy si to vie infividualne nastavit ako chce.. mam kopec kamaratov, ktori ziju na dedine v bungalove a ked pridem k nim, tak mam pocit, ze som v byte 😂 realne zahradka 4mx4m)

@anonym_5995a6 my kolko razy do mesta ideme aj niekolko krat za den,hore dole.Ci do prace,ci do obchodu alebo s detmi,sadneme do auta a za 15min sme v meste,ja v noci za 10min prazdne cesty tak si pridam.Inak celu cestu 50tkou az do mesta.Autobusy,vlaky tiez od nas chodia kazdu chvilu.Ked sa nam nechce ist do mesta,ideme len k nam do mensich potravin.Dokonca aj skola preplaca cestovne detom,co chodia spet busom do dalsej dediny a pekne poslu na ucet,podla dochadzky.

anonym_f60e6e
28. sep 2025
@anonym_5995a6

@anonym_5995a6 tiez som niekedy prekvapena ako si ludia predstavuju dedinu. Hned musis mat automaticky sliepky, zahradu kde robia do vecera, psa, tonu dreva na zahrade. My sme zatial v byte a strasne mi chyba len tak v sukromi si ist vypit kavu na terasu. Tie balkony co mame to je uplne na nic.

anonym_79ef7f
28. sep 2025

@anonym_autor pred x rokmi sme išli bývať z mesta na dedinu kvôli babke .... Prišla som na dedinu a za mňa celé zle ...v meste som bola naučená na poriadok , do školy chodiť slušne oblečená upravená atď ....ale tam ? Deti chodili v teplákoch do školy neupravené ..a nie jeden ale všetci ...klebety ohovaracky ... Je to dávno no skrz tohto je pre mňa dedina tabu ...každý sa do každého stará za mňa zle

vladuska20
28. sep 2025
@anonym_f60e6e

@anonym_5995a6 tiez som niekedy prekvapena ako si ludia predstavuju dedinu. Hned musis mat automaticky sliepky, zahradu kde robia do vecera, psa, tonu dreva na zahrade. My sme zatial v byte a strasne mi chyba len tak v sukromi si ist vypit kavu na terasu. Tie balkony co mame to je uplne na nic.

@anonym_f60e6e mame v dedine pumpy,cize ani tankovat v meste nemusim.Kolko krat to vyjde tak,ze tam ideme obaja s oboma autami.Mame v dedine stavebniny,vzdy auta sluzia nam,nie my im.Takze sme si stav.material doviazli sami domov,okrem teda velkych veci ako zamkova dlazba,ci ine.

euka210
28. sep 2025
@vladuska20

@euka210 mame 2 osob.auta 5miestne a jednu dodavku 8miestnu,ale aj tak muz chodi do prace z dediny do mesta na tej novej 4kolke.

@vladuska20 u nas tiez ja mam male 5miest.do mesta a manzel velke 7-miestne.

euka210
28. sep 2025
@vladuska20

@bambulkaaskatulka ono to vzdy byva tak,ze ten kto vyrastal v byte,tuzi po dome a ten,co vyrastal na dome zase po byte.Vzdy clovek tuzi po tom,co nema.Toto si po vecsine vsimam.

@vladuska20 nie je to tak, hoci kamoska ano...vyrastala v dome a ze ona tak nebude, tam je stale kopec prace...tak zije v bytovke. Ja som z bytovky, nikdy by som nepovedala, ze skoncim na dedine 😁. Moj manzel je z dediny a on sa v bytovke nudil, rovnako svagrina a svagor z dediny si postavili dom, lebo chceli. Ona sa malej zahradke tesi. My mame aj zvierata, drevo, takze u nas je to prist z prace do prace.

sulavikova
28. sep 2025

@anonym_autor fuuuuha🤔tak ja som sa z Frankurtu presťahovala na dzedzinu (bez sadenia, okopávania etc.), to isté spravila kamarátka z Colorada a bývame tu na Slovensku v jednej dzedzine. Tu na Slovensku dokážete vyrobiț problém úplne z hocičoho

vladuska20
28. sep 2025
@sulavikova

@anonym_autor fuuuuha🤔tak ja som sa z Frankurtu presťahovala na dzedzinu (bez sadenia, okopávania etc.), to isté spravila kamarátka z Colorada a bývame tu na Slovensku v jednej dzedzine. Tu na Slovensku dokážete vyrobiț problém úplne z hocičoho

@sulavikova si spravna dzedzincanka.Vo mne sa ale ta mestanka vtomto nezaprie.Ked syn zacne s tym dzejdzes a ine hned ho upozornim na to,ze po slovensky.A syn:mama ved sme na dzedzine ako spravny dzedzincan.

liusa82
28. sep 2025
@anonym_5995a6

@anonym_5995a6 presne tak.My máme teda parádne velký pozemok a tam v zadu teda nemáme nič.Akurát je výhoda, že nám tam nikdy nikto nebude stavať.Bude tu stále klud.Aj tak je to tu kvázi akoby samota.Spravili sme si tam akoby lúčku súkromnú s kvetmi.Takže nijaké kosenie.Max okolo domu a to je robota tak raz za dva týždne v lete.Ja nemám rada úplne vykosený trávnik.To za prvé a za druhé nasadené nemáme tiež nič v zmysle zelenina.Max mám bylinky a o to sa ani riadne nestarám.To si rastie aj samé.A potom čo sa týka kvetov, mám také ťahavé popínavé hlavne a brečtan .A je to omnoho krajšie ako nejaké skalky.Aspoň pre mňa teda.Tiež nechápem to, že ak má niekto dom, nadre sa tam ako kôň 😄 my ho máme na relax a chodíme aj na víkendy kade tade a aj na dlhšie dovolenky pravidelne.Ja teda nevidím rozdiel medzi bývaním v byte a tu v dome.Komfort rovnaký.Myslím čo sa týka roboty.Akurát velké plus čo nenájdeš v bytovkách alebo teda len v niektorých je to ticho domu.A to, že sa niekto nadrie v záhrade je ich rozhodnutie keď tam mulčuje to je už ale o inom

vladuska20
28. sep 2025
@euka210

@vladuska20 nie je to tak, hoci kamoska ano...vyrastala v dome a ze ona tak nebude, tam je stale kopec prace...tak zije v bytovke. Ja som z bytovky, nikdy by som nepovedala, ze skoncim na dedine 😁. Moj manzel je z dediny a on sa v bytovke nudil, rovnako svagrina a svagor z dediny si postavili dom, lebo chceli. Ona sa malej zahradke tesi. My mame aj zvierata, drevo, takze u nas je to prist z prace do prace.

@euka210 mame len sliepky za domom,kusok zeme za domom,co sa tam sadi taky klasicky zaklad,foliovnik a iba rajciny,papriky,uhorky,cibula.
Co sa kurenia tyka,ako tohoto som nechcela byt otrokom,ale musim povedat,ze ten prvy kotol viagrus,co bol v dome ked sme ho kupili fungoval na samotiaz,teda v celom dome teplo rovnomerne a bez nutnosti elektriny.Ale prihadzovat kazde 2hod sa mi ozaj nechcelo.Tak sme kupili kotol co horel ako svieca,mal 2m vysku ale ten uz potreboval obehovku,no vydrzal horiet dlho.Teraz mame kotol na pelety ale aj na drevo,zapalime drevo ked dohori zapnu sa automaticky pelety.Termostat nastaveny na 24stupnov,mame akumulacku takze teplo ide aj odtial a potom opet kotol.5 paliet mame v sope raz dva schovane,deti makaju tiez s odkladanim.Mame aj ohrev teplej vody zo solarka,aj fotovoltiku s baterkou takze od jari do jesene fungujeme len na slnku.

jelka21
28. sep 2025

Tiez sme byvali v podnajme v Ba, len 3 roky, prestahovali sme sa o dost dalej, 70 km do domu, ale mame vlastne, je tu bozi klud, niekedy az prilis, ale do mesta vieme skocit kedykolvek. Nie je nad to, moct si na terase vypit kafco, opalovat sa, kedy chces, grilovat kedykolvek. Ale musis k tomu mat aj vztah. Pri dome mas stale robotu, kym to nemas na 100 percent prerobene, na zahradke tiez praca, ale je to aj neskutocny relax a radost...vlastna zeleninka, ovocie...za mna dom.

vladuska20
28. sep 2025
@euka210

@euka210 a tak isto syn ma pokosenu travu za 10min,mame tiez mali kusok travy a este tam je bazen v zemi,takze ma to pokosene ozaj raz dva.Skor mame vela betonu vsade.

anonym_3a1793
28. sep 2025
@sulavikova

@sulavikova my sme prišli z New Yorku, najprv do Bratislavy kde sme kúpili byty a potom do veľkej dediny cca 5 tis. ob. do domu. Nič nesadíme, stačí pokosiť, máme veľkú terasu, stromy, chováme mačky.

moravcikovalucia
28. sep 2025
@anonym_1822ce

@anonym_5a41f7 deti budú musieť na strednú dochádzať do mesta a v autobusoch strávia celé dopoludnie😵‍💫

@anonym_1822ce 10 minút od mesta nie je ani náhodou celé dopoludnie, max 25 minut

vladuska20
28. sep 2025

Synovi vzdy pisem ospravedlnenku,aby ho pustili o 5min.skor zo skoly na vlak.Toto za mojich sk.cias nikdy nebolo a chodila som do vedlajsej budovy do skoly,ziadne ospravedlnenky sme fakt nepotrebovali.Tak isto som mala kopu kamosov,co v meste prestupovali na dalsi vlak,co uz cakal.To iste ma syn,hned ide do dalsieho vlaku a je doma este skor ako ja z roboty.

anonym_629b96
28. sep 2025

Každý je iný, každému vyhovuje iné. Obaja pochádzame z domu, muž malé mesto kde bolo všetko ja dedina, kde nič nebolo. Niečo cez 2 roky sme boli v meste a tam sme aj pracovali. Do práce MHD, každý ako potreboval. Presťahovali sme sa na šediny, kde nič nebolo a ani nie je. Ešte je aj maďarská a takmer všetci tu rozprávajú po maďarsky. Nám to nevadí. Pre nás je viac ten kľud. A áno, psy stekajú, kosacky, traktory, kombajny, .. v bytovke dupot zhora, sex a buchot od susedov, výťah, brechot psa, na chodbe hádky. Tak si vyber

anonym_f7fa9b
28. sep 2025
@anonym_2aa027

Byvala som aj vo vacsom meste, aj na dedine. Nic nie je lepsie ako mat dom. Tie bla, bla o kruzkoch, etc rozpravaju akurat ti, co na ten dom nemaju.
Nemusi byvat kazdy v dome, ale tieto argumenty o zapchach su irelevantne, nakolko mesto = zapcha. Ja pochadzam z Trnavy a medzi 7-8.00 hod sa dostat z jednej strany mesta na druhu je zalezitost minimalne 30-40 minut.
Zijeme ale v zahranici na dedine - velka dedina a do mesta za rohom chodime akurat obcas na prechadzku. Samozrejme na dedinu bez skoly, skolky by som zasa nesla. A ked mas pochybnosti precitaj si tu temy o susedskych problemoch na bytovkach. My mame este jeden byt v TT a momentalne sa tam riesia problemy, ze v spolocnych priestoroch citit zapach mariahuany. Je to novostavba v centre mesta. Takze gratulujem vsetkym spokojnym obyvatelom bytoviek.

@anonym_2aa027 preco hned kazdy kdo nadava na dedinu nema na dom? To co je za blbost? Ja mam byt za 600k eur, nie na dedine ani v malom meste. Kludne som tie peniaze mohla dat za dom pri meste. Ale nemam o to zaujem, milujem mestsku energiu v centre diania a aj so svojim babatkom si to uzivame. A to som vyrastala v dome takze poznam vyhody dom vs byt. Na dedinu by ma nikto nedostal, jedine ze by tam bola priamo moja rodina (nie muzova).A na vilu v centre velkeho mesta nemam, to uznavam.

vladuska20
28. sep 2025

Ja v synovom veku 17r sa chodila do nasej dediny zabavat,tam autobusom a v noci pesi busom 2hod.,vtedy by ma nikdy nenapadlo,ze raz tam budeme byvat.

mpmiskamp
29. okt 2025

Neboj sa zmeny, možno vás čaká niečo oveľa lepšie 😊 Domček, pokoj, rodina nablízku – to všetko má veľkú hodnotu. Deti si zvyknú rýchlejšie, než myslíš. Aj dedina ma svoje výhody. Príroda, pokoj,…

Strana
z4