Problémy so zväčšenou nosnou mandľou.

julia1717
21. aug 2018

Ahojte, syn má zväčšenú nosnú mandľu. Môže sa časom sama zmenšiť alebo je nutné vybrať ju? Dvaja lekári a každý mal iný názor. Máte s týmto niekto skúsenosti? Čo by mohlo pomôcť, abysa zmenšila? Ďakujem.

pribinak
21. aug 2018

ja som dala synovi vybrat a velmi mu to pomohlo. prestali nekonecne sople a je klud. je to maly zakrok, rizika nie su nejak velke, netreba to privelmi dramatizovat.

ave17
21. aug 2018

Mne odporucili dvaja lekári dať vybrať,neviem ani prečo,malá nebýva chorá,sople mala asi 3x za život a to má 6 rokov.Nedala som,nevidím v tom význam,ja som názoru,že všetko v tele má nejaký zmysel.

martinka150
21. aug 2018

Doporucujem vybrat, nas ju mal extremne velku, chrapal neskutocne, odkedy ju vybrali, ani chory nebyva

cipsinka
21. aug 2018

my sme mali ist teraz 15teho na vyber a aj vyber vody z usi pol roka sme chodili na kontroly ocr vybavene,zo skolky odhlasena a isla 3 dni pred operáciou na vysetrenie a voda z usi zmizla a mandla sa ,,scvrkla,, takze ziadna operacia sa nekonala 🙂 Dcerka nebyva chora,nechrape ...

yvana74
21. aug 2018

@julia1717
Urcite sa moze zmensit. Vzdy po infekcii sa zmensi. A v istom veku (tusim niekde medzi 8-12 rokom) toto tkanivo zakrpatieva.
Zavisi ake mate problemy. Dobre ze si nechavate poradit od viacerych lekarov. Ak nerobi ziaden problem tak osobne by som to nerisiela. Ako pisu aj mamicky vyssie. Ak nemate problem s chorobami, problemy s dychanim, uskami, tak by som sa skor priklanala k lekarovi ktory neodporuca vyber. Skuste pravidelne preplachovanie nosa slanou vodou.

Ale urcite existuju aj situacie kedy vie nosna mandla narobit problemy.
Napriklad:
https://www.modrykonik.sk/forum/detske-zdravotne-problemy/porucha-dychania-v-spanku/

kika831
21. aug 2018

@julia1717 je to strasne individualne. Ak je velmi zvacsena a robi sarapatu, treba hned dat vybrat. Ak to nie je akutne- moze sa zmensit. Nam liecili mandlu rok- hlavne antihistaminika a slane preplachy, trocha sa zmensila, ale potom sa opat zvacsila. Dali sme ju vybrat a bolo aj po chorobach aj kasloch. Netreba sa toho bat, su omnoho horsie zakroky. Drzim palce

iwesska
22. aug 2018

Nedavno sme to riesili. V sukr.centre jasne hned po 5min.uz vypisane papiere na hospitalizaciu,lebo mandla bola stredne zvacsena. Chlapec 6r.,mandla zvacsena od 5.Caste sople,1x zapal ucha,nosove rozpravanie,pri nadche tekutina v uchu,slabsi sluch .Pytam sa Dr.,ze ci sa to spontanne uz nezacne v tomto veku zmensovat.Ze hej,mozem cakat,ale ona by necakala..no tak si daj rezat svoje,som si pomyslila a googlila alternativy. Maminky odporucali vyplachy nosa s nosovou konvickou,ze im preukazatelne dokazali zmensenie a zrusili opku. Tak sme zacali. Denne preplach s morskou vodou,pri nadche aj 2x. Konzultovali sme vysledok s inym Dr. - potvrdil zlepsenie sluchu,zmensenie mandle,operacia nie je potrebna. Po niekolkych mesiacoch chlapec uz nerozprava nosom,nemava nadchy,menej chory..Takze tolko nasa skusenost. Len teda musi dieta spolupracovat,bez toho to nejde.

mircula
7. nov 2018

ahoj písala som do podobnej diskusie,moja skúsenosť s najmladšou našou dcérkou -takmer od narodenia sme mali problémy so zatekaním soplíkov,striedali sme spreje s morskou vodou,odsávali, v kuse skoro soplíky..keď mala 10 mesiacov,šli sme ku krčnému,ktorý zistil nadmernú nosnú mandľu a keď bude mať 15 kg,vybrať (vtedy mala nejakých 10-12 kg),tak som hľadala možosti,ako dovtedy zmierniť príznaky a polepšiť jej...našla som v podobe morskej soľnej jaskyne...už po prvej návšteve sa na druhý deň zobudila bez plného nošteka a ľahko sa jej dýchalo,pokračovali sme v návštevách tak raz-dva razy do týždňa,potom aj s dlhšou prestávkou(moc ju to tam nebavilo sa hrať,ak tam boli aj staršie deti,ona mala rok),proste podľa situácie,ako sa nm podarilo sa tam dostať, až doteraz sme boli bez nádchy a používania sprejov,teraz sme nastúpili do škôlky a prišli nám znova aj soplíky...
takže môj názor,treba skúsiť aj iné možnosti ako hneď len výber,pokiaľ nie sú vážne komplikácie ;)
(a to naše staršie dve majú nosné mandle vonku-mávali nádchy,bývali často choré,ale bývali choré aj po výbere mandlí,dokonca takmer presne do mesiaca-videla som to podľa razítok v žiackej-proste si potrebovali vybudovať imunitu asi,takže v tomto nám výber mandlí určite nepomohol..)

zuzanadeti
18. jún 2022

@julia1717 sme mesiac po operácii a konečne je pokoj. Dcera bude mat 3r, každý mesiac bronchitida či laringitida či kašeľ a teplota, dokonca aj zápal stredného ucha. Keď už mi štvrtý ORL lekar (s 20 ročnou praxou) povedal, že pravidelne zapálená mandla už neplni svoju funkciu ako vstupný filter pri dýchaní a že sa jej každým zápalom zväčšuje, nemala som už čo váhať. Operacia za 10min laserom, 2 hodiny počkať na pooperačke a šli sme domov. Spinka celu nič, čisto dýcha, zobudí sa vyspata a spokojná. Dokonca dcera konečne sama od seba povie, že toto jej vonia a toto smrdí. Chodte ku viacerým ORL a dajte si predtým urobiť krvné testy a vytery ci to náhodou nie he ešte aj nejaký bacil. Nenechajte to dôjsť do štádia, kedy už dieťa začne byt nahluchle lebo jej hnis tlači aj na Usne bubienky alebo začne mat otvorené ústa a v noci chrapanie a z toho deformácia tvare. Hrozne

luisa17
15. dec 2022

@zuzanadeti dobrý deň, môžem sa spýtať u koho ste boli na vyšetrení? My sme včera boli v Centre na Kramároch a doktorka povedala ze odporúča dat vybrať mandlu- zväčšenie 3.stupňa. Dcérka býva veľmi často chorá, vždy zadná nádcha, z toho sa chytajú dutiny, očká a nie a nie sa vyliečiť. Potom škôlka tak 3-4dni a opäť doma. Na moju žiadosť mi doktorka napísala recept na Nasonex ale povedala ze si nemyslí že jej pomôže. Chcela by som si obehnúť aj ďalších lekárov či je naozaj nutné operovať, tak by mi veľmi pomohli nejaké odporúčania.

julia1717
autor
7. jan 2023

@luisa17 Bolo to dávno, neviem, ale už je to v poriadku, samo.

anoushka33
23. jan 2023

@luisa17 ahoj, presne toto prežívam aj ja so svojím štvorročným synom. Nám k zväčšeniu mandle pomohli opakované infekcie v nose (stafylokok aures, streptokok pyogenes...). Všetky boli preliečene ATB, dokonca dvakrať za tri mesiace (!) aj v nemocnici, crp bolo pri zápalových zmenách vždy vysoké nad 100! Dostali sme teraz Nasonex s tým, že ak do mesiaca nebude zlepšenie, pôjdeme dať mandle vybrať. Tiež váham, lebo čítam aj príbehy zázračného zmenšenia mandle po vyplachovaní, konvičkovaní... po všetkom, čo moje dieťa bez stresu nechce :(((!

scorpionflower1
13. apr 2023

@julia1717 ahoj, mozem sa spytat, co vam pomohlo? Moja dcera v noci dycha ustami, casto je soplava, cez den je ok, no v noci ju pocut. Predpokladam, ze je to nosna mandla, pojdem ju objednat na ORL. Chcem sa opytat, co vam pomohlo? Necitam totiz casto, ze zvacsenie nosnej mandle preslo samo, bez operacie.