Sladkosti - čo s nimi?

12345kika
11. jan 2018

Ahojte zienky.
Chcem vas poprosit o radu. Mam doma strasne vela sladkosti. Kedze som stale doma s najmladsim dietatom, neustale ma navstevuju kamaratky, rodina. Kazdy prinesie detom sladkosti. Ja im davam kazdy den len jednu maskrtu (cokoladku, keksik, cukrik). Vzdy ked pridu zo skoly, skolky tak si vyberu jednu sladkost.
Ale to co sa mi doma nakopilo za posledne obdobie je uz neunosne. Je mi luto to vyhodit do kosa hned ako to navsteva prinesie a odide, ale priebezne pri uprarovani vzdy vyhodim 2-3kose toho co je po expiracii.
Byvame navyse s rodicmi, ktorych stale navstevuju znami a vzdy prinesu aj "drobnost" pre deti.
Kedze ja nemozem tieto navstevy oplatit a cast darov odniest spat, stale ma to zahlcuje viac.
Pripadne poradte ako opakujucim sa navstevam vysvetlit, ze nech uz nic nenosia tak aby sa neurazili.
Dakujem

vevericka124
11. jan 2018

Navrhni im nech nosia detom ovocie susene alebo cerstve ;) nam pomohlo

eriksonka1234
11. jan 2018

Ja to vždy darujem, veď je tooolko možností, MŠ,ZŠ, domov dôchodcov, nemocnice, detský domov, charita........

zara0201
11. jan 2018

A svet sa topi v neekologickom odpade.
Rozdaj znamym pripadne ked dopredu vies ze pride navsteva tak ich poziadaj aby to nenosili. Ak chcu nieco doniest tak nech donesu kilo pomarancov. Mne ked chodili k malemu navstevy tak som ich prosila nech nenosia hrkalky, bodycka a hracky lebo sa to kopilo. Ak chceli nasilu nieco doniest tak doniesli plienky, caj, ovocie, vlhcene servitky....
Myslim ze nie je nic nevhodne a neslusne na tom ak navstevu dopredu poziadas ci upozornis.

tarvika
11. jan 2018

daruj niekd. napriklad do domova pre osamele matky, detskeho domova.

kvetinka75
11. jan 2018

@eriksonka1234 no škôlky a školy by som vylúčila. Mňa išlo od jedu roztrhnúť, keď tam stále niekto niečo takéto nosil. Decká potom nechceli poriadne jesť a my sa snažíme obmedzovať sladkosti. A keď som videla koľko toho dcéra nosí zo škôlky, išlo ma rozhodiť od jedu. Určite máš nejakú kamarátku, susedu - kde sa takéto sladkosti kupujú a jedia, tak im to ponúkni, či to nechcú, že vy to nejete a požiadaj návštevy o ovocie a potrebnejšie veci. Mne to tiež vždy vadilo. Všade samé sladkosti. Mne raz svokra povedala, ešte pred nástupom dcéry do škôlky že jej treba kupovať takéto veci aby si žalúdok zvykol. Skoro ma porazilo. Prečo by si mal žalúdok na takéto veci zvykať. Netvrdím že nekupujeme sladkosti ale nie každý deň. Tak keď sa mi to nakopilo, dala do sáčku a buď si to manžel zobral do roboty, on také jedáva alebo som to zaniesla kamarátke, o ktorej som vedela že oni sladkosti jedávajú.

littleslovak
11. jan 2018

Ako radia ostatne, treba to povedat. Kamaratka napriklad medzi recou povedala, ze malemu nechce davat sladkosti.Odkedy teda zacal jest stravu, nosime mu ovocie / vyzivu alebo podobne. Niektori ludia to ale nechapu a treba im to povedat priamejsie. Za cely zivot sa najeme cukru viac nez dost, netreba podla mna tejto zavislosti ucit deti od mala.
Tie zasoby co uz mas, skus podarovat a cast si teda nechaj (tolko kolko skonzumujete nez sa to pokazi). A zacni ludom hovorit nech nosia radsej nieco ine (sama navrhni co by sa vam zislo).

meluela
11. jan 2018

ak ti nevadi nosit to na postu, sprav balicky a ponukni tu na koniku v skupine darujem za postovne. ja som raz dala ku (nezamknutym) smetiakom v taske a do 5min to bolo fuc. takze aj tak sa da.
povedat rodine/ znamym nech nenosia -to nefunguje, skusala som 100x, hracky detto

patulienkab1
11. jan 2018

vo viacerých skupinách tu na MK môžeš aj vymeniť za niečo pre teba užitočné...

6mia6
11. jan 2018

Tiež by som navrhla všetkým známym ovocie. Nezabudla by som preháňať ako ma strašne rád mandarínky, jablká a iné. Aby to bolo trosku nadnesene l. Lebo niektorí ľudia si myslia ze deti milujú len sladkosti.
U nás sa to kopi od Mikuláša. Niečo berie muž do prace. Staršiemu k desiate do školy, mladší môže po škôlke a najmladšia ešte nevie co to je.

rucka77
11. jan 2018

Porozdávaj deťom v ulici 🙂 Daj deťom do školy a do škôlky nech sa podelia s ostatnými

6mia6
11. jan 2018

Tiez som proti škôlke a škole ako @kvetinka75 je to len systém padajúceho.... Ty sa toho zbavis ale ďalšie pôjde z toho trafit

podkovickaa
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
12345kika
autor
11. jan 2018

Baby dakujem zatial za odpovede. Niektore ma zaujali, len ich tazko realizovat. Jednej kamoske - cukrarke som napr.kes priniesla cukriky a cokolady povedala: boze navo kupujes taketo umeliny, nabuduce prines radsej nejakych par kolacikov co pecies. A o mesiac prisla a znovu kilovy sacok cukrikov! Slak ma z toho ide niekedy trafit. Do skolky to nechcem davat len tak. Stale tam maju deti meniny alebo narodeniny a nosia sladkost. Nejako ma to nevytaca, vzdy si ten keksik zjedia cestou domov, ale potom uz davku maskrty doma ani nechcu. Takze sa zasoby opat neminaju.
Tiez si neviem predstavit priniest do detskeho domova dve tasky sladkosti so slovami: berte, my to nechceme 🤔.
Rodinu upozornujem stale, ze to nestihame jest, ze syn ma nabeh na obezitu a stari rodicia bojuju s cukrovkou, tak nech to nenosia. A stale nosia ako hluchi, alebo povedia: zjedz ty, vsak si chuda ako lata! 😒.

dominika6
11. jan 2018

@12345kika ved to nafoť a predaj na fb..je to úplne normálna vec..dáš text,že vymeníš kilo sladkostí za kilo ovocia..alebo plienky atd atd

michaelkanr
11. jan 2018

moj maly dostava stale kinder cokoladky-ja ich neznasam, to uz vobec nie su kinder cokoladky z mojho detstva, z tohto az taka pachut ostane. niekedy je zbytocne povedat, ze take neje(me), lebo take babky a tety (80+) to akurat rozplace🤐 takze ja to raz za cas nabalim muzovi do roboty, tam to da do kuchynky a kolegovci to rozchytaju ako kobylky😀 alebo take tie lacne mikulasske postavicky dam do sacka a zavesim na smetiak.

yanni
11. jan 2018

U nas napodobne. Jedine, co si nechavame su gumove medvediky (take tie najobycajnejsie) a suche keksy (bez vsetkeho). Cokoladu roztapam na polevu na kolac alebo postruham do muffinov atd. Ostatok pobalim balicky vzdy muzovi a on to nosi do Saudskej Arabii. Potom to rozda chudobnejsim kolegom v office. Ti sa vzdy potesia kvalitnym europskym sladkostiam. To co tam maju je jedna hroza a na importovane nemaju peniaze.

doloresmk
11. jan 2018

Ak mate poblizku nejake krizove centrum pre matky s detmi, tam to padne na urodnu podu, tie deti vidia sladkost len obcas, urcite ich velmi potesis. Aj ich mamky, ktore im ich nemozu kupit.

nikelca
11. jan 2018

Ved ukaz navstevam plny kos sladkosti ze sa to ozaj nestiha pojest... pride navsteva a ponukni ich nech si ony tiez keks vyberu ze ich mate vela...

eeffka
11. jan 2018

@12345kika ak je toho naozaj vela tak predaj / vymen na FB ja som takto vymenila uz aj alkohol 🙂
dalej nech vezme muz do prace, tam sa stale nejake kobylky najdu co zjedia
odnes do azyloveho domu, nie ze berte u nas to ani pes uz nechce, ale nech sa paci, budu vdacni, oni neriesia cukor a ine "zalezitosti" maju dost problemov s beznym zivotom

a rodine a znamym nevysvetlis, ja roznasam co nejeme/nam nechuti, ale triedim to ihned aby to nebolo po zaruke ked to rozdavam

katkullka
11. jan 2018

Popros navservy nwvh nenosia sladkosti ale ovocie a co mas doma napis ze darujes ako balik za poštovné alebo daj do nemocnice a do domova dôchodcov

sisaka
11. jan 2018

Nám keď sa nazbiera, pripadne je to niečo, čo nechceme zoberiem do roboty. Tak to robíme v robote všetci, necháme na stole v kuchynke a tam to vždy zmizne, ešte sa nestalo, žeby sa to v robote nezjedlo.
Niektorým ľuďom nevysvetlíš, ja nechcem uraziť a tak zoberiem a posuniem ďalej ....
neviem si predstaviť, žeby som kamarátke povedala, ako tu bolo spomínané, že načo mi nosis takéto umeliny, radšej mi dones napecene ... to je podľa mna vyslovene drzé, každý sa inak stravuje, niektorí ľudia nečítajú zloženie, chcú len urobiť radosť, ani ich to nenapadne ....

stankadu
11. jan 2018

u nás bolo niečo podobné, hlavne u svokry, inak mám dobrú svokru. 🙂 Neváhala deťom aj o 11-tej pred obedom rozbaliť dezert alebo iné sladkosti, lebo sú hladné. Darmo som vysvetlovala, že za chvílu je obed. 7 rokov som s ňou s týmto bojovala. Potom som sa raz tak naštvala, tak som to všetko hodila rovno do koša a povedala, takto nie!!! Odvtedy je pokoj. Moja rada: musíš k tomu pristúpiť rázne a bez milosti. Nezober to alebo im to strč naspäť do rúk s tým, že takéto vy jesť nebudete. Inak to nepochopia. A vôbec nech ťa netrápi, či sa urazia alebo nie. Múdry človek pochopí, hlúpi sa urazí. Hlavne že nebudeš mať zásoby. Prípadne im povedz o ovocí, alebo čo potrebuješ.

juliet86
11. jan 2018

@12345kika byvam v ba. Pracujem so ziakmi s fyzickym postihnutim a sladkostami ich sem tam lakam ako ceny v kvizoch a pod. Ak by si chcela darovat ich potesia. A co sa tyka znamych povedz to priamo asi to inak nepojde ;)

libawet
12. jan 2018

@12345kika normálne, slušne upozorniť, že u vás sa sladkosti nejedia a ak chcú predsa len niečo priniesť, tak ovocie. Čo máš doma - tak sa dá aj darovať, do domovov...

katulienkax
18. jan 2018

Moja sestra to rieši tak ze každého známeho už dopredu rázne upozorni ze sladkosti malému nedáva a neželá si nosiť sladkosti, síce ľudia mali reči ale postupne to akceptujú.

janage
19. jan 2018

@12345kika ja ziadam miesto sladkosti casopis pre predskolakov alebo cucacie vyzivy a klasicke piskoty. Co nestihame prejst posuvam rodinke so 4 detmi. Sladkosti lepsie sa snazim darovat, vselijake polske kakaove pochutky, kriklavo farebne a pod. vesiam v cistej taske na bednu na plasty tak zboku. Vzdy zmizlo. Ja uz po vyse 10 rokoch nemam silu vysvetlovat dokola ako verklik. Ti co chcu pochopia na 1x.

janage
19. jan 2018

@12345kika a najnovsie som skusila ze kvalitny med. Dokonca som objavila takych sklenenych macov s agatovym medom od skuseneho vcelara. To som dala ako darcek ja miesto sladkosti. Med agatovy lahko stravitelny. Miesto cokolady sa da med s vanilkou, s kakaom, s orieskami, brusnicami. Susene hrozienka a brusnice su super aj co sa skladovania tyka.

janak42
7. feb 2018

@12345kika Skús takto: keď Ti najbližšie prinesú sladkosti, poďakuj, otvor skrinku, kde ich skladuješ a vyber rovnaké, resp. aj 2x také množstvo inej sladkosti pre darcu so slovami: Na výmenu, aby ste aj Vy mali, keď tak ľúbite sladké. Jednak darca bude vidieť plnú skriňu sladkostí čo na niektorých zaberie, ak nie tiež musí riešiť ako odmietnuť, aby ťa neurazil, takže nabudúce radšej nedonesie. Ak odmietne s tým že sladké neľúbi - tak oplatiť rovnako - ale nehovor/te určite ľúbite, keď toľko sladkostí kupujete, alebo veď ste chudí, veď si oslaďte život atď. keď bude darca nútený aj konzumovať to čo donesie, tiež si to zvykne rozmyslieť.

ckatka
7. feb 2018

"nememu dietatu ani vlastna mater nerozumie"

nic ine ti neostava, len narovinu povedat, a omielat dookola navstevam, ze NIE. Na druhej strane, je super si povedat CO chces aby vam priniesli. A vobec to nie je ani drze, zalezi akym tonom sa to povie, ako naformuluje.
Kamoska si tiez nechcela povedat narovinu, co mame priniest, furt len "nerobte si starosti" (a vsetci vieme, ze nikto nepride s prazdnymi rukami na navstevu, a uz vobec nie, ked su tam deti). Tak som jej proste do oci povedala (s uskrnom), ze nech si povie, inak dostane tu nahlucnejsiu a najplastovejsiu hracku aku v obchode najdem.... a hned zrazu mala 2-3 tipy :D :D

Co sa tyka nasich navstev, tak ked niekto nieco nevhodne donesie, tak mrknem na zlozenie (a tvarim sa ze to studujem, ze ma to zaujima...ze som to nikdy predtym necitala),... a hovorim ze jeej,... Cukor, muka,...skrob,.. hento toto,... juj zlatinko moje, toto ty papat nemozes, ale maminka si rada da :D :D A so smutnymi ockami navsteve vysvetlim, preco to malemu nedam, a ze nabuduce, nech donesu radsej kilo jablk, lebo tie miluje... :D A FUNGUJE TO. Aj na babky, tetky, svokry,... proste na vsetkych...treba na nich ist stylom takym, aby sami mali pocit, ze vy im SPOLU chcete tym dietkam dobre. A nie, ze proti nim bojujete...

66patres6
26. júl 2019

Dobry vecer somtu nova mamicka socalnej nucy rada bisom vas zvelkim srcom poprosila o pomoc pre moje deti lebo viem ako velmi maju radi slatkosti ket ja im si nedovolim kupit a verim cloveku ktori maju dobru dusu aj srce spravit mojim detom radost dakujem