Bylinky v tehotenstve. Ktoré sa nesmú?

hudy
11. aug 2006

Ahojte tehulky, počula som, že sa v tehotenstve nemôžu piť niektoré bylinkové čaje? Viete niektorá, ktoré bylinky sa nesmú? Ďakujem za odpovede.

zuz11
11. aug 2006

huby, ani ja som nikde nenasla zoznam zakazanych biliniek a tak bilinkove caje nepijem iba ovocne a po novom iba detske 😀

expertka8
11. aug 2006

MUDr. Katarína Babinská, PhD.:
Bylinkové čaje obsahujú mnohé látky, ktoré ovplyvňujú rozličné funkcie organizmu. Ceníme si ich pre priaznivé účinky na zdravie. Počas tehotenstva by sa mali konzumovať čaje s miernymi účinkami, ktoré neohrozujú priebeh tehotenstva. Dobré je bylinkové čaje striedať, nepiť iba jeden druh, aby sa do tela nedostávali účinné látky iba jednostranne a v nadbytočných množstvách. Nevhodné sú bylinky, ktoré spôsobuje sťahy hladkého svalstva maternice čím vlastne môže dôjsť k potratu. Bylinky môžu byť i príčinou alergie.
Počas tehotenstva sa neodporúča napr. alchemilka, palina, borievka, železník. Čaje z rebríčka, materinej dúšky, levandule alebo prvosienka sa majú piť v nižších dávkach. Na pravidelnú konzumáciu sa neodporúčajú ani čaje označené ako liečivé, ktoré majú výraznejší účinok na organizmus. Mali by sa používať iba krátkodobo, počas liečby choroby. Účinky mnohých byliniek na plod nie sú známe, preto obdobie tehotenstva nie je vhodné na experimentovanie s novými druhmi bylinkových čajov.
Pri kúpe bylinkových čajov by sme mali siahať po výrobkoch od známych firiem a vyberať druhy, ktoré výrobca odporúča i pre tehotné ženy. V prípade neznámych výrobcov nie je zaručená hygienická nezávadnosť (napr. obsah cudzorodých látok, mikroorganizmov). Ak si pestujete alebo sušíte bylinky na čaj sama, dôležité je pestovať ich v ekologicky čistom prostredí.

zvedavamt
11. aug 2006

nepite vsetky "horuuce caje-take co prekrvuju.so skoricou,korenim,ginkom. s matou ties opatrne.ziadne zelene a cierne caje! doporucujem rooibos (kupis v DM drog za 18.90,abo v jednote abo inde),je vhodny pre tehotne aj kojace. s medovkou pomomze na ranne nevolnosti. univerzalny caj je z materinej dušky,da sa pit furt. a medovka na ukludnenie celej rodnky.xi

stonozka
11. aug 2006

Bylinky v tehotenstve a počas dojčenia
Martina Kačaniová

Mnoho žien, keď čaká bábätko, alebo svoje bábätko dojčia, si dáva oveľa väčší pozor na to, čo sa dostane do ich tela. Lenže častokrát sa v tomto období nevyhneme menším, alebo väčším zdravotným problémom. A vtedy mnoho klasických liekov nie je vhodných. Náhradou nám môžu byť bylinky, aj keď časť z nich nie je počas tehotenstva a dojčenia odporúčaných. Chcela by som spomenúť bylinky, ktoré vhodné nie sú, ale aj to ako sa dajú pomocou byliniek vyriešiť niektoré tehotenské potiaže a ťažkosti po pôrode.

Veľa byliniek sa v tehotenstve neodporúča, pretože sú uterotoniká, čo znamená, že zvyšujú tonus (napätie) maternicového svalstva. Medzi ne patria tieto rastliny:
rebríček obyčajný (vyhýbať sa väčším dávkam)
alchemilka končistolaločná
archangelika lekárska (vyhýbať sa pravidelným, alebo väčším dávkam)
zeler voňavý (vyhýbať sa oleju a veľkým dávkam semien)
palina pravá, palina obyčajná (uterotonikum + môže spôsobiť abnormality plodu)
paprika kríčkovitá (vyhýbať sa terapeutickým dávkam)
paruman spanilý, rumanček kamilkový (neprekračovať odporúčané dávky a olej vôbec nepoužívať)
škorica (neužívať terapeutické dávky a olej vôbec nepoužívať)
myrhovník molmolový
fenikel obyčajný (vyhýbať sa väčším dávkam, malé dávky používané pri varení nie sú nebezpečné)
voduľka kanadská
borievka obyčajná (možno užívať len počas pôrodu)
levanduľa lekárska (vyhýbať sa väčším dávkam)
srdcovník obyčajný
prvosienka jarná (vyhýbať sa väčším dávkam)
ostružina malinová (neužívať na začiatku tehotenstva)
šalvia lekárska (neužívať terapeutické dávky, malé množstvo použité pri varení je pomerne bezpečné)
betonika lekárska (vyhýbať sa väčším dávkam, môže sa užívať pri pôrode)
dúška materina, dúška tymiánová (neužívať terapeutické dávky, úplne sa vyhnúť oleju)
senovka grécka (nadzemné časti možno použiť počas pôrodu)
železník lekársky (môže sa užívať len počas pôrodu)
Tieto ďalšie rastliny sa neodporúčajú v tehotenstve, alebo počas dojčenia:
cesnak kuchynský (môžu škodiť terapeutické dávky, môže spôsobiť tráviace ťažkosti ako napr. pálenie záhy, dojčatám môže v materskom mlieku prekážať jeho chuť)
aloa pravá (antrachinónové glykozidy majú silný preháňavý účinok)
palina pravá, palina obyčajnä (tujol (silne návykový alkaloid, ktorý je súčasťou omamného likéru absint)preniká z materského mlieka do organizmu dieťaťa)
čajovník čínsky ( tehotné ženy a dojčiace matky by mali obmedziť príjem čaju na dve šálky denne, pretože vyššie dávky alkaloidov podobných koféinu môžu zvýšiť srdcový rytmus)
kapsička pastierska (neužívať v tehotenstve, len v prvej fáze pôrodu, lebo stimuluje sťahy maternice)
paprička kríčková chilli (neužívať terapeutické dávky ani počas dojčenia)
citrónovník pomarančový (užívajte horké pomaranče veľmi opatrne, lebo môžu vyvolať kontrakcie)
mäta pieporná (môže znižovať tvorbu mlieka, preto počas dojčenia užívať opatrne)
bazalka pravá (v tehotenstve nepoužívať éterický olej zvonka ani vnútorne)
všehoj – americký ženšeň (môže nepriamo vplývať na plod)
líčidlo americké (môže spôsobiť abnormality plodu)
rebarbora okrasná (neužívať v tehotenstve, je silným preháňadlom)
baza čierna (neužívať kôru, je silným preháňadlom)
ďumbier lekársky (na začiatku tehotenstva užívajte veľmi opatrne, aj keď sa v predpísaných dávkach môže bezpečne užívať pri rannej nevoľnosti)
Teraz by som spomenula rastlinky, ktoré môžu pomôcť v tehotenstve, pri a po pôrode a počas dojčenia.

RANNÁ NEVOĽNOSŤ

Nevoľnosť a vracanie(počas prvých troch mesiacov tehotenstva)často pri vstávaní, ale môže trvať aj celý deň. Vážne prípady (hyperemesis gravidarum) si môže vyžiadať nemocničné liečenie pre riziko ochorenia pečene a dehydratáciu.

1, Balota čierna – pôsobí preventívne proti vracaniu, sedatívum, vhodné pri dyspepsii nervového pôvodu. Užívajte max. 2 ml. Tinktúry rozpustenej v horúcej vode trikrát denne, alebo popíjajte slabý odvar.

2, Paruman spanilý – zmierňuje pocit nevoľnosti a upokojuju žalúdok; vhodné upokojujúce nervinum v stresových situáciach. Pred vstaním vypite jednu šálku odvaru, alebo užívajte podľa potreby 5 až 10 kvapiek tinktúry (max. 5 ml. denne).

3, Ďumbier lekársky – pôsobí preventívne proti vracaniu, úspešne sa používa pri diagnostických testoch u pacientok s hyperemesis gravidarum. Užívajte na jednu dávku maximálne 1 g. prášku rastliny v kapsulách, alebo 2 až 5 kvapiek tinktúry podľa potreby (max. 1 ml. denne)

PRÍPRAVA NA PÔROD

Rastliny sa už dlho využívajú na to, aby pripravili telo na pôrod posilnením svalov maternice. 1, Mitchella repens – uterotonikum a stimulancium, sťahujúci prostriedok, posilňuje nervovú sústavu. V posledných dvoch mesiacoch tehotenstva užívajte jednu šálku odvaru denne. Užívajte samu, alebo kombinujte s malinovými listami.

2, Ostružina malinová – posilňuje maternicu.V posledných dvoch mesiacoch užívajte jednu šálku denne, počas pôrodu veľa pite. V tehotenstve užívajte samu, počas pôrodu pridajte do odvaru ružové okvetné lístky a betoniku lekársku.

NATRHNUTIE HRÁDZE

Môže byť veľmi bolestivé a pomaly sa hojí. Tieto rastliny pomáhajú aj pri podliatinách a bolestiach.

1, Ľubovník bodkovaný – má protizápalové, hojivé a sťahujúce účinky. Aplikujte liečivý olej, alebo do sedacieho kúpeľa pridajte silný odvar. Môže sa kombinovať s levanduľou a nechtíkom.

2, Blyskáč jarný – má veľmi sťahujúce účinky. Na postihnuté oblasti nanášajte krém. Dobre sa kombinuje s hamamelom virgínskym. Neužívajte vnútorne.

3, Kostihoj lekársky – má hojivé účinky, podporuje rast buniek a obmedzuje tvorbu jaziev. Na postihnuté oblasti nanášajte krém, liečivý olej, prípadne masť, alebo do sedacieho kúpeľa pridajte odvar. Do 20 ml. základného oleja môžete zamiešať 2 ml. levaduľového oleja. Používajte len na čisté rany.

ŤAŽKOSTI S DOJČENÍM

Ženu môže od dojčenia odradiť viacero dôvodov: dieťatko môže mať ťažkosti s prisatím sa k bradavke, môže ísť o bolestivé, alebo ploché bradavky, nedostatok mlieka, nadmerne naliate prsníky.

1, Kapusta obyčajná – má protizápalové a hojivé účinky, zmierňuje naliatie prsníkov a mastitídu. Medzi prsníky a podprsenku si vložte trochu pokrčený čerstvý list. Používajte samu; na zníženie tvorby mlieka, ak odstavujete, pite šalviový čaj.

2, Nechtík lekársky – antiseptikum, protizápalový prostriedok, pôsobí upokojujúco na pokožku. Bolestivé bradavky si po každom dojčení natrite krémom.

3, Jastrabina lekárska – zvyšuje tvorbu mlieka a podporuje vývin prsníkov. Na prípravu odvaru pridajte 15 g rastliny do 500 ml. vody, alebo užívajte max. 2 ml. tinktúry denne.

Vhodné alternatívy syntetických liekov:
orech popolavý je mierne laxatívum
čaj z pŕhľavy, potočnice lekárskej, alebo lopúcha môžu pomôcť pri anémii
prášok z bresta, alebo ibišového koreňa zmierni pálenie záhy
bazalkový a srdcovníkový čaj pomôže po pôrode odstrániť placentu

ikke
11. aug 2006

ja som niekde pocula/citala, ze rozhodne nie v tehotenstve korenit rozmarinom

hudy
autor
11. aug 2006

Ďakujem Vám všetkým 😉

adetka
11. aug 2006

Ja som mala pocas prveho trimestra dost tazku chripku... manzel mi varil cajicky... nastastie som mu predtym vytlacila z internetu zoznam, ktory tu uviedla stonozka... takze som pila iba lipovy a matovy cajik, ktore som striedala... a nie viac ako dva pohare denne... od kedy nemam chripku nepijem vobec ziadne bilinkove caje... ani cierne, zelene... dokonca ani ovocne, lebo tie nemam rada...

ninocka
11. aug 2006

co hovorite na zeleny caj pocas tehotenstva?
Mozem ho pit?

adetka
11. aug 2006

nninocka... nie som odbornik... ale aj zeleny caj obsahuje kofein... resp. tein, takze, podla mna... s mierou... ale niekde na internete som citala, ze sa zeleny caj tehotnym doporucuje, kvoli vysokemu obsahu zeleza a zinku...

Ale ja sobne ho nepijem... radsej...

Hodoty kofeinu v jednotlivych napojoch na 100 ml.:

Espreso 170-350 mg
Káva 60-100 mg
Čierny čaj cca 50 mg
Zelený čaj 13-50 mg

stranka: http://www.yard.cz/caj/health.php

ninocka
11. aug 2006

dakujem ja vypijem iba tento caj sice aj 1,5litra ale prave citim,ze mi skor
pomaha

cucuska
11. aug 2006

Ahojte. môžete mi povedať, či sa môže uživať alchemilka žltozelená?

dorotka
11. aug 2006

cucuska nie som si ista ale podla mna nie

simcas
11. aug 2006

Cucuska, ja pijem alchemilku zltozelenu, mne ju odpoucila kamoska a jej zase kamoska a jej jeden bylinkar. Ta prva kamoska mala zo zaciatku tehotnosti problemy s krvacanim a vytokmi a pomohlo jej to, ma krasne zdrave dievcatko. Ta druha kamoska tiez a pomohlo, ale ta este neporodila. a ja som mala to iste. Na zaciatku som pila 2krat denne salku - prve 3 mesiace. Teda len dva, lebo po tom prvom som zacala trochu spinit a odkedy som to pila, zastavilo sa to. Potom som pila len 1 salku a teraz uz len kazdy druhy den pijem 1 salku a zatial je , chvalabohu vsetko v poriadku, co sa tyka tohoto...myslim, ze to zabralo 🙂

melory
13. aug 2006

mne lekar odporucil zeleny caj namiesto cierneho caju a kavy. ale vraj ked som kavickarka tak 3 denne maximalne 😒 dost vela nie? 😉

paula
28. aug 2006

ahoj holky!
ja jsem v jedne knizce cetla, ze by se nemela pit kava a pak tam byl dodatek, rozhodne ne vic jak 3 salky denne!! To me teda pripada dost. Ja si kavu obcas dopreju (tak 1 tydne). Zeleny caj piju hodne a taky mi pripada dobry. Pozorujte se samy, jak se po cem citite. Vseobecne nejsou dobre hodne aromaticke a silne caje (matovy, cerny). Ja driv matovy pila casto a ted ho nemuzu ani citit. Tak spolehejte na svuj pocit.
Melory, zkus si varit kavu slabsi a pij k ni vzdy sklenici vody, aby te nedehydrovala. Urcite lepsi kava, nez treba alkohol, cigarety, nebo drogy. A tech se prece nektere tehotne taky nedokazou vzdat.

tigri
11. sep 2006

fakt tomu nerozumiem, ako je to s tymi bylinkami 😨

ja som si kupila caj pre tehotne a ten obsahuje okrem ineho aj ostruzinu malinovu a alchemilku (inu odrodu - zltozelenu)

ten caj som kupila normalne v lekarni a nie je na nom uvedene, ze by sa nemal pit v zaciatkoch tehotenstva (kvoli ten ostruzine), vyraba ho firma Apotheke Tea z CR

vie my to niekto vysvetlit?

tigri
11. sep 2006

oprava "vie mi to niekto vysvetlit?"

adetka
11. sep 2006

Neviem ti to vysvetlit... treba sa opytat priamo vyrobcu... ale ja by som neriskovala, ked odbornici neodporucju pit ostruzinu malinovu ani alchemilku v prvom trmestri... nakolko mozu viest k potratu... jediny caj, ktory sa odporuca je roibos...pripadne sa na to opytaj svojej lekarky...ja nepijem ziadne bilinkove caje... akurat matu a sipky som pila pocas chripky...

yesno22
11. sep 2006

tigri,adetka...ostruzina a alchemilka sa neodporuca pit vo vacsich mnozstvach a cista...v zmesiach pre tehotne je v ovela mensej miere a je naopak prospesna...skoro vsetky cajiky pre tehotne ich obsahuju, nemusite sa bat 😉
tigri...firma Apotheke je OK, maju kvalitne cajiky, aj ja od nich kupujem caje 😀

ninocka
11. sep 2006

baby a ako to je s matovym cajom

yesno22
11. sep 2006

s matou by sa urcite nemalo prehanat, ale ak si das raz za cas salku, alebo nejaku zmes s matou, tak sa nic nestane 😉

ninocka
11. sep 2006

neviete odporucit nieco na nachladnutie?

yesno22
11. sep 2006

skus lipu, materinu dusku,rumancek...alebo nejaku cajovu zmes pri prechladnuti, poradia v lekarni 😉
urcite vela,vela, vela tekutin a vit. C 😉

yesno22
11. sep 2006

ninocka k tomu matovemu caju...nesmie sa kvoli mentolu, ktory moze sposobit alergie v dych. cestach a deti do troch rokov mentol nesmu vobec, riziko astmy

ninocka
11. sep 2006

dakujem

yesno22
11. sep 2006

aj nabuduce 😉 😀

tigri
12. sep 2006

yesno, dakujem 🙂

marguerite
3. okt 2006

Holky a co Nať KOntryhelu..ta se smí? Pila jsem ji jako podpůrný prostředek na plodnost a ted když už mimi čekáme..tak můžu ho pít dále? díky

vero
3. okt 2006

Marguerite, já jsem četla, že pomáhá udržet plod. Tak by snad neměl uškodit. 😉

linda02
3. okt 2006

ahoj dneska jsem si koupila čaj od LONDON FRUIT&HERB šípek s ibiškem ten se taky může? Vím, že jsem to někdě četla , ale teď jsi nejsem moc jistá poraďte. Díky L. 😉

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre