Čo môže spôsobiť Paralen grip v 1. trimestri?

ninkababika
11. apr 2016

Ahojte.
Cez vikend som sa necitila dobre mala som bolest hrdla a hlavy. Svagrina mi dala paralen grip horuci napoj. Ja sama som si neprecitala letak len som sa spytala jej ci to neuskodi. Povedala, ze nie ved to je len paralen a ten mozes. A dnes mi v lekarni povedali ze sa to nemoze. Cela som prestrasena mala son 3 salky s asi 8 hod. odstupom. Som v 8tt. Atrasne sa bojim mate s tym niekto skusenost?

vejula
11. apr 2016

S najväčšou pravdepodobnosťou sa nič nestalo, neboj.

orsi_h
11. apr 2016

@ninkababika Nič sa urcite nestalo, klud.

sardinka335
11. apr 2016

@ninkababika 3x paralen nemoze sposobit nič...zase nehysterči. Ja som mala anginu a davala som si 3 denne. Paralen je bezne a dobre tolerovaný liek aj v tehotenstve. Čo si čakala, ze ti povedia v lekarni? Nahodou sa niečo stane a budu mat pruser...ja som chcela si kupit liek na bolest hlavy v AT a tam mi ho ani nepredali len čo som ja sprosta cekla o tehotenstve...musela som muža poslat. Proste sa zichruju ,,kdyby něco,,.

orsi_h
11. apr 2016

@sardinka335 V paralen GRIP je aj ina ucinna latka ako paracetamol, ktory sa moze v tehotenstve...
takze paralen GRIP sa nemoze, ale ak sa 3 davky vypili, nic sa nestane.

zita19
11. apr 2016

@orsi_h paralen grip ma ucinnu latku paracetamol ako najvacsiu zlozku, okrem toho pseudoefedrin.
https://www.adcc.sk/web/humanne-lieky/pil/paral...

mirkaaa80
11. apr 2016

@ninkababika uz som ti pisala ale pozerám že sa to neulozilo - takze nechapem preco si nezavolas svojmu gynekologovi, ten ti najskôr povie. Nespoliehajte sa na rady nikoho, iba ak by bol lekár. Ja som si tiež chcela dať v 3.trimestri ibalgin a pre istotu som si prečítala pribalovy letak a v vtedy sa už ibalgin nemôže. Takze treba čítať a byť opatrná ale zase si nemyslím že by sa niečo málo štát, uvidis že mimi bude v poriadku. V lekarni ti povedia že to nemôžeš....mne v jednej povedali že toto nemôžem a v druhej že to mozem...takze oni ani v lekarni nevedia. A keď som bola tehu a potrebovala som užívať lieky, doktorka mi predpísala a povedala že v pribalovom letaku je síce uvedené, že tehotné ich nemôžu užívať, no ona mi ich aj tak dala že to sa uvádza všade pre istotu, aby sa farmafirmy kryli a zodpovednosť presúvajú na doktora alebo pacienta. Ale hlavne klud, neries to, bude to ok. 😉

kacarina
11. apr 2016

Tiez si myslim, ze netreba panikarit, ale zase chapem, ze v tehotenstve sme na toto citlive a bojime sa viac. Ak si chces byt ista, skonzultuj to s nejakym farmakologom, moja znama jeden podobny problem s liekmi v zaciatku tehotenstva konzultovala s nejakou pani doktorkou farmakologickou z BA (tusim Poizlova?) po telefone, vraj bola velmi mila, vysvetlila ochotne vsetko a ukludnila ju 😉

sardinka335
11. apr 2016

@orsi_h a aku učinnu latku myslíš? Kofein? Ten sa bezne v tehotenstve ,,uziva,, v bežných dávkach vo forme kávy a rodia sa normalne, zdrave deti...ok, ,,fenylefrin,,, ten ma aj uvolnujuce učinky, ale tam by som zohladnovala aj ine veci a to je jednak hmotnost osoby, v tomto pripade bol aj dlhy odstup a dostatočne dlhy čas na odburanie učinnej latky z krvneho obehu kym si dala dalšiu davku. Kazdopadne z 3 šalok sa nič nestalo. X zien berie cele tehotenstvo lieky v napr. v upravených davkach na diagnozy, ktore mali pred otehotnením a maju normalne a zdrave deti. V pribalovom letaku sa bude nachadzat upozornenie aj na to, ak jeden užívateľ z 1000 uviedol ze po uziti lieku uvidel ufonov - proste to tam musia dat z právneho hladiska, je to zicher. Samozrejme nejake uzivanie liekov treba konzultovat so svojim lekarom, aj v tehotenstve su mnohe lieky dobre tolerovane a su s nimi skusenosti, samozrejme na tehotných sa pokusy nerobia, ale iste informacie lekari maju.

kvetulienka253
11. apr 2016

tiez som mala nejaku virozu na zaciatku tehotenstva, este som nevedela, ze som tehotna. Pobrala som vsetko mozne 😅 Potom som spanikarila a sla na toxikologicku konzultaciu. Tam mi iba povedali, ze na svoju hmotnost som uzila z kazdeho lieku primerane davky a mam sa skludnit 🙂 Syn sa narodil zdravy, chvalabohu

orsi_h
11. apr 2016

ved dobre klud.. som vyssie povedala ze ta 3x uzita davka je ok.
@zita19
@sardinka335

sardinka335
11. apr 2016

Ved nikto sa nehada, to len pre upresnenie čo v lieku je a čo sa zohladnuje... 🙂

ukulela
11. apr 2016

@ninkababika ja som bola raz ci dva krat prechladnuta cez tehotenstvo - ked som volala lekarovi - tak mi povedal, ze paralen si dat mozem - ako jediny. a v lekarni mojmu "staremu" dali aj paralen grip - ze len davat pozor na davkovanie a neprekrocit ho. paralen odporucaju aj proti bolesti v tehotenstve a pod.
takze ziadny stracch.
... rovnako pocas kojenia - aj lekar aj v lekarni mi dali lieky, kde je napisane, ze neodporuca sa tehotnym a dojciacim, ale lekarnik povedal, ze mozem, ze je tam latka, ktora sa dava dojciacim bezne. takze v pribalovych letakoch to pisu preto, aby boli pavne osetreny, lebo asi sotva robi niekto studie lieku na dojciacich a tehotnych - tak na liek napisu, ze neodporucaju a hotovo.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre