Kojenie a tehotenská cukrovka

suesuesue
24. okt 2017

Prave mi diagnostikovali tehotensku cukrovku. Je pre mna velmi tazke dodrziavat dietu ale snazim sa. Za sladkym.umieram. chcela by som vedieť ze po porode mam nejak upravit stravu aby moje mlieko bolo co najvyhovujucejsie aby babo nemuselo dostavat glukozu. Prvej dcerke hned po porode davali glukozu a to som ani nemala cukrovku ani problemy len potom.nechcela papat odomna ved bola zasytena a mali sme velke problemy s kojenim. Preto.som.bola.rozhodnuta zakazat davat babu glukozu avsak teraz som v inej situacii. Mate s tym skúsenosti?

karmela
24. okt 2017

@suesuesue tehotenská cukrovka po pôrode odoznie..Podľa toho aké ti vyšli hodnoty sa určuje či treba držať diétu a čomu sa vyhýbať..Ale počas tehu nie po..tak držím palce nech sa to ustali

vulka
24. okt 2017

@suesuesue Nájdi si tu rozsiahlu diskusnú skupinu o tehotenskej cukrovke. Tam sa dozvieš kopec informácií. A inak nieje pravda, že tehotenská cukrovka vždy po tehotenstve zmizne. S tým počítaj.

guizui
24. okt 2017

ahoj, ja som mala gestacny diabetes a od 32t som musela pichat aj inzulin, lebo dieta nestacila. Mala sa narodila uplne zdravucka, nemala ani nizky cukor, mne sa cukor po porode stabilizoval a teraz v druhom tehu zatial diabetes nemam. Osobne som stravu kvoli kojeniu po porode neupravovala, teda okrem veci, ktore naduvaju ako napriklad strukoviny ci kapusta. Preco tvojej dcerke dali glukozu? (mojej dali tiez s mojim suhlasom, dokonca aj 1 davku UM, lebo trvalo 3 dni kym sa mi spustilo mlieko, ale kojenie nasledne bolo bezproblemove). Pokial duabetes po porode nezmizne jedna sa o bud o zacinajucu alebo zle diagnistikovanu cukrovku typu 2.

suesuesue
autor
25. okt 2017

guizui neviem preco ale vsetkym davali oralne glukozu este mi aj dali nech si to davam na prsia aby sa mala.prisala... tiez som musela dat um kvoli jej cukru pretoze mlieko sa.mi spustalo az doma. Ake si mavala hodnoty ked si musela aj inzulin brat?

guizui
25. okt 2017

@suesuesue okolo 9 po jedle, ale problem bol v tom, ze som naozaj poctivo dodrziavala dietu a jedla, pri ktorych som dovtedy mala cukor v norme zrazu davali hodnoty nad 8 az 9. s inzulinom sa to krasne stabilizovalo, a ako vravim, mala zdrava uplne, aj cukor mala ukazkovy, zltacku nemala. takze ja som bola inzulinu vdacna 🙂 jedine, co to ovplyvnilo, ze pri inzuline zvyknu vyvolavat porod v ukoncenom 38t (vtedy je dietatko donosene) a dcerka uz vtedy mala 3860g takze cakat na termin ci prenasat si neviem predstavit.

suesuesue
autor
25. okt 2017

Tak som rada ze ste taky super priklad, ani zltacka a super cukor.... tiez mam trochu obavy z velkosti babatka zatial je "tabulkove". Bola by som rada keby to tak zostalo. My mame v rodine cukrovku tak sa modlim aby to neschytali aj.moje deti ☹

guizui
25. okt 2017

@suesuesue a v ktorom si tyzdni? zatial diabetes dobre kompenzujes dietou?
neboj nemusia ju deti zdedit, nerozmyslaj o tom ani, su to veci, ktore clovek neovplyvni, nema vyznam sa vopred strachovat.

suesuesue
autor
25. okt 2017

Este len teraz mi povedali po tom glukozovom.teste. som 27 tyzden. Dnes som.si kupila glukomer a zatiaľ to.vyzerá v pohode len dúfam ze si to.spravne meriam. No urcite je to.rozdiel lebo uz par dni nejem cukor.a sladkosti a to bolo moje. Teraz dost trpim...

guizui
25. okt 2017

@suesuesue verim.. mne nastastie sladke v minulom tehu moc nechybalo, takze dodrziavat dietu nebol moc problem. cukor meraj po 1,5h (niekde povedia, ze po 2h, ale to plati pre diabetes 2, u gestacnom vtedy cukor klesa, vrchol je prave 1,5h po jedle) a hodnotu by si mala mat do 7,8. Urcite ti dieta pomoze a cukor bude ok, len aby si vedela, najkritickejsie tyzdne su od 32-35t, potom sa cukor zvykne stabilizovat. prave preto som napriklad ja od 32t skoncila na inzuline, ten cukor zacal skakat pri ukazkovej strave. Ked mas doma glukomer, je to super, ze rychlo zistis co ti dviha cukor a co tvoje telo v pohode znesie. Ja som napriklad kludne mohla jest viac ovocia a cukor bol ok. ale chlieb a pecivo mi dvihalo velmi cukor, to som musela obmedzit. nic sa neboj, gestacny diabetes nieje nic strasne, ked je podchyteny, babo bude zdrave a ty aspon nepriberies vela, ber to pozitivne. Mna caka test o 5 tyzdnov, tak som zvedava ci budem mat cukrovku opat, vsade citam ze je to vysoko pravdepodobne, ale teda v 1.trim bol test negativny.

suesuesue
autor
25. okt 2017

guizui tiez vsade citam.ze je tam velka pravdepodobnosť v ďalšom tehotenstve.tak držím palce nech je všetko v poriadku.Ďakujem veľmi pekne za.informácie.celkom si.ma aj.ukludnila. ja som ihned vylucila.sladké co mi aj.diabetolog zakazal, bohužiaľ toho ovocia sa vzdat neviem, ale pecivo som.zmenila. tak.prajem vela štastia... 😝

guizui
25. okt 2017

@suesuesue aj ja tebe 🙂 hlavne sa tym netrap, nieje to nic strasne, zvladnete to aj s drobcom v brusku super!!!!!!