Mali ste v neskoršom štádiu tehotenstva gestózu?

e640
30. nov 2011

Mám taký problém neviem či to je gestoza, mám vyšší tlak tak posledných 4 mesiacoch,-150/90, 180/100 / doma meraný zápestným meradlom mám tlak v norme., mám aj trpnutie prstov. Prvý krát našli v moči bielkovinu, kedže už mám termín, mala som zostať v poro.
d.

xlucia
30. nov 2011

ak mas bielkovinu v moci a si tesne pred porodom, tak mas byt v porodnici. riskujes takto zdravie dietata

babul83
30. nov 2011

Mne zistili až pri pôrode vysoký krvný tlak, teda keď mi odtiekla voda. Dovtedy som mala tlak v norme. Bielkovinu som v moči nemala, tak neviem, čo vlastne chceš poradiť. Na zníženie tlaku mi dávali tabletky ,či injekcie. Nepamätám si to presne, keďže za pár hodín som už porodila. Ale ja som sa celá klepala a nevedela upokojiť, tak mi stúpol tlak, prvý pôrod. :D Pri druhom som nič také nemala.

e640
autor
30. nov 2011

@xlucia
nerozumiem ako riskujem zdravie bábätka, máš s tým skúsenosti?

stardust
30. nov 2011

@e640 ty nechodis na pravidelne prehliadky ku gyndu, ked sa tak pytas?

xlucia
30. nov 2011

@e640 bielkoviny v moci znamenaju min. docasnu poruchu obliciek. v suvislosti s tym casto zena mava aj vysoky tlak, co znamena stiahnutie ciev a tym aj nedokrvenie placenty. v tazkych pripadoch je urgentna sekcia
kolko si mala bielkovin v moci??

pa_ada
30. nov 2011

Ak ti navrhli hospitalizáciu a ty si ju odmietla bola to podla mňa chyba. Tomuto stavu čo opisuješ sa hovorí preeklampsia - v minulosti gestóza. Práve kvôli tomu by sa malo bábo sledovať a častejšie monitorovať.
Pri neliečení preeklampsie sa musí myslieť na eklamptický záchvat čo môže byť nebezpečné nielen pre bábo ale aj pre teba. Určite by som zajtra zašla za gynekológom alebo niekam, kam teraz chodíš do poradne a s lekárom sa poradila a ak ti hospitalizáciu navrhne určite ju neodmietni.

nibiru
30. nov 2011

@e640 riskujes aj zivot dietata aj seba ak ti hospitalizaciu navrhli a ty si ju odmietla !ja som mala gestozu od 34tt mala som nizsi tlak ako ty hranicny 140/95 no opuchy.bielkovina v moci moj gynekolog navrhol okamzitu hospitalizaciu musela som brat lieky,pichat si fraxiparin na zrazanie krvy tiez mi v nemocnici merali ocny tlak niektoym zenam zacne skor a porod musia vyvolat kezde takyto stav sa moze zmenit s minuty na minutu a je nutna okamzita sekcia a tehotensvto musi bit ukoncene!dieta nedostava do tela živiny ja som rodila s tlakom 150/100 mala som dvojitu davku na tlak obycajne ak je tlak moc vysoky robia sekciu lieky som uzivaa cele 600nedelie kym sa tlak neupravil..cudujem sa ze ta na poradni neupozornili a neinformovali aka zavazna je gestoza,peeklamsia.

e640
autor
1. dec 2011

@xlucia
ahoj, neviem kolko som mala bielkovín v moci, to nepovedia, to len sestrička dá papierik a povevie je tam bielkovina, a bolo to prvý raz čo som bola na kontrole v poro, dnes mám termín zatial stále nič,ale žiadne iné problemy alebo bolesti.

lawli
1. dec 2011
e640
autor
1. dec 2011

@nibiru ahoj, prosím Ta aké si mala ešte príznaky, opuchy dolných končatín? A v kolkom týždni Ti navrhli sekciu? A malá bola v pohode kolko vážila?

nibiru
1. dec 2011

@e640 nastasie liekmi mi stav stabilizovali na hranicnych hodnotach 140/90 3x denne dopegyt-1x pichanie fraxiparin a 3x magnezium 500mg mala sa narodila o 2tt skor po odteceni plod.vody opuchnuta som bola cela tvrar,ruky,strasne som priberala na vahe ako som sa nalievala vodou vysoky tlak,bolela ma hlava,bielkovina v moci prietoky som mala ok takze jej slo dost zivin .nar.3480g a mala 49cm

e640
autor
1. dec 2011

@nibiru a ešte by som sa opýtala: nezistili Ti bielkovinu v moči?

hori
1. dec 2011

@e640 ja som mala len podozrenie na preeklampsiu, v 38. tt hranicny tlak 140/90 a uz ma gyndos, o ktorom som si dovtedy myslela, ze je veeelky flegmatik, poslal do nemocky, tam si ma nechali tyzden, urobili mi dvakrat mocove testy, prvy negativny, druhy maaalinko pozitivny, opuchy som nemala ani nic ine, nasadili mi Dopegyt a poslali ma domov... o tri dni som nastastie v pohode porodila... takze moja skusenost taka... mne sa zdalo, ze som tam pre nic - za nic, ale vraj je to vazna diagnoza...

nibiru
1. dec 2011

@e640 ano koli tomu ma hospitalizovali pretoze ak je vysoky tlak+ bielkovina v moci je dvovod na hospitalizaciu ja som mala bielkovinu na 3kriziky.ak je zviseny samotny tlak tak si len kontrolovana + mas lieky na tlak no s bilekovinou v moci uz je to na pozorovanie a dalsie vysetrenia kde sa urci ako velmi je bielkovina zvysena.

azbestica
28. máj 2014

@nibiru ahoj citam diskusiu a chcem sa opytat mala si aj opuchy noh? mozno to povazovat ze ked su opuchnute nohy urcite ide o gestozu? dik

elanor
28. máj 2014

@azbestica
opuch noh v tehu je viac menej normalne. Ale, moze to aj znamenat nieco vazne, preto sa ta vzdy sestricka na poradni urcite vypytuje, ci zapuchaju ruky, nohy, preto ti aj kontroluje moc, ci je ok, preto ti meria tlak ci je ok.
Pri gestoze = preeklamsii je asi na prvom mieste tlak, potom bielkovina v moci, a hned zatim zapuchnute nohy, ruky.
A nie je to sranda, je to velmi vazna vec, preto preeklamsia velmi lahko moze prejst do eklapmsie, a to uz vazne ale fakt neni sranda, pretoze tu uz ide naozaj o zivot - jak dietatka tak aj matky...

azbestica
28. máj 2014

@elanor ok ale tak opuchnute nohy su v norme hej? a aj bielkovina v moci? podstatny je tam ten tlak....teda najpodstatnejsi

stellamaris
28. máj 2014

@azbestica ako vyssie pisane,ten tlak je podstatny.Pri mierne zvysenom tlaku ta hospitalizuju v nemocnici a snazia sa tvoj tlak znizit.Ak mas extremne zvyseny tlak,ako ja ( hodnoty cez 200/150),tak ti rychlo vyvolaju porod alebo urobia sekciu.Mne urobili sekciu.

elanor
29. máj 2014

@azbestica
samozrejme ze bielkovina v moci nieje v poriadku...

samotne opuchy noh alebo ruk, su normalnou sucastou tehotestva, ale pretoze to moze byt aj sprievodny jav niecoho vaznejsieho, preto sa to sleduje, a nemavne rukou, ze sak tehotna, tak co.
Vsetko je dolezite sledovat.
Ak mas opuch noh (ruk), a nemas bilekovinu ani tak, tak ok, ale v momente ked sa k tomu nieco z toho prida - je zle, a treba to sledovat o to viac, dost casto je to dovod na hospitalizaciu, a sledovanie v nemocnici.
Pretoze je to vec, ktora sa moze zhorsit z nicoho nic, a moze byt potreba okamzite vyvolat porod, alebo spravit sekciu.

lorela
29. máj 2014

@azbestica Nie celkom, ako píšeš...

1. Opuch nôh (ale aj prstov rúk či očných viečok) sám o sebe nemusí byť vážnou diagnózou v tehotenstve.
2. Ak sa k tomu pridá vysoký krvný tlak, pravdepodobne lekár skonštatuje diagnózu - gestačná hypertenzia, čo znamená tehotenstvom vyvolaný vysoký krvný tlak. Podľa toho aký vysoký, môže predpísať liečbu liekmi a odporučiť PN.
3. Ak sa k opuchu končatín, vysokému krvnému tlaku pridá ešte bielkovina v moči, ide o vážnu diagnózu zvanú preeklampsia. Pacientka je urgentne hospitalizovaná, pretože je vážne ohrozená ona a jej nenarodené dieťatko.

e640
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre