Môže dieťa s Fallotovou tetralogiou aktívne športovať?

Zodpovedané
31. máj 2019

Dobrý deň,

môj takmer dvojročný syn má Fallotovu tetralógiu (TOF). Operovali ste ho práve vy ako 6 týždňového, za čo Vám budem navždy nesmierne vďačná.

Od operácie sa jeho stav nemení. Gradient má 40 - 45 (pred operáciou 100) a neberie žiadne lieky. Kardiológovia vravia, že ide o mierne zúženie a miernu nedomykavosť.

Nemôže naozaj dieťa s touto diagnózou aktívne športovať?

U rajonného kardiológa a aj v DKC stále vravia, že teraz je ešte malý a sám si dokáže regulovať námahu. No neskôr už dajú nejaké obmedzenia.

Ide o to, že už od mala je vidieť jeho športový potenciál a vzťah k lopte. Je veľmi obratný, motoricky zdatný. Bez lopty nemôžme vyjsť z bytu a keď prídeme na ihrisko, tak nič iné ho nezaujíma, iba kopať do lopty.

Je to proste pravidlo, že takéto dieťa nemôže športovať a nebude navštevovať žiaden krúžok?

Za odpoveď ďakujem

Dobrý deň,

miera telesná aktivity pri Fallotovej tetralógii závisí od výsledku operácie, ako je zbytkový gradient na výtoku pravej komory a jeho vývoj, či je prítomná funkčná pľúcna chlopňa a ako funguje pravá komora a trikuspidálna chlopňa.

V tomto veku, ako Vám správne povedali, si dieťa riadi samo čo vládze a čo nevládze nerobí. Neskôr to bude závisieť od horeuvedených faktov.

Rekreačný šport spravidla nie je problém, závodenie na športových súťažiach sa neodporúča (aj keď existujú viaceré príklady úspešných športovcov s Fallotovou tetralógiou).

Pri športovaní/záťaži si všímajte ako ho Vaše dieťa zvláda. Ak sa veľmi zadýchava, nevie rozprávať, prípadne pri záťaži omodrá, znamená to príliš veľkú záťaž.

Vo vyššom veku doporučujem záťažový test (ergometria), pri ktorom sa presne zistí akú záťaž vie dieťa zniesť. Zároveň sa dá stanoviť optimálna frekvencia srdca pri záťaži.


MUDr. Matej Nosáľ, PhD.
Primár Kardiochirurgického oddelenia Detského kardiocentra
Predseda Správnej rady Nadácie šťastné srdcia
Limbová 1
83351 Bratislava
Tel: 02 59371 327
Web: http://www.nadaciastastnesrdcia.sk/