Odmietli ste orálny glukózový tolerančný test?

miriem
29. okt 2013

Chcela by som sa opýtať, či ste niektorá odmietli ísť na OGTT (glukozový) test, ktorým sa zisťuje tehotenská cukrovka. Test predstavuje záťaž nielen pre telo matky ale aj pre bábätko a i EU krajinách sa nerobí celoplošne, ale len u rizikových skupín (cukrovka v rodine, vysoká nadváha budúcej matky...).

fotoarch
29. okt 2013

ano

miriem
autor
29. okt 2013

@fotoarch A lekar to zobral v pohode? Lebo ja som to vravela sestričke a dívala na mňa, akoby som ju ziadala o eutanáziu 😀 a že si to mám vydiskutovať nabudúce s lekárom... Tak som ostala zaskočená z jej reakcie.

hradnapani
29. okt 2013

@fotoarch chcem sa opytat, ci si odmietla pri vsetkych detoch, alebo len pri poslednych/ poslednom?
lebo poznam tri baby, ktore odmietli, ale az pri dalsich tehotenstvach, pri prvom nie. Vtedy nad tym nejako nepremyslali. Ja takisto. Ale pri druhom by som zvazila odmietnutie, ale samozrejme po rozhovore s lekarom @miriem

miriem
autor
29. okt 2013

@hradnapani No ved u mna tak isto- pri prvom som to brala ako ze to musi byt, tak to spravim, ale teraz rozpravala som sa aj s dulou, aj som si o tom dost citala a v mojom pripade mi to pride zbytocne.

bosoriak
29. okt 2013

@miriem Ahoj, ja by som to neodmietala uplne - ja som mala na zaciatku tehotenstva 49 kil, nikto u nas v rodine ani nechyroval o cukrovke a nemam ani ziadne ine priznaky a nakoniec som ju mala. Nizucke hodnoty, takze nakoniec ani ta dieta nebola uplne striktna. Avsak ak ide o horsi stupen tehotenskej cukrovky, tak moze ist o ohrozenie teba aj dietata. Niekedy je potrebne dokonca pichat si inzulin, tak neviem, ci by som to len tak odmietala.

Neviem aku konkretnu zataz ma ten test, nalacno vypit dva deci glukozy a dve hodiny posediet, nevidim na tom nic zatazujuce.
Samozrejme je to tvoje rozhodnutie a lekar ho musi respektovat, je to tvoje dieta a tvoje telo. Ale zvaz, ci je to skutocne nutne.
Pochopim odmietnutie triple testov, ak zena vie, ze si dieta necha tak ci tak, ale toto je podla mna trosku ine.

lusynda1
29. okt 2013

Ja som tiež odmietla. Lekárka mi povedala že na budúcej poradni mi spravia tento test. Ja som sa spýtala či to musí byť? povedala že nie ak nechcem a podpíšem jej odmietnutie. Tak ma poučila a ja som jej to podpísala. Nepatrím do rizikovej skupiny, aj moč mam negatívny. Ak by som mala vážne problémy s cukrom tak by sa to ukázalo aj v moči. Čo som čítala tak aj u mamičiek ktorým víde test pozitívne naordinujú len dia stravu a viac to sleduju. Snažím sa stravovať zdravo takže mne by v strave asi moc nemali čo upravovať. veľa čerstvej zeleninky, ovocička no nie na kilá, vylúčiť biele múky a sladkosti veľa tekutín a myslím že bude všetko v poriadku.

poppy1
29. okt 2013

@miriem Ano odmietla, lekarka to vzala uplne v pohode, je to moje rozhodnutie. Pri prvej dcerke mi ho robili a teda mala som co robit, aby som sa z toho spamatala ☹ radsej zjem na ranajky tri cokolady, ako opat pit tu gebuzinu... :-/ Uplne som mala pokazeny zaludok z nej... No takze teraz uz som odmietla. Ale ja som stihla (prva dcerka mala 2810g ked sa narodila) a s cukrovkou problemy v rodine nemame... takze myslim, ze je to ok 🙂

jul11
29. okt 2013

@miriem som doktorovi len naznacila,ci je to nutne a ten pohlad bol,ako keby som si chcela dat liter vodky a striktne povedal ano. a ako prvorodicka som sa nechcela velmi hadat,nemala som nijaku predispoziciu a tak som isla.test sa dal zvladnut,ale potom som sa najedla az doma a nie rovno v laboratoriu,co bola chyba,lebo som dostala triasku a mala som co robit.ked to bude aktualne,velmi budem uvazovat ci pojdem,a ked pojdem,tak sa tam hned pekne najem.inak ta tekutina mi nejak extra nevadila

iwesska
29. okt 2013

Ja by som to tiez chcela odmietnut. Mam to uz 1x za sebou v prvom tehu a pre babo to muselo byt teda poriadne stresujuce, kedze pre mna ist niekam na lacno je obrovsky stes, nie to este tam sediet 2 hodiny o cukrovej vode, ked ja presladke veci z duse neznasam. Po 1,5 hodine mi bolo uz na odpadnutie - pulz 145 😝 Musela som sa okamzite potom najest a este asi 3 dni som sa davala po zaludocnej stranke z toho dokopy. Vysledok bol samozrejme negativ.

tinka9000
29. okt 2013

Ja by som to tiež neodmietala, volá sa to tehotenská cukrovka preto, že sa vyskytuje v tehotenstve z dôvodu hormonálnych zmien v organizme a nie preto, že má niekto na to predispozíciu genetickú či inú - obezita a pod. Bábätku test nijako neublíži a ja by som nikdy neriskovala, že pri neliečenej cukrovke môže mať nejaké následky.

vulka
29. okt 2013

Ja som ho odmietla a MUDr absolútne súhlasila. Mám totiž cukrovku už 26 rokov 🙂

suzanne
29. okt 2013

tiez sa pridavam k nazoru ze radsej neodmietnut. ja som mala tehu cukrovku az pri tretom tehotenstve, v prvych dvoch nie. predispozicie tiez nemam ziadne, rel. stihla som a cukrovka v rodine nie je.

lusynda1
30. okt 2013

Baby ktoré ste mali tehotenskú cukrovku povedzte prosím čo nasledovalo po jej zistení? aká bola liečba? atď... ďakujem

tinki
30. okt 2013

@miriem no mne nebol robený metódou vypitia glukózového roztoku, ale dostala som za "úlohu" zjesť salámový biely rožok a vypiť čaj s dvoma lyžičkami cukru...a aj keď to bolo pre mňa hnusné, lebo nepijem sladený čaj, myslím, že je to miernejšia forma..
A určite by som to neodmietla..myslím, že takýto test nie je až taký zaťažujúci ako nepodchytená forma tehotenskej cukrovky..

demo
30. okt 2013

@miriem v obidvoch tehotenstvach som odmietla. Ani som nevedela, ze je to taka zataz. Iba sa mi to zdalo nejake cele zbytocne. Nepacilo sa mi ze mam pit nejaku glukozovu vodu, urcite by som sa pogrcala.

janickacrazy
30. okt 2013

No moja kamoška vždy bola štíhla ako prútik, 47 kg v rodine cukrovku nemali vobec, a predstavte si v tehotenstve jej zistili tehotenskú cukrovku! Takže ja by som to asi neriskovala, síce je ten test hnusný teda aspon pre mna bol, ale dá sa to prežiť. Moj otec má cukrovku a teraz nedávno aj sestre zistili, takže ja tam radšej pojdem. 😝

stanislavao
30. okt 2013

ja sa vam divim. co uz ako vam moze uskodit trosku sladkej vody. mam pocit, ze dnes je moderne odmietat vsetko. ockovanie, testy. by som bola zvedava, co by ste robili, keby ste mali silnu tehotensku cukrovku a nezistili by vam to, lebo ste odmietli test. ten test voec nieje neznesitelny, ani zly. je to uplne jednoduche vysetrenie a ta voda neni ani taka sladka, ako niektore sladkosti, cokolada a pod.

kaktusik
30. okt 2013

@stanislavao akoze niekedy sa za hlavu chytam co vsetko si tu baby navymyslaju... aj pre mna bolo tazke ist tam nalacno a dve hodky potom posediet, ale sak som nejaka zena a nie padavka. Tak ako som sa toho testu bala, tak to bolo v pohode, s citronom sa to uuuuplne v pohode dalo... Myslim si, ze je lepsie absolvovat nejaky test ako potom riesit to, ze mam neliecenu tehotensku cukrovku...

lubina
30. okt 2013

@miriem nie neodmietla by som. U nas v rodine napr. nikto cukrovku nema a ni ine rizikova symptomy, napriek tomu mi pri druhom tehotenstve bola zistena tehotenska cukrovka ☹ . Nastastie to zistili a bola som sledovana - meranie hladiny cukru som si robila sama, aby som si mohla prisposobit dietu.Nastastie sa to zaobislo bez pichania inzulinu, ale po tejto skusenosti by som urcite neodmietla.........nie su to len rizikove skupiny zien, ktore mozu mat tehotensku cukrovku a ak sa to nezisti predstavuje to risk pre matku aj dieta.

danulicek
30. okt 2013

Ja som neodmietla a urcite neodmietnem ani pri dalsich tehotenstvach. Ono nejde o to, ci je niekto stihly alebo ci ma alebo nema cukrovku v rodine, je to tehotenska cukrovka a moze sa vyskytnut u kazdej zeny - aj takej, ktora na "beznu" cukrovku nema predispozicie. V januari som lezala v nemocnici a so mnou na izbe lezali cukrovkarky - tehotne a ono to nie je az taka sranda. Takze jednorazovo vydrzim radsej zataz na organizmus a to, ze mi z toho nebolo ktovieako dobre, ako potom bojovat s roznymi dalsimi problemami (a nielen ja, ale aj babatko v brusku).

babulka
30. okt 2013

A ak budete mať tehotenskú cukrovku a bez tohto testu o tom nebudete vedieť? Vám je ten test nepríjemný, odporný (áno, je to nechutné), ale myslite aj na dôsledky, ktoré má nepoznaná a neliečená tehotenská cukrovka na vaše bábätko. Ja som tehu cukrovku mala, aj napriek tomu, že u mňa neexistovala žiadna predispozícia. Hodnoty glukózy pri bežných odberoch OK, žiadny cukor v moči, žiadna nadváha, nič. Aj napriek tomu mi pri oGTT tehu cukrovku zistili. Následky neliečenej cukrovky sú nepatrné pre matku, ale môžu byť tragické pre plod. Najprv si o tom niečo prečítajte, až potom sa rozhodnite.

bubelko
30. okt 2013

@miriem neodmietal, ale ani mi ho nerobili, takze som nemala co odmietnut. ako pises - nerobi sa tu celoplosne, len ak je oddovodneny 😉

katarina_k11
30. okt 2013

Mne lekár sám pri druhom tehotenstve povedal, že vzhľadom na to, že podľa UZV a podľa toho, že priberám veľmi pozvoľna a primerane, bežné laboratórne vyšetrenia u tehotných mi vyšli v norme, tak mi tento test robiť nebude - že je dosť nepríjemný a zaťažuje matku aj dieťa...

demo
30. okt 2013

v tehotenstve je zena u nas dost sledovana. robia sa krvne testy a rozbor mocu na kazdej poradni. tam sa tiez sleduje cukor v moci. ked navyse zena primerane pribera a stravuje sa normalne, neprepchava sa sladkostami a pod., tak podla mna nie je dovod predpokladat, ze ma tehotensku cukrovku. ak ma k tomuto testu niekto vyhrady, akekolvek, myslim, ze nie je hazadr jednoducho ho nepodstupit.

cecil36
30. okt 2013

neodmietla som a dobre som spravila. Nemam nadvahu, ani nik v rodine cukrovku a predsa som v druhom tehu mala velmi silnu tehucukrovku. Kvoli tomu musel ist maly von skor a mal silnu zltacku (to sa pri tehu cukrovke stava)

lucikan
30. okt 2013

ano odmietla som, v prvom tehu nie a skoro som sa tam sklatila, pri druhom tehu som to do seba nemohla proste dostat, silny blok, tak mi len vzali krv a cekli nieco ine, co tiez suvisi s cukrom

jalimag
2. nov 2013

Ahojte, ja som test pri prvom tehotenstve neodmietla, lebo som nevedela, o co ide. Teraz pri druhom som ho odmietla, lebo som si uz o tom nieco nastudovala a myslim si, ze vypit 75 gramov cukru na hladny zaludok je trochu silne kafe. Kolko inzulinu musi telo tehotnej vyprodukovat, aby zvladlo taky cukrovy sok? Nie kazdy to znasa dobre, vsak aj z reakcii niektorych je to jasne. Ja osobne mam podozrenie, ze u niektorych citlivejsich mamiciek sa tymto oGTT testom moze tehotenska cukrovka aj spustit. Ale to je len moj dohad... Neviem pochopit, ako moze byt pre tehotnu prospesne byt 10-12 hodin o hlade, dokonca ani vody sa nesmie napit!, ved vsade sa pise, ze tehotna by mala stale po troskach jest, kazde 2-3 hodiny. A naraz takyto sok, byt tak dlho o hlade? A hned nato dalsi sok - 75 g cukru? Pochybujem o tom, ze je to pre matku aj pre dieta akymkolvek sposobom prospesne, skor naopak. Podla mna je to hazardovanie so zdravim tehotnej zeny. Ja mam po sladkom take mykozy, ze az. Aj som to doktorke povedala.
Miriem, musim ta opravit, Rakusko je tiez krajina EU a oGTT je tu povinny, co ma velmi prekvapilo. Moze sa stat, ze po odmietnuti tohto testu nedostanes peciatku do knizky a tym padom ani peniaze na dieta... cize vydieranie. Tymto (a nielen tymto) ma Rakusko nemilo prekvapilo. Pokial viem, na Slovensku tento test este zatial nie je povinny, resp. nie je nim podmienene vyplacanie davok na dieta.
Stanislavao - nejde o to, ci je odmietanie ockovania ci tehotenskych testov moderne alebo nemoderne. Dolezite je, co cloveku povie jeho zdravy sedliacky rozum. Radsej budem nemoderna a zdrava, ako moderna a vkuse u doktora.

seastar
2. nov 2013

@miriem Ahoj, z principu som to odmietla a lekarka bola riadne sokovana.. Dala mi podpisat papier, ze na vlastnu zodpovednosť odmietam podstupit vysetrenie a zapisala to do tehotenskej knizky. Ked to videla sestra na prijme v porodnici, bola tiez sokovana. Takze ano, da sa to odmietnut a to, ze bude na teba niekto gulat ocami lahko hodis za hlavu 😉

marbalulka
2. nov 2013

a akoze kvoli comu odmietnu tento test????

moze sa to vyskytnut kedykolvek, nemusia byt ani priznaky, aj ked papame viac zeleninky ako je tu vyssie spominane.. dokonca aj v 35tt. stretla som aj zeny, ktore v rodine nemali ziadne predispozicie, a zena mala aj tak dost silnu gestacnu cukrovku.. cukrovka je sama o sebe svinstvo a ja by som to OBZVLAST prave pocas tehotenstva neriskovala

@jalimag ja sama som tento test absolvovala 3x pocas tehotenstva, diabetologicka si uvedomovala, ze ma trapi, ale bohuzial, inak sa to zistit neda a radsej to "podstupit" a nic neriskovat. da sa to zvladnut, nie je o nic priserne, pocas tehotenstva su ovela horsie vysetrenia. ak aj tak pride napr. zene zle alebo sa povracia, mozu jej miesto sladkej vody dat zjest bezne ranajky (ktore obsahuju priblizny pocet sacharidovych jednotiek) a zmerat glykemiu potom..

tin007
3. nov 2013

Odmietla som v druhom tehotenstve, lekarka to zobrala uplne v pohode. Vsetky ukazovatele boli totiz v poriadku, takze som dieta aj seba odmietala trapit tymto testom.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre