Pracujem už druhý mesiac v Hollandsku a je tu hrozný prístup k zamestnancom

lucia_9
4. jún 2018

Ahojte.Druhý mesiac pracujem v holandsku ako order picker cez agentúru Otto.Neviete mi napísať kde je najlepšie sa sťažovať ak sa k ľuďom správajú ako k handrám? Keď je človeku zle alebo sa mu rúca celá imunita dokopú vás aby ste prišli do roboty.Netrápi ich ani keď sa vám koža zošúpe z nôh a máte ich celé zodraté do mäsa.A aj keď im to nahlásite, že neprídete tak to chcú okamžite riešiť ako ste si to dovolili ostať doma.Pracujeme 6 dní len nedeľu máme voľnú aj to sa ide o 3 ráno do práce.Musíte plniť normy ktoré sú ilegálne a po 8 hodinách do vás ešte prídu džubať, že prečo vám tá norma klesla.Robia z ľudí absolútnich debilov a ešte aj okrádajú ľudí o peniaze.Chcem v Holandsku ostať ale nie za takíchto podmienok.Poraďte mi prosím.Každým dňom mám nejaký ďalší zdravotný problém.Nechcem obetovať zdravie na úkor nejakej pošahanej agentúry.

thoughtfulweirdo
4. jún 2018

Čo chceš poradiť? Odíď z tej práce. Je hádam jasné, že si kvôli robote nemáš zničiť úplne celé telo.

lucia_9
autor
4. jún 2018

@thoughtfulweirdo Možno ma po dnešku vyhodia aj sami.Keď im vadilo, že chuderka nevedela dôjsť do práce s takýmito nohami.

thoughtfulweirdo
4. jún 2018

@lucia_9 Ak chceš zostať v Holandsku, skús sa začať obzerať po inej agentúre, alebo možno aj na vlastnú päsť po inej práci, určite nestojí za to zničiť si zdravie, to je to najdôležitejšie. Držím palce, aby si mala viac šťastia 🙂

pribinak
4. jún 2018

A hľadáš si aj nieco ine? Riesis veci? U doktora si bola?

bluka2
4. jún 2018

A musíš hľadať cez agentúru, nemôžeš hľadať priamo? Keď už si tam. Nájdi si niečo iné, hocičo na začiatok a na týchto pošli úrady.

bluka2
4. jún 2018

Nezabudni potvrdenia vždy od lekára

henikav
4. jún 2018

@lucia_9 mate tam odbory, si tam zapisana? Bez toho by som nerobila, vidim ze si natrafila na riadneho otrokara

lussyl5
4. jún 2018

V prvom rade si spočítaj peniaze aby si mala zabezpečené bývanie a základné prežitie na mesiac až dva.Ak nemáš tak to skús zabezpečiť, ale predpokladám že keď si tam druhý mesiac tak už nie si celkom na mizine a zvládneš prežiť nejaký čas bez práce. A potom jednoducho odísť alebo ešte lepšie nechať sa vyhodiť a následne hľadať niečo lepšie na vlastnú päsť. Keď už tam si nejaký čas lepšie sa zorientuješ a nájdeš niečo aj bez agentúry, je to vždy lepšie máš šancu nájsť niečo lepšie platené. Keď by si cítila veľmi vyčerpaná ale si na tom zdravotne zle je ešte riešenie prísť na pár týždňov na SK, oddýchnuť si všetko poriadne preveriť a potom vycestovať s preverenou agentúrou nie cez hocijakých šuplíkárov. Ale keď už si tam je fajn skúsiť si nájsť niečo iné sama.

pupi14
4. jún 2018

Ak sa dá tak tam daj výpoveď a skús si hľadať niečo iné na vlastnú päsť, máš tam kde zostať ak by ťa vyhodili z tejto práce?

fokuska
4. jún 2018

@lucia_9 Nerozumiem... mas zdravotny problem, ides k lekarovi, mas potvrdenie. Kto ta pride dokopat do prace? Nadriadeny prisiel k tebe domov a nasilu ta dokopal do prace? Si nesvojpravna?
Ak su normy ilegalne, tak to rovno nahlas. A ako chcu riesit ked hlasis ze si praceneschopna? Ved nech to riesia v medziach zakonov a zmluvy, ktoru mas podpisanu.

Okradli ta o peniaze? Volaj policiu.

Mas nejake sado-maso sklony, ze sa dobrovolne nicis v takejto "praci"?

matazirafa
4. jún 2018

@fokuska predpokladám že k lekárovi tam nešla a asi ani nepôjde lebo by to bolo spoplatnené tak len oznámila že nepríde. A vlastne ktovie ako je to celé naozaj.

fokuska
4. jún 2018

@matazirafa Ak je to tak, tak potom nechapem co sa rozculuje. Absencia v zamestnani musi byt ospravedlnena podla zakonov a platnych internych smernic. To ani na Slovensku na pracu mimo agentury nestaci, ze zavolam, ze nepridem. Jasne ze by mi odpovedali ze preco, co to ma znamenat a snazili sa ma "dokopat" do prace.

A ak idem do zahranicia, tak aspon priemerne inteligentny clovek by si predtym zistil ake su tam podmienky (nielen) co sa tyka zdravotnej starostlivosti. Takze by vedel do coho ide a ci si lekara bude moct dovolit.

Ale co sa tu rozculujem.... 🙄

bluka2
4. jún 2018

@matazirafa Ja zas predpokladam, ze k lekarovi moze ist, kedze tam pracuje, musi tam byt normalne poistena. Jedine, ze by tam robila nacierno; to by som potom anonymne udala agenturu aj lokalneho zemestnavatela

bluka2
4. jún 2018

@fokuska Hovorime o EU krajine, myslim, ze vsade existuje nejaky system, ktory povedzme aj najchudobnejsim umozni ist k lekarovi.

matazirafa
4. jún 2018

@bluka2 no ved vravím, ktovie ako to celé je naozaj.. Každopádne nariekanim na koni jak je všetko na hovno ešte žiadna nič nevyriešila

fokuska
4. jún 2018

@bluka2 No ved s Europskou kartickou poistenca by mala mat nevyhnutne osetrenie pokryte. Preto som povodne aj pisala, ze predsa je problem - idem k lekarovi - oznamim zamestnavatelovi.

Ktovie ake su tu okolnosti a detaily, ktore neboli spomenute. Kedze prispevok je pisany, tak ako je :D

1234lubka
4. jún 2018

@lucia_9 na otto som nikde nepocula dobreho slova, zmen robotu

lucia_9
autor
4. jún 2018

Zienky 🙂 som tu 2 mesiac a nikto nevie kde mame lekara aj prideme za koordinatorom posle nas prec, ze nema cas nam dat ani zetony do pracky ne to este vysvetlovat kde je tu doktor.Za tyzden zarobim 160€ pretoze som na vekovke takze som rada, ze vobec mam domov.Sla som do zahranicia kvoli rodinnym problemom a musim si splatit skolu.Na Sk by som ju splacala aj 10 rokov.Ani tu boh vie ako nezarobim ale aspon ju platim a nikto ma z domu nevyhadzuje.Mam 20 rokov.Nikto uceny z neba nespadol.A nie kazdemu rodicia behaju okolo prdele tak sa ospravedlnujem, ze sa pytam na informacie tu.Nie je to take jednoduche po skusobnej dobe sa zobrat a odist a pivedat si idem si hladat robotu.... im tu anglictina nestaci mimo agentury.A po Holandsky neviem.Mna len zaujima ako sa to da riesit a nie len kvoli sebe ale aj kvoli ludom ktory sa tiez mozu popalit pri takejto skusenosti s OTTO.Neviem co je na tom zle sa pytat na radu...asi pre toto tu trpim, ze aspon Holandania aj poradia nie hned povysenecke reci.Nie neviem ako mam postupovat kedze aj ubytovanie mam cez agenturu a chcem sa vyhnut navratu na SK.Lahko sa hovori za internetom.

lucia_9
autor
4. jún 2018

@fokuska Asi sa ti vzdy vsetko podarilo 🙂 a si stastny clovek.Tak ti gratulujem.Ked ti bude horiet pod zadkom a nikto ti nepomoze... tak som fakt zvedava ci budes mat cas si preverovat a overovat vsetky veci ked z kazdej strany na teba niekto bude tlacit.Nie kazdy je takto uzasny a vsetko vie.

lucia_9
autor
4. jún 2018

@fokuska A nie, nie je take lahke ist k lekarovy ked sa tu vobec clovek nevyzna a je non stop v robote.Pomaly kazdy v NL zacinal cez tuto agenturu.Len ja nie som clovek ktory by chcel taketo veci nechat utajene aby sa novodobe otrokarstvo podporovalo aj v 21 storoci.

beky1813
4. jún 2018

Nechapem ludi ako ty, ist do zahranicia a nevediet rec, kde je lekar, na co mas narok. 160 za tyzden? To ti za to stoji? Cez agenturu vo vw zarobis viac a si na Slovensku a vies aj rec. Co ste niekde na samote mimo civilizaciu?

fokuska
4. jún 2018

@lucia_9 Akosi neverim ze jedine vychodisko bolo odist do krajiny kde nemas zazemie, nikoho kto by pomohol, nevies jazyk, atd. Ak si potrebovala byvanie, pracu tak to sa da aj na Slovensku (napr v inom meste ak pred niecim utekas), v CR a pod. s lepsimi podmienkami, platom a menej problemami.

beky1813
4. jún 2018

@fokuska a pritom staci dat tu agenturu do googla a hned ma clovek jasno a nepojde cez nich robit

yanni
4. jún 2018

@lucia_9 Akoze nevies nass dr. ? Ved trcis na internete, tak si ppogugli najlizsieho v tvojom okoli. Popr. zbehni do nemocnice, tam su aj v nedelu, pohotovost atd.

matazirafa
4. jún 2018

Ako sériozne 160€ za týždeň? To aj tu na vychode kde nič nie je môj muž zarába viac. Keď je to teda také zlé odporúčam sa vrátiť domov dať si zdravie dokopy (každý frfle na naše zdravotníctvo ale keď je zle každý sa zo zahraničia príde liečiť domov) a potom keď už zasa pôjdeš niekam tak si agentúru preber. Počas školy sme 2x využili Xawax, boli sme v ČR a ked uz nic ine aspon sa dohovorís. A aj zarobíš viac.
@lucia_9

sovica
4. jún 2018

Zo svojej skúsenosti poradiť neviem, ale známi čo boli boli v NL, tak pracovali v nejakej automobilke. Tam to bolo pomerne dobre platené, aj ubytovanie mali dobré (nejaké domčeky, kde bývali cca po 6-8 (dvaja na jednej izbe), ostatné spoločné priestory. Lekár neviem, ako bol zabezpečený, ale ak ste poistená na SK, tak máte 100% nárok na ošetrenie u lekára resp. s európskou kartičkou poistenca. Len neviem, či by ste nemuseli platiť u lekára "keš" a poisťovňa na SK by vám to potom preplatila. To ste si naozaj mali zistiť, keď ste tam cestovali. Ale cez internet by som si našla najbližšiu nemocnicu a išla sa normálne opýtať.
Ja by som na vašom mieste zmenila prácu. Viem, že niektoré kočky z tej automobilky odišli robiť do hotela ako Zimmermädchen - chyžná. Je to vraj oveľa lepšie a určite aj lepšie zaplatené, ako máte teraz plat. Tých 160 Eur za týždeň je na NL málo.
Ak ste nemali s tými nohami problém na SK a začalo sa to teraz v tejto práci, tak to máte, podľa mňa zo psychiky (ste vyčerpaná, deprimovaná, nešťastná...) a telo vám dáva signál, že "duša" na tom nie je dobre.
Ak sa vám dá napr. v nedeľu (keď máte voľno) vycestovať do väčšieho mesta, skúste pochodiť po hoteloch. Možno budete mať šťastie a niečo nájdete. Často aj v obchodoch potrebujú predavačky. Tam, myslím, že stačí aj dobrá angličtina. Pri chyžnej určite základy angličtiny (tam toho veľa nenarozprávate, ale musíte aspoň rozumieť). Čo viem, akú prácu určite nebrať - mäsiarne! Tam nech vás ani nenapadne ísť. Počula som rozprávanie jedného chalana, ale je to "sado-maso". Vydržal tam 2 mesiace, ale len preto, lebo musel splatiť nejaký dlh. Povedal, že nikdy viac.
Ešte ma teraz napadla Au-pair. Tam síce veľa nezarobíte, ale na začiatok, kým sa dostanete do duševnej aj fyzickej pohody a zahoja sa vám tie nohy, tak by to možno bolo ako dobrá možnosť. Mali by ste zabezpečené ubytovanie a stravu a nejaké vreckové. A neskôr by ste si začali hľadať normálnu prácu...
Asi som veľmi nepomohla, ale prajem veľa síl a držím palce 🙂

bluka2
4. jún 2018

Lekar: vsak hod do googlu "Dokter + meno dediny / mesta" a hned ti nejakeho najde aj s t.c.. Aj s anglictinou nejakeho najdes. Nepytaj sa zamestnavatela, najdi si ho sama, on nie je k tomu poskytovat ti takeho info, kde je doktor, kde je supermarket...

olive777
4. jún 2018

@lucia_9 https://www.mzv.sk/web/haag vždy vždy vždy keď dochádza k takýmto veciam, volať ambasádu..ak nevieš z toho nejak ,,újsť,, sama, ak ťa držia v šachu...ak máš možnosť volať volaj...nech ti pomôžu.

henikav
4. jún 2018

@olive777 s tymto jej ambasada urcite nepomoze, zial
@lucia_9 lekar v nl nefunguje ako na sk ze kam patris, ides ku komu chces, nejakeho si vyhladaj nablizku podla adresy, casto maju na domoch tabule, zavolas a ides. zaplatis v hotovosti, da ti fakturu a tu si potom das na sk preplatit ak mas len slovenske zdravotne.
A 160€ na tyzden je ozaj otroctvo, to je pod legalne minimum, podla mna vam sice to minimum davaju, ale potom stiahnu maximum za ubytko a stravu a pri takomto prijme neviem ci sa oplati zostavat v nl.