Ruptúra maternice

222marty
1. apr 2017

Ahojte, je tu niekto ochotny podelit sa so svojimi skusenostami z ruptury maternice? Mne vraj praskla vyslovene 'iba' jazva po prvom CS. Ako dlho vam odporucali cakat s dalsim tehotenstvom? A ak je tu aj niekto kto uz otehotnel a rodil po rupture ako vas monitorovali??? Vdaka

pininka
2. apr 2017

Ahoj,ja cakam kazdu chvilu tretie dieta a vsetky na cisarsky. Nemala som sice rupturu,ale hrozila mi, ked isli vybrat maleho okolie jazvy bolo strasne natiahnute,doktor mi vravel ze este par dni a roztrhne sa. Teraz pri tretom som sa strasne bala,ze co bude s tou jazvou a paradoxne ju vobec necitim, obcas ma pali,ale nic hrozne. Sledovali mi to cez utz ale nijako zvlast. Ale je fakt ze mi mame rozdiel medzi detmi dost velky, maju 9,5; 5,5 a teraz bude.

222marty
autor
2. apr 2017

Dakujem @pininka, v ktorom tyzdni si rodila druhe? A do ktoreho tyzdna ta nechaju pri tretom (s tym ze ti hrozila ruptura pri druhom)?

pininka
2. apr 2017

@222marty druhy sa vypytal sam zaciatkom 38tt, vsetko bolo ok, akurat on zacal po porode zle dychat a skoncil na jis, ale len na par dni, asi vdychol vodu, ktoru som uz mala zelenu. Teraz mi vravel ze tiez keby sme potiahli aspon do 38tt, co ke akurat ten tyzden co je velka noc. Inak mne sa po porode krasne jazva zhojila a vobec som s nou nemala problem. Moja kamoska rodila pred dvoma mesiacmi tiez tretie cisarsky ale ona ich mala velmi skoro po sebe, tiez ju strasili,ze porodi skor,ze jazva vyzera zle,dokonca chceli aby isla na potrat, ale nakoniec v pohode vydrzala do 39tt. Hlavne sa netreba stresovat,ale treba viac oddychovat, setrit sa.

terezka1947
2. apr 2017

@222marty ja som pri druhom tehotenstve velmi citila ranu,aj tlak taky cudny v bruchu,lekar mi vzdy tvrdil,ze vsetko ok...a ked som sla na druhy cisarsky a otvorili ma,tak som len pocula,ze jazva je tak milimetrova,ze to bolo LTT-LTT...ozaj v sekunde 12tej,takze...neviem,preco sa pytas,ale daj na svoj pocit,lebo...niekedy lekari podcenuju zenske pocity a tie nie su vzdy o precitlivenosti

terezka1947
2. apr 2017

@pininka prosim ta,ako ti tu jazvu merali a kedy,v kt.tyzdni?resp.kolkokrat pocas tehu?

pininka
2. apr 2017

Ja som sa na to pytala hned na zaciatku, ale to mi povedali,ze sa este neda vidiet,asi tak okolo 30tt az mi doktor vravel,ze vyzera uplne v poriadku a ja som to teda vobec necitila, ale to bolo aj pri druhom a potom az po porode mi vravel doktor ze to vyzeralo na rupturu. Ale sam povedal, ze ono sa to vzdy ukaze az pri porode ako na tom bola,cez utz to mozu len odhadovat, tak ako hmotnost babatka. Ja sa aj preto bojim, ze ja rodim velke deti, najstarsi ma skoro 5kg, tak je to ina zataz ako ked ma niekto 2kg dietatko.

kristinka86
2. apr 2017

@222marty Prvé tehu - všetko OK. Nakoniec pri pôrode (SC) mi povedali, že sa im maternica trhala pod rukami a museli ju riadne platať. Rodila som v termíne. Druhé tehu po 3 rokoch. Malinká bola veľmi nízko položená. Zas oslabená maternica. Ledva vydržala, ale vydržala. Ďalšie tehu neodporúčali. A už máme na svete tretie bábo, len musela prísť na svet skôr - 37tt. Zvláštne vyšetrenia nerobili. Ku koncu som bola na 3D dať skontrolovať jazvu - povedali, že aspoň do 33tt vydržať. Potiahli sme do 37tt a malinká vraj bola už hlavičkou v močovom mechúre akoby. Tenká blana ju delila od neho. Ale zotavila som sa rýchlo, bez komplikácii, akurát celé šestonedelie som si pichala Fraxiparin. Malinká úplne OK, bez inkubátora, papkala hneď z prsníka a teraz je z nej už riadna buchtička. 🙂

kristinka86
2. apr 2017

@222marty @pininka Jazva môže byť tenká, no pružná, alebo hrubá a krehká. Tak mi bolo povedané. Ja som mala jazvy tenké, no zjavne dosť pružné, lebo vydržali. A myslím, že každý lekár to chce potiahnúť čo najdlhšie. Od 35tt som sa dosť sťažovala na bolesti pri bežnej chôdzi, atď., no i tak ma nechali na 37tt, podľa môjho výpočtu (i výpočtu mojej gynokologičky, z 3D, tehu kalkulačky a pôrodníka) začiatok 38tt. Len v deň SC mi tvrdilil, že som ešte len 37tt a chceli ma nechať ležať v nemocke. Mala som už však bolesti i pri ležaní, tak po konzultácii 3 lekárov, ultrazvuku a klasickej kontrole zo spodu ma brali. A po SC povedal pôrodník, že isto by som týždeň do ďalšej kontroly nevydržala.

222marty
autor
2. apr 2017

Dik @terezka1947, chcem len vediet aky je postup pocas tehotenstva po rupture. Tehotna nie som a ani tak skoro nebudem ale chcem vediet na co, priblizne, sa pripravit alebo ocakavat.

222marty
autor
11. máj 2017

@kristinka86 a to ake su jazvy, ci pruzne alebo nie, vedia povedat aj podla ultrazvuku alebo az ked otvoria???

kristinka86
11. máj 2017

@222marty Pokial dobre viem, tak na utz Ti povedia len hrubku jazvy. Pruznost sa stanovit neda. Ja som mala extra tenku jazvu a vydrzala. Teda, musela byt pruzna. 😉

myela
24. máj 2020

@222marty ahoj po cisarskom chcem teraz rodit normalne a viem o riziku ruptury, chcem sa spytat ako porod prebehol tebe, kedy a ako sa zistila ruptura a babo bolo v poriadku? Porodila si normalne ci nakoniec museli babo vybrat cisarskym? Dakujem

paris3
7. nov 2020

Prvy porod bol cisarskym rezom. Druhy som po konzultacii s doktormi chcela skusit prirodzene. Viaceri doktori zhodnotili, ze je to mozne, jazva vyzerala dobre a odstup od predchadzajuceho CR bol 8 rokov. Zial pocas dalsieho porodu doslo k rupture maternice, pravdepodobne kvoli velkemu plodu a vyvolavanemu porodu. Okamzite mi museli urobit cisarsky a bolo to dost dramaticke, stratila som dost krvi. Nastastie to dopadlo dobre, ale uz by som to asi neriskovala. Doktorka, ktora robila cisarsky mi vyslovene nedoporucovala dalsie tehotenstvo, nakolko moja jazva by predstavovala ohrozenie tehotenstva a zivota. V mojom pripade uz aj tak dalsie dieta neplanujem. Rozhodne to ale netreba brat na lahku vahu a treba si dobre zvazit, ci to stoji za to riziko, aj ked je male.

222marty
autor
8. nov 2020

@myela Ahoj, prepáč za neskorú odpoved. Nejak mi ušlo, že si mi písala.
... aj ja som tak uvažovala.... po cs som chcela rodiť prirodzene. A ak už máš po tom tak len dúfam, že Vám všetko dobre dopadlo.
U nás to tak nebolo. Najväčšia chyba v mojom živote.
Tehotenstvo bolo viac-menej bezproblémové v porovnani s prvým.
Ruptura nastala počas pôrodu a keď zistili že je zle bolo už neskoro.
Nakoniec som musela tak či tak na cs.
Ako napísala paris3, treba dobre zvážiť či to stojí za to riziko.
Držím palce ak ta to ešte len čaká.

juliet86
8. nov 2020

@222marty ahoj prosim ta a aka doba uplynula medzi porodmi??

222marty
autor
8. nov 2020

@juliet86 6 rokov

myela
9. nov 2020

@222marty to ma velmi mrzi ze vam to zle dopadlo :(. My uz mame po, vdaka Bohu vsetko prebehlo a dopadlo dobre. Po 2 rokoch a 10mesiacoch od cisarskeho sa mi narodila dcerka prirodzenym porodom v 39+2tt, mala 3800g a 53cm.

juliet86
9. nov 2020

@myela prosim ta ako hodnotis cisarsky verzus prirodzeny porod? priebeh zotavovanie kojenie? gratulujem k babatku

myela
9. nov 2020

@juliet86 za mna prirodzeny porod je urcite top, ako pre maminku, tak aj pre babo je to to najlepsie. Bez bolesti nie je ani jeden. Prirodzeny je niekolko hodin v brutal bolestiach, ale babo sa narodi, hned ti ho daju koza na kozu a nechaju na tebe co je pre babo dolezite a mozes sa on starat, behas normalne vsetko v poriadku. Ale cisarsky sice priebeh necitis,babo ti nedaju koza na kozu, na staranie sa ti ho nechaju az ovela neskor a predovsetkym tie brutal pooperacne bolesti netrvaju iba par hodin, kazducky pohyb velmi boli a fungovanie je tazke a bolestive, zotavenie je dlhodobejsia zalezitost. Navyse s kazdym dalsim tehotenstvom tam vznika riziko roztrhnutia jazvy a po operacii vznik vzrastov a uz samotny cisarsky ma vacsie riziko komplikacii ci umrtnosti oproti prirodzenemu porodu.