Silná migréna

adriana29sk
10. máj 2016

Ahojte, nemáte niektorá skúsenosti so silnou migrénou? Čo pomáha na zmiernenie a utlmenie bolesti? Alebo nepomohol Vám nejaký lekár? Mne sa už k lekárovi ani nechce, lebo sa mojim problémom vôbec nezaoberá. Ďakujem za akúkoľvek radu.

misel0806
10. máj 2016

U mna lieky vobec nezaberaju.. Skor coca cola alebo kava...migreny mavam bolest mi strasne tlacieva na oci alebo ma bolieva vzdy jeden bod..😀

katharinka1
10. máj 2016

ahoj, asi bude treba v privom pripade zistit pricinu tych migren. U mna migreny spusta mlieko a prichadzajuci ( ocakavany ) stres napr. zo skusok alebo z cestovania do neznameho prostredia a nedostatok tekutin. Prechodne mi od migren pomohli 2 tehotenstva 🙂 .
Mne pomaha ( migrena mi zacne pichanim v spankovej casti hlavy ) dat si okamzite 2x panadol extra. Akonahle sa migrena rozbehne - ked si poviem, ze vsak to prejde ( nikdy doteraz len tak nepreslo ), tak len silne lieky vo forme triptanov, avsak mam po nich silne vedlajsie ucinky, tak sa uz radsej snazim migrenam predchadzat.

patricia_bohenova
10. máj 2016

@adriana29sk Mávala som tiež silné migrény a lieky mi vôbec nezaberali. V tie dni keď ma držala migréna som len veľa spala a dala si coca colu a to mi jediné pomohlo.

emma_932
10. máj 2016

@adriana29sk triptany si uz skusala? tie ti ale moze predpisat len neurolog.. /cinie, sumatriptan, relpax, maxalt a pod./ mne zaberie aj quarelin, ak migrenu zachytim hned na zaciatku.
no a co sa tyka "babskych" receptov, vraj zabera citronova stava /z polky citrona/ zmiesana s morskou solou. potvrdzujem, zabrala, ale povedala som si, radsej migrena ako tento hnus.

mimka
10. máj 2016

Mne ani 2 tehotenstva nepomohli. Mam este silnejsie migreny ako pred tehu. Mavam ich stale s aurou a vracanim, bolesti hlavy pretrvavaju 2-3 dni. Jedine co mi neurolog momentalne dal je magnosolv 2x denne. Celkom to pomaha...

rheuska
10. máj 2016

Ja zijem v Ie. Doma mam vsetky vysetrenia na migrenu. z tade mam predpisane klasicke antimigrenika. Tu v Irsku lekar odporucal predchadzat migrenam. Vraj antidepresiva, ale denne, pretoze rozsiruje cievy. Alebo este nieco viem, ze to boli tabletky pre srdciarov. Ja som ostala pri tym antimigranikach. Zda sa mi bezpredmetne brst ine drogy pravidelne. Ale ak chces skusit tak sa popytaj lekara. Mozno to pomoze.

mimla
10. máj 2016

Počas tehotenstiev ani jedna migréna. Čo mi pomáha okrem otehotnenia - žiadna čokoláda, mlieko kakao, cibuľa, cesnak s mierou, údeniny. Pomáha káva, grep a Pepsi. Káva ak je to slabšia bolesť, pepsi ak je to bolesť z jedla a grep ak je to besná nepopísateľná bolesť, ltorú neviem zastaviť. Po dva grepy vytlačím a ak to nezaberie po polhodine postup zopakujem, ale niekedy to proste musím vyspať. Pomáhajú aj tabletky, ale po nich je to akoby migréna bez bolesti. Stále som svetloplachá, hučí mi v ušiach, mám pocit spomalenosti, a akoby som mala hlavu vo vákuu.

zlotazla
10. máj 2016

mávam migrény žiaľ pravidelne,spúšťajú mi ich silné parfumy čokoláda ale aj stres.najlepšie je keď si dám tabletku od bolesti hneď ako cítim že mi migréna začína,lebo potom mi už nezaberie nič.tá bolesť je špecifická a iná ako obyčko bolesť hlavy,najskôr začne také pichanie v spánkovej časti a bolesť za očami.pomáha mi byť v zime,v tme a klude.citrónová voda ani káva a ani cola mi nepomáha ☹ jedine lieky.

lucijana2
10. máj 2016

@zlotazla cokolada ti spusta migrenu? Fu to by som nechcela, lebo ja jem vela, vela cokolady.

zlotazla
10. máj 2016

@lucijana2 cokolada,cervene vino aj velmi silna kava.musim si davat pozor,no 🙂 cokoladu moc nemusim,ale gumene cukriky a keksiky to je moje 😀

gaby21
10. máj 2016

Ako už baby písali, najlepšie je migréne predchádzať, lebo ked sa spustí nepomáha nič. Mne spušťa migrénu stres, nedostatok spánku, a už sa mi stalo že aj po pohári piva som dva dni mala migrénu, inak je to hrozná bolesť, to pichanie za očami a neustály pocit na zvracanie, najhoršie že tá bolesť vobec ako keby neustupovala, no hroza. Ešte ma napadlo, že ked mám taku slabšiu migrénu tak po lyžičkách coca colu piť trošku pomože a taký chladný čerstvý vzduch, to je tiež super 😝

adriana29sk
autor
10. máj 2016

Dakujem Vam za podnety. Prave tu pricinu neviem odhalit, lebo som momentalne na materskej, dcerka mi spi v noci 9 hodin, cez den neplace, takze sa aj vyspim, nemam ziadny stres, proste zivot gombicka a netusim co to moze sposobovat. Proste si vecer lahnem a po pol hodine sa zobudim na strasne bolesti a uz mam o "zabavu" do rana postarane. No nepotesili ste ma, ze sa to vlastne liecit neda. Tak Vám prajem, aby sa Vám darilo migrene predchadzat. Je to strasne. Nikto si podla mna taku bolest nezasluzi....☹

katharinka1
10. máj 2016

Nenamáhaš si cez deň priveľmi oči? Krížovky? Knihy? Ručné práce? Ano, ta bolesť a sprievodné prejavy su strašné!

ruthike
10. máj 2016

@adriana29sk a mas ich uz dlhodobo? Alebo len nedavno zacali? Ak len nedavno ja by som sa pytala na mri a nenechala by som sa odbit. Mas ich len raz zacas alebo skoro kazdu noc? Nie je mi to jasne z uvodneho prispevku

gaby21
10. máj 2016

@adriana29sk No ja neviem, ale ak máš migrény len tak, bez príčiny, to podla mna nie je dobre, naozaj by si mala zbehnuť ku neurologovi a nedať sa odbiť, no budem ti držať palce 😒

zuzulikh
10. máj 2016

@adriana29sk nemam migreny casto ale ked pridu, tak to stoji za to. mam nasledovnu postupnost
- kava s himalajskou soľou bez prisad - ucinna aj na odstranenie migreny s pridanim polky odstaveneho citrona a polky cajovej lyzicky himalajskej soli - tak to odporuca vyrobca
- masaz na uvolnenie stuhnutej chrbtice - je na nezaplatenie - ale pozor!!! aspom 1 hodinu
- klud
- prechadzka na cerstvom vzduchu v prirode - sama alebo so psom, nie s niekym, som vtedy precitlivela na konverzaciu - vadi mi kazdy a vsetko a mam pocit, ze vsetci rozpravaju hlasno

ak toto nepomoze, tak to by som radsej utekala k lekarovi ...

adriana29sk
autor
10. máj 2016

Ja to mavam len v lete a uz 6 rokov, ale nikdy to nebolo az take intenzivne ako teraz. A mam to kazdu druhu tretiu noc. Je to uz naozaj na nevydrzanie. Cez den oci az tak nenamaham...chodim aj vela von s dcerkou, tak az tolko casu na citanie nemam. No budem musiet opat k lekarovi a snazit sa odhalit pricinu.

jana_eyre
10. máj 2016

ja mavam migreny od malicka - asi od 10rokov.. najhorsie u mna su odkedy sa mi narodila druha dcera - zvraciam a bolest je taka, ze placem.. mavam ju najcastejsie po zobudeni rano - podla mna u mna robia vela stresujuce sny co sa mi snivaju.. pretoze uz niekolko krat sa mi stalo, ze sa mi snivalo nieco velmi zle a ja som sa na to strhla a zobudila sa uz s bolestou - vtedy je dobre dat si hned liek, zaberie.. horsie je, ak sa nezobudim a to mi uz ziaden liek nepomoze..

taktiez je dolezite odsledovat si, ci ti nerobia zle nejake potraviny.. ja ked uplne vylucim cokoladu, tak ziadna migrena, akonahle si dam viac ako dve kocky, tak mozem v najblizsich dnoch ocakavat migrenu.. taktiez stiplave, surova cibula, cesnak, velmi aromaticke potraviny, klobasy, pastety - to vsetko mi sposobuje migrenu uz v malom mnozstve..

ak kojis, mozu to sposobovat hormony, ale taktiez nevhodny vankus, zlezany matrac, alebo zly rost.. potom stres..

lieky ked som nekojila a nebola tehotna som brala milantriptan od neurologicky, zabral do 2h.. ale este predtym mi pomohlo dat si acylpyrin so silnou kavou..

ked som tehotna, alebo kojim mozem len paralen, takze ho mam vedla postele a akonahle sa zobudim s migrenoznou bolestou (mavam totiz aj obycajnu bolest hlavy a je to riadny rozdiel - tu neriesim), tak si ho davam hned pri zobudeni, niekedy to zaberie, ale niekedy nie..

potom mi pomaha, ale nie odstrani bolest - namocenie celej hlavy pod studenu/vlaznu vodu - niekolko krat, studene obklady na tvar, umyvanie tvare v ladovej vode, cola, kava - tato ale nie ked zvraciam..

skus si vacsinu veci zapisovat - tak zbezne, co robis, co jes, kedy ides spat - podla toho mozes odsledovat kedy ta hlava boliet zacne.. vela stastia, nenavidim migreny..

ale zas si vzdy vravim, ze to mam take vyvazenie za to, ze mi inak nic nie, mam zdrave deti a stastny zivot.. nic nie je dokonale 😅 radsej migrenu ako horsie problemy..

janetula285
10. máj 2016

Mne pomáha ked si dám algifen a lahnem si do tmi... ale algifen je na predpis lebo tie kvapky s morfiom

miriam11
10. máj 2016

@adriana29sk mavam migreny od svojich 15 rokov a aj s aurou. Takze mne to zacina z nicoho nic nevidim dobre na oci, vidim rozne svetelne zablesky a skotomy, trpne mi postupne cele telo, ruky, nohy, prsty, zuby pery, jazyk, neviem zrozumitelne rozpravat, nerozumiem, co mi vtedy ludia okolo hovoria. Toto cele trva tak 60 minut. Potom ked tato aura ustupi, mam prisernu bolest hlavy, niekedy sa mi aura v priebehu dna zopakuje a vraciam aj 15x v priebehu 7 hodin. Niekedy mi lieky triptany zaberu, inokedy nie. Je to tazke s tym zit, hlavne ked som s detmi sama /manzel chodi na sluzobky do zahranicia/ a rodinu mame daleko. Pitim caju z mysieho chvosta som trosku na tom lepsie. Mne migrena suvisi s menstruaciou a celkovo hormonmi. Je to svinstvo, takze ako vidite treba zajst za neurologom, nech predpise lieky a skuste ten caj z mysieho chvosta.

chiccco
10. máj 2016

Tiež mávam migrény vždy cez menzes alebo krátko po skončení, takže to je môj spúšťač,tiež som si odtrpela aj tri dni kusom,až pokým mi kamoška nedala jednu čipku vraj antimigrenalne čipky tak sa to volá,zarábajú v lekárni ale sú na predpis,neverila som ze mne niečo zaberie,ale do hodiny som nevedela čo je migrena a to som vyskúšala neskutočne veľa tabletiek, nikdy nič nezabralo.....neskutočne mi skvalitnila život.

ruthike
10. máj 2016

@adriana29sk magneticka rezonancia hlavy by nebola na skodu. Na 99% je to migrena, ale mavas to akosi casto. Preto by to bolo lepsie overit. Skusala si zmenit vankus?

mimka
11. máj 2016

@miriam11 som na tom presne tak isto ☹ a nikdy neviem kedy to pride... Uz mi zacala aura aj pocas soferovania.

charity
11. máj 2016

@adriana29sk
@zlotazla Mne migreny spustala histaminova intolerancia. Po nasadeni diety zmizli.

miriam11
11. máj 2016

@mimka aj mne a nie len raz, alebo na vylete na bicykli, ledvou som prisla naspat domov. Ja mam vzdy uz obavy ked niekam idem, to je jedno kde, lebo je to nepredvidatelne ☹

adriana29sk
autor
11. máj 2016

Ked tu citam niektore prispevky tak mi je tak luto, ze niekto musi takto trpiet. Ja som na druhej strane rada, ze to mam len v lete a trva to max. 6 hodin. Preto som to po tie roky az tak neriesila. Raz som sedela u lekarky s jednou starsou pani a ta mi rozpravala, ze migrenu mala cely zivot raz do tyzdna a trvala do troch dni. Tak som sa potom hanbila, ze som jej rozpravala o tej svojej. Jej to prestalo po menopauze. A dnes som skusila spat skoro po sediacky a bolesti neprisli, tak mozno je to v polohe. Uvidim, ci je to tym. Drzim Vam prsty.

grossmann
11. máj 2016

Suhlasim s tym ze hladaj pricinu - u mna jednoznacne napatie hromadene v krcnej chrbtici...mavala som otrasne migreny od cca 15tich rokov posledne roky ked to ide staci rozmasirovat siju, stimulovat upony na krku a je hned lepsie...aj dnes...mam seknuty krk, bolu ma z neho hlava ale nie je to az take migrenove ako kedysi...mne lieky ziadne nepomohli, vyvratila som ich po par minutach

lindusss176
11. máj 2016

Na migrénu pomáha odporúčam : Himalajska sol - https://www.naturonline.sk/sk/zdrava-vyziva-vyz... a citrony postup je nasledovny. Pol citrona odstav a pridaj 1,5 lyžičky soli a dolej trochou vody následne vypi. Migrena odíde🙂 Stopercentne to účinkuje. My si to často robievame aj s kolegyňami v práci, ked máme migrénu.

majaxy
11. máj 2016

mne pomohlo, tma, ticho, studený obklad na čelo a zátylok, takto v klude ležať cca pol hodinu, ked sa dá...

buckeye
11. máj 2016

Ja mavam migrenu v strede cyklu, hormonalne podmienenu, to uz ked citim, ze na mna ide, preventivne flector praskovy a nestihne vypuknut, ked nestihnem lieky a vypukne, iba vyvratit zaludok, do 5 min neviem, ze ma bolelo nieco, a to v tej najhorsej faze mi az taha hlavu do zadu (u mna je migrena na temene a bolest postupuje napriec hlavou az za oci)