Testy počas tehotenstva

buginki2016
2. nov 2017

Ahojte mamičky.Chcela by som sa opýtat na vás názor.Čakám babatko,som teraz v 15 tt.Pred 3 týždňami mi brali krv na vyšetrenie teda na genetické vyšetrenia,vývojové chyby.Sestricka mi po tel.oznamila,že mi test vyšiel pozitívne.Strašne som sa zľakla a doteraz sa bojím,či je s babom všetko v poriadku.Budúci týždeň mám ísť znova na odber krvi,zas budú vyšetrovať ,skúmať či je všetko v poriadku s babom.Čítala som na nete,že mnohým vyšli falošné pozitívne výsledky.A pytam sa teda,či sa mám naozaj niečoho obávať?Má z vás niektorá skúsenosti? Bude to moje 2. Dieťa,dcérku Lucku som porodila minulý rok v auguste,už mala 1 rôčik a je úplne zdravá.

zeytin
2. nov 2017

Ahoj, takže z prvých odberov sa pacientkám výsledky ani nemajú oznamovať!!! Relevantný výsledok triple testov je až po druhom odbere a po absolvovaní sono vyšetrenia. Takže v tomto prípade chápem, že máš strach, ale vôbec by som to neriešila. A druhá vec - presne ako píšeš, tie výsledky sú často krát falošne pozitívne, alebo falošne negatívne. Mám známu, ktorej vyšli pozitívne oba odbery a narodilo sa jej krásne dievčatko. Nestresuj sa... práve ten stres negatívne vplýva na bábo 🙂 Držím palčeky.

ankare
2. nov 2017

Nič si z toho nerob a nestresuj sa. Tie testy veľmi často vyjdú mamičkám pozitívne. A pritom detičky sú zdravé ako buky.
Ja mám taký pocit, že to v labakoch robia naschvál, aby si mamičky zaplatili drahé krvné testy.
Tieto testy sú veľmi nepresné a zavádzajúce.
Tes sa z tehotenstva, užívaj si Lucku a maličké v brusku.
Silno držím palce nech všetko dobre dopadne!!!

pininka
2. nov 2017

@zeytin odkial to mas, ze sa ti prve vysledky nemaju oznamovat? Ja mam tei deti a vo vsetkych tehu mi normalne oznamili aj prve vysledky, boli nastastie vzdy negativne. Potom ich len porovnali s druhymi vysledkami a s 3D utz.

evittam
2. nov 2017

@zeytin Prepac,ale preco by sa nemali vysledky oznamovat?! Som svojpravna osoba a matka dieťaťa,ktore nosim tak mám právo a chcem vediet výsledky.😉 Zijeme v 21.storoci.

pininka
2. nov 2017

@buginki2016 tiez ti drzim palce, je to fakt ze tieto testy ovplyvnuje vela veci, mnohym zenam vyjdu pozitivne kvoli veku. Nebola si v 12tt na 3D utz? Ja by som urcite isla k dobremu odbornikovi, nech popozera vsetko a uvidi aka pravdepodobnost tam bola.

buginki2016
autor
2. nov 2017

Ďakujem baby za útechu aj za odpovede🙂 Fakt vážne verím,že je všetko v poriadku ako má byt a babo bude zdravé. Ale teda fakt nechápem,že prečo strašia predčasne mamičky? Tak by to vôbec nemalo byt. ☹ Beriem to pozitívne,pozerám sa na to s nadhľadom a svoj názor budúci týždeň poviem aj doktorovi.

buginki2016
autor
2. nov 2017

@pininka
Nie,nebola som na 3D ultrazvuku a pravdupovediac,pochybujem že môj gynekológ ne fu nejak veľký odborník túto u nás v dedine.Myslíš,že by som mala ísť na 3Dultrazvuk? Co mi to pomôže,zistia tam viac??

buginki2016
autor
2. nov 2017

@pininka píšeš že pozitívne kvôli veku,veď mám len 31, vsak to ešte neni taký strašný vek,ciii??? 🙂

zeytin
2. nov 2017

@pininka Sestrička mi to povedala, keď som sa pýtala na výsledky. Ani pri jednom dieťati som výsledky prvých nevedela....

zeytin
2. nov 2017

@evittam Pretože tie výsledky často vystresujú mamičku... ok, oznámiť ti ich môžu, ale nie sú relevantné...

evittam
2. nov 2017

@zeytin Si lekar, zdravotník,ze si dovolis tvrdit,ze tieto testy nie su relevantné a ine su alebo...?!

karmela
2. nov 2017

@buginki2016 áno na 3D sa dajú zistiť meraniami či babatko správne rastie či nemá nejaké vývojové chyby..a tripple testy môžu vijst blbe..verím že všetko bude Ok..Pre svoj pokoj by som sa objednala na 3D chodí sa v 12-14tt 20-22tt a 30-32tt na prietoky.. a budeš mat na pamiatku aj peknú fotecku 😊 Verím že tvoje babatko je zdravé

alex49
2. nov 2017

ako si môže dovoliť sestrička nepovedať ti výsledky testov? má oznámiť, aký je výsledok a povedať, že test sa bude opakovať, aby sa výsledok potvrdil alebo vyvrátil. Sestra nemá právo rozhodovať, čo ti o tvojom stave oznámi a čo nie, jej práca je starostlivosť o ludí a nie vyberať si čo je dobré a čo zlé povedať. Môže si akurát vybrať spôsob, akým ťa s výsledkom oboznámi.
@zeytin

pininka
2. nov 2017

@buginki2016 ten vek som uviedla ako priklad, ze moze skreslovat viac veci. Uz ti tu odpisali preco by si mala ist na 3D, a som prekvapena,ze ti to sam doktor nenavrhol.

solene
2. nov 2017

Vôbec nemusíš ísť na 3D sono. Určite si už absolvovala prvé povinné sono, keďže si už v 15tt; tam zmerali šijové prejasnenie bábätku? To bolo vporiadku?

sadika
2. nov 2017

Ani mne nikdy nepovedali vysledky prvych testov,az ked boli hotove druhe a zapisovali do knizky. Ked som sa pytala na tie prve doktor vravel ze sa to musi spolu posudzovat - UTZ v 12tt plus tieto 2 testy. Testy vychadzaju pozitivne aj v pripade ze ovulacia neprebehla tabulkovo, ze zena vela priberie pocas 1.trimestra, ci berie nejake lieky a pod. Nestresuj a uzivaj si babo. Dolezite je sijove prejasnenie tusim do 2 cm a nosova kosticka na UTZ.

buginki2016
autor
2. nov 2017

@solene mne dr.o nijakom sijovom prejasneni nepovedal ani slovo,len vždy ma utvrdzoval že je všetko v poriadku,to viem že zmeral bábätko od zadočku po hlavičku.a ďalej neviem.A pravdupovediac,ja som ani nevedela,kedy sa to má merať,v kt.tyzdni,ani som o tom moc doteraz nič nevedela,len odkedy mi sestricka oznamila výsledky,len vtedy som začala na nete stuďovat presnejšie,že čo a ako,konkrétne vývojové chyby,defektu atd

solene
2. nov 2017

@buginki2016 hodnotu šijového prejasnenie by si mala mať zapísanú v tehu knižke (skratka NT). Pre ženu do 35 rokov je ok hodnota do 2,5.

buginki2016
autor
2. nov 2017

@solene teraz som kuk tehu knižku a tam vôbec ani toto NT označenie nenachádzam,je to normálne???

sadika
2. nov 2017

@buginki2016 je to na strane kde je graf fundusu.

buginki2016
autor
2. nov 2017

@sadika absolútne to nemám nikde v tehu knižke,ani na tej strane kde je graf fundusu

solene
2. nov 2017

@buginki2016 hm, tak to je divné, keď ti to lekár nezapísal. 😏 ja byť tebou, tak mu zavolám a spýtam sa na hodnotu. Je to informácia pre teba a tvojom bábätku, to ti nemá čo tajiť.

buginki2016
autor
2. nov 2017

@solene dokonca to označenie NT v tehu knižke ani nemám.Ale v utorok idem do poradne,budú mi brat znova krv na testy,tak sa ho na to opytam,a poviem mu aj svoj názor o týchto testoch,a spomeniem mu aj 3D-4D sono.Neviem či on mi má dať odporučenie teda papier alebo si mám sama vyhľadať ambulanciu kde to robia

janinamojka
2. nov 2017

@buginki2016 pozri si skupinu April 2018,tam to riesime s kockami uz par dni...zbytocne sa nestresuj,keby si mala s tymi testami tolko.skusenosti.uz ako.ja tak pochopis ze je to vacsinou totalny blud!!!!Hlavu hore,ver mi.ze.to bude dobre...tripple testy by som zrusila,nech si kazdy hovori co.chce.

yankaas
2. nov 2017

Ja som v 23. tyzdni, cakam druhe baby a tiez som mala pozitivny skrining. Strasne stresy, plac, ale dietatko by som nezabila potratom ako mnohe matky casto urobia v tomto pripade. Nakoniec morfologicky ultrazvuk v KE vyvratil podozrenie na DS. Otazkou je, na co su tie stresy dobre? Odpoved od mojej Dr. Labaky si urcili take hranicne hodnoty,aby boli oni kryti v pripade,ze niekomu vyjde negativny skrining a dieta sa narodi postihnute. Teraz im chodia vysledky a takmer kazda druha mamicka ma pozitivny vysledok na DS alebo ine vyvojove vady. Je to podla mna hyenizmus, co sa to tu na Slovensku robi a tie testy by si mal dat robit len ten, kto chce...mna napr. testy absolutne nezaujimaju...my matky sme ako pokusne kraliky a nehovorim o tom mnozstve nevinnych deti, ktore sa kvoli tymto nepresnym testom nenarodia 😢

sadika
2. nov 2017

@yankaas Mne to skor pride ako tahanie penazi z mamiciek,lebo potom si vela z nich da spravit este tie myslim ze Trisomy sa volaju co stoja od 350 do 500 eciek. V minulosti tolko zlych vysledkov nebolo a zrazu aha kazda druha.

lindusss2016
2. nov 2017

@solene
No nie kazdy toto meria, ja som pri prvom tehu chodila zo zaciatku k takej, co to nemarala, celkovo vela veci nerobila a ked som prestupila, az potom som zistila, aka vlastne ma byt starostlivost o tehotnu zenu. Ked mi to teraz pri druhom merala, aj som bola prekvapena, ze nieco take robi. A ako autorka pise, chodi len k.nejakemu dedinskemu gynekologovi. Ja by som radsej prestupila k niekomu s modernym vybavenim.

yankaas
2. nov 2017

@sadika presne tak....biznis si uz robia aj z toho ☹

solene
2. nov 2017

@buginki2016 no urcite sa na to spytaj, to by som bola prekvapena, ak by ti to pocas toho prveho povinneho sona nerobil.
3D alebo 4D sono nemusis absolvovat, nedaju ti viac odpovedi ako obycajne 2D sono, kore je povinne. Tie 3D-4D su platene a je to - ako mi povedal moj gynekolog - len pre predstavu rodicov vidiet babätko v inom rozmere. Ale poriadne ti babätko popozeraju pocas druheho povinneho sona v 2.trimestri, od hlavy po päty 😉
@lindusss2016 fuuuu to vazne nemeria kazdy? :-O akoze na mojom sone toto bola druha vec, co pozrel; prva bola, ci bije srdiecko.

lindusss2016
2. nov 2017

@solene
No takto, ak mi to.aj merala (co som si fakt nevsimla, lebo vzdy merala podla mna len cely plod, pri prvom tehu som bola strasne uzkostliva 😀 takze som si vsetko vsimala), tak sa o tom ani slovkom nezmienila. Tera pri druhom, ked mi to merala uz moja nova, tak mi vsetko pekne vysvetlila a aj sa pri tom merani trosku zastavila, zabralo jej to par minut, takze ja myslim, ze nieco take by mi neuniklo, ze tam robi.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre