Toxoplazmóza - rady a skúsenosti

alicazet
28. mar 2018
alicazet
autor
28. mar 2018

Zdravim.. Obraciam sa na vas, mile mamicky, s tym ze ma zajtra caka vysetrenie na infekcnom kvoli moznej toxoplazmoze. Neviem co tam mam cakat a priznam sa, ze sa trosku bojim.. Su tu nejake maminy, ktore boli na takomto vysetreni? Ako to prebiehalo?
Dakujem

lenkakravcova
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
popinka77
28. mar 2018

To by inak aj mna zaujimalo...cely zivot sa okolo mna tocia psiky a macicky...

barborka1414
28. mar 2018

@popinka77 keď sa okolo teba točia cely život, tak si ju už s najväčšou pravdepodobnosťou prekonala a viac sa nakaziť nemôžeš 🙂

popinka77
28. mar 2018

@barborka1414 myslis,ze je stale aktivna v mojom tele?

barborka1414
28. mar 2018

@popinka77 urcite nie, ak ju raz prekonas v detstve tak už nieje aktívna, toxoplazmóza je nebezpečná iba vtedy ak sa prvýkrát nakazis v tehotenstve, ale to je malo pravdepodobne keď si stále v kontakte so zvieratami.

popinka77
28. mar 2018

@barborka1414 dakujem za odpoved 😘

barborka1414
28. mar 2018

@popinka77 za malo, mám vyštudovanu strednú veterinu 😘

dagmara17
28. mar 2018

Len ti zoberú krv, neboj sa 🙂

alicazet
autor
28. mar 2018

@lenkakravcova .. Ano, mala som zvysene hodnoty preto mi gynekolog vypisal listok, aby som co najskor sla na infekcne aby sme vedeli ako na tom sme. Momentalne som vo 4. mesiaci tak sa toho trosku obavam..

lenkakravcova
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
popinka77
28. mar 2018

@lenkakravcova no od malicka sme doma mali psov, co s nami zili ako clenovia rodiny. Mali aj adekvatnu veterinarnu starostlivost. Ja som si zaobstarala macku 11rokov dozadu ( bola som dost leniva,chodit von so psom) tak som to videla ako vhodne riesenie, proti samote. K nej mi pribudol kocurik, ktoreho som si od kamosky adoptovala, ma 4 romy. Obe macky su odcervovane,ockovane a neprichadzaju do styku s volnou prirodou ( rozmaznane gaucovalacky😂) taktiez maju adekvatnu veterinarnu starostlivost.
Milujem tatarsky biftek ( aj moj manzel) ...vedela by som sa v nom kupat...skor to vidim ako problem.Som v 6t 4d...

ukulela
28. mar 2018

@alicazet zvysene hodnoty coho? na toxo sa v krvi objavia protilatky indikujuce aktualny priebeh, alebo protilatky svedciace uz o prekonanej toxo. moju segru takto hnali - ze ma toxo zvysenu - tiez na infekcne a tam sa chytili za hlavu, ze ci dok nevie citat vysledky - ona totiz toxo prekonala pred rokmi a uz mala len tie protilatky. ak mas vysledky, pozri, ci mas zvysenu hodnotu IgM alebo Igg (myslim - da sa to najst na webe) a budes kludnejsia.

alicazet
autor
28. mar 2018

@ukulela .. Rada by som bola kludnejsia, ale aj IgM aj IgG mam pozitivne. Nepredbieham zatial, predsa to je len test a tie su hlavne v tehotenstve falosne pozitivne.. Kazdopadne, za odpoved dakujem 🙂

lula313
28. mar 2018

@popinka77
@barborka1414 ja sa roky venujem záchrane zvierat, kastrujeme pouličné macky, docaskujeme psov, stenata plne parazitov a toxo mám negatívne. Taká mačka je infekčná možno dva týždne a to by ste museli konzumovať deň staré výkaly, takze naozaj je väčšia pravdepodobnosť, že sa nakazite zo zle umytej zeleniny, či jahôd ako priamo od zvierata..

barborka1414
29. mar 2018

@lula313 netvrdím, že nie, častokrát sa nakazia ľudia, ktorí ani nemajú domáce zvieratá napr práve z tej zeleniny, ale je zároveň veľmi pravdepodobne, že keď ste denne so zvieratami sa nakaziť môžete aj tam, ani o tom neviete, prekonali ste ju a viac sa jej obávať nemusíte.

barborka1414
29. mar 2018

@ukulela presne toto som myslela buď je v akútnej fáze čo je samozrejme horšie, alebo sú prítomne pritilatky, ktoré niesu v tom tehotenstve už väčšinou nebezpečne..

lula313
29. mar 2018

@barborka1414 no nepovedala by som, že veľmi pravdepodobne, skôr by som povedala, že tá pravdepodobnosť nákazy od zvierat sa blíži k nule, pokial človek dodržiava len základnú hygienu. Naša veterinarka, ktorá nám kastruje poulicky má dve detičky, čiže bola testovaná už viackrát a má tiež toxoplazmu negativnu, čiže v zivote nou nebola nakazena(rozoberali sme rizika zachraňovania zvierat počas tehu), takze podľa tvojho tvrdenia o veľkej pravdepodobnosti, by toxo mala mat.. ale samozrejme sa nechcem doťahovať za slovíčka, len mi slo o to, aby sa zo zvierat nerobil zbytočný strašiak, keď v skutočnosti take riziko nepredstavujú z hľadiska možnej nákazy..

ukulela
29. mar 2018

@alicazet jeden graf je aj tu:
https://www.modrykonik.sk/forum/choroby-a-komplikacie/toxoplazmoza-v-tehotenstve-co-sa-moze-stat-babu/
IgM mozes mat pozitivne aj rok po prekonani choroby, neboj. keby to bolo akut vazne, hned by ta riesili. drzim palce.

daja07
29. mar 2018

@alicazet falosne pozitivny moze byt tripple test mozno. no na tieto protilatky nie. Ak ich mate pozitivne tak ste toxoplazmozu prekonali alebo ju mate akutnu. viac vam ale povedia na infekcnom. spravia odbery a budete vediet viac. Ja som 5 rokov po prekonani toxoplazmozy a stale mam tieto protilatky pozitivne a mam to tak zapisane aj v tehotenskej knizke. Kedze som ju uz prekonala, nic sa nedeje ani ma nikam gynekolog neposielal

barmankaa
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ukulela
28. jún 2019

@barmankaa aj som chcela vyplnit, ale potom si vravim, aky ma vplyv moja prekonana toxoplazmoza na zo, ako hodnotim falosne podpisanie dokumentov, alebo analny sex ... prepac 🙂 mozno ak napises, co tym dotaznikom a vlastne celou rpacou chces zistit. si presvedcena, ze protilatky na toxo maju na to vplyv???

barmankaa
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
barmankaa
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kika123kika
11. máj 2020

Ahojte 🙂 prosim o pomoc. Naposledy som mala robene testy 28februara a taketo som mala vysledky pozitivne IgG a aj IgM :/ a potom v polovici marca som otehu som teraz 9+1tt a opat mi brali krv na toxo :/ co si myslite mam sa bat? Dakujem

michalka_27
11. feb 2022

No dievcata, veru sa nakazit znovu mozte… 2010 toxoplasma, antibiotika az z Rakuska, priebeh nebol moc prijemny 🙄. A teraz mi vysla znova akutna toxoplasma (strasna unava a bolesti brucha) sla som na infekcne a zato ze mam 2 macky v byte, ktore nikdy neboli ani von, mi zobrala aj na toxo a vysli mi este aj protilatky z tej minulej. A este aj prave prebiehajuca. Vravim Dr. Ze ja som ju uz ale prekonala davno, akoto ze ju mam znova, a povedala mi, ze ani ona tomu nerozumie, ale ze vynimka moze byt…

kika123kika
12. feb 2022

@michalka_27 ahoj a si tehu ci to len tak ti zacali bolesti brucha atd a dala si sa vysetrit na toxoplazmozu? Ja som mala akutnu toxo pocas tehotenstva s dvojkami a potom som iz nemala pocas tehotenstva s malou 🙂 len protilatky a aj mala mala protilatky boli sme na vysetreni aj s nou odber krvi a kontrola ociek a sono bruska 🙂 ale nastastie bolo vsetko okej 🙏🏽