Trpím nespavosťou

stradivariuska
12. feb 2016

Ahojte,
rozhodla som sa založiť túto tému aj keď iste je tú diskusií o nespavosti viac.
Každý kto skúsil dlhodobo nezaspať vie aké je to náročné po tom fungovať, hlavne ešte pri malých deťoch. ☹ Najhorší stav keď človek chce spať a nemôže lebo už od únavy a vypätia to nedokáže. Viem o čom hovorím sama zažívam už dlho predlho. ☹
A viem že každému pomôže ak zistí že nie je sám, že nebojuje len sám ale sú tu aj iní ktorí sa trápia . Budme si takto jedna druhej oporou , vyplačme sa a vykričme všetok hnev smútok únavu a frustráciu aspoň takto anonymne na "papieri". 🙂
Ja sama trpím nespavosťou už cez rok, mám zdravotné problémy, ktorá sa vlečú, nevedia zistiť čo mi je , do toho každodenné starosti, malý, ktorý cíti že nespím a budí sa so mnou a potom plače. Stále nad tým čo mi je rozmýšlam, bojím sa dákej zákernej choroby. Myom čo mi vyoperovali v oktobri znova narástol, atd atd . No na mašlu a nekonečná únava. V noci spím tak 2 max 4 hodiny . Chce sa mi kričať , plakať kopať. Skúšam kdečo, rôzne techniky na uvolnenie , homeopatiká na spanie , čaje , xy vecí ktoré zaberú na jednu , dve noci.
Vyplačme sa jedna druhej a ak si pri tom aj poradíme navzájom aj tak dobre .

qidko
12. feb 2016

Ahoj viem co je to nespat ja som mala stavy Ked som nespala aj 3dni v kuse plakala som bola som na konci sil ja som nakoniec skoncila pri psychiatricke po vysetreniach sa zistilo ze trpim PP (depresie)nasadila mi lieky a teras je to dobre sok kludnejsia a dokazem spat .Kedze mam aj ine zdravotne problemy tie mi navodili stavy nespavosti a uskosti.Nerozmyslala si o navsteve u psychologa alebo psychiatra?Ja som sa velmi hambila tam ist vies predsudky ale teras som velmi rada ze som to urobila🙂

muska_miruska
12. feb 2016
Používateľ muska_miruska je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od muska_miruska.

urcite to treba nejako riesit

guinevre
12. feb 2016

@stradivariuska Viem o com hovoris, mala som to na vyske, potom sa ukludnilo ale obcas sa to vrati, ale iba kratko, nie tak hronicky, ze tyzdne neviem normalne spat. Skus ist do postele skor, ja ked idem po polnoci, je velka sanca, ze nezaspim aj 2-3 hodky a prevraciam sa v posteli. Mne pomohli aj lieky na ukludnenie (Lexaurin, alebo daco podobne), ale tak 1/2, 1/4 tabletky ked je naozaj velmi zle.

siska53
12. feb 2016

@stradivariuska skusala si aj melatonin?
Mne to pomohlo,ked som robila dlhe roky na smeny a zacala som trpiet poruchami spanku.
Moj drahy ma so spanim tiez problem.. Nejak to ale neriesi,len sa vzdy stve. Niekde vraveli,ze ceresnovy dzus napomaha spanku. Len akosi taky sme nikde nenasli. Len sirupy ci lekvare.
Levandulovy vankus? Ta vraj tiez posobi upokojujuco.
Ale v tvojom stadiu by som asi vyhladala uz odbornu pomoc- psychologa,kedze sa trapis an nad svojim zdravotnym stavom.
Aj ked i taketo vykecanie sa je super.
Ja som istu dobu,v case,ked aom sa tym zaoberala,tak som sa vzdy pred spanim.ocistila a spalila energiu. Vtedy som sa zaoberala cakrami a tak. Ucili ame sa ocistit sa od zleho,co bolo pocas dna a nasledne sme.to palili.

Este mi napadlo urieknutie - aj to moze byt pricinou problemov - kupel v cistci, oplachnutie oci,pitie caju z neho.. Za vyskusanie nic nedas,cistec dostat v lekarni.

miskamaj
12. feb 2016

@stradivariuska ahoj, kedysi som tu tiez zalozila temu "ako na nespavost", skus pohladat, je tam niekolko rad.

luciannka83
12. feb 2016

mala som tiež obdobie, kedy som mala šialený problém zo spaním. No problém pramenil zo psychickej záťaže. Čiže podľa mňa treba začať pátrať, čo by ten problém mohol spôsobovať. Všetky prípravky na spanie neodstránia príčinu, len potlačia problém. Podľa mňa je to preto, lebo stále rozmýšľaš a nevieš zaspať. Ja za seba doporučujem pohyb. Ale nie len takú prechádzku, ale choď si napr. zabehať, niečo, kde sa ti vylúčia endorfíny.

stradivariuska
autor
12. feb 2016

@luciannka83 Ahoj, presne si to pomenovala . Psychicka záťaž z rozmýšlania nad určitým problémom, neistota čo so mnou vlastne je . Vieš , pred 14 rokmi mi zomrel otec na rakovinu. Rok chodil po lekároch ktorí ho napokon označovali za hypochodnra a nakoniec mu zistili rakovinu pankreasu ale bolo už neskoro. Je vo mne zakorenený tento strach. Viem to o sebe . Súvisí to s nespavosťou . Naviac ešte stereotypné dni pri starostlivosti o syna. Skúšala som už kdejaké techniky , vyzúriť sa - kričať na plne hrdlo napr ked som sama v aute aby hnev šiel von, vizualizcie aka som zdrava , pokojna a kdečo . Skúšala som plakať, niekedy niečo zaberie ale často nič, závisí to podla únavy. Ten šport jednoznačne vyskúšam, ked som nemala syna robila som veĺa športov, teraz mi však zostali len prechádzky so synom. Ďakujem ti za tvoj povzbudivy príspevok. 🙂

stradivariuska
autor
12. feb 2016

@miskamaj dakujem, ja som chcela takú temu, kde by sme sa jedna druhej vyžalovali , vykričali sa tu a vyplakali bez hanby a obav čo si kto pomyslí

stradivariuska
autor
12. feb 2016

@siska53 ďakujem ti , skúšam homeopatika. magne B6

stradivariuska
autor
12. feb 2016

@guinevre dakujem za prejavenie spolupatričnosti, velmi mi pomáha ked sa niekto vie vžiť do mojej kože. Nanešťastie moj muť to nevie pochopiť , ten ked je unavený a spí preto mi chýba nejaka opora s podobným problémom. PS : mojho muža milujem a je to dobrý človek 🙂

miskamaj
12. feb 2016

@stradivariuska ja som zacala nespavostou trpiet kvoli castemu vstavaniu k babu, az to neskor prerastlo do psychickeho problemu. Pomohla mi dovolenka. Proste som sa na vsetko vybodla a sla som sama na dovcu. A do absolutne vysnivanej krajiny. Neskutocne mi to pomohlo.
Teraz mam babo znova, nespavost sa zatial nevratila, no ak by som mala spat inde ako vo svojej posteli, tak sa nevyspim, to je dosledok toho.
Takze psychika urcite hra v tom obrovsku rolu. Skus porozmyslat, co by ta potesilo, povzbudilo a urob to.

stradivariuska
autor
12. feb 2016

@qidko Ahoj, ja som si vždy myslela že človek v depresii, vyzerá a koná asi takto:
nestará sa o seba , nestýka sa s ľudmi, neupratuje doma, nevarí , nevetrá , nechodí von.
Ked na mna pozrie človek čo o mojom probléme nevie tak si môže povedať. žena čo sa o seba stará spokojné dieťa , upratana domácnosť. Ale toto všetko robím z posledných síl a všetok hnev a plač vačšinou dusím v sebe . Môžem sa ťa opýtať aké zdravotné ťažkosti takto uzko súviseli s depresiou u teba ?

siska53
12. feb 2016

@stradivariuska inak melatonin je nenavykovy,je to vlastne hormon a ma ulahcit najma zaspavanie. Ak si neskusala,vyskusaj.

Este mi napadla taka perlicka - otec,ked sa ucil pocas skuskoveho,si vzdy navaril velku kavu,my sme sli s mamou prec,aby sa mohol ucit. On vypil kavu a zaspal. 🙂 ja som napr.vypozorovala,ze ak vypijem kavu smerom.od obeda do 15:30,mam problem vecer zaspat. Ak si ju vsak dam.okolo takej 18tej. V pohode.

Magne B6je super. Ale asi to uz nestaci.

stradivariuska
autor
12. feb 2016

@miskamaj Ďakujem za podporu ako prvé, ak do zajtra prežijem 😉 , tak začnem šport , asi posilka len tak light a uvidím, musím skúsiť tú zmenu stereotypu

selena11
12. feb 2016

stereotyp je zabijak, ja som zacala hot jogou, prisla som mrtva, ale potom som zacala pocitovat prisun energie

siska53
12. feb 2016

@stradivariuska a ak sa ti da,vyboc zo stereotypu nejak. Chodte tam,kde ste este neboli. Daj si stretko s kamoskami..a aj ten sport je fajn. Mne pomahal,mala som viac energie. Teraz si akosi neviem najst cas a uz sa to zacina odrazat (chrbtica a taka nespokojnost,ja som.hypermobilna a ked dlho necvicim,boli ma telo).

qidko
12. feb 2016

@stradivariuska Mam za sebou druhu operaciu chrbtice ostaly mi trvale nasledky no hrozilo mi ze nebudem chodit a zomrel mi svokor bol mi ako najlepsi kamarat uzastny clovek.Ver ze na cloveku ktory ma depresie by si si to velmi nevsimla iba ak ma velmi zly den ja som doma v aprili bude rok a o domacnost sa dokazem postarat akurat Ked mam ataky tak sa neviem sustredit a je mi zle ale lieky mi zaberaju.Az nato ze Lexaurin,neurol je navikovy ako "svina"

kuceravasue12
13. feb 2016

@stradivariuska ahoj tak toto je podľa mňa sakra problém, ešte keď máš malé dieťa a ty okolo neho celý deň beháš s kruhmi pod očami a máš pocit, že ak si sadneš na mieste zaspíš. Ja som so spánkom nikdy problém nemala. Začalo to ani neviem asi od kedy sa mi narodila dcérka (má rok a pol). Bola som v strese, no prvé dieťa...narodila sa predčasne, nevedela sa prisať, od narodenia som ju musela dokrmovať, s priateľom sme sa hádali, s rodinou som sa hádala, samé skúsené mamičky ma vkuse zdrbávali, finančne sme boli na dne, celé noci som prerevala a tým to začalo. Dcérka spí výborné, od narodenia v noci spala po 4 až 6hod, neskôr po 8 už neviem tuším od 7/8mes spí 12hodín vkuse! Ak sa zobudí po desiatich hodinách je normálne unavená 😀 také dieťa som ešte nevidela. Všetky mamičky mi to závidia, že ako mi je dobre ako sa ja dobre vyspím....ta kdeže....Od únavy zaspím večer v sekunde, ale každú jednu noc sa zobudím po 4hodinách a už nič neviem zaspať, začnem byť hladná, čo pri tom ja nie som nejaký jedák nemám ani 50kg, no musím ísť niečo zjesť inak nezaspím, lebo mi začne škvrkať v bruchu, len sa prehadzujem a brutálne ma začne bolieť hlava. Ak sa najem tak som už úplne zobudená. Idem do postele a nič, ani pánovi neviem zaspať, znova sa len prehadzujem, zase na mňa ide hlad zase bolesť hlavy...zaspím okolo piatej a to mám na 6 niekedy na 7:00 budík aby som navarila než malá vstane....celé ráno sa cítim akoby ma niekto tresol lopatou po hlave a po siedmej večer som mrtva, robím malej večer grízku a postojačky pri šporáku zaspávam...Bože ona spí 12hodín! Tak strašne by som si s ňou aspoň raz chcela pospať aspoň 8 hodín!! ☹

kikasa
13. feb 2016

@stradivariuska u mna tento problem suvisel so stitnou zlazou. Unava strasna, ale spat som nemohla. Na SZ sa liecim uz cca 5 rokov, ale vzdy ked sa mi vrati unava a nespavost viem ze mam zle vysledky. Dr. Zoberie krv, potvrdi, zvysi davku liekov a zas je dobre.

erienka
13. feb 2016

@stradivariuska tiez s tym mam problem uz takmer rok, nastastie sa to trochu zlepsilo. Skusila som aj lieky, ale po nich som sa citila ako keby ma presiel valec. Co mne najviac pomohlo:
1. melatonin mucenka: https://www.magister.sk/produkt/detail/produkty...
2. nastahovat si dceru aj s postielkou spat do spalne, Ked zaspavam naraz s nou a pocuvam, ako sa v tej postielke vrti a kruti, z nejakeho dovodu mi to pomaha rychlo zaspat.
3. pocuvat pred spanim audioknihy, tu odporucam kupit si taketo sluchadla, ktore netlacia pri lezani: http://www.amazon.com/AcousticSheep-SleepPhones...

V noci sa stokrat zobudim, tak najma nepozeram na hodinky, lebo akonahle pozriem na hodinky, znervozni ma to. A snazim sa nezacat rozmyslat nad vecami. To si vyzaduje trening 🙂

stradivariuska
autor
13. feb 2016

@kuceravasue12 súcitím s tebou, viem presne ako sa cítiš . človeka čo trpí nespavosťou dokáže pochopiť len človek s tým istým problém. Nielen pochopiť ale precítiť ...... Ja nikomu ani nehovorím že nespím, nepotrebujem reakcie typu "a čo nespíš kým si mladá, ked budeš stará nebudeš mocť" alebo "čo nespíš keď spí malý". človek sa cíti na h.... a má ho niekto ešte doraziť výčitkou.
Čerešničkou na torte je moja mama ked jej poviem že mám daký zdravotný problém tak obratom reakcia typu " Taká mladá a už takéto diagnózy". No klinec do rakvy ! Už jej radšej ani nič nehovorím .
Ja skúšam kdečo ale ti poviem že niekedy mám takú zlosť na seba, život , osud alebo na čo , že by som dačo rozbila .
Chodím k psychologičke , pri malom sa mi nedá moc často ale ked idem od nej vždy mám pocit že moje problémy sú ovela menšie. Je to príjemna kočka o niečo staršia ako ja , aj ked sa stále správa ku mne profesionalne tak tam chodím rada ako za kamoškou na kávu. Mám kopec zdravotných problémov a ked som nedávno bola u obvodáka že ma z toho všetkého trápi nespanie poslal ma k psychiatričke. V tej chvíli ma strašne naštval, to ma bolí aj hento , myom mi znovu narástol a ja mám isť na psychiatriu...... Aj ked už je velmi zle, že nespím poriadne aj 5 nocí tak zvažujem aj to.

stradivariuska
autor
13. feb 2016

@kikasa som sledovana na ŠŽ ale lieky zatial neberiem, som objednaná na kontrolu po roku teraz na spríl, som zvedavá aké budú vysledky krvi. Veru ani ma nenapadlo že aj ŠŽ môže príčinou

stradivariuska
autor
13. feb 2016

@erienka Dakujem ti za tipy. melatonín určite vyskúšam. Najväčší paradox v mojom prípade je , že ked bol moj syn uplne maličky (teraz ma 2 roky ) tak od 3 týždnov do 3 mesiacov mal dojčenské koliky a ked nespal tak plakal, tak vtedy som nemala problém zaspať aj na päť minút aby som si oddýchla . Všetku pozornosť a energiu som venovala len jeho problému - kolikám. Teraz je OK , tak dumám nad svojimi diagnózami to je moj problém. A že ich mám dosť, vrátil sa mi myom na maternici, vyše roka traviace problémy (mám za sebou asi milión nepríjemných gastro vyšetrení, naštastie zatial všetko OK ) ale bolesť a traviace problémy pretrvavajú, dalej predpoklad na reumatoidnú artritídu - idem na vyšetrenie o týžden, Problémy s kolenom s klbom. atd....

mima4
13. feb 2016

@stradivariuska dobry je melatonin 5 mg. FAkt pomaha, ale uz musis byt ulozena v posteli...odpocivat..nieze sa pustis do nejakej cinnosti..idealne si citat kona na tablete ci mobile 😀 a plus aj cajiky ako medovkovy.... a nerozmyslat nad nicim pred spanim

stradivariuska
autor
13. feb 2016

@qidko lexaurin som istý čas brala a prve tri štyri dni zaberal , potom už menej , tak už ho nemám ani ho nechcem brať
Strašne sa vyhýbam ísť na psychitrické vyšetrenie, bojím sa že mi dajú dáke oblbováky a že potom to už nebudem ja , vieš asi ako to myslím.

qidko
13. feb 2016

@stradivariuska Ja mam 3druhy liekov od psychiatricky trpim PP(depresie)a ver ze najprv som sa hambila ze tam musim ist ale teras je to lepsie a Lexaurin Ti neodporucam aby si si sama naordinovala je navykovy a mozno by pomohla psychologicka 10terapii Ti preplati poistovna a mozes skusit ako pisali dievcata caje bilinky mozno Ti to pomoze drzim palce aby Ti bolo lepsie

daniela022
13. feb 2016

@mima4 suhlas,zabera

kuceravasue12
14. feb 2016

@stradivariuska no toto, ja to ani nikomu nehovorím, mama si myslí, že si vymýšľam. Kto to nezažil ten tomu neverí 😒 Ráno v obchode sa ma kamoška predavačka pýta, že prečo som taká unavená či sa malá veľa budila a ja že nie a ona hneď aha s mužom ste šantili čo? Tak radšej hovorím hej malá nespala...Staršia sestra profesionálna matka, kuchárka a upratovačka v jednom sa do mňa naváža ak si na šiestu ráno nenastavím budík, už som nezodpovedná, no keby bola celú noc hore ako ja neviem či by ju to bavilo....Inak byť tebou neberiem lieky ak nemusíš, kamoškina mala takisto trpela nespavosťou začala brať lieky a skončila na psychiatrií, tie lieky jej stav zhoršili až jej začalo prepínať. AJ keď som bola v dennom stacionári pre schizofrenikov, rozprávali nám tam, že by ste neverili koľký začali s liekmi na spanie a takto skončili. Verím ti, že vyrozprávať sa psychiatričke pomáha. Ja na ňu ani na cestu k nej nemám, takže moja psychiatrička je pre mňa moja sestra. Veľa problémov som v sebe dusila, až posledné týždne sme si so sestrou začali všetko hovoriť a čudovala sa prečo som jej už dávno o všetkom nepovedala. Ten pocit keď to dáš zo seba vonku, to je úplne akoby z teba spadlo ťažké bremeno.

qidko
14. feb 2016

@kuceravasue12 Zaujimalo by ma ako prepinat?Z liekov na spanie?

qidko
14. feb 2016

@kuceravasue12 Ako citam tak citam nedava to zmysel kto trpel tou nespavostou mala?To jej dali lieky na spanie?