Je kniha Pre baby bez hanby vhodná pre 9-ročné deti?
Ahojte kolegyna mi odporucila knihu Pre baby bez hanby, pre moju skoro desatrocnu dceru, ze je tam vsetko super vysvetlene ohladom dospievania, menzesu. V triede riesia uz aj otazky sexu, ako to vsetko funguje. Ked som si tu knihu listovala v knihkupectve, mala som trosku zmiesane pocity. Vela veci je tam super, krasne vysvetlene, ale ku koncu by malo byt nieco take, ako kedysi v Eve, zakazane strany. Ze jej to rozstrihnem v 15tich. Neviem, ci je pre 9 rocne dievca potrebne vediet vsetky detaily o "autoerotike" 😀
Popripade viete odporucit nieco jemnejsie?

Z môjho pohľadu je naj otvorený dialóg s dieťaťom, kedykoľvek. Moja mama so mnou nikdy otvorene o týchto veciach nehovorila, strčila mi prečítať nejakú knihu a tým to haslo. (Čím vôbec netvrdím, že je to tvoj prípad, autorka.🙏🏻) Ja nesúhlasiac s maminym prístupom sa snazim s dcérou vždy otvorene hovoriť o čomkoľvek a ona vie, že čokoľvek sa ma môže spýtať. Aj keď v čase keď ako trojročná vytiahla tému, ako sa dostala von z bruška, trochu ma to zarazilo😉, ale odpovedala som, primerane veku. Teraz má čerstvo 10 a zatiaľ našťastie celkom prirodzene riešime všelico. (Samozrejme, že tiež nie akoby mala 15...)
Ja by som tie strany urcite vystrihla.
No moja 9 rocna este 2dni dozadu pisala s uplnou vaznostou list Jeziskovi 😆 takze vyšuchavat si po veceroch pišulu zrejme este nepraktizuje.aj ked maju v triede exotky co im v 3.rocniku v skole prirode rozpravali o citujem trtkacke. Boze moj 😏deti su fakt rôzne.
A chalanoch,frajeroch,a take tie lasky to uz hadam od materskej školky mame. Ale take realne pridu podla mna tak od 13tich.opuštaky 😅 menzes poznaju,aj ona aj 4r.syn. kedze mi asistuju obaja od narodenia na wcku 😅😅 toto maju zmaknute. No uvidim aj ja. Zaujimava tema, knihu asi este pockam ,nebudem kupovat. Ved ak by daco vydebatujeme si. Neviem 😬😬😬
@vler Ja by som praveze povedala, ze presne ta kniha, teda aspon niektore casti su presne ten styl "bohvieako podane informacie". Neviem ci poznas tu knihu a ci si ju citala. Ja nepovazujem sex len za "robenie si dobre", "potrebu" a pod. Ja to v prvom rade povazujem za vyjadrenie lasky a darovanie toho najintimnejsieho co mam. A v tomto duchu vediem debatky s detmi veku primerane samozrejme.
Nie nepotrebuje takú jnizku chráň jej nevinnost
@nikelca toto som aj ja dostala ako 4 ročná a už to má aj moja dcéra, ktorá má 2 roky
@slavka1988 ha mám 10 a pol a tiež nič o takom nevie
Mám rovnako staré dieťa, závisí, čo jej chceš vysvetliť. Čo sa týka plodenia detí, tak celý princíp vie, zatiaľ to podľa mňa stačí. Čo sa týka menštruácie, chcem kúpiť knižku Červená je pekná. Ďalej by som ešte nešla, áno, chlapci si už v škole všeličo rozprávajú, ale dievčatá si kupujú plyšákov.
O menštruácii povie najlepšie mama dcére aj bez knihy. Na všetko ostatné príde sama, tak ako sme my vyrástli aj bez takejto knihy... (samozrejme netreba čakať, kým nechcene otehotnie, pred tým treba vhodne varovať už skôr, ale podľa mňa stačí rozhovor, keď bude na to pripravená, netreba nič urýchľovať).
Ja si pamatam ako som dostala cca v 10r encyklopediu kde boli rastliny, zivocichy a ludske telo. Co som si v sukromi nalistovala ako prve? Rozmnozovanie. Nepamatam si, ze by sme to doma riesili. V skole sme mali baby zvlast prednasku o dospievani, pozerali sme rozne videa, dostali sme vzorky vloziek, ktore nam este ani nebolo treba vacsine. Dnes tie deti dospievaju aj o 2roky skor ako my. Takze kludne by som tu knihu dcere kupila a nechala ju nech si ju prejde sama a potom by som si s nou sadla a porozpravala, vysvetlila co by ju zaujimalo. Ja by som sa s mamou hanbila o tom rozpravat. Ale mozno to je vekom, v obdobi kedy sme dospievali. Dnes ked maju mobily, internet, tak si najdu vsetko.

Odporucam knihu Dievcata,nebojte sa puberty.Velmi dobre pisana kniha o vsetkom co suvisi s dospievanim v primeranom detaile,stravitelna uz od 9 rokov.Vhodna pre 11 urcite.My si ju citame s dcerkou spolu a robime si z toho taky babsky ritual.Vzdy povie o com si chce citat a ja jej potom dovysvetlujem vsetko co ju zaujima.Je tam vsetko od pocitov,hotmonov,pleti,akne,poteni,starostlivosti o telo,holeni,rozmnozovani,prvych laskach aj sexe.Ale primerane veku,naozaj.Moja napr.dlho hovorila ze nie,o veciach okolo sexu,resp.ako sa robia deti ze este neciti ze by o tom potrebovala,chcela vediet.Preskocila to.Len nedavno prislo,ze tak dobre,kedze to uz preberali aj v skole.