Sú nevhodné texty v detských rozprávkach problém?
A že svojtka má dobré knihy.
- mama so synom žili chudobne. Chlapec musel začať zarábať, lebo ho mama chcela vyhodiť z domu. Nič nevedel s za všetko mu povedala ale ty hlúpy Jano 🙀. Tento hlúpy syn zobral vyslúženého somára na plece a rozosmial tým nemú dievčinu, ktorú dostal následne za odmenu za ženu. Už nikdy nemuseli s chudobnou mamou pracovsť, lebo dievčina bola bohatá 🙏.
Jedna rozorávka horšia, ako druhá. Rozum sa mi zastavil.
@liz_lemon to je snáď sen toto.
Dovidenia, Zuzanka. Obľúbená knižka môjho syna, sto krát prečítaná. Teraz som ju oprášila, a zamiloval sa do nej môj vnuk❤️
To si uz nepamatam, nechcela som tu knihu mat doma to urcite nie. Len som si spravila fotku, co som to poslala kamoskam… no a hned som to vypustila 🤢
Z knižiek, ktoré som ja mala v detstve doma, tak deťom pravidelne čítam zbierku rozprávok O veternom kráľovi, sú tam klasické rozprávky, ale zdajú sa mi také "zaobalenejšie" ako iné, napr.vlk od troch prasiatok spadol do potoka, ten ho odplavil do rieky a tá potom zase do mora. Pri niektorých to také zaobalené nebolo, lebo napr.ježibaba síce sama spadla do pece, ktorú chystala pre Janíčka,ale aspoň ju tam nešupol on 🤷♀️ Chcela som,aby deti poznali aj klasické rozprávky, naša generácia na tom vyrástla a nič nám nie je 🤣, ok, tak niektorým áno, ale ja som celkom duševne v pohode, resp.prípadné duševné poryvy v mojom živote nespôsobili drsné rozprávky...tak napr. Červenú čiapočku som sa synovi snažila pozmeniť a zaobaliť (presvedčivo), ale on ma hneď stopol,že doteraz všetko dobre,ale ďalej to už bolo inak a sám mi porozprával, ako vlk zjedol aj čiapočku aj babičku a ujo horár mu rozpáral brucho- mal to zo škôlky, takže už nie som nejaká upätá v tomto smere 😅 V každom prípade dosť fičím na detských knižkách, sledujem niekoľko profilov,ktoré robia na ne recenzie, ale keďže majú tie knižky väčšinou zadarmo, beriem tie recenzie s rezervou a skôr len ako knižné tipy a potom si ešte preverujem obsah samotnej knižky inde...my máme napr.doma ešte starinu, ale s krásnymi obrázkami Môj rozprávkový svet, milovala som a ak si dobre pamätám, neškodné boli aj Osmijankové dobrodružstvá či Danka a Janka. Tiež Rozprávky spod černičia máme doma,ale ešte sme sa k nim nedostali...
@lavender273 Túto verziu mám doma v bývalej detskej, dokonca aj s obrázkom sestry, ktorá sa snaží vtesnať krvácajúcu nohu do crievicky, kniha je označená ako Rozprávky bratov Grimmovcov, tak asi starí dobrí Grimmovci a ich pôvodná verzia bez remake-ov 😅
Mňa štvú tie nové, moderné o ničom rozprávky.. v štýle Paw Patrol a podobne, len v knižnej verzii. Kúpila som malému na Vianoce peknú obrázkovú knižku a sú v ňom také stupídne, primitívne príbehy, že ja som to odmietla čítať. Akoby ich písalo 3 ročné dieťa.. bez pointy, bez príbehu, len také ledabolo pozliepane čosi.
Keď som minule čítala malému Červenú čiapočku, tiež som tak uvažovala, že teda tento akože detský text by sa nafilmoval, tak by to bola kategória filmu, kedy dospelí ľudia odchádzajú grcajúc z kina 😅
čo taký andersen? síce tam nie sú hlúpi ale dievča sa v rozprávke snaží zohriať zápalkami aby neumrzlo...
Tak to je strasny obsah fakt ake hodnoty sprostredkuje dieťaťu tento príbeh. To su tie moderne rozpravky 🤔. Je potrebné na to poukázať alebo minimálne napísať recenziu aby od kúpy knihy odradilo rodicov ktorí sa neidentifikuju s takýmito hodnotami
@oblecenie99 je dobre pred kúpou knihy je osobne prelistovat
Ale veď rozprávky majú byť poučné a vysvetliť im pritom význam príbehu.
@beata_k presne tato riekanka ma vzdy na pieskovisku iritovala 🙄 syn zacal zavcasu rozpravat a uz ako 2 rocny hovoril na pieskovisku verziu aku som no naucila ja… bábovečka podar sa mi a ked sa mi nepodaris, nevadi, postavim si novu 🙂 a doteraz to tak hovori a veruze ani nema take nervy ked nie je uplne top 🙂
Ved rovnopravnost, nie? Nemozu byt len zlatokopky, aj zlatokopi su kvoli rovnovahe potrebni 🤣 ...ale nie, v tomto mas pravdu, s detskymi knihami je to na zaplakanie... Tie sa uz ani neodvazujem kupovat cez eshopy, jedine ak tam je niekolkostranova ukazka. Dost ukazok je na Verbarium, skus este tam pozriet pripadne. Ale s tymi prekladmi je to obcas hroza, napr. knihy o dievcatku Terka (v nemeckom originali Conni) pre skolkarov... To je preklad na styl google translate, kostrbaty...
Svojtka ma väčšinou len zle preložené rozpravky z angličtiny, podľa mňa to prekladá len google 🤣
Veď aj Dobšinský má rôzne rozprávky.Pôvodne boli určené dospelým,boli upravované...super rozprávky s poučením a s humorom píše Zuzana Kubašáková:Škriatok v pyžamku; Víla zo šatôčky;Škriatok,víla a Hviezdička.☺️Odporúčam.Dcéra sa aj R naučila podľa jednej logopedickej rozprávky.
A ešte odporúčam aplikáciu Readmio☺️.Poučné rozprávky s nahratými zvukmi.
ja som dcere zacala citat pribehy zo svojej drahocennej zbierky casopisov Kacer Donald z 90tych rokov. Uplne bezne su v texte nadavky ako "deb*l" a idi*t" 😅 Mna napriklad zavzdusnuje, ked v knizkach nie su spravne uvedne fakty. napriklad veterinarka miska.. doteraz neviem spavat pri predstave ako sa da "nastrihnut" rana na konskom kopyte 🤣
@marianarem 🫠🤦♂️ no, toto je koniec teda.. 🤦♂️
@cherrystone Tak striktne vzato, debil a idiot nie sú primárne nadávky ale zastaralé výrazy pre osoby s ľahkou resp. hlbokou duševnou zaostalosťou 🙂
@chodec15 🤣👍
@wella47 v SJ?
no to ja od narodenia normalne detom rozpravky cenzurujem. čitam to bez nevhodnych viet, vymyslam podla seba… a vlastne citam len take vhodne. Klasicke rozpravkove knihy som radsej porozdavala, nech to ani doma nemame.
aka pekna tema 😁 aj som sa nad niektorymi uryvkami a komentami zasmiala, a spomenula ze som tiez deti desila dobsinskym 😁
Odporúčam vam knihu Pozitivne rozpravky

@juliacenc pošli nám prosím ťa názov knihy, autora, vydavateľstvo. Najlepšie keď odfotíš aj obálku. Nech vieme kto to tu pretláča, na koho si dať pozor.