Nezvládam materstvo

1. okt 2024

Dobrý večer prajem,

dlho som rozmýšľala, či tu písať, no už som fakt zúfalá. Mame rok a 7 mesačné dievčatko je to naše prvé dieťa a mam pocit, že ju proste nezvládame. Je veľmi živá, všade je, všetko chce robiť výstraja tak, že už nevládzeme. V kuse za ňou musíme behať a strážiť ju, aby si neublížila. Nevie sa sama zahrať ani na pár minút. Najhorší je spánok dokáže byť hore v kuse aj 10 hodín. Je normálne aby dieťa bolo tak dlho hore? Snažíme sa ju čo najviac unaviť, ale aj napriek tomu dokáže byť tak dlho hore. A to cez deň spi raz a to max 2 a pol hod. Samozrejme okolie jej správanie začalo dosť komentovať a nechýbajú ani rôzne diagnózy. Večer zaspávam s tým, že sme zlí rodičia, že nezvládam jej výchovu. Som vyčerpaná proste. Skĺbiť malú s domácnosťou je nonsens. Niekedy premýšľam, že by nám bez nej bolo lepšie a to ju milujem najviac na svete, veľmi sa za tieto myšlienky hanbím. Ani nám veľmi nikto malú nechce strážiť. To je naozaj taká zlá? Zlyhávam ako matka a ani neviem ako to mam riešiť. Ako pracovať s takým dieťaťom? Ako sa jej venovať? Ideme už aj na neurológiu.

Ďakujem

lucia13022023
1. okt 2024

Nezlyhavas ako matka, proste máš také dieťa. A to, že spi je len dobre. Ja mam rovnako staré dieťa, spi od 12 do 14:30 každý deň. Neviem si predstaviť, že by nespal.
Moje dieťa sa taktiež samé nezahrá, a ak áno, tak možno 20 minút z dňa. Nemyslím ale súvislo. Momentálne u nás ficia auta, plastelína. Vonku ihrisko, zbieranie gaštanov.. A snažím sa s ním mat aktivity, chodíme do pohybovej školy, na rôzne krúžky tipu montessori atď. Nemáte niečo tske v meste? Možno by ju to bavilo, videla by iné deti v jej veku, deti radi opakujú. Pri najhoršom by ste odišli.
A áno, toto je vek kedy skúšajú. Skúšajú hranice, čo si môžu dovoliť, kam môžu vyliezť... Je to obdobie. Bude horšie, ale aj lepšie. Hlavu hore a nič si nevycitaj.

anjelicek26
1. okt 2024

@janage my sme mali volnu skolku, sediet nemusel... nikdy, nikde... ani pri tom jedle... presne ja som sla do prace, aby som si trochu vydychla 🙈

mikadooo
1. okt 2024

Drž sa... Múdre poznámky okolia filtruj... Radšej keby pomohli 🙄🙄🙄. Predpokladám, že na neurológii bude všetko ok. Proste život je pre ňu strašné vzrúšo, prečo by mala spať a vykonávať jednu činnosť dlhšie ako minútu 😄. Zlepší sa to časom... Choďte veľa von a na prechádzky, prípadne ihrisko. Kašli na upratanú domácnosť, to proste už bude utópia teraz na dlhšie obdobie. Banán a rožok, prípadne kukuričné chrumky sú tiež jedlo 😉. Veľa z nás sme "zlyhávali ako matky", až kým sme si nezvykli , že vlastne všetko je ok tak ako to je. A tie naše deti to nejak prežili. Moje majú už 6, 9 a 13, všetky tri žijú a sú úplne ok, ale áno, bolo to na palicu.

janage
1. okt 2024

@anjelicek26 myslela som to tak, že normálne dieťa, človek sedí a je. U nás jedno sústo a bežím preč. Potom pribehne druhé sústo a zas preč. Po 3 už ani by samé neprišlo.
A to som nikdy k jedlu nepustala telku, a nebehala s lyžicou za stravnikom. Aby sa naučilo jesť pri stole.

babydesire
1. okt 2024

Niesi zla mama,,aj ked plne chapem preco si to myslis..my mame takeho chlapca..ma uz 8rokov a este mame 6rocne dievca..doma je to kazdodenny boj..syn bol od narodenia zivsi, vsetko bolo take narocne..nevedela som mu vytvorit rezim, mal koliky aj mierny reflux..jeho nocny spanok bol prerusovany az do 4rokov..cez den spal max hodinu...stale potreboval a potrebuje pozornost a fyzicky kontakt, nevie sa hrat sam..on ani pri jedeni neusedi normalne,,psychologicka mi povedala ze je zdravy len je zivsi..poradit ti neviem, len to aby ste ju dalej lubili a vydrzali to,,nerozmaznabat ju a hlavne neprahanat to s opaterou/ochranou atd. co sa pri jedinacikoch stava

babydesire
1. okt 2024

@deti95060810 jj.nase deti cez obed spavali len v skolke..doma cez obed spali naposledy niekedy v dvoch rokoch aj to bol boj, brala som to tak ze je moja povinnost dieta dat cez den spat, syn asi od pol roka mal jeden spanok aj to ledva hodinku

babydesire
1. okt 2024

@lenocka8894 ze? Oni to tak ukazuju vo filmoch a reklamach ci detskych pesnickach,,ako batola krasne pomaha 😁 a realita je zas niekde inde,,mne ty moji vzdy chcu pomahat, co je pekne a som na nich hrda,,ale zas ked clovek ma aj pracu aj domacnost tak to chce mat za sebou aby si mohol oddychnut alebo sa hrat..a nie trikrat dlhsie nieco robit..ale to su deti,,obcas zatnut zuby a pozbierat posledne sily ktore niesu ale musia byt..paradox zivota

babydesire
1. okt 2024

@janage o tom ihrisku ked pises,, len raz som si priniesla casopis, ze si budem citat kym sa krpec bude hrat..ani som ho nevytiahla z tasky, nedalo sa..a bomba bola ked mamka od nas dediny pri 4detoch cita knizku na ihrisku 🫣 ja pri jednom nemozem..doma sa venuje handmade tvorbe 😲

babydesire
1. okt 2024

@anjelicek26 tak toto je uz fakt sila.. 😃 ze utiekol zo skolky zabky obzerat

babydesire
1. okt 2024

@lenocka8894 aj mne vraveli,vydrz az zacne chodit, az zacne rozpravat, az budu dvaja, az zacne chodit do skolky... Alebo pockaj v puberte..ma 8,tak uz sa blizime, popravde nic horsie co stvara teraz si uz neviem predstavit 🫣

babydesire
1. okt 2024

@janage ja som si taketo chvilky v tichu vychutnavala, natacala na mobil, ze zazraky sa deju a vie sa aspon par minutiek hrat saaaaam..bala som sa aj dychat aby som ho nevyrusila ..ma 8rokov a stale su to vzacne stavy

jaskolka
2. okt 2024

Podľa toho, co píšeš, je to úplne normálne dieťa. Je vo veku kedy deti objavujú, sú zvedavé, všetko ich zaujíma.Je normálne, ze behá, lezie všade, všetko vyťahuje, skúma. Urobte doma čo najbezpečnejšie prostredie a nechaj ju, nech lozi. Skrinky, ktoré nemôže otvárať (jedlo, lieky, ostré nože, čistiace prostriedky atď ) zamknúť na poistku a hotovo.
2,5 hodiny spánku cez deň, veď to je až až, kedy je tých 10 hodín hore? V noci nespi? Ci ako tomu rozumieť?
Male dieťa nemá dlhé sústredenie, preto každú chvíľku ho zaujme niečo iné, budú všade rozhádzané hračky,a bude chcieť tvoju pozornosť
Dieťa ti nebude obvykle sedieť pol dna bez pohybu, s tým sa len zmieriť, nič iné sa nedá. Áno, deti sú zmena a na predošlý "slobodný" život obvykle už treba zabudnúť, uz to nebude ako keď ste boli len dvaja. Je to náročné,je to ine.

greywolf
3. okt 2024

Zaujimave ze nieje to tak davno a ludia zvladali 2-3-4 deti a to neboli automaticke pracky, susicky, centralne kurenie atd.

maggie86
6. okt 2024

@greywolf a ty si kolko deti zvladol vychovat?

jankadanka654321
6. okt 2024

@lenocka8894 cim viac deti tym lepsie sa spolu zabavia, zahraju. Jedinacik vkuse je pri rodicovi a chce blizkost. Surodenec hlavne starsi zabava mladsie dieta alebo mladsie opakuje vsetko po starsom a je s nim. Rodic vtedy dozera aby sa nikto nezranil a robi policajta. 😃

jaskolka
7. okt 2024

@greywolf porovnávas neporovnateľne. Kedysi bol úplne iný štýl života, pred rokmi žili ľudia viac "spolu" teda doma boli viaceré generácie, bežne na dieťa dohliadali aj tetky, susedy, a podobne. Matka nebola na všetko úplne sama, v podstate izolovaná od okolia. Dievčatá chodili kočíkovat drobcov od susedov. Babky a dedkovia boli od 55-58 rokov na dochodku a pomáhali, kde sa dalo.
Od roka alebo aj skôr fungovali jasle, deti boli tam.S deťmi sa "nikto nebabral" doma sa hrali samy, nik im nerobil animátora, matka varila, prala, upratovala a dieťa bolo v ohradke alebo v izbe. Väčšie boli na dvore alebo pred bytovkou s klucikom na krku a co tam robili obvykle nikto ani netušil. Prišli s rozbitým kolenom ci obitym nosom a nikto to neriešil.
Deti v kočíku sedeli bežne pred obchodom, kym matka nakupovala, keď plakali, okoloidúci ho pohojdali, dali cumlík. Proste sa to neriešilo, bol to taký štýl života, bolo to normálne.
Teraz by na takú matku asi zavolali sociálku.