icon

Ako mobilné zariadenia ovplyvňujú naše oči?

15. nov 2024

Ahojte, tiež to tak máte, že ked dlho pozeráte do mobilu, tak ste citlivý na vonkajšie svetlo? Vyjdem von a normalne si musím dat slnečné okuliare, lebo mám pocit, že mi denné svetlo vadí. Aj trebars v obchode to umelé osvetlenie mi vadí, príde mi tak umelo ostré. Potom musím dlho zaostrovať oči. Pracujem z pc, ale aj z mobilu, takže sa tomu neviem úplne vyhnúť.

dzupi898
15. nov 2024

Nosíš okuliare? Aspoň minimálne aby tam bola ochrana proti modrému svetlu.

madeincssr
15. nov 2024

A nemas pri praci rada pritmie, menej svetla aj nizsi jas na PC/mobile? Po dlhsom case si oci zvyknu a vonku je potom zrazu privela svetla, kym sa adaptuju. Dnesne umele osvetlenia (zvacsa LED) niekedy menej dbaju na "kvalitu" svetla - nemyslim len jeho "teplotu" (studene az namodrale svetlo nam vadi), ale najma CRI (Color Rendering Index) a to byva pre oci tiez neprirodzene, divne.

simca06022011
15. nov 2024

dobry monitor, dobre nastavene displeje, dodrziavat vzdialenost... a navstivid ocneho lekara sem tam.
Napr. kedysi som citala, ze sa nema s monitormi pracovat v tme, cize mi mame riande zapnute svetlo pri monitore (to neviem inak preco)

A mozes skusit ci nemas z toho kukania suche oci...lebo problemy s videnim, citlivostou na svetlo su aj pri suchom oku = kvapky vyskusaj.

lenkahvh
15. nov 2024

toto je vyborny clanok, sice sa venuje primarne detom, ale je tam pekne vysvetleny vplyv mobilu na zrak

na zhrnutie:

Očiam detí vo vývoji neprospieva súčasná digitálna éra, predovšetkým éra smartfónov či tabletov, do ktorých neustále hľadia a majú ich veľmi blízko očí (odporúčaná vzdialenosť na čítanie je 40 cm). Bohužiaľ, často už od veľmi nízkeho veku. „Naše oči sú evolučne prispôsobené na pohľad do diaľky. Dlhodobý pohľad na krátke vzdialenosti spôsobuje, že predovšetkým vyvíjajúce sa detské oko sa tejto extrémnej námahe prispôsobuje,“ tvrdí Martin Slaný. Laicky sa to dá vysvetliť takto: Oko, ktorého zaostrovacie svaly sú v neustálom napätí a enormne sa namáhajú, pretože sú nútené zaostrovať do blízka, začne neprirodzene rásť. A jeden milimeter zväčšenia ohniskovej vzdialenosti znamená mínus tri dioptrie. Rozvíja sa teda krátkozrakosť (tzv. myopia) a WHO predpokladá, že do roku 2050 práve z dôvodu súčasného životného štýlu tento problém zasiahne až polovicu svetovej populácie. Krátkozraký človek vidí obraz v diaľke rozmazane a potrebuje mínusky okuliarové sklá.

Vývoj oka prebieha až do 20. roku života. Ak dnes máte tínedžera so zdravými očami, ktorý je neustále prilepený k mobilu, je veľmi pravdepodobné, že niekedy po 25. roku života bude musieť pre krátkozrakosť nosiť okuliare. „A čo je najhoršie, aj potomkovia takéhoto dieťaťa budú krátkozrakí, pretože tento typ chyby je v 60 % dedičný,“ dodáva optometrista.

cely clanok tu:
https://zdravie.pravda.sk/zdrava-rodina/clanok/...

nynia
15. nov 2024

Nemám s tým problém ale na tvojom mieste by som pre istotu zašla na očné, radšej zbytočne ako zanedbať nejaký problém keď máš také citlivé oči. Ja všade kde sa dá mám nastavený tmavý režim a ochranu očí a čo najmenší jas 🤣 keď niekde vidím aký silný jas majú niektorí či už na ntb alebo mobile tak to by som nevedela dlho pozerať.

autor
15. nov 2024

@madeincssr Áno, mam stiahnutý jas a prítmie. Aj doma mám často prítmie, no a keď vyjdem von, tak takú svetelnú facku dostanem a dlho mi proste trvá, než sa oči prispôsobia. Myslela som, že práve ten ostrejší jas je škodlivý.

madeincssr
15. nov 2024

Tak to je prirodzene (Work as Designed 😀) a riesis to spravne. Mozno tie slnecne okuliare slabsie aby si ich po case mohla zlozit a nebol to opat velky skok.

autor
15. nov 2024

@simca06022011 Vďaka, tak skúsim mať zapnuté svetlo pri práci. Kúpila som si modré Hylo gel kvapky, tak uvidím, či to aspoň nejakú úlavu prinesie. Každopádne, očného asi budem musieť navštíviť.

autor
15. nov 2024

@nynia Hej, tiež to tak mám ponastavované, asi by sa mi vypálili oči, keby som to mala tak silno osvetlené.

autor
15. nov 2024

@lenkahvh Vďaka, toto je naozaj skvelý článok, asi to bude naozaj tým, že len ten mobil a pc používame. Lebo je taká doba. Pamätám si ako dieťa, stále sme boli vonku a dnes proste vsetci do mobilu pozeráme.

simca06022011
Autor odpoveď zmazal
doriiis
15. nov 2024

V mobile mám nastavené pozadie na režim čítanie a ,,papier."Plus mám tmavé ochranné sklo.Takze žiadne,že mi oči vybije svetlo z neho nejde

romino
15. nov 2024

@simca06022011 no vsak kvoli obrovskemu kontrastu treba mat zapnute svetlo. Bez toho by som uz nevedel na PC pracovat (ked je zamracene, alebo vecer). Ved to vyslovene "taha" oci, ked monitor ziari, .. a dookola tma. To iste pri sledovani TV, ved to uz za socializmu tak ludia robili, nesledovat TV v tme.
V sucasnosti je idealnym riesenim nalepit si na monitor alebo TV zo zadnej strany tzv. Led pasik, stoji to par eur (obcas mavaju aj v supermarketoch...). Pekne to svieti dookola, aj stenu za obrazovkou primerane rozziari ... a spotrebu to ma symbolicku.

samko0405
16. nov 2024

Ahoj,ja som to mala podobne.
Vonkajšie svetlo mi vadilo,bez slnečných okuliarov sa to nedalo zvládnuť.
V obchodoch ostré svetlo.
Pracujem na PC.
Zašla som na očné a zistili mi suché oči a zeleny zakal na obidve oči.
Choď na očné vyšetrenie aby si niečo nezanedbala a nedopadla ako ja.
Držím palce.

autor
16. nov 2024

@samko0405 Zelený zákal? No tak to sa fakt čím skor objednám k očnej. Vďaka. Akože myslela som si, že mám asi suché oči, možno mi nájdu nejakú dioptriu, ale zelený zákal je fakt moc. A ako sa to u teba riešilo?