Ako prekonať nechuť k zelenine?
Je tu prosím ešte niekto rovnako nenormálny ako ja? Nechutí mi zelenina. Skoro žiadna.
Čo pojem z ovocia a zeleniny:
Ovocie: Jablko, banán, mandarinka, orechy. Koniec
Zelenina: Mrkva, zemiaky, hrášok, kukurica a strukoviny (okrem fazulových luskov)
Pod slovom "pojem" mám na mysli, že sa musím prekonávať. Jasné, že keď je nejaká polievka s mrkvou, tak nevyhodím, ale že by som si cielene v obchode kupil jablko k jedlu, to sa nestane.
Takže to nekonzumujem, lebo mi to proste nechutí. Je tu ešte niekto taký? Ako to riešite, ak vôbec riešite? Prekonávate sa, alebo kašlete na to a "dajak" žijete?
Pri niektorých veciach, ako napr. brokolica, sa viem prekonať, pri iných, ako napr. paradajky, sa neviem, z toho ma až vyslovene napína.
Nechuti ti, lebo mas uprle zblbnute chutove pohariky energetakmi a kolou. A potom asi aj budes lenivy si pripravit hodnotne jedlo. Je jednoduchsie si otvorit balik chipsov na desiatu, ako nastruhat mrkvu a do nej jablko.
Dalsia vec moze byt, ze si nevies zeleninu ochutit tak, aby bola jedla. Ked plesnes na tanier rozvarenu brokolicu len tak bez nicoho - nuz to chuti malokomu. Naucit sa varit tiez pomoze 🙂
Dalej pomaha rozsirit obzory a skusit aj zeleninu, co bezne jeden nejedava. Mozno tak objavis, co ti bude chutit. Avokado, rozne tekvice, rukola, cakanka, spargla, articoky...
Problem nemusi byt teraz, ale o desat, dvadsat rokov. Niet divu, ze na slovensku je hrozostrasne vela rakoviny hrubeho creva - to je vysledok toho, ze niekomu "nechuti zelenina".
@h2 to by pasovalo aj na moju dcéru. Ale ja som a negat a zeleninu teda vôbec nemusim
Ja som nulka a zeleninu milujem. A mäso, slaninu a klobasu. Zato spokojne ozeliem chlieb, cestoviny a aj ryžu.
@h2 AB+
@dominikamacakova Ďakujem, priď ma navštiviť, keď budem mať sto rokov ;)
@veselo_neveselo Nielen to. Aj fajčením. To vraj ničí chuťové poháriky a preto keď niekde máš v reštike presolene, tak si môžeš byť istá, že kuchár ťahá jak turek. :D
Ja mám takého syna.
Z ovocia zje jablko, banán, hrušku a občas mandarínky, jahody, melón. Z iného ovocia vypije stavu alebo kokteil.
Zo zeleniny len zemiaky a šošovicu a v jedle rozvarenu cibuľu, cesnak. Raz-dvakrat do týždňa je ochotný zjesť rozmixovanu krémovú zeleninovú polievku, ak do nej nahadzem krutony.
Je taký od mala, ak som ho prinútila niečo ochutnať, naplo ho a vyplul.
Nenarobím nič. Je zdravý, vysoký, svalnatý športovec.

@h2 fuha, vidíš ja som nulka a fakt musím myslieť na to, aby som jedla zeleninu, nie je to automaticky ako to niektorí píšu. No zaujímavé
Autor, tak ja napr mrkvu v polievke nezjem, ale napr strúhanú surovú mrkvu so strúhaným jablkom áno. Ja mám väčšinu zeleniny rada surovú alebo chrumkavú, isté obdobie má napínalo z varenej. Takže aj teraz, ak varím, tak namixujem a urobím polievku alebo omáčku.
Naopak sú ľudia, čo nezjedia surovú.
Za deň treba 5 porcii ovocia alebo zeleniny.
1 porcia je veľká ako tvoja dlaň. Proste si priprav trochu zeleniny a napr pred raňajkami, obedom si to svihni rýchlo do seba, veď to je pár kúskov. Nemusíš sa potom báť, že ti niečo chýba. A ak ťa z paradajky napína, tak ju nejedz, je veľa iného, aj takého neutrálneho, že to vieš zakomponovať do jedla a necitis.