Ako vybrať kvalitné jogurty a zdravé náhrady cukru?

21. jan 2025

Ahojte.
Idem si pre radu ohľadom stravovania.
Kvôli gynekologickym problémom a operácii, ktorú som nedávno absolvovala, prekopavam svoj jedálniček.
Kvôli častejším mykozam jem viac kyslo mliečnych výrobkov. Len otázka je - ako zistím, ktorý napr. jogurt je kvalitný a obsahuje živé probioticke kultúry. Dlhodobo kupujem domov smotanové jogurty (banovecky, zvolenský), pretože som bola v tom, že sú najkvalitnejšie. Dnes som stretla známu, ktorá mi tvrdí, že najlepšie sú activia. Vie mi niekto v tomto poradiť? Aké názvy hľadať v zložení, aby som mala istotu, že je výrobok kvalitný? A čo zase škodí? Ktorým zložkám sa vyhnúť?
Druhá časť mojej otázky je cukor. Používame trstinový, do koláčov občas použijem kokosový alebo xilitol, ak ho mám v spajzi. Ktoré náhrady cukru sú ešte zdravšie a sú použiteľné aj do pečenia?
Ja mám veľmi rada sladké, ale už som sa dotlačila aspoň do kávy bez cukru. Ale ak mám chuť na sladké, čo si dať, aby v tom bolo čo najmenej rafinovaného cukru?
Za odpovede vopred ďakujem

viestta
21. jan 2025

Activia vobec nie je kvalitny, obsahuje sice bakterie ale tie sa v traviacom trakte nemnozi. Kvalitny jogurt je ten co ma v zlozeni mlieko (moze byt aj susene), smotanu (nemusi mat) a jogurtove kultury. Nic viac v bielom jogurte nema byt.
Pri ochutenych jogurtoch su tam aj ine zlozky, z tej ochucujucej zlozky. Ked chces na istotu, tak kupuj biely a dochucuj si doma cim uznas za vhodne. Ja kupujem 10% v kilovych vedierkach a doma si pridam co uznam za vhodne.

terezkaarthuramax
21. jan 2025

Hollandia a bol potom este jeden od Tami ale nespominam si na nazov

domiklik
21. jan 2025

Holandia, selsky jogurt sú kvalitné "živé" jogurty. Ešte kupujem grécky jogurt kri kri v kilovom kybliku. V tvojom prípade by som teda šla do týchto, keďže pri pretrvávajúci h mykozach sa treba vyvarovať cukru a doplniť probiotika. Za mňa ešte lepšie kefír alebo acidko.

nynia
21. jan 2025

Zdrava nahrada cukru je stevia aj do pecenia, kavy...

paulina291
21. jan 2025

Dobré je kupovať tzv. živé jogurty, ako spomína @domiklik
Ono ak jogurt otvoríš a sú na vrchu také bublinky, tak sú tam prítomné živé kultúry. Aspoň to ja tak beriem, opravte ma, ak sa mýlim.
My kupujeme Hollandiu alebo Mestecký jogurt (taký v skle, majú ho v Kauflande).
Activia nie je podla mňa moc kvalitný jogurt.
A namiesto cukru používame radi med. Čo sa dá osladím aj ďatlami či banánom.

lenuska9999
21. jan 2025

Holandia biely jogurt je super. Ja si zvyknem do toho dať doma granolu, ovsené vločky, oriešky, ovocie atd. Proste na čo mám chuť. Určite je zdravšia náhrada sladkého práve ovocie. Obsahuje ovocný cukor- fruktozu, čiže často zaženie chuť na sladké a je zdravé. Z čokolád kupujem len vysoko percentne. Dodá ti energiu a taktiež neobsahuje veľa cukru. Do kávy môžeš dať napr steviu. Do čaju dávam len med, žiaden cukor. A ostatné veci osladzujem javorovým sirupom. Daj pozor ale, aby to bola trieda A - ten je najkvalitnejší. Ale čo sledujem ľudí na insta, čo presadzujú zdravý životný štýl, tak sladia čekankovým sirupom

thereisabear
21. jan 2025

Neexistujú zdravé náhrady cukru, stále je to len cukor.

lossless
21. jan 2025

Kvalitny iogurt nema nic navyse v zlozeni, ako pise hore napr Viestta.

My kupujeme Sabi a Tami. Smotanove a jogurtove dezerty nie.

rozculena
21. jan 2025

každý cukor je iba cukor,rovnako med je cukor.....pri antimykotickej diéte treba cukor absolútne vylúčiť,zvykni si bez neho alebo používaj xylitol,erytritol.
Pri mykóze treba vylúčiť aj droždie a všetko,kde sa nachádza,čiže všetko pečivo,chleby,koláče atď a aj všetku kvasenú zeleninu.

autor
22. jan 2025

Ďakujem všetkým za odpovede a rady