icon

Dávate deťom sladké pečivo do školy?

28. jún 2025

Ahojte prosím vás mamičky dávaťe aj vy deťom sem tam sladké pečivo do školy ? Ja som zvykla dcérke kupovať ale dnes mi kamarátka poslala video že kolko je tam v takýchto výrobkoch škodlivych látok a mne je teraz zle..že čo som to za matku

vakatko
28. jún 2025
@lalala94

Tak ono nejake donuty poliate cokoladou a plnene sisky ktovie cim su blbost, ale na makovke a vianocke nevidim nic zle. Bezne to davam svojim detom na ranajky, a to este nie su ani skolacky.

@lalala94 zloženie - biela múka, cukor, chémia ideálna kombinácia na podporu zápalu v tele.
Neobsahuje to žiadne živiny.

kp7333
28. jún 2025

Aj slane pecivo a chlieb obsahuju v dnesnej dobe konzervanty, aby vydrzali dlhsie cerstve. Pec si vsetko doma, budes mat zdravsie. V tomto teple som tiez davala detom na desiatu briosky ci croissanty miesto sunkovych rozkov a jogurtov. V triedach je hrozne teplo, nechcem riskovat, ze zjedia nieco pokazene.

tiika
28. jún 2025
@mandzula

@yosi doteraz si pamatam, ako moja spoluziacka z gympla v 35 rokoch zdielala "sokujuce odhalenie", ze zelatina sa vyraba z bravcovych kozi a ze keby to bola vedela, medvedika by do ust nikdy nevzala. Tieto typy informacii sokuju vacsinou len ludi bez vseobecneho prehladu a pre nich su aj primarne urcene.

@mandzula teraz sa už želatíny nevyrába ani z tých kozi, čo bol ešte ten zdravší variant, i keď možno neznel lákavo

mandzula
28. jún 2025
@tiika

@mandzula teraz sa už želatíny nevyrába ani z tých kozi, čo bol ešte ten zdravší variant, i keď možno neznel lákavo

@tiika a z coho sa vyraba?

podbel2512
28. jún 2025

Ano. Dokonca doma aj hranolky a pizzu jedavaju. Aj sladkosti. Snad nepride socialka

annm81
28. jún 2025
@vakatko

@lalala94 zloženie - biela múka, cukor, chémia ideálna kombinácia na podporu zápalu v tele.

@vakatko ja nie som odborník na výživu, ale teda sacharidy mi neprídu ako nepodstatná časť výživy, či?

kp7333
28. jún 2025
@vakatko

@vakatko zapaly v tele predsa nie su z muky ci cukru (teda pokial nie si celiatik)

tiika
28. jún 2025
@vakatko

@vakatko áno, ibaže kúpiť zdravé a ešte i nejaké chutne pečivo v našich obchodoch je nadľudský výkon. Smutne. Nie je to veru len o rodičoch, deťoch ale celkovo spoločnosti.
Možno, ak by si každý radšej piekol doma a nekupoval tie dostupné “somariny” by sa ponuka zmenila. Takto obcas kúpim i ten biely či “grahamovy” rožok, keď o nejakom celozrnnom ani nechyrovat. Ziadna sláva.

vakatko
28. jún 2025
@annm81

@vakatko ja nie som odborník na výživu, ale teda sacharidy mi neprídu ako nepodstatná časť výživy, či?

@annm81 máš zdravšiu verziu sacharidov - ovsené, pohánkové vločky, quinoa, pšeno, celozrnné pečivo miesto vianočky....

lalala94
28. jún 2025
@vakatko

@vakatko a? Ide o to, co deti jedia vseobecne a z jedneho kuska vianocky alebo z makovky z nich neubudne ani im to neublizi. Aj sacharidy su potrebne. Ja napr. doma peciem len zo spaldovej muky, detom nedavam ochutene jogurty, ziadne bezne sladkosti, jedia ovocie, zeleninu (teda aspon taku, ktora im chuti), ryby, maso, zeleninove polievky, celozrnne pecivo. Strava ma byt vyvazena, za mna donut obaleny v poleve nie je to iste ako vianocka. Kazdy ale nech si krmi deti cim chce.

lucia13022023
28. jún 2025
@vakatko

Sladké by som do školy deťom nedávala, po sladkom sa ťažšie sústredia. Miesto sladkého radšej ovocie. Chutný koláč, cookie... sa dá upiecť doma v zdravšej verzii aj bez bez cukru, ale je ľahšie to kúpiť v obchode.
V lete miesto pomazánok maslo, horčica, ajvar, tvrdý syr, zelenina... Keď vidím jesť deti tie sladké - mastné otravy je mi do plaču, niet divu, že sme krajina s najvyšším výskytom rakoviny hrubého čreva v Európe, deti sú obézne, trpia ADHD, úzkosťami, sú výbušné nervné, majú problémy so spánkom, v mladom veku trpia tetaniou, skoliózou.... každý deň sú tu podobné témy, matky natlačia do detí sladké polotovary bez živín a potom tu zúfalo pýtajú rady, všetko je to o strave a takmer všetky choroby začínajú v črevách.
@lucia13022023 nestačí len zakázať, treba vysvetliť a viesť ich k zdravej strave, zapájať do varenia, deti nie sú hlúpe, berú si návyky od rodičov.

@vakatko súhlasím.

tiika
28. jún 2025
@annm81

@annm81 podľa toho aké sacharidy. Tie jednoduché nachádzajúce sa v bielej múke, cukre vedu k zápalom. Este škodlivejšia je však kombinácia s tukom (nasýtenými mast.kyselinami), ktorý je tiež v tom pečive. Tieto údaje sa inak vždy na tom zložení uvádzajú.

abbey1
28. jún 2025
@yosi

@abbey1 Čo rozumieš pod pojmom čistá múka?

@yosi Múku bez prídavkov. Čisto zomleté obilie.

vakatko
28. jún 2025
@lalala94

@vakatko a? Ide o to, co deti jedia vseobecne a z jedneho kuska vianocky alebo z makovky z nich neubudne ani im to neublizi. Aj sacharidy su potrebne. Ja napr. doma peciem len zo spaldovej muky, detom nedavam ochutene jogurty, ziadne bezne sladkosti, jedia ovocie, zeleninu (teda aspon taku, ktora im chuti), ryby, maso, zeleninove polievky, celozrnne pecivo. Strava ma byt vyvazena, za mna donut obaleny v poleve nie je to iste ako vianocka. Kazdy ale nech si krmi deti cim chce.

@lalala94 píšeš, že to bežne dávaš deťom na raňajky, ja som to nedávala ani to nezjem.

komplikovana
28. jún 2025

ak sa uz o tom bavite, to, ze nas nieco "nezabije" hned, neznamena, ze je to zdrave. Uz je vseobecne zname, aky dopad ma nadmerna konzumacia cukru na zdravie. Firmam, co to vyrabaju, je sumafuk, im ide hlave o peniaze. Tak ak ti zalezi na zdravi tvojich deti, nemusis sa hned z toho hrutit. Staci zapojit zdravy rozum, nastudovat si veci a urobit sladke pecivo doma.

lalala94
28. jún 2025
@vakatko

@lalala94 píšeš, že to bežne dávaš deťom na raňajky, ja som to nedávala ani to nezjem.

@vakatko ano, bezne im davam makovku/ vianocku a uplne bezne jedia aj to, co som vymenovala vyssie. Za mna normalna vyvazena strava.

vakatko
28. jún 2025
@kp7333

@vakatko zapaly v tele predsa nie su z muky ci cukru (teda pokial nie si celiatik)

@kp7333 a z čoho sú zápaly ?

mandzula
28. jún 2025
@vakatko

@kp7333 a z čoho sú zápaly ?

@vakatko mna dorazila kolegyna (150 kg), ktorej syn bojoval s tazkym akne, ze mu nemoze zakazat zjest celu bonbonieru, lebo potrebuje cukor pre mozog. Moj vtedy zaplakal.

vakatko
28. jún 2025
@mandzula

@vakatko mna dorazila kolegyna (150 kg), ktorej syn bojoval s tazkym akne, ze mu nemoze zakazat zjest celu bonbonieru, lebo potrebuje cukor pre mozog. Moj vtedy zaplakal.

@mandzula smutné, niektorí ľudia si stále myslia, že cukor je len biely rafinovaný. Prírodné cukry fruktóza, glukóza, laktóza... neregistrujú ako cukor.

bludna
28. jún 2025

Co myslis pod sladkym pecivom? Ak take tie sisky, makovky, vianocky a podobne dopekane sracky co maju v lidli, tak to by som nejedla ani ja sama, nie este dietatu na desiatu. Naco? Neviem odkial si ale ja ak si chcem dat nieco sladke, tak v BA je velmi vela remeselnych/artisan pekarni, v ktorych si mozem dat ovela hodnotnejsiu "buchtu". Ale nie je to teda na dennej baze a ani na tyzdennej. Treba sa naucit vyzivovat telo realny jedlom.

luccija
28. jún 2025

Maminy čo žijú v CH, De by ti mohli napísať ako majú ich deti zakázané nosiť na desiatu sladké veci aj tohto typu a piť iba vodu.Tam sú už o krok vpred.Tusim ani ochutený jogurt nemôžu.U nás by sa už všetci búrili čo im kto zakazuje čo budú jesť ich deti.

kavasmliekom
28. jún 2025
@mandzula

@mandzula ako aj kamoška mojej dcéry, že ona potrebuje pribrať, lebo jej doktorka povedala, že je chudá. Tak zjedla pol plechu bublaniny na posedenie a asi za 10 minút 🫣 čo my by sme jedli 2 dni 😀 a potom písala dcére, že je unavená, a prespala pol dňa. Tiež nechápala, ako je to možné, keď cukor dodáva energiu a ona z toho bola unavená 🤔 záhada

mandzula
28. jún 2025
@kavasmliekom

@mandzula ako aj kamoška mojej dcéry, že ona potrebuje pribrať, lebo jej doktorka povedala, že je chudá. Tak zjedla pol plechu bublaniny na posedenie a asi za 10 minút 🫣 čo my by sme jedli 2 dni 😀 a potom písala dcére, že je unavená, a prespala pol dňa. Tiež nechápala, ako je to možné, keď cukor dodáva energiu a ona z toho bola unavená 🤔 záhada

@kavasmliekom no presne, ludom chybaju zakladne vedomosti. Zaviedla by som to uz do skol.

mayami
28. jún 2025

Dávam makovku občas, väčšinou máva rohlík. Občas má doma donut, šišku. V dnešnej dobe sa pridanej chémii v potravinách vyhnúť nedá, a je jedno či ide o nejakú dopekanú buchtu z Lidla alebo obyčajný chlieb. Jogurt v dnešnej dobe vydrží aj mesiac po dobe spotreby, určite to kvalitou nebude.

yosi
28. jún 2025
@abbey1

@yosi Múku bez prídavkov. Čisto zomleté obilie.

@abbey1 Červíky alebo žaby?

mandzula
28. jún 2025
@yosi

@yosi co s tym maju zaby a cerviky?

yosi
28. jún 2025
@mandzula

@yosi co s tym maju zaby a cerviky?

@mandzula To je nový módny hit. Tvrdiť, že v múke je hmyz. Dokonca sa tým minulý mesiac zaoberala aj naša Národná rada. Samozrejme na návrh našich najnárodnejších národniarov

abbey1
28. jún 2025
@yosi

@yosi Píšem niekde o hmyze či žabách?

abbey1
28. jún 2025
@luccija

Maminy čo žijú v CH, De by ti mohli napísať ako majú ich deti zakázané nosiť na desiatu sladké veci aj tohto typu a piť iba vodu.Tam sú už o krok vpred.Tusim ani ochutený jogurt nemôžu.U nás by sa už všetci búrili čo im kto zakazuje čo budú jesť ich deti.

@luccija Vieš, ze aj by som sa búrila? Lebo ja ako rodič zodpovedá za svoje dieťa. A keď mu upečieme doma, alebo uvarím čaj, alebo dám domáci sirup s vodou, je to moje rozhodnutie. Škola môže robiť osvetu ponúknutú zdravých obedov, desiaty. Nech sa páči. To schvaľuje.
Lenže bohužiaľ vidím, ako to funguje úplne na hlavu napr v UK. Deti nemajú desiatu, nemajú obed väčšinou. Musia si priniesť vlastne. No a niekde už to po ňaluvuokbe extrémne a nemôžeš oriešky, nič s obsahom čokolády, a milión ďalších zakázaných veci. Na druhu stranu sa deti naochavaku prazdnymubjaloriami v sendvičoch, chipsoch a podobne. V niektorých školách ponúkané obedy jedna katastrofa, v škôlkach sa deti neprezúvajú a ak Slovenská či Česká mamička trvá na prezúvaní jej dieťatka, niekde robia extrémne problémy.
Všetko treba s mierou a rozumom. Nie zákazom, ale výchovou, príkladom.

iwesska
28. jún 2025

Sladke pecivo davam - doma pecene kolace so znizenym mnozstvom cukru,bez glukozo-fruktozoveho sirupu, emulgatorov,konzervantov. Ak nemam napecene,kupime cerstve v pekarni, nie dopekance mrazene,kde je 20 eciek. Decka si uz kupuju aj sami,tak vedia,co je este v pohode a co uz nie. Tie donuty s fosforovymi polevami su snad najhorsie - olej,kopa cukru, farbiva, konzervantov. Niektore deti su na tom denne a to uz je velky problem.