Dávate deťom sladké pečivo do školy?
Ahojte prosím vás mamičky dávaťe aj vy deťom sem tam sladké pečivo do školy ? Ja som zvykla dcérke kupovať ale dnes mi kamarátka poslala video že kolko je tam v takýchto výrobkoch škodlivych látok a mne je teraz zle..že čo som to za matku
@annm81 máš zdravšiu verziu sacharidov - ovsené, pohánkové vločky, quinoa, pšeno, celozrnné pečivo miesto vianočky....
@vakatko samozrejme že môžeš nájsť aj zdravšie varianty. V pečive máš na výber všetko možné od trvanlivej Resanky (tak sa volal plnený trvanlivý croissant v mojom detstve, nemám prehľad či sa ešte predáva) až po celozrnné pečivo s rôznymi semiačkami z malej bio pekárne. Rôzna úroveň kvality sa predsa týka všetkého vrátane mäsa alebo zeleniny. Ale tvrdiť, že z pečiva si telo nedokáže nič vziať, nie je fakticky správne.
@alickapusinka keby to nebolo skodlive, ludia toto konzumujuci by nemali ziadne zdravotne potiaze. Ked je to jablkove, niekedy to okolo jablka ani neslo. Treba citat zlozenie, vyberat vyrobky, ktore su akceptovatelne. Ziadne zmrazene dopekance, ak je to mozne, idealne normalne upecene v pekarni s co najmenej skodlivym zlozenim. Tiez kupujeme alebo aj peciem sladke pecivo a deti maju sem tam na desiatu alebo doma zjedia. No pecivo, ktore bolo kto vie kedy zmrazene a je dopekane, alebo take co ma trvanlivost este viac nez tyzden nekupujuem. Tie sladke peciva, balene aj nebalene, su vo velkej miere ultraspracovane potraviny a teda uz davno vieme, ze nam to skodi.
@daja07 No,len problem je aj v tom,ze ludia tak prahnu po "cerstvom" sladkom pecive,ze si este aj v balikoch kupuju zamrazene minitky domov a uz len hodia do rury a tesia sa aku chrumkavu desiatu "cerstvu" urobili detom. Hlavne,ze je to v peknej doze naaranzovane🙈 Tazko sa potom domozeme naozaj cerstveho peciva z pekarne,ked su ludia s vyberom spokojni🤷♀️
Tak raz za mesiac kupované ale inac zabalím 1 do týždňa domáce wafle (to je rychlo urobene) alebo banánové lievance
Sem tam ano, mali to v skole alebo aj doma. Aj kupovane, aj upecene doma. Snazim sa vyhybat tym balenym croissantom, to vyslovene len na cesty. Zla matka kvoli tomuto???
@vakatko zapaly v tele predsa nie su z muky ci cukru (teda pokial nie si celiatik)
@kp7333 táto nezdrava prekonzerovavana strava spôsobuje leaky gut to trva celé roky kym vznikne chronicky zapal a neskôr mozno autoimunita alebo len intolerancia ci alergia na potraviny. Pestujeme si to postupne celé roky plus genetika
Maminy čo žijú v CH, De by ti mohli napísať ako majú ich deti zakázané nosiť na desiatu sladké veci aj tohto typu a piť iba vodu.Tam sú už o krok vpred.Tusim ani ochutený jogurt nemôžu.U nás by sa už všetci búrili čo im kto zakazuje čo budú jesť ich deti.
@luccija nie v každej je to zakázané lebo to nie je také jednoduché nie každý rodič si zdravú desiatu pre dieta môže dovolit. Tie sladké balené pecivo ich stojí viac ako žemľa so šunkou a syrom
@vakatko ja nie som odborník na výživu, ale teda sacharidy mi neprídu ako nepodstatná časť výživy, či?
@annm81 bavíme sa o sladkom pečive vianočka, makovka, croissant... biela múka a cukor živiny neobsahujú. Písala som, že celozrnné pečivo, chlieb je zdravšia verzia, najlepšie pečené doma, môžeš ho jesť na sladko s maslom, medom, orechovým maslom, banánom, jahodami... posypané semienkami, tieto potraviny živiny obsahujú.
@lalala94 u mňa vyvážená strava obsahuje živiny. Nebudem zbytočne do seba pchať vianočku, makovku, polotovary... keď to môjmu telu nič nedáva, len ho zaťažuje.
Keď boli deti malé, robili sme večer raňajky overnight oats, bavilo ich to, bola to forma zábavy učili sa, že tam musia mať proteíny, tuky, sacharidy, dávali tam čo chceli rôzne čerstvé - sušené ovocie, kokos, kakao, semienka, orechy, orieškové maslá, med, domáci džem, vanilku, škoricu...
@annm81 bavíme sa o sladkom pečive vianočka, makovka, croissant... biela múka a cukor živiny neobsahujú. Písala som, že celozrnné pečivo, chlieb je zdravšia verzia, najlepšie pečené doma, môžeš ho jesť na sladko s maslom, medom, orechovým maslom, banánom, jahodami... posypané semienkami, tieto potraviny živiny obsahujú.
@lalala94 u mňa vyvážená strava obsahuje živiny. Nebudem zbytočne do seba pchať vianočku, makovku, polotovary... keď to môjmu telu nič nedáva, len ho zaťažuje.
Keď boli deti malé, robili sme večer raňajky overnight oats, bavilo ich to, bola to forma zábavy učili sa, že tam musia mať proteíny, tuky, sacharidy, dávali tam čo chceli rôzne čerstvé - sušené ovocie, kokos, kakao, semienka, orechy, orieškové maslá, med, domáci džem, vanilku, škoricu...
@vakatko biela múka sa v podstate rovná sacharidom. Sacharidy sú pre ľudské telo dôležité. Samozrejme, že ak sa bude niekto napchávať pečivom, nebude to zdravá dieťa, lebo mu budú chýbať iné dôležité zložky potravy. Ale biela múka, pokojne aj v podobe kvalitnejšej vianočky, nie je nič, čo by telo nemalo ako využiť. Normálne to môže byť súčasťou stravy školáka, zvlášť ak je to vyrobené z kvalitných ingrediencií, len tomu treba prispôsobiť zvyšok jedálnička.
@vakatko biela múka sa v podstate rovná sacharidom. Sacharidy sú pre ľudské telo dôležité. Samozrejme, že ak sa bude niekto napchávať pečivom, nebude to zdravá dieťa, lebo mu budú chýbať iné dôležité zložky potravy. Ale biela múka, pokojne aj v podobe kvalitnejšej vianočky, nie je nič, čo by telo nemalo ako využiť. Normálne to môže byť súčasťou stravy školáka, zvlášť ak je to vyrobené z kvalitných ingrediencií, len tomu treba prispôsobiť zvyšok jedálnička.
@annm81 kľudne jedz vianočku, my preferujeme zdravšiu verziu raňajok, desiatu.. bez rafinovaného cukru, dala som dosť príkladov.
Davam synovi obcas dcerke mladsej skoro stale. Donut croasant ...ona pomasteny rozok nezje donesie domov a ak nechc aby bola hladna alebo jedla kazdy dem si hy rozok tem zje tsk d to sladke pecivo..
@vler Ty si jedna z tých moderných žien čo pečú koláč bez múky lebo múka je fuj fuj, ale miesto pol kila múky tam dajú pol kila práškového cukru a sacharidový problém je vyriešený
@yosi vobec. Pridanemu cukru sa vyhybam takisto ako bielej muke, doprajem si ho len obcas ak je specialna prilezitost
Sladké pečivo je sladkosť. Nie je to plnohodnotné jedlo. To mu rovno dám balíček cukríkov na desiatu. Dnešné deti prijímajú oveľa viac cukru v strave ako pre rokmi 🫤 Sladkosti denne, sladké pečivá, sladká voda... Pomaly ale isti im tak rodičia odpaľujú pankreas
@vakatko zapaly v tele predsa nie su z muky ci cukru (teda pokial nie si celiatik)
@kp7333 coby nie! Zapaly su z muky, cukru, rastlinnych olejov,ecok,vsetkych tych sacharoz,maltodextrinov atd. Muka je z modifikovanej,niekolkokrat striekanej psenice,cukor sa uz pouziva malo,ale nahradzaju ho glukozove sirupy.vsetko zapalove veci.
@annm81 biela muka sa rovna nekvalitnym sacharidom. A sposob, akym sa psenica modifikuje,pestuje,spracovava,je pre telo skodlivy.kvalitny sacharid je pohanka,proso,spalda,amarant,quinoa a ine. Ale z toho sa nadychane buchticky a croissanty neurobia.
Sladké pečivo je sladkosť. Nie je to plnohodnotné jedlo. To mu rovno dám balíček cukríkov na desiatu. Dnešné deti prijímajú oveľa viac cukru v strave ako pre rokmi 🫤 Sladkosti denne, sladké pečivá, sladká voda... Pomaly ale isti im tak rodičia odpaľujú pankreas
@maya_hi ano.a nielen ten.odpaluje sa cele telo,od pecene,obliciek,srdca,koze,imunity,mozgu,crevneho mikrobiomu az po vlastne vsetko ostatne. Neexistuje organ,ktoremu zvyseny prijem cukru ( a horsie formy ako glukozovy sirup,skroby,dextrozy,maltodextriny atd) neskodi.
@autorka. Nie,nedavam. Kamaratka ti poradila dobre. Raz za cas upec dobry kolac a daj ten. Nie kazdy den.
@yosi cukor je este maly problem. Vacsina vyrobkov ma glukozovy sirup.
@ciernysokol ...a palmový tuk

Esteze mi socialka decko nezobrala 🙏🏻🙏🏻🙏🏻🤦♀️