icon

Je zdravé úplne vysadiť cukor z jedla?

17. nov 2025

Ahojte, je tu niekto kto obmedzil alebo úplne vyradil cukor z jedalnicka? Ja rozmýšľam že to spravím alebo teda aspoň výrazne obmedzim lebo v poslednej dobe čo pozorujem tak mi to len škodí či už na zuby ale ja na náladu a iné zdravotné veci. Ale záujmov by ma či tu je niekto taký kto to tiež začal obmedzovať a ako ísť na to aby som to vydržala a do akej miery je to zdravé? Lebo počula som že úplne vysadenie zasa tiež nie je zdravé lebo mi môže potom niečo chýbať

Strana
z2
lucyluska
17. nov 2025

@anonym_autor 2 roky a pol nekonzumujem sacharidy. Max 50g do dňa zo živočíšnych produktov. Syr, vajcia ...jogurt biely. Moje telo spaľuje tuk namiesto sacharidov.
Je to karnivore strava.
Možno skús keto, tam sa je mäso aj zelenina ...bez sacharidov.

thereisabear
17. nov 2025

Skús najprv vysadiť sladkosti a všetko s pridaným cukrom. To ti určite chýbať nebude.

autor
17. nov 2025
@thereisabear

Skús najprv vysadiť sladkosti a všetko s pridaným cukrom. To ti určite chýbať nebude.

@thereisabear toto som práve chcela sa toho zbaviť ale neviem vôbec ako na to hlavne keď budú Vianoce si nič nedát😢,

martinmmartin
17. nov 2025
@anonym_autor

@thereisabear toto som práve chcela sa toho zbaviť ale neviem vôbec ako na to hlavne keď budú Vianoce si nič nedát😢,

@anonym_autor Cukor je aj biela muka (pecivo) atd... takze ked to chces vylucit tak zistis ze veci co ta ani nenapadnu su plne cukru

autor
17. nov 2025
@martinmmartin

@anonym_autor Cukor je aj biela muka (pecivo) atd... takze ked to chces vylucit tak zistis ze veci co ta ani nenapadnu su plne cukru

@martinmmartin hej hej to viem ale zatiaľ asi nechcem obmedzit aj to skôr toto kupované by som rada urcite

anonym_e93d15
17. nov 2025
@anonym_autor

@martinmmartin hej hej to viem ale zatiaľ asi nechcem obmedzit aj to skôr toto kupované by som rada urcite

@anonym_autor tak začni my ti s tým nepomôžeme.Mlieko do kávy, jeden banán či jablko a pečivo ti za deň pokryjú dávku cukru na celý deň.Kde sú ešte cestoviny, ryža sladkosti atď...všetci máme veľa cukru už len v bežnej strave

anonym_aead06
17. nov 2025

@anonym_autor nič ti nebude chýbať, cukor obsahuje veľa potravín a potom je tu ovocný cukor. Roky konzumujem cukor minimálne, nemám rada sladkú chuť, ale ináč som normálna 🙂

anonym_aead06
17. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor nerozumiem ale, prečo sa chceš týrať. Začínať s tým pred Vianocami nie je najrozumnejšie. Zobrala by som to asi z iného konca. Od zajtra nekupuj žiadne sladkosti, čokolády, keksíky, cukríky, buchty a pod. ani sladené nápoje. Začni piť len vodu, minerálnu vodu alebo nesladený čaj, ak ti nechutí, skús ovocný. Na Vianoce netreba desať druhov koláčov, ktoré po dvoch dňoch už nikto nechce jesť a len sa tým tlačíš, keď už to je. Stačia dva druhy a hotovo a z tých si kľudne daj. Nie desať, ale jeden ku káve. Ten pocit, že si nič zo sladkého počas Vianoc nemôžeš dať, ti ublíži viac, ako jeden koláčik denne.

jamimo
17. nov 2025

@anonym_autor mňa kedysi dávno inšpirovala kniha Cukor náš zabijak, Cukor rafinovaný jed, pár dokumentov a mala som v tom jasno. Teraz je na knižnom trhu viac. Prekvapivo, ako som vysadila cukor, menej a menej mi chýbal. Žiadne žravky a záchvaty. Cukru, ktorý konzumujeme v ovocí a bežných potravinách máme až až. Napr. nedávno som pridávala rozhovor
https://www.postoj.sk/185022/mlieko-do-rannej-k...
A ako sa prekonať?Priorita Zdravie ☝️Napr. ja som nikdy nerozumela (ani pred 30 rokmi) prežieraniu na sviatky, 15 druhov koláčov a 5 ks ku káve počas návštevy.Veď za normálneho bežného dn̈a tiež tak nekonzumujem ako miešačka. Ak mi kedysi niekto nasilu dal koláče na sviatky, šli susede, alebo sliepkam. Mám len 1 žalúdok a nie 4 bachory 🤷‍♀️

anonym_67fa36
17. nov 2025

Na začiatok som sladkosti nahradila ovocím a 70% čokoládou, popri tom som úplne vyradila bielu múku.

anonym_98793d
17. nov 2025
@anonym_aead06

@anonym_autor nič ti nebude chýbať, cukor obsahuje veľa potravín a potom je tu ovocný cukor. Roky konzumujem cukor minimálne, nemám rada sladkú chuť, ale ináč som normálna 🙂

@anonym_aead06 Ja som presný opak. Milujem sladké v akejkoľvek podobe. Ja som už sladké pila hádam aj v materskom mlieku 😂😂😂 Bez sladkosti si neviem predstaviť ani jeden deň 😅😋😋 Vzdám sa mäsa,čokoľvek ale poctivý koláč, keksíky,tortičky,čokolády must have 🙈🙈

biba_18
17. nov 2025

ale chceš vyradiť cukor (po našom sladkosti a biele pečivo) alebo všeobecne sacharidy?

biba_18
17. nov 2025

@anonym_aead06 ja som začala zdravú stravu pred vianocami - a v pohode to išlo - lebo som chcela. začala som 3.11. - na vianoce som si dala lyžicu šalátu a bolo mi zle do rána - to bol pre mňa jasný dôkaz, že som sa rozhodla dobre. telo si za ten mesiac a pol úplne odvyklo od hlúpostí - a dodnes ich nejem - a keď tak len málinko…

autor
18. nov 2025
@biba_18

ale chceš vyradiť cukor (po našom sladkosti a biele pečivo) alebo všeobecne sacharidy?

@biba_18 len "sladkosti" nechcem si odopierať pečivo ani nič podobné fakt len tie kupované a zbytočne presladené blbosti

autor
18. nov 2025
@anonym_aead06

@anonym_autor nerozumiem ale, prečo sa chceš týrať. Začínať s tým pred Vianocami nie je najrozumnejšie. Zobrala by som to asi z iného konca. Od zajtra nekupuj žiadne sladkosti, čokolády, keksíky, cukríky, buchty a pod. ani sladené nápoje. Začni piť len vodu, minerálnu vodu alebo nesladený čaj, ak ti nechutí, skús ovocný. Na Vianoce netreba desať druhov koláčov, ktoré po dvoch dňoch už nikto nechce jesť a len sa tým tlačíš, keď už to je. Stačia dva druhy a hotovo a z tých si kľudne daj. Nie desať, ale jeden ku káve. Ten pocit, že si nič zo sladkého počas Vianoc nemôžeš dať, ti ublíži viac, ako jeden koláčik denne.

@anonym_aead06 nechcem sa týrať 😅. Len sa bojím že ak teraz začnem vyradil sladké a potom si na Vianoce dám tak do toho zasa spadnem a budem "závislá". Mne len ide o to aby som sa od naučila jesť takéto somariny čo sú zbytočné a hlavne aby som ich nejedla takto často

oliolijanka
18. nov 2025
@anonym_aead06

@anonym_aead06 Ale nejest cukor nie je tyranie. Je to najkrajsi cas v zivote. Pokojny, s dobrym spankom, koncentraciou.. Clovek vnima chute, vone, tesi sa z pocasia aj ked leje ako z krhly.
Prave teraz pred vianocami by mala zacat.
Odvyknut od cukru, uplne v pohode, bez toho, aby jej nieco chybalo, sa da za tri tyzdne.
Na vianoce mozu byt na stole vsakovake kolace a ona nebude chciet ani len ochutnat. Bude to pre nu, ako keby na stole boli farebne mydielka, alebo ine cistiace prostriedky.
Naooak, bude sa tesit z blizkych, z vone stromceka, zo snehovych vlociek... naozaj🙂
Po vianocnej veceri nebude mat vycitky, ze sa prejedla, ale bude si v pokoji citat knihu.
Autorka, sup do toho! Krajsi darcek si pod stromcek sama dat nevies🙂

Joj motivovali ste ma, idem i ja do toho!👍🙂

sense
18. nov 2025

Cukry máš všade, takže úplne sa ich nezbaviš. Minimalizovať ale príjem pridaného cukru, prináša veľa benefitov. Začiatky sú ale ťažké, môžeš mať abstinenčné príznaky zo začiatku, obzvlášť ak si jedla toho cukru dosť . Hlavne prvé dni, po dvoch troch týždňoch to bude už len lepšie a všetko aj to málo sladké ti príde príšerne sladke

anonym_7a5925
18. nov 2025

Vyadila som sladkosti - čiže nejem cukríky, čokolády, keksy, koláče apd. Ale samozrejme, nejaký cukor mám - v ovocí a niekde kde je priadaný. Ale cielene sladkosti nejem. Plus samozrejme žiadne sladké vody, ani med, džem apd. Plus nejem pečivo - chlieb, rožky, sladké a slané pečivo. Ak cestoviny, tak iba celozrnné. Zemiaky nie, ryžu hnedú. Mala som v minulostí premnožené kvasinky, už je to lepšie.

biba_18
18. nov 2025

@anonym_autor dá sa to, ako som hore písala, ja som to urobila. chce to len vedieť prečo to chceš urobiť. keď prestaneš vyjedať blbosti, bude ti sladké aj hrozno alebo jablko a mrkva … držím palce 💪

zuzanna33
18. nov 2025

Biely cukor je jed. Dá sa nahradiť taktiež aj jodovana soľ. Cukor Max práškový ale vymenila som ho za rôzne "náhrady" stevia,agavovy sirup,med či hnedý trstinový cukor. Mať chuť na sladké je normálne ale treba ho hľadať inak a hlavne zdravšie. Ovocie,zelenina obsahujú tiež sacharidy len stačí zmeniť pohľad všetko je v hlave.

heln
18. nov 2025

@anonym_autor tak povedzme si, ze pred vianocami to nie je najlepsie riesenie. zacni s tym pozvolna, namiesto sladkosti si daj za hrst orieskov, alebo kusok horkej cokolady. knedliky a sladke jedla ako palacinky, sulance, buchty vymen za nieco ine. zacni pozerat zlozenie kupovanych potravin. kupis si jogurtovy napoj, alebo actimel a myslis, ze je to zdrave a potom zistis, ze to ma 10 g cukru na 100 ml, tiez musli, rozne lupienky maju mnozstvo cukru, ked si das na obed kura s ryzou, tak si tam nenakydaj "kilo" tatarky a kecupu. a tak dalej.

vulka
18. nov 2025

@anonym_autor A zamyslela si sa nad tým, že cukor je aj v chlebe, saláme, šunke,....? Čiže úplné vylúčenie cukru nieje také jednuduché. Mám kamošku, ktorá je alergická na cukor a poviem Ti, nieje to celkom sranda.

lusilla
18. nov 2025

Zistili mi zacinajucu cukrovku (je to typ II. a teda je to vlastne v tejto chvili intolerancia na inzulin) ak by som nenasadila dietu tak skoncim na tabletkach a neskor na inzuline, plus teda vsetky bonusy ktore cukrovka prinasa k tomu. Proste som prestala jest sladke, vsetko sladke, napoje, kolaciky, cokolada, kekse, cukor do caju. Davam si pozor aj na jedla kde viem ze sa pridava cukor ako su paradajkove alebo cinske jedla kde davaju med alebo sladko kysle omacky. Nevynechala som sacharidy ako take aj ked som obmadzila aj pecivo, ale cestoviny z kvalitnej psenice jem normalne. Zda sa to nemozne ale ked to raz spravis tak to je uplne v poriadku, daju sa zvladnut vianoce kedy ja peciem xy druhov, mame stretavky, susedske akcie, rodinne navstevy. Da sa zvladnut leto bez radleru ci pivka alebo kofoly, da sa to bez zmrzliny ci nanuku. Je pravda ze ovocie mi lekratka nezakazala. Musis si urcit ci ti staci vynechat tie curky ktore fakt nepotrebujes alebo celkovo sacharidy, lebo ta druha moznost nie je len tak, mne to napriklad lekarka neschvalila uplne obmadzenie sacharitdov.

rozculena
18. nov 2025
@anonym_autor

@biba_18 len "sladkosti" nechcem si odopierať pečivo ani nič podobné fakt len tie kupované a zbytočne presladené blbosti

@anonym_autor no veď ich prestaň kupovať

majka034
18. nov 2025
@rozculena

@anonym_autor no veď ich prestaň kupovať

@rozculena to je inak pravda, čo nemáš doma, nezjes 🙂 ja už som aj manželovi zakazala domov kupovať sladkosti (keď chce, nech si ich berie do práce), lebo kým je stále niečo v poličke, tak je ťažké sa odhodlať a vydržať

rozculena
18. nov 2025
@majka034

@rozculena to je inak pravda, čo nemáš doma, nezjes 🙂 ja už som aj manželovi zakazala domov kupovať sladkosti (keď chce, nech si ich berie do práce), lebo kým je stále niečo v poličke, tak je ťažké sa odhodlať a vydržať

@majka034 toto je presne môj problém,keď nemám,nežerem

autor
18. nov 2025
@vulka

@anonym_autor A zamyslela si sa nad tým, že cukor je aj v chlebe, saláme, šunke,....? Čiže úplné vylúčenie cukru nieje také jednuduché. Mám kamošku, ktorá je alergická na cukor a poviem Ti, nieje to celkom sranda.

@vulka áno ja si to uvedomujem a ako som vyssie písala nechcem sa celkovo zbaviť cukru ako takého skôr myslím také tie nezdravé úmyselne cukry alebo ako to povedať? Proste keksíky čokolády a podobne

thereisabear
18. nov 2025
@anonym_autor

@vulka áno ja si to uvedomujem a ako som vyssie písala nechcem sa celkovo zbaviť cukru ako takého skôr myslím také tie nezdravé úmyselne cukry alebo ako to povedať? Proste keksíky čokolády a podobne

Jediné, čo ti stojí v ceste si ty sama. Treba len chcieť a doladiť tomu aj zvyšok jedálnička, aby si mala dosť bielkovín. Môžeš na začiatok skúsiť vyradiť kupované sladkosti. S tým, že napr. domáci koláč si dáš. A uvidíš, ako ti to pôjde. U mňa je napr. cesta iba nulová tolerancia, inak som vždy po čase tak, kde som bola.

lusilla
19. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor tak ano v tomto pripade je to len a len na tebe. A ked sa pytas ako na to tak to ti nikto neda relevantnu odpoved. Ja som satal pred otazkou zdravie alebo horalka a vybrala som si zdravie. Je jedno ze mame v praci neustale neake sladkosti v kancelarii jednoducho si ich nezoberiem, nic ma nenuti alebo nedrzi len moje vlastne rozhodnutie a nikto nevie aku volu a rozhodnutie mas ty. Niekto ti poradi ze to nekupuj nebudes doma mat a ale to neriesi situacie tipu prinesu ti kavu a k tomu keksik a ty musis proste byt ta co si ten keks neda, situaciu ze kolegyna prinesie kolacik ci keksiky z dovolenky, ty si to nekupila ale zrazu je tu pristup, ty musis byt ta co povie dakujem vazim si to ze si napiekla ale ja take nebudem/nemozem.

natalka13
19. nov 2025

ja som vylucila sladkosti. jem minimum-sem tam sladke jedlo ako palacinka ale tak 1x do mesiaca. som v pohode a -15kg od januara.
nebudem jest sladke ani cez Vianoce.
A plati nekupis nezozeres.
teraz mam na olovrant bananovy chlieb, cukor ako sladidlo iba z bananov.

Strana
z2