Jóga a vysoký tep

milye22
20. jan 2025

Ahojte žienky ❤️
Chcem sa Vás opýtať či neviete mi poradiť s tým že mám tachyrkadiu ( vysokú srdcovú frekvenciu) dennú, beriem betablokatory a začala som športovať jogu.
Na toľko že sa nachádzam v zahraničí, s doktorom sa o tom poradím až keď prídem domov.
Ďakujem pekne vopred za pochopenie ❤️

biba_18
20. jan 2025

máš v kľude cez 100? ja som v kľude okolo stovky a jogu robím v pohode, rozmýšľam ktoré asány by mohli zvyšovať tep ... asány asi nie, ale na tvojom mieste by som bola aspoň zo začiatku opatrnejšia pri ashtange alebo flow joge ... potom možno aj pri niektorých obrátených pozíciách, ale ja som si na sebe nevšimla že by som mala problém napr. pri psovi dolu hlavou ... možno vyskúšam dnes na hodinkách pozrieť ...

biba_18
20. jan 2025

určite sa mi zvyšuje tlak - resp. sa rozpumpuje krv - pri kapalbhati - resp. mám taký pocit, ale či aj reálne? tiež musím pozrieť na hodziny 🙂

biba_18
20. jan 2025

tak presne, kapalbhati nie je dobré praktizovať pri problémoch so srdcom, pri vysokom tlaku, pri vertigu, migréne, po porážke, pri hernii a žalúdočných vredoch ... teda áno, oga je dobrá, ale na niektoré asány pozor ... joga dokonca znižuje krvný tlak - možno hej, ale na mňa toto asi nefunguje 😂😂

milye22
autor
20. jan 2025

@biba_18 Dnes som začala cvičiť. Cvičila som pilates a power jogu no od tých cvičení som mala tep od 72 do 139 neviem či je to bezpečne alebo nebezpečne 🙂
Skúste na hodinkách pozrieť popri cvičeniach či sa Vam zvýši
Beriete na hypertenziu betablokatory? Ja nemám hypertenziu áni nič také len asi zo stresu alebo s kofeínu mám vysoký tep

biba_18
20. jan 2025

no, pover joga je dosť fyzicky náročná, ale zas 139 nie je nejaký strašný tep predsa, neviem koľko máš rokov...

milye22
autor
20. jan 2025

@biba_18 25 rokov mám

biba_18
20. jan 2025

tak 139 pri vysokej námahe je ešte ok ... na tvojom mieste by som si kúpila fit náramok alebo hodinky a tep si pravidelne kontrolovala (ja som si kúpila hodinky práve kvôli tepu...)
btw - tep znižuje pravidelná chôdza rýchlosťou 4-5 km/h - teda rýchlosťou, keď ešte vládzeš rozprávať bez zadýchania. každý druhý deň 20 minút, neskôr zvyšovať na 30 minút a neskôr pridať deň ... odporúčam na bežiacom páse kde vieš nastaviť rýchlosť.
za rok som dala dole cca 7 úderov dole ...

milye22
autor
22. jan 2025

@biba_18 Tiež mám Apple hodinky kvôli tepu
No práveže keď chodím sa prejsť vonku aj 2/3 km tak mám vyšší tep, čím viacej chodím tým viacej mi tep ide hore
Nerozumiem tomu

biba_18
23. jan 2025

tak tep ide hore, veď vykonávaš aktivitu - ale dlhodobo to pomaly tep znižuje…