icon

Mám sa zapojiť do testovania lieku NNC01940499?

lucia3030
26. nov 2024

Zdravim pred pár dňami mi.bola od môjho lekára ponúknutá možnosť zúčastniť sa testovania nového lieku na pečeň za odmenu. Odmena je to lákavá atď ale premýšľam či sa na to mám dať alebo nie .Pýtala som sa mojich blízkych ale mi to neodporúčajú, a nemajú s týmto skúsenosť. A Preti sa obraciam.na Vás či ste boli na testovani tohto lieku ,a ak áno tak.ake ste mali vedľajšie príznaky,?Lebo dostala som aj papiere aby som ai prečítala informácie o tom.ako bude prebiehať testovanie atď. Ako všetko je to veľmi.pekné ale premýšľala som aj nad tým že nechcela by som aby mi z lieku začali padať vlasy atď jeden z vedlajšich priznakov ktoré môžu byť ale aj nemusia .Za Vašu odpoveď budem.rada a vdacna .

Strana
z2
dzulli1980
26. nov 2024

Pokiaľ si nevážiš vlastný život, choď do toho ... no za mňa nie ... nikdy by som sa nezúčastnila takéhoto experimentu ... ani za doživotnú rentu.

alickapusinka
26. nov 2024

Za lákavu odmenu ako píšeš môžu byť trvale následky.Ono píše že dajme tomu nežiaduce účinky ale môžeš dostať niečo čo ťa dobehne neskôr môj brat čakal teraz na transplantaciu pečeňe a nedočkal sa zomrel 38 roční a vieš ako veľmi túžil žiť.A TY ideš testovať lieky na pečeň však pečeň je dôležity orgán v tele bez pečene nemôže človek žiť. Nevážiš si zdravie život.Hned následky mať nemusiš ale neskôr môžeš dostať nejaku chorobu.Ked je to take lukratívne zaplatene tak potom si tie peniaze necháš na liečbu.Lebo ak TI bude treba liečbu zdravotna poisťovňa Ti nepreplatí a nebudeš mať peniaze tak čo príde k najhoršiemu.Viem teraz ked môj brat bol chorý liek ktorý potreboval na pečeň vo viac dávkách konkrétne v 6 stál skoro 12 tisic eur a hadaj čo poisťovna mu nepreplatial liek.Takže ak si nevažiš život kľudne sa na to daj.Ak je to tak finančne super prečo neda na sebe testovať lekár tie lieky však plaču a vydieraju vládu že malo zarabaju.Lebo asi sa bojí trvalých následkov.Presne ako píše prispievateľka predomnou ani keby mi každý mesiac do konca života dávali milion eur nikdy by som toto neurobila ani za žiadne peniaze sveta.Zdravie je len jedno a potom čo mi zomrel mladý brat už vôbec nie.

lienka9
26. nov 2024

@alickapusinka prepac,nechcem ta ranit.ale nemyslis,ze prave ak by mal brat moznost vyskusat novy liek,by to nevyuzil? Nieco co mu mohlo pomoct?a pani neviem teda preco ju vybrali,ale evidentne ma nejake problemy s pecenou a moze vyskusat liek, ktory jej pomoze a potom vdaka nej aj kopec inym ludom.
Ja nemam skusenosti s tym ako to funguje,ale je to asi bezny postup,ak chcu zacat nieco masovo vyrabat,ze sa to musi testovat na ludoch.ci do toho ist alebo nie,ti nezodpoviem.

milanemila
26. nov 2024

Skuste si nastudovat co vsetko predchadza tomu, kym je novy liek testovany na ludoch, je to extremne dlhy proces kym sa to dostane az do tohto bodu. Takze nejake strasenie nie je na mieste. Ja osobne by som nesla, ale teda nedemonizovala by som taketo nieco, ved do buducna to pomoze velmi vela ludom. Ja len tak zo zvedavosti, ale kolko penazi za taketo nieco sa ponuka, ked pises ze vela?

alickapusinka
26. nov 2024

@lienka9 Ona sa chce testovať pre penaize nie že je chora ak je nový liek a pacient si to chce vyskúšať tak si o tom prečitaj zato penaize nedostane.Len zdravi ľudia čo sa daju testovať dostanu zaplatne chorý určite nie.Tam musiš mať zdravie na 100% percent.Ako moj brat to bolo celkom iné bol chorý postupne najprv cukrovka potom ťažke poškodenie pankreasu a potom mu zlyhavala pečeň.Ale toto je typicke že penaize.Nie nevyužil lebo nemal na to a poisťovna zamietla ten liek mu mal pomôcť ale kedže nanho nemal a poisťovňa mu ho nepreplatila tak nemal možnosť ani vyskúšať.Si o tom prečitaj do výskumu lieku ak je pacient chorý tak ten to robí zadarmo ale čo sú zdravi a daju na sebe testovať lieky len TY dostanu zaplatene.A potom následky možno hned nie ale časom určite.Jedno testovanie lieku je 380 eur aspoň na stranke to píše tak chlap čo sa dal dobrovoľne testovať.A píše tam že bol prípad kedy zostali v kome a zomreli kto sa dal testovať dovtedy úplne zdraví ľudia.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
larisa
27. nov 2024

Ak máš problémy s pečeňou tak chod do toho. Ak máš zdravú pečeň a si zdravá tak nechoď do toho. Každý človek má zdravie len jedno a ak si znicis zdravie tak nikto ti stratené zdravie nevráti. Nikdy nevieš čo sa môže stať ak budeš liek uzivat. Čo ak umries??? Chceš umrieť tak sa stan pokusnym kralikom. Ja to nechápem že lekár oslovil práve teba to preco ?

miricka77
27. nov 2024

@kittykat22 Presne ako píšeš. Je to bezpečne a v počiatočnej fáze majú niektorí ľudia placebo. Potom sa pokračuje do ďalšej fázy,kde už vsetci užívajú ten liek. Sú tam prehliadky,sedenia,kontroly na týždennej báze.
A teda myslím,že autorka asi ma nejaký problém s pečeňou,keď jej bolo ponúknuté ho testovať. Ako by inak zistili účinky toho lieku?

btus
27. nov 2024

neviem, ako to funguje. Ale predpokladám, že máš chorobu, na ktorú sa daný liek vyvíja a preto Ti bolo ponúknuté testovanie tohoto lieku. A finančná odmena je zaujimavá , ako vravíš. Môžeš mať z toho dva benefity: vyliečiš sa, lebo liek zaberie a ešte si aj pekne zarobíš. Na druhej strane, to môže mať aj iné nežiadúce účinky. Ale napr: ak by to bol liek na nevyliečiteľnú chorobu a pomohol by, čo i len trochu, tak je to super. Je na tebe ako zvážiš, či ísť alebo nie. Myslím si, že veľa ľudí by dali čokoľvek za to, aby sa zbavili buď nejakej choroby alebo nejakej bolesti. Ale ak si úplne zdravá, tak nemá význam liek testovať, pretože výsledky z testu by neboli relevantné.

petamich
27. nov 2024

Ja sa na to pozeram z pohladu, ze niekto tie nove lieky predsa testovat musi, aby nasledne mohli prist na trh a pomahat (ak to teda vyjde). Takze za mna ktokolvek, kto to testovanie podstupi je clovek, ktoremu mame byt na konci dna vdacni 🤷‍♀️. A tu autorka dostane este naklad 😵‍💫.

Autorka vybrali si ta preto, ze mas nejake problemy s pecenou a sedis im profilovo?

merrysa
27. nov 2024

@petamich presne tak. Dámy si asi myslia, že lieky, ktoré aj ony aspoň občas užívajú, sa tu objavili znicoho nič 🤷

martinka13
27. nov 2024

Zdravie je to najdrahšie čo máme. V živote by som do toho nešla. Snáď len v extrémnych situáciách, keby som tým pomohla napr.vlastnym deťom.

danieli
27. nov 2024

Predpokladam, ze je to faza testovania, ked hladaju pacientov s ochorenim a potrebuju zistit realnu ucinnost lieku, oslovia lekarov a hladaju pacientov, ktori splnaju kriteria pre vyvijany liek, zaujimala by som sa o detaily, moje ochorenie vo vztahu k predpokladanemu ucinku lieku, aky je predpoklad, ze pomoze/zmierni/vylieci/ulahci zivot alebo zvysi jeho kvalitu, aky je predpoklad neziaducich ucinkov, ake su podmienky testovania teda doba uzivania, ci mozem kedykolvek ukoncit testovanie, toto vsetko by som prestudovala a zvazila, ale v hlbke duse som za novinky, nejako musia prist a niekto to musi testovat, bola by som tomu naklonena

nynia
27. nov 2024

Čo sa týka nežiadúcich účinkov čítala si ich niekedy na obyčajný sirup od kašľa alebo analgetikum? Tie sú tiež dosť "zaujímavé" a keby kvôli nim som nemala brať žiadne lieky tak už som asi dávno mŕtva ale to len k tej poznámke o tom vypadávaní vlasov... K téme každý liek predtým ako sa dostane na trh musí prejsť testovaním jednoducho to bez toho nejde ale neznamená to, že hneď je ten liek škodlivý a ublíži ti, čo na druhej strane nie je vylúčené ale ako som spomínala na začiatku, môže ti ublížiť aj liek na trhu keď sa u teba prejavia nežiadúce účinky. A rozhodni sa tak ako to vnútorne cítiš dosť často vlastná intuícia vie poradiť lepšie ako ostatní ľudia.

laurita285
27. nov 2024

AK by bola šanca, že by mi to pomohlo v chorobe, tak by som do toho išla. Plus je ešte vysoká šanca, že budeš mať placebo :D

bublinka1426
27. nov 2024

ktovie aku je toto cele platene
mam znameho co toto robil roky ( ale neverim ze roky rokuce na nom testovali)

petulda333
27. nov 2024

@alickapusinka ako vies,ze pre peniaze? Ved jej to ponukol lekar,takze zjavne ma nejaky problem s pecenou. Zdravemu by to neponukol 🤦

unicornlady
27. nov 2024

Tiež si myslím, že autorka má problém s pečeňou, a preto jej to ponúkli.

Poznám niekoho, kto má schizofréniu a tiež berie nejaké lieky v rámci štúdie. Nevie, či placebo alebo reálne. Viem, že necíti žiadne nežiadúce účinky, takže netuší ani on, ako to má (či placebo alebo je to reálny liek, ale chodí na testy k dr., robí nejaké kognitívne testy, asi aj odber krvi, neviem čo všetko). Nevidím ho často, ale ak by som ho stretla, skúsim sa ho na to spýtať.

bublinka1426
27. nov 2024

@petulda333 zadarmo to nie je

petulda333
27. nov 2024

@bublinka1426 ved nie je,ale alicka to pise,akoby sa tam autorka sama prihlasila len kvoli peniazem

kiki68
27. nov 2024

Tak kym liek dojde do tohto stadia, tak musi mat za sebou par rokov. Lebo toto je posledna faza testov. Plus urcite percento dostane placebo. Moj muz v tomto pracuje, ale u nich to ludia vylozene chcu, nakolko su tie lieky lepsie a menej drasticke ako tie povodne. Ale keby som zdrava, asi by som do toho len tak nesla.

kiki68
27. nov 2024

@unicornlady ano pacient to casto vezme, lebo to ma velke benefity. Hlavne ked ten liek sadne, tak je to pre pacienta vykupenie

bublinka1426
27. nov 2024

@petulda333 len blb by to isto robil len kvoli peniazom :(

misanthropicdann
27. nov 2024

@alickapusinka jasne ze sa testujú chorý. Ako by zistili ci nový liek zaberá chorému?

misanthropicdann
27. nov 2024

@miricka77 pri testovaní nových liekov pri chorých sa nikomu nedáva placebo. Jednej skupine sa dava nový liek a druhej sa dava overený dlho používaný liek. Nemôžeš predsa dávať chorému placebo a neleiecit ho a nechať ho zhoršiť stav a pripadne umrieť, testovanie liekov ma iste pravidlá.
Takýmto testovaním sa zistí ci nový liek ma horšie/lepšie/žiadne výsledky oproti existujúcemu lieku.

alickapusinka
27. nov 2024

@misanthropicdann ja som to čítala na stranke ale ver že za tu odmenu nestojí si zničiť zdravie.

alickapusinka
27. nov 2024

@petulda333 prve čo písala je lákava odmena tak prečo to chce vyskúšať podľa mna žiaden človek si enencha na sebe vyskúšať neregistrovnae lieky ktore neprešli ešte kontolou šukl.

zuzanka.zuzu
27. nov 2024

@alickapusinka preboha 🙈 ty si blbá až to bolí.... aké zničenie zdravia "za odmenu"??? vďaka lekárom a vedcom za nové lieky!!! či myslíš že v šukl testujú lieky na potkanoch a potom šup rovno do lekární?

autorka, kľudne to toho choď. ja som chcela ísť do štúdie zameranej na moje ochorenie, mňa nevybrali 😐 kamoša áno, dostával takú starostlivosť že čo i len menšie vybočenie od priaznivej odchýlky by riešilo celé oddelenie pretože "to je ten pán zo štúdie" 😀 a samozrejme liek je tohto času už schválený 😎

martul
27. nov 2024

@lucia3030 Kvôli peniazom si plánuješ ohroziť vlastné zdravie, nedajbože život. Akože načo ti bude napr. 100,-EUR odmena, keď potom dáš na liečbu následkov experimentu 1000,- EUR?!

petamich
27. nov 2024

@martul akeho experimentu? ide sa testovat novy liek, trva velmi dlho, kym pri vyvoji noveho lieku pridu do tohto stadia, ze ho idu testovat na ludoch, autorka ma velmi pravdepodobne ochorenie s tym suvisiace a preto ju oslovili, lebo splna kriteria pre zaradenie do klinickych testov (lebo zdravych ludi neoslovuju, aby sli testovat liek proti rakovine ze ano)

Strana
z2