icon

Môžem piť alkohol, keď užívam antidepresíva?

10. sep 2025

pekny vecer,
viem ze na ad sa alkohol nesmie, alebo nemal by, no je tu niekto kto berie lieky a obcas si alkohol da ? samozrejme nie vela, obcas nejaky drink alebo pohar vínka, popr pivo… beriem uz 4 mesiace lieky, na panické ataky, ktore uz nemam no občasne úzkosti stale ale nic hrozne, a obcas si dam alkohol, samozrejme nie casto a nie vela, len pohar vecer k filmu napr, alebo na oslave jeden dva pohare … obcas mam z toho vycitky, viem ze by som nemala, ale chcem zit zivot plnohodnotne ako pred tym, samozrejme nic nepreháňam … je tu niekto kto si vypije na antidepresiva ? ziadne benzodiazepiny neberiem, to by som si ani nedovolila na to vypit- ani ziadne ine lieky …
krasny vecer vsetkym a dakujem za kazdu radu,nazor,skúsenosť … budem rada ak napisu len tie ktore ad beru ( brali ) 🙂

anonym_027316
10. sep 2025

@anonym_autor ja som si pri antidepresívach tiež sporadicky dala. Nepocítila som žiadny rozdiel. Ale ja som to aj povedala psychiatrovi. Ale nemala som panické ataky ale depresie

autor
10. sep 2025
@anonym_027316

@anonym_autor ja som si pri antidepresívach tiež sporadicky dala. Nepocítila som žiadny rozdiel. Ale ja som to aj povedala psychiatrovi. Ale nemala som panické ataky ale depresie

@anonym_027316 a co ti nato povedal psychiater ?
ja mam známeho ktory uz sice berie antidepresiva xy rokov, tiez kvoli depresiám, bude brat uz do konca zivota, a pije normalne ( ako clovek kt ad neberie ).. a funguje bez problemov uz dlhe dlhe roky, ale to beriem tak ze je uz stabilizovaný len ich musi brat, je dokonca byvaly doktor, uz je na dôchodku …
len seba beriem trochu inak kedze beriem len 4 mesiace, preto sa pytam ..

anonym_027316
10. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_027316 a co ti nato povedal psychiater ?
ja mam známeho ktory uz sice berie antidepresiva xy rokov, tiez kvoli depresiám, bude brat uz do konca zivota, a pije normalne ( ako clovek kt ad neberie ).. a funguje bez problemov uz dlhe dlhe roky, ale to beriem tak ze je uz stabilizovaný len ich musi brat, je dokonca byvaly doktor, uz je na dôchodku …
len seba beriem trochu inak kedze beriem len 4 mesiace, preto sa pytam ..

@anonym_autor nepamatam si presne ale asi dokopy nič nenamietal

anonym_cf26fc
10. sep 2025

Ja som pri AD pila alkohol uplne bezne cele roky, absolutne ziaden problem nebol.

autor
10. sep 2025
@anonym_cf26fc

Ja som pri AD pila alkohol uplne bezne cele roky, absolutne ziaden problem nebol.

@anonym_cf26fc ake si brala a na co ak sa mozem opytat ? necitila si zeby ti to znižovalo efekt liečby ?

marianarem
10. sep 2025

@anonym_autor Ja mam to, co ty, alkohol si dam (male mnozstva), ale v akutnych fazach nie. Nie kvoli AD, ale rozhadzanej nervovej sustave to nerobi dobre. Etanol moze uzkost a paniku zhorsit a v alkohole byva casto aj histamin, ktory to moze zhorsit tiez.

anonym_a0e610
10. sep 2025
@marianarem

@anonym_autor Ja mam to, co ty, alkohol si dam (male mnozstva), ale v akutnych fazach nie. Nie kvoli AD, ale rozhadzanej nervovej sustave to nerobi dobre. Etanol moze uzkost a paniku zhorsit a v alkohole byva casto aj histamin, ktory to moze zhorsit tiez.

@anonym_cf26fc
@marianarem nebali ste sa ze sa doondi pecen? predsa len lieky a teraz este aj alkohol na to, pecen mate v pohode?

autor
10. sep 2025

tvrde nepijem vobec, myslite ze mi moze velmi poškodiť pecen aj ked si dam príležitostne len napr jeden pohar vina alebo pivo ?

anonym_a0e610
10. sep 2025
@anonym_autor

tvrde nepijem vobec, myslite ze mi moze velmi poškodiť pecen aj ked si dam príležitostne len napr jeden pohar vina alebo pivo ?

@anonym_autor tak prilezitostne isto nie.

marianarem
10. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Ale nie, len to moze mat neprijemny ucinok na nervovu sustavu, ako pisem. Ja by som s tym pockala, kym sa nebudes citit ozaj fit.

anonym_8885f0
10. sep 2025

Ja ano. Pohar vina, pohar piva. Obcas k jedlu alebo len tak vecer. Neopijam sa urcite ale dam si tak na chut raz za cas. Nic mi to nerobi.

anonym_cf26fc
10. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_cf26fc ake si brala a na co ak sa mozem opytat ? necitila si zeby ti to znižovalo efekt liečby ?

@anonym_autor Brala som Sexoxat a benzaky na depresie a uzkosti a nie neznizoval mi alkohol ucinok liekov vobec..

anonym_cf26fc
10. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor No tak tie lieky skodia tvojej peceni viac ako alkohol 🙂

knmmch
10. sep 2025

@anonym_autor ja beriem ad a úplne som vysadil alkohol.. ..ale kto chce piť alkohol nech sa páči..

anonym_cf26fc
10. sep 2025
@anonym_a0e610

@anonym_cf26fc
@marianarem nebali ste sa ze sa doondi pecen? predsa len lieky a teraz este aj alkohol na to, pecen mate v pohode?

@anonym_a0e610 Ano, pecen mam uplne v poriadku a to som beriem AD a benzaky 25 rokov a alkohol som pila k tomu mozno aj 20 rokov, samozrejme nie kazdy den a nie na litre. Teraz som uz uplny abstinent, lebo mi alkohol prestal uplne chutit az tak, ze sa mi uplne hnusi...

knmmch
10. sep 2025
@anonym_cf26fc

@anonym_autor Brala som Sexoxat a benzaky na depresie a uzkosti a nie neznizoval mi alkohol ucinok liekov vobec..

@anonym_cf26fc alkohol určite znižuje účinok AD..

anonym_cf26fc
10. sep 2025
@knmmch

@anonym_cf26fc alkohol určite znižuje účinok AD..

@knmmch To urcite nie 😀. Po 25 rokoch uzivania AD a benzodiazepinov a litroch a litroch alkoholu za tie roky viem o com hovorim 😀

anonym_a0e610
10. sep 2025
@anonym_cf26fc

@knmmch To urcite nie 😀. Po 25 rokoch uzivania AD a benzodiazepinov a litroch a litroch alkoholu za tie roky viem o com hovorim 😀

@anonym_cf26fc a teraz este ad beries? lebo telo si uz za tu dobu asi na ne zvyklo ze?

anonym_cf26fc
10. sep 2025
@anonym_a0e610

@anonym_cf26fc a teraz este ad beries? lebo telo si uz za tu dobu asi na ne zvyklo ze?

@anonym_a0e610 Ano, beriem ich stale..

anonym_cf26fc
10. sep 2025
@anonym_a0e610

@anonym_a0e610 Telo si zvykne aj za rok uzivania.. Ja som ich raz vysadila na asi 2 roky, ale nebolo mi dobre, tak som sa k nim vratila a budem ich uz brat navzdy, nemam s tym problem. Tak ako musim brat navzdy lieky na stitnu zlazu napriklad..

anonym_a0e610
11. sep 2025
@anonym_cf26fc

@anonym_a0e610 Telo si zvykne aj za rok uzivania.. Ja som ich raz vysadila na asi 2 roky, ale nebolo mi dobre, tak som sa k nim vratila a budem ich uz brat navzdy, nemam s tym problem. Tak ako musim brat navzdy lieky na stitnu zlazu napriklad..

@anonym_cf26fc a neklesol ti sex apetit napr

knmmch
11. sep 2025

@anonym_autor alkohol sa neodporúča užívať pokiaľ berieš AD, znižuje ich účinnosť.. ..samozrejme nepočítam škodlivé účinky samotného alkoholu na telo (pečeň, psychika a pod.).. ..samozrejme ak nedokážeš žiť bez alkoholu tak si ho daj, nezomrieš kvôli tomu.. ..ja som alkohol vysadil úplne pred 6 mesiacmi a som v pohode, nechýba mi..

knmmch
11. sep 2025
@anonym_cf26fc

@anonym_cf26fc áno, aj ja som predtým chlastal na AD, dá sa tak žiť ale počas užívania AD by si mal alkohol vynechať..

k47
3. okt 2025

Záleží od konkrétneho lieku, že či priamo interaguje alebo "len" oba zaťažujú pečeň. Mne psychiatrička pri SSRI odporučila obmedziť alkohol. T.j. jedno pivo s kamošmi bolo ok. A samozrejme som skúšala flexibilitu tohto odporúčania. Nič nečakané sa nestalo - na druhý deň mi bolo horšie, ako aj bez liekov.
Keď sa "spýtaš svojho lekára alebo lekárnika", tak pravdepodobne dostaneš plošné odporúčania podľa vlastného vzťahu k alkoholu, ale keď sa spýtaš na detaily, v čom spočíva tá kontraindikácia, možno sa dozvieš viac a zvážiš si podľa svojich priorít.