icon

Pomáha ľubovník na depresiu a úzkosť?

7. feb 2025

Pomáha čaj z ľubovníka na depresiu, úzkosti? Bojím sa brať AD a čítala som, že vraj to pomáha. Máte skúsenosti?😊

h2
7. feb 2025

Skúsenosť nemám, ale tiež som to čítala, vraj to pomáha (aj sa z výťažkov z ľubovníka vraj vyrábajú nejaké lieky na úzkosti), ale že to treba užívať dlhšie, kým sa prejaví účinok.

3009
7. feb 2025

Ale ľubovník sa nesmie brať pri AD!!!! Môžeš dostať serotonínový záchvat a to nie je sranda.

h2
7. feb 2025

@3009 Ona píše, že AD sa bojí užívať, čiže ich neužíva.

123miaa123
7. feb 2025

Ahoj, odhliadnuc od AD uživaš aj nejaké iné lieky? S ľubovnikom treba zaobchádzať opatrne je to induktor cyp450 (pečeňové enzýmy) cez ktoré sa metabolizuje vela lieciv napr AD, kontraceptiva, teofylin ,warfarin lieky proti migréne a pod. Je tam zvýšené riziko nežiadúcich účinkov, liekom sa zníži účinok a po vysadení lubovnika sa koncentracia lieku x násobne zvýši čo môže viesť k vážnym toxickým účinkom. Pri AD už vyššie spomínaný serotoninovy syndróm. Taktiež je fotosenzibilny, treba sa vyhýbať slnku a soláriu môže vyvolať kožné reakcie (veľmi nepekné spálenie pokožky).. za mňa je to rastlina ktorá má viac negatív ako pozitív neriskovala by som a ak sa užívajú aj iné lieky, je potrebné užívanie konzultovať s lekárom. A či pomôže pri depresii? To je veľmi subjektívne.

autor
7. feb 2025

@123miaa123 neberiem žiadne lieky na nič. Jediné lieky, ktoré si dám (aj to, keď už fakt cítim, že potrebujem) je na silnú bolesť hlavy napr. paralen, valetol…čo je vážne zriedka. 😊