Pomáha ľubovník na depresiu a úzkosť?
Pomáha čaj z ľubovníka na depresiu, úzkosti? Bojím sa brať AD a čítala som, že vraj to pomáha. Máte skúsenosti?😊
Ale ľubovník sa nesmie brať pri AD!!!! Môžeš dostať serotonínový záchvat a to nie je sranda.
Ahoj, odhliadnuc od AD uživaš aj nejaké iné lieky? S ľubovnikom treba zaobchádzať opatrne je to induktor cyp450 (pečeňové enzýmy) cez ktoré sa metabolizuje vela lieciv napr AD, kontraceptiva, teofylin ,warfarin lieky proti migréne a pod. Je tam zvýšené riziko nežiadúcich účinkov, liekom sa zníži účinok a po vysadení lubovnika sa koncentracia lieku x násobne zvýši čo môže viesť k vážnym toxickým účinkom. Pri AD už vyššie spomínaný serotoninovy syndróm. Taktiež je fotosenzibilny, treba sa vyhýbať slnku a soláriu môže vyvolať kožné reakcie (veľmi nepekné spálenie pokožky).. za mňa je to rastlina ktorá má viac negatív ako pozitív neriskovala by som a ak sa užívajú aj iné lieky, je potrebné užívanie konzultovať s lekárom. A či pomôže pri depresii? To je veľmi subjektívne.
@123miaa123 neberiem žiadne lieky na nič. Jediné lieky, ktoré si dám (aj to, keď už fakt cítim, že potrebujem) je na silnú bolesť hlavy napr. paralen, valetol…čo je vážne zriedka. 😊

Skúsenosť nemám, ale tiež som to čítala, vraj to pomáha (aj sa z výťažkov z ľubovníka vraj vyrábajú nejaké lieky na úzkosti), ale že to treba užívať dlhšie, kým sa prejaví účinok.