icon

Škodí konzumácia sliviek zdraviu pokožky hlavy?

18. aug 2025

Ahojte, lekárka mi odporučila, aby som obmedzovala cukor kvôli vyrazkam, ktoré sa mi robili vo vlasoch, na pokožke hlavy. Začala som jest zdravo, obmedzovala som cukor, žiadne sladkosti, kava bez cukru a pomohlo mi to.
Len v poslednom čase jedávam veľa sliviek, keďže mi chutia a mame ich veľa na záhrade. Môže mi to poškodiť? Alebo cukor z ovocia nemá na to vplyv?
Denne zjem 0,5 -0,8kg sliviek 😀
Diky, pekný deň 😉

zuzinka888
18. aug 2025

To je vela sliviek. Ak ich tolko zjes 2-3 dni je to ok. No ak jes tolko ovocia dlhodobo nie je to dobre

anonym_bb755b
18. aug 2025

@anonym_autor ja zjem denne 500g melónu ( v lete) a mám všetky výsledky ok. 😀

januska12323
18. aug 2025

Cukor je stále cukor. Pozitívne je že budeš mať aspoň dobrú stolicu.

pribinak
18. aug 2025

Ja cez leto existujem na ovocí a zelenine….nemam problém.
Skôr by som strážila cukor v iných potravinách

slovakboy
18. aug 2025

@anonym_autor v skovkach je fruktóza a glukóza a maly podiel sacharózy. V cukre bežnom maz len tu sacharózu čo je disacharid zložený z monosacharidov fruktóza a glukózy. Slivky majú aj vlákninu a vodu a to spomaľuje vstrebavanie cukru do krvi. Nie je to teda to isté ako cukor. Ak ti to nespôsobuje problémy ako pred tým, tak kľudne slivky jedz. V 0,8kg sliviek je asi 100-120g cukru čo Noe je málo ale keď to rozložíš na celý den tak bude dobre.

billy_jean
18. aug 2025

0,5 – 0,8 kg denne je naozaj dosť (to je cca 250–400 kcal len zo sliviek a 50–80 g cukru).
Majú síce aj vlákninu, vitamíny, antioxidanty, to je plus, ale z dlhodobého hľadiska aj zbytočne vyšší príjem cukrov, čo sa môže prejaviť aj na pokožke. Cukor z ovocia sa metabolizuje podobne ako iný cukor, rozdiel je v tom, že vláknina a živiny z ovocia zmierňujú prudké výkyvy glykémie. To znamená, že pár porcií ovocia denne je v poriadku, ale pol kila až tak nie.

billy_jean
18. aug 2025
@anonym_bb755b

@anonym_autor ja zjem denne 500g melónu ( v lete) a mám všetky výsledky ok. 😀

@anonym_bb755b melón ma veľmi málo cukru, zase z pomedzi ovocia má vysoký glykemický index. Čiže ak nemáš problém s cukrom, smelo do toho, ak by tam bol prediabetes, tak melón sa neodporúča - skôr iné ovocie.

vakatko
18. aug 2025

Ak máš zlé (spomalé) trávenie, väčšia konzumácia sladkého ovocia (slivky, hrozno, marhule...) môže spôsobiť kvasenie v črevách, nadúvanie, naruší to črevnú mikroflóru (premnožia sa kvasinky, pliesne...), môže to spustiť autoimunitné ochorenia kožné problémy, suchú pokožku, vyrážky, ekzémy... nasaď probiotiká na ozdravenie črevnej mikroflóry + vitamín C, posilňuje imunitný systém a podporuje vstrebávanie živín do tela.

ssimusska
18. aug 2025
@billy_jean

@anonym_bb755b melón ma veľmi málo cukru, zase z pomedzi ovocia má vysoký glykemický index. Čiže ak nemáš problém s cukrom, smelo do toho, ak by tam bol prediabetes, tak melón sa neodporúča - skôr iné ovocie.

@billy_jean 37g cukru nieje málo 😅 tiež jedávam dosť melónu poslednú dobu 😂 toto bolo okolo 600g ( na celý deň )

autor
18. aug 2025
@billy_jean

0,5 – 0,8 kg denne je naozaj dosť (to je cca 250–400 kcal len zo sliviek a 50–80 g cukru).
Majú síce aj vlákninu, vitamíny, antioxidanty, to je plus, ale z dlhodobého hľadiska aj zbytočne vyšší príjem cukrov, čo sa môže prejaviť aj na pokožke. Cukor z ovocia sa metabolizuje podobne ako iný cukor, rozdiel je v tom, že vláknina a živiny z ovocia zmierňujú prudké výkyvy glykémie. To znamená, že pár porcií ovocia denne je v poriadku, ale pol kila až tak nie.

@billy_jean
Kolko gramov sliviek na deň je optimálna porcia a ešte začíname teraz mať čučoriedky. Čože budem jest oboje cez deň😀

Kolko gramov čučoriedok a sliviek spolu na jeden deň by ste odporúčali?

billy_jean
18. aug 2025
@anonym_autor

@billy_jean
Kolko gramov sliviek na deň je optimálna porcia a ešte začíname teraz mať čučoriedky. Čože budem jest oboje cez deň😀

Kolko gramov čučoriedok a sliviek spolu na jeden deň by ste odporúčali?

@anonym_autor Ovocie je super, ale platí, že aj zdravé veci môžu byť v nadbytku. Pri ovocí sa ako optimálna denná dávka odporúča 2 porcie, čo je zhruba 250 – 300 g ovocia denne (okolo 150 g na porciu). Slivky – 150 g (to je asi 4–5 ks podľa veľkosti), čučoriedky – 100 až 150 g (1 miska, plná hrsť). Spolu teda cca 300 g ovocia za deň je ideálne množstvo, ktoré dodá vitamíny, vlákninu a antioxidanty, ale už to nie je záťaž v podobe veľkého množstva cukrov. Tvojich 0,5 – 0,8 kg sliviek denne je asi 2–3× viac, než sa odporúča, a keď k tomu pridáš čučoriedky, už by si bola vysoko nad optimom.

zuzubb007
18. aug 2025

Ani náhodou by ma nenapadlo rátať či môžem zjesť 3 alebo 15 sliviek, je leto jem ovocia na kila, pretože to milujem a každý deň, a ešte keď domáce tak aj keď dve kila, ak ti to robí zle sama vieš posúdiť či treba dávky znížiť či nie

anonym_aca34a
18. aug 2025

@anonym_autor vyrážky vo vlasoch sú v lete z potenia. Chod na krátko a môžeš jesť aj slivky.👍