icon

Sú bio potraviny zdravšie a oplatia sa?

30. jan 2025

Dobry vecer,
chcela by som sa opytat aky mate nazor na bio potraviny, je to naozaj bio? Jasne, ze to nie je bio bio ako mozno pred 30rokmi, ale su tie potraviny trochu zdravsie ako tie nebio?
Ci to je marketing?

A druha otazka, odpustate rano vodu z kohutika po celej noci, a az tak sa napijete, popripade urobite caj alebo cokolvek ine?
Moj muz vzdy na mna pozera, ci som normalna, ale ked mne sa hnusi, ze ta voda stala v trubkach celu noc 😃 jasne ze tam stoji aj cez den a tie trubky su nekonecne dlhe ale aj tak mam lepsi pocit 🤣

Dakujem

Strana
z3
lukbe
30. jan 2025

Neodpúšťam, je to smiešne.
.

januska12323
30. jan 2025

Nič nie je bio ak si to nevypestuješ doma v záhrade bez postrekov a na odpúšťanie vody nevidím dôvod jedine po výpadku.

patka06
30. jan 2025

Vodu neodpúšťam,
Ani tomu BIO moc neverím - tiež beriem skôr ako marketing

oli18
30. jan 2025

Bio je marketing a tvoj muz ma pravdu, zial.

saska.j
30. jan 2025

Zbytočne vypúšťať vodu. Hneď naberam do kanvice na čaj alebo kavu

vevesh
30. jan 2025

Niektore veci bio su, niektore marketing -clovek sa musi naucit, co naozaj bio je... a ja vodu odpustavam, nejak automaticky🫣skor je to tym, ze u nas doma tiekla najprv tepla a az potom studena voda na pitie. A teda tepla voda u mna🤢🤮

viestta
30. jan 2025

K tej vode le tolko: Ta voda stoji v noci v trubkach nielen od vodomeru ku kohutiku, ona stoji aj v stupacke, dokoca ani v tej rure na ulici jej v noci vela neprudi. Kolko jej chces odpustat aby s sa rano dopracovala k tej "cerstvej", ktora z vodarne k vam cestuje mozno aj tyzden?

milanemila
30. jan 2025

Vodu neodpustam 🤦🏼‍♀️
Co sa tyka bio produktov predavanych vramci EU, tak ano verim tomu, kedze na to aby si mohol niekto oznacit svoj vyrobok ako bio musi mat certifikacie a producenti a pestovatelia su pravidelne kontrolovani. Takze ak je moznost a ponuka kupim bio produkty. Nie nie je to iba marketing, to by si potom vsetci na svoj produkt napisali bio nie?
Vobec ale nie je tragedia nekupovat bio, da sa zdravo stravovat aj mimo bio produktov, kedze pre niekoho to moze byt financne nedostupne. Uplne by stacilo nepchat uz do maliclych deti ultraspracpvane potraviny, presladene/presolene, polotovary a ina srakoriny.

katica06
30. jan 2025

Vodu neodpúšťam nikdy. Ale zaujíma ma prečo si myslíš, že niečo bolo viac bio pred 30-40rokmi? Asi ani netušíš čo všetko použivali v minulom storočí na hubenie hmyzu a buriny v poľnohospodárstve. Prečítaj si niečo o DDT. A mohla by som pokračovať.

Akože nám nejaké skúsenosti s pestovaním bez chemikálií, ale väčšinou to ide na úkor kvality a množstva úrody. Ľudia hľadajú v obchodoch ovocie a zeleninu ,,dokonalých,, tvarov, už pár bodiek môže spôsobiť že tovar bude nepredajný alebo iba za výrazne nižšiu cenu.

lila246
30. jan 2025

vodu odpustam vzdy a vsetko oplachujem aj ked je to umyte. napr umyty pohar, pustim vodu, vyplachnem pohar, vodu vylejem, napustim vodu :D

hradnapani
30. jan 2025

ja rano odpustam, ani neviem preco, zo zvyku. Ale zase neodpustam hodinu :D proste pustim silnejsie na par sekund a potom si naberiem.

lucia13022023
30. jan 2025

1x počujem o odpustenej vode ci co 🤣 dám si to na svoj list
Aaa bio, čo ja viem, neverím tomu. Ale nevyznám sa do toho, čiže hodnotiť neviem.

terezkaarthuramax
30. jan 2025

Vodu neodpustame. Iba ked si idem umyt hlavu necham pustenu sprchu lebo sprvu je moc studenA a je mi to neprijemne.
.mama trva. Na to ze ked vyberem zo skrinky hrniec nez tam dam nieco varit, aby sa to utrelo oplachlo lebo sa vraj prasi.
Bio niekedy kupujeme. Aj nam moji surodenci donesu zeleninu a ovocie z ich zahrad.

Inak nepestuje sa s chemikaliami preto aby to nezrali neprijemne neziaduce zvieratka? Tym sa asi neda bez postreku zbavit, či?

terezkaarthuramax
30. jan 2025

@vevesh u nas v sprche je to presne opačne.😀

liusa82
30. jan 2025

tak bio to je škoda slov asi.Už ani v záhradách nenajdeš ktovieaké bio.Všade musí byť nejaký aj keď asi mini postrek.Ale čo sa týka tej vody mne hnusne smrdí po chlóre.Ja by som ju hneď nevypila.Nechám odstáť chvílku.Ale do rána zas nie🙂 najlepšia čistá voda myslím chuťovo je aj tak zo studne pokial je kvalitná a nezávadná tú vypijem hneď ani nedávam odstávať

sissy27
30. jan 2025

Neodpustam vodu, musela by som byt na hlavu padnuta odpustit len tak stovky litrov vody kazde rano, lebo ako zistis, ze odtialto uz to nie je ta “zla” voda? 🤷‍♀️
A k tomu bio - ja si na tomto neulietavam. Ale mame v rodine pestovatela bio produktov a teda naozaj musi splnat velmi prisne podmienky, pravidelne odbery vzoriek pody a kadeco, takze ma to nieco do seba. Ale asi bude rozdiel medzi malym lokalnym producentom a velkou polnohospodarskou firmou, pre ktoru je bio len cast ponuky.

majlo1234
30. jan 2025

Haha, musim muzovi povedat vase argumenty, aj on ako dilino furt odpusta a mne to uz roky lezie na nervy.😀😀😀

katica06
30. jan 2025

@liusa82 pane bože čo je to mini postrek?

petracandle
30. jan 2025

@katica06 presne tak. Môj starký bol agronóm a zvykol nám hovoriť historky čím sa vtedy striekalo...väčšina z toho je už zakázaná. Vtedy boli také postreky, že to zabilo všetky zvieratá okolo. Hmyz štandard, ale aj vtáky, myší atď. Práveže teraz sú tie postreky viac "bio"

liusa82
30. jan 2025

@katica06 nebožekaj mi tu a zisti si keď si už taká velká zahrádkarka 😉 dobre vieš ako to bolo myslené že nie doslova 🙂

deti95060810
30. jan 2025

bio nekupujeme - podľa mňa odrb
vodu neodpúšťam.

katica06
30. jan 2025

@liusa82 🤣🤣🤣presne viem zloženie toho čo používam vo svojej 1000m2, ale zrejme ti to vieš lepšie ako ja

scila
30. jan 2025

Voľakedy som rada nakupovala bio produkty v Rakúsku, keďže oni na to majú dotácie a nemôžu ich vyvážať, lebo o dotácie prídu a tam sú stále tie tradičné farmy, kde komunizmus nepopretŕhal väzby s pôdou a tradičné postupy. Teraz sa do AT moc nedostanem ale sú veci čo kupujem na SK len bio napr. citróny, sušené hrozienka, pohánku a pod.
A pred 30.timi rokmi bolo toľko chémie že až. A aj silnejšej ako dnes. Už pár rokov sa do popredia dostávajú biologické postreky a integrovaná ochrana aj vo veľkovýrobe. Ale teda najviac verím tomu čo si dopestujem sama.
Vodu máme zo studne, ale u mamy v paneláku väčšinou trochu odpustím a polejeme s tým kvety. Nejako automaticky.

3petka
30. jan 2025

Ja vodu ráno odpúšťam, ale aby som sa dostala k tej studenšej, lebo v trúbiaceho mimo dom je chladnejšia a nie taká zohriala z domu.
Podľa mna bio nie je bio, to všetko bio v obchode vyzerá až moc krásne na to že naň neboli použité žiadne prostriedky. Ak bio tak naozaj z vlastnej záhradky alebo od známych čo mám istotu že tiež nepoužívajú postreky a zbytočne hnojiva.

jana_eyre_2
31. jan 2025

zdravšie ovocie a zelenina z minulosti je taký obľúbený mýtus..

V minulosti sa totiž ovocie a zelenina striekali rôznymi chemickými prípravkami, pričom niektoré z nich boli neskôr zakázané kvôli toxickým účinkom na zdravie a životné prostredie.. Počas socializmu sa často používali látky, ktoré dnes už nie sú povolené, a aplikovali sa v oveľa väčších množstvách ako dnes.. a nie len v predavanom tovare, ale používali to aj ľudia na záhradách.. každý predsa chcel mať veľkú úrodu..

Napríklad taky kyanid sa používal bežne, alebo arzén.. neviem prečo si ľudia myslia, ze rakovina vzniká v takom množstve z krátkodobého hľadiska... Nie, je jej veľa preto, lebo ľudstvo je už dlhé, predlhe roky atakovane chemickými látkami z minulosti, ktoré prenikli do pôdy, vody a od detstva sme sa s nimi stretávali prakticky všade... Len na Slovensku je množstvo miest ktoré sú dodnes tak znečistené minulým režimom, že stále predstavujú riziko pre zdravie a prírodu..

Dnes sa ľudia snažia o nápravu, látky sa monitoruju, viac kontrolujú...

No a čo sa týka odpustenia vody.. zmysel to má, kvôli baktérií Legionella pneumophila, ktorá môže ohrozovať zdravie.. treba odpustat vodu ak dlhšie stojí v potrubí, ale nie ak stojí len cez noc, ale ak dlhodobo sa kohútik nepouzival - čiže keď prídeš z dovolenky, tak ano treba odpustiť.. ak sa ráno ideš napiť, stačí odpustiť tak, aby šla naozaj studená voda, pretože to znamená, že je čerstvá v kohútiku.. tepla by sa vôbec piť nemala, učím to už deti..

bubuzu
31. jan 2025

Veľa ľudí tu píše, že neverí bio...Ako sa tomu môže neveriť? Však na to, aby výrobok získal označenie bio musí prejsť riadnym schvaľovacím procesom. Preto je napríklad skoro nemožné u nás kúpiť bio mäso, nikomu sa do toho nechce. Zahŕňa to v sebe milión procesov a zmien, ktoré musí predajca urobiť. Sú na to oficiálne označenia, nie len že si niekto na obal napíše bio a hotovo. Akože jasné, korupcia s tak ale tí predajci mávajú časté kontroly, je to prísne.

komplikovana
31. jan 2025

Ja akosi v bio uz neverim, ved je vsetko kontaminovane. Ved uz ani dazdovky nevidno ked prsi. A vodu neodpustavam, lebo ju ani nepijem. Co ma strasne zlosti, ze sa musi kupovat balena.

vevesh
31. jan 2025

@bubuzu no lebo na obal si predajca moze dat aj to, co nie je pravda vo vseobecnosti. Napriklad v nemecku mas certifikovane len dve bio-oznacenia. Ale ked ides do obchodu, najdes ich ovela viac (a aj necertifikovanych, ale zaregistrovanych, ktore si davaju rozne sukromne firmy). Pokial nepouziju tie patentovane, vsetko okej🫣🫣🤦‍♀️🤦‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️

zuzudrnda
31. jan 2025

Bio prechádza certifikáciou a dosť prísnou. Ak máme pocit,že všetko je znečistené, pri bio sa reguluje ďalšie ošetrovanie. Či veriť bio v supermarketoch je otázka. Osobne kúpim radšej nebio-slovensku mrkvu ako bio Holandsku. Každopádne bio je aj o šetrnejšom prístupe k pôde, k chovanym zvieratám, k rastlinám, vode, všetko čo súvisí s agroprodukciou. Toto nemám problém podporiť. Čiže áno, kupujem cielene aj certifikované produkty. Najradšej mám však vlastnú dopestovanu zeleninu, vajíčka od dôveryhodnej susedy, nepostrekovane ovocie z chalupy...

renesance80
31. jan 2025

nie
@bubuzu lebo poda je uz tak zahumusena chemiou ze keby skoncili vsetky tovarne a adopravne prostriedky v tejto sekunde ,tak sa vycisti az za viac ako tisic rokov

Strana
z3