Sú cestoviny zdravé a vhodné na konzumáciu?
Považujete cestoviny za zdravé jedlo? Ja teda vobec nie a cestovinam sa vyhýbam, jeme ich možno tak raz za 2 až 3 mesiace. Čítam diskusie na zdravé a rýchle jedla a všetci cestoviny, áno požiadavku rýchle to spĺňa ale za zdravé ich nepovažujem. Muku pouzivam minimalne, ked robim zemiakove gule s ovocim, alebo halusky 3x do roka. Uprednostnujem ako prilohu radšej ryzu, krupy, zemiaky, pecenu zeleninu.
@caroline_ jablko napríklad 😅 to je fakt rýchle, stačí umyť..
@egonsk dik
@zuzanita1609 Taliani usporia kalórie na omackach, varia jednoduché cestoviny s pár surovinami, ľahko stráviteľné, na Slovensku je veľa ľudí náučných dat milión surovín do cestovín plus smotany . Vzdy keď tam prídem k sestre je to taky nezvyk aké jednoduché jedla vedia uvariť z cestovin a nedávajú extrémne porcie
muka,cestoviny, chleba,ryza - vsetko je sucast ZDRAVEHO vyvazeneho jedalnicka, tak ako zelenina ovocie mlieko jogurt a syr aj sacharidy tam maju svoje miesto. Neexistuju zdrave a skodlive potraviny, proste kazde ma svoju nutricnu hodnotu. Netreba demonizovat ziadne jedlo, ide len o to v akych mnozstvach to jeme.
Dakedy sa u nás vo veľkom práškovali polia bohviesčím a určite to nebolo pre telo ako taký "výživový doplnok" a ľudia žili. Dnes sú naše potraviny učíte na tom lepšie,ako dakedy. Ja osobne nemám na nič alergiu a zjem všetko,čo si navarim. Od cestovín,po guláše, prívarky, vývary, strukoviny, pečivo-, buchty, knedľe, hádzané halušky. Jediné,čo neznesiem je ryža v sáčku...
Ale aj to sa už považuje za kulinárske umenie-suvidovanie(pomalé varenie mäsa v igelite) 😁
Za vyslovene zdravé sa to považovať nedá, ale na druhej strane - Taliani ich jedia stovky rokov prakticky každý deň a sú 100x zdravší ako my....!
A este k tej stredomorskej a japonskej kuchyni - ona sama o sebe ako recept na dlhovekost nestaci, ono je kuzlo aj v komunitnom sposobe zivota, v tom, ze nejedia rychlo, ale spolu rodina, uziju si cas. Ak to niekto premeni na dietu z krabicky, sam pri PC alebo telke, tak benefit nie je rovnaky.
@petracandle a v com sa to neda povazovat konkretne za zdrave ?
Sú rovnako zdravé ako tá ryža, ktorú uprednostnuješ. Nie je to komplexné jedlo, preto sa nejedávajú samotné, nie? My doma cestoviny zbožňujeme - rôzne druhy cestovín s rôznymi druhmi zeleniny, s mäsom, so strukovinami, na taliansky alebo ázijský spôsob. A čo ešte také domáce cestoviny! Je milión receptov, kedy vieš cestovinami zabezpečiť sýte, zdravé a rýchlo pripravené plnohodnotné vyvážené jedlo. Iste, ak máš nadváhu alebo nejakú diagnózu, tak dáva zmysel sa im vyhýbať, inak niet dôvodu.
cestoviny su zdrave, ako vsetko ostatne jedlo V PRIMERANOM MNOZSTVE. Ked pravidelne obedujes pol kila cestovin s pol litra omacky a horou syra, tak nie, nie su zdrave.
my milujeme ako rodina cestoviny, jeme ich velmi casto, hlavne z tvrdej psenice.
ale aj tie makke napr. rezance s tvarohom skoro kaydy piatok, synovia to maju strasne radi. A to si neskromne myslim, ze sme zdravo sa stravujuca rodina. ,
Nevidim na tom nic zle ci nezdrave, lebo k tym cestovinam mame kopec aleze ozaj velke porcie zeleniny, syra, tofu alebo masa.
zvyknem k tomu urobit dusene tofu s cerstvymi paradajkami a este zvlast zmes zeleniny podla sezony. Alebo s hubami, sampiony, hlivy...
Zemiaky vo velkom mnoztve mozu zatazit telo jedovatym solaninom, ktory sa nemusi teplom eliminovat uplne. Ryza ako tu spominali, ak nie je nejaka estra bio...obsahuje arsen a ani dlhym vymyvanim ci macanim pol dna vo vode ho nevyplavime.
@petracandle Ako si prišla na to, že sú 100x zdravší a že je to práve z cestovín?
@zuzanita1609 potraviny su dnes lepsie ako dakedy? 😁 Snivaj 😉
@zuzuliennka1 vsak to...ide o to co si k tomu das, cestoviny nemozu za to, ze si k tomu niekto prileje horu mastnej omacky z plechovky, alebo nastruha nejaky mastny nekvalitny syr.
dobre kvalitne cestoviny, uvarene al dente, ktore nemaju prilis vysoky glyk. index s kvalitnymi pridavkami...ako dobre udusene maso, nie mastne, kvalitne syry, zelenina, strukoviny ci huby mozu predsa byt kvalitne a nutricne hodnotne jedlo.
rozhodne lespsie ako autorkou spominane zemiakove gule, kde je skrob so skrobom a este k tomu cukor /lekvar ci varene ovocie/ a tuk /maslo/
@simca_13 nikto nepovedal, že je to len z cestovin 🤦♀️🤦♀️ ale že ich jedia stovky rokov prakticky každý deň a nie sú na predných priečkach rak hrubého čreva ako Slováci! A 100x je samozrejme nadnesené ale štatisticky sú neporovnateľne zdravší a menej obézni (a to väčšina ľudí považuje cestoviny za straaaaašne kalorické 😃
@annm81 ja mam napr. kamaratku, ktora sa cestovinam a muke kvoli celiakii vyhyba, vobec ich neje...zije na ryzi a zemiakoch, a ma 25 kg nadvahu a stukovatelu pecen.
Ja jem cestoviny 3-5 x do tyzdna, takisto tmavy chlieb, denne aspon 2 krajce a som stihla. Mame podobny vek aj vysku.
Ja si robim cestoviny z nasich domacich prepelicich vajec.neviem co by na nich malo byt nezdrave.jedine ked si ich da clovek pol kila s litrom smotanovo syrovej omacky.ale cestoviny ako take...
Ano su. Taliani ich jedia denne a nezds sa ze by mali neziaduce ucinky. Ak stretnes v Taliansku tucneho cloveka vacsinou je to turista. A ak by boli nezdrave asi by sa to odrazilo na ich celkovom zdravy a to sa nedeje s porovnanim npr. s USA
inak neviem ci niekto o tom pocul, ale su muky ktore maju vysoky obsah proteinov, vyssi obsah roznych zivin.. ked uz riesi niekto sacharidy a neviem co s cestovin. NIeco jest musime :DDD
Ano mam doma vyborne a zdrave (primerane, ani zdravy olej, ani zdrave neviem co nie je zdrave ak toho clovek poje vela, vzdy je tuk tukom, sacharid sacharidom a prejedanie = obezita) . Kludne ich zbucham sama doma do hodiny jeme domace cestoviny... a raz za cas ked dam klasicke kupene rezance do polievky, alebo urobime obycajne spagety z tvrdej psenice z obchodu = prezijeme to :D Co clovek neprezije je nabytok stresu a nervov a riesenie vsetkeho dookola... dovolim si tvrdit ze to neprospieva viac ako biela muka, ako cestoviny kludne aj kazdy tyzden.
pecivo rozne z obchdov ma horsie zlozky ako je muka...
Absolutne nerozumiem rozdelovaniu potravin na "zdrave a nezdrave". Ked uz tak su potraviny viac/menej nutricne bohate.
Cestoviny maju zlu povest, lebo viazu vodu, a tak si vela zien mysli, ze sa z nich pribera.
Inak, pokial clovek nema intolerancie tak ich za "nezdrave" nepovazujem.
Ja používam celozrnné cestoviny, dokonca si vyrábam doma svoje a myslím si, že sú zdravé. 😊 Je v nich minimálne veľa vlákniny...
My jeme cestoviny takmer denne , dcéra ich zbožňuje. Kupujeme kvalitné talianske alebo celozrnné ..dávame na ne veľa rajčín zo záhradky, či sušených rajčín, cesnak, olivový olej, tuniaka, špenát čerstvý, rukolu,,,parmezán všetko zdravé ..pre nás su cestoviny zdravé ľahké jedlo hotové za 10 minut...vždy záleží čo si na ne dáš ..a či samotné cestoviny su kvalitné ...v neposlednom rade množstvo. Kľudne zarad do jedálnička s tým že si na ne dáš veľa čerstvej zeleniny. Žiadne omáčky syrové z bambina atď..
@apolka77 môžeš napísať ktoré cestoviny kupuješ? Ďakujem.
Ja považujem cestoviny za neutrálne jedlo a rada si ich dám, rovnako ako napríklad pečivo, či chlieb ku gulášu a podobne. Nemám rada extrémizmus, či už na jednu alebo druhú stranu. Celozrnné cestoviny s brokolicovou omáčkou by som napríklad pokojne označila za zdravé jedlo. Jem aj nezdravé jedlá aj zdravé jedlá, aj tie, ktoré som nazvala neutrálnymi.
Mas pravdu, ze jest denne cestoviny nie je ideal. A vacsina rychlych veceri je znich. Ale ak k nim urobis omacku z masa a zeleniny (u nas top kuracie prso+brokolica) tak to zdrave vie byt. Ja robim raz v tyzdni obycajne, a druhy raz kukuricne.
Potom je ryza, 2-3*zemiak, bulgur a hotovo = 7 dni 🙃

Treba kupovať kvalitné cestoviny z talianska, alebo celozrnné alebo milión iných druhov šošovicove, konjakove každý si vyberie