icon

Sú raňajky dôležité?

6. nov 2025

Ako sa naučiť raňajkovať? Lebo ja som snáď nikdy neranajkovala pred odchodom do škôlky, školy, práce a to už mám tento rok 50. Keď som bola malá mama chodila do práce o piatej, tak som v polobdenom stave bola šupnuta k babke ktora mi možno aj dávala jesť možno nie nepamätám si. Do školy som chodila sama a aj keď som mala pripravené rožky vzala.som ich zo sebou. Sš si už pamätám jasné, po piatej som odchádzala z domu, 6:20 prestup na druhý spoj 7:30 škola. V bude som sa buď učila alebo spala a jedla som iba cez prestávku alebo ak odpadla hodina. V práci sme si robili raňajky aj každý jedol ako mal čas niekedy až o desiatej. Potom prišli deti, asi sú po mne ale pred odchodom do mš nechceli nikdy jesť a zostalo im to doteraz. A tak isto ako mne je im zle pri každom cestovaní, je jedno či auto, autobus, možno vo vlaku menej ale záleží kde sedim
Snažila som sa samú seba prinútiť, ale mne to žalúdok neberie, napína ma. Skúsila som jesť ovocie, napr rozpolila slivku, ešte prvú polku ako tak ale pri druhej má už zas napínalo. V práci som sama, väčšinou bez obedňajšej prestávky. Tu na okolí ani nie je miesto kde by sa dalo sadnúť. Ani veľmi hladná nie som. Problém je ten že som hladná až večer.
Cez víkend a keď nikam netreba cestovať sa v pohode najem.

mandzula
6. nov 2025
@tibor79

@mandzula to je otázka ako sa človek k tomu postaví. Môjmu strýkovi zistili nález na pľúcach, nechcel to nijak riešiť. Je to 7 rokov a nič sa nedeje. Každý má voľbu. Nie všetko, co "objavia" treba invazivne riešiť. Človek má právo rozhodovať o svojom tele.

@tibor79 Pri rakovine prostaty mas jasnu volbu - bud sa budem liecit a snad sa to podari, alebo nebudem a zomriem. Ale ano, je to volba, nikto ta nebude nutit liecit sa. Minimalne vsak dostanes informaciu, ze rakovinu mas, doma s mikroskopom to nevyskumas.

autor
6. nov 2025
@negymama

@anonym_autor nie je v tom skor problem, ze mas vela stresu?
ako si popisala svoj den, utekanie z jednej prace do druhej, potom ze nestihas niekedy jest, az prvy krat o druhej pooobede...to o niecom vypoveda.
Ze problem nebude len v ranajkach , ale celkove v zivotnom style, stres potom vecer zajedas, obcas zachvatove jedenie. Nemas uz inzulinovu rezistenciu?

@negymama neviem, v každom zamestnaní som mala stres, niekedy viac inokedy menej, ale z jedného platu s deťmi sotva vyžijeme

anonym_92dbad
6. nov 2025

Ja väčšinou mávam raňajky a keď aj občas nie, vždy prežijem.

bielasovicka
6. nov 2025

Ja tiež neranajkujem, nikdy. Ale kávu si dám.

autor
6. nov 2025
@anonym_92dbad

Ja väčšinou mávam raňajky a keď aj občas nie, vždy prežijem.

@anonym_92dbad tu vôbec nejde o to či prežijem bez raňajok či nie 🙈

anonym_bb8079
6. nov 2025

@anonym_autor skús mliečne shaky

negymama
6. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_92dbad tu vôbec nejde o to či prežijem bez raňajok či nie 🙈

@anonym_autor o to viac, ak sama zivis deti, by si mala dbat na zdravie.
Hovoris, ze mas zdr. kartu plnu chorob ako 80 rocny clovek.
ale vsade hladas vyhovorky. rano mi nechudi, obed nestiham, vecer suche mi nechuti, zohrievane nezjem. Stres musim mat, lebo z 1 prace nevyzijem...

Skus po troche zmenit , aspon to co sa da. Zmenit zlozenie stravy a pridat pohyb...po troske. Mne cvicenie s cinkami zabera 2x 5 minut denne, ale robim to kazdy den. To stihas aj vecer po praci. Ze ti nechuti sucha vecera? co je na nej nechutne? Dat si dobry kvaskovy chlebik s pomazankou a k tomu zeleninka, taku co oblubujes, pripadne experimentuj. Ja som zacala jest mnohe veci, ktore som predtym ani neochutnala, ako avokado, hummus, pseno, cicer, konopne semiacka, stopkovy zeler atd. Vseobecne castejsie jem zeleninu ovocie, lahke jogurty, z toho mi lepsie travi, mam viac energie, ustupila mi astma aj ekzemy aj bolesti klbov, schudla som.

januska12323
6. nov 2025

Nejedenie raňajok ti nespôsobuje problémy ale to čo robíš zvyšok dňa. Stres, kašľanie na jedlo celý deň a večer vyjedanie chladničky. Jedz pravidelne ešte pred hladom.

binarypete
Autor odpoveď zmazal
anonym_653f33
6. nov 2025

@anonym_autor Tiež neraňajkujem a cítim sa lepšie ako keď som raňajkovala. Kedysi som to mala tak keď som chodila na strednú. Potom som začala raňajkovať a teraz znova prestala.

anonym_f2f438
6. nov 2025

@anonym_autor kedy potom vlastne normálne keď?raňajky nie, obed ti ani nechutí.Zsujimave, že cez víkend ranajkujes😉banán by si ráno zvládla podľa mňa máš celkovo nejakú poruchu príjmu potravy.Tak aspoň vianočku s čajom, kávou.Po noci klesá cukor, tlak ja, keď sa do hodiny nenajem príde mi zle.

slavomira236
6. nov 2025

@anonym_autor budem mat 50 a tiez neranakujem. Zjem nieco o 10-13 ako sa mi chce nieco lahsie a potom jem az vecer hlavne jedlo. Mne to tak vyhovuje. Plus ak jem viackrat na den priberam hned

tykat
6. nov 2025
@anjelicek26

@anonym_17654e tak v praci pri pocitaci mat zababrane ruky...si to pokrajam a jem vidlickou popri tom...

@anjelicek26 napodobne, pokrajam a vidlickou zjem, pritom pracujem.

autor
6. nov 2025
@tykat

@anjelicek26 napodobne, pokrajam a vidlickou zjem, pritom pracujem.

@tykat ku vám do kancla nik nechodí? Mne by bolo blbé ješť na plnú hubu keď sem chodia ľudia alebo furt zvoní telefón či mobil

negymama
6. nov 2025
@anonym_autor

@tykat ku vám do kancla nik nechodí? Mne by bolo blbé ješť na plnú hubu keď sem chodia ľudia alebo furt zvoní telefón či mobil

@anonym_autor ja jem kludne v kancelarii, aj moj sef, aj dalsia pracovnicka...chodia ku nam ludia aj telefonujeme. Nie, nie je to nikomu blbe, jedenie je normalna potreba cloveka, ktoru kazdy pochopi.
Nakoniec, uz dnes nie je doba zavodnych jedalni, mnohe pracoviska nemaju jedalen, alebo maju do nejakej daleko. Bezne si ludia davaju priniest jedlo, ci si nosia z domu. Komu by to malo vadit, ci byt trapne? Mne maximalne zakaznik povie dobru chut, ked ma vidi jest, detto kolegovia. My mame napr. kuchynku na chodbe, bez stola a stoliciek, cize ak si aj niekto nieco zohreje ci uvari, musi si to preniest do svojej kancelarie.

luccija
6. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ja musím raňajkovať a chutí mi🙂to, že máš večer vlci hlad je práve preto, že cez deň málo jes.V noci by mali orgány oddychovať a nie spravovať jedlo.Tsk si zober do práce a tam to zjedz okolo 8-9

anonym_5b993f
6. nov 2025

@anonym_autor nemyslím si, že je tvojím problémom nemať raňajky. Tiež skoro ráno nie som schopná do seba dostať viac, ako pár piškót ku káve, alebo malý kúsok bábovky. Raňajkujem v podstate až okolo 9,00. Rožok so šunkoum syrom a zeleninou, alebo vločky s jogurtom a ovocím, praženicu a pod. Ale mám normálne aj obed, na olobrant niečo menšie, aj keď len ovocie a večeru. S týmto systémom som začala práve pre priberanie v menopauze. Takto som stále sýta, nemám večer záchvaty hladu a mám o osem kg menej ako pred rokom. Tvojím problémom je to, že v podstate neješ až do večera a potom to večer doháňaš. Bolo by mi srdečne jedno, ako sa kto na to pozerá, mala by som v práci aj raňajky aj obed a v druhej olovrant. Potom doma len ľahkú večeru. Ako to riešia kolegovia v práci? Nikto si z nich nejde von zapáliť? Ako by to riešil cukrovkár? Jednoducho, ak nič nezmeníš, budeš priberať ďalej a ešťe sa pozri aj na to, aby strava bola vyvážená, ja som mala napríklad dosť málo bielkovín a veľa sacharidov, možno aj úprava v tomto smere priniesla výsledok v podobe klesajúcej váhy

negymama
6. nov 2025
@anonym_5b993f

@anonym_autor nemyslím si, že je tvojím problémom nemať raňajky. Tiež skoro ráno nie som schopná do seba dostať viac, ako pár piškót ku káve, alebo malý kúsok bábovky. Raňajkujem v podstate až okolo 9,00. Rožok so šunkoum syrom a zeleninou, alebo vločky s jogurtom a ovocím, praženicu a pod. Ale mám normálne aj obed, na olobrant niečo menšie, aj keď len ovocie a večeru. S týmto systémom som začala práve pre priberanie v menopauze. Takto som stále sýta, nemám večer záchvaty hladu a mám o osem kg menej ako pred rokom. Tvojím problémom je to, že v podstate neješ až do večera a potom to večer doháňaš. Bolo by mi srdečne jedno, ako sa kto na to pozerá, mala by som v práci aj raňajky aj obed a v druhej olovrant. Potom doma len ľahkú večeru. Ako to riešia kolegovia v práci? Nikto si z nich nejde von zapáliť? Ako by to riešil cukrovkár? Jednoducho, ak nič nezmeníš, budeš priberať ďalej a ešťe sa pozri aj na to, aby strava bola vyvážená, ja som mala napríklad dosť málo bielkovín a veľa sacharidov, možno aj úprava v tomto smere priniesla výsledok v podobe klesajúcej váhy

@anonym_5b993f uplny suhlas. nejedenie skoro rano po zobudeni, je ten najmensi problem, ak to vobec je problem. Autorka nema dobry rezim cely den.

refly
6. nov 2025
@binarypete
Odpoveď bola zmazaná

@binarypete Presne. A že "raňajky sú najdôležitejšie jedlo dňa" je tiež slogan z reklamy na cereálie. Milé, že si to ľudia adoptovali ako fakt.

Ja mám zase raňajky ako jediné fixné jedlo dňa. Zbytok je totálne bez štruktúry a ako ma napadne. Okrem raňajok som dnes mala jogurt, banán a trochu uvarenej brokolice. Možno si neskôr urobím polievku, možno nie.

anonym_5b993f
6. nov 2025
@negymama

@anonym_5b993f uplny suhlas. nejedenie skoro rano po zobudeni, je ten najmensi problem, ak to vobec je problem. Autorka nema dobry rezim cely den.

@negymama ja som dlhé roky neraňajkovala, všetko bolo ok, ale zrazu začali pribúdať kgm aj keď som na strave nič nemenila a to sa mi nepáčilo a mojím kĺbom už vôbec nie. Tak som si stiahla KT a upravila som stravu tak, ako som popísala, nič zložité, žiadne obmedzovanie a cítim sa výborne, ešte mi ostávajú 4 kg navyše, ale verím, že tie dám dolu tiež

viera012345
6. nov 2025

Raňajkovať som neranajkovala v minulosti nikdy.Nic ma nepresvedčilo,, nič a nikto nedonútili... ráno ma napínalo aj z pomyslenia na jedlo.Diabetes ma donútil k tomu,aby som pri rannej káve v práci aspon 2x odhryzla z bagetky s maslom, lebo ako je hyperglykemia nebezpečná,tak vie aj hypoglykémia pekne s človekom zatočiť.

negymama
6. nov 2025
@anonym_5b993f

@negymama ja som dlhé roky neraňajkovala, všetko bolo ok, ale zrazu začali pribúdať kgm aj keď som na strave nič nemenila a to sa mi nepáčilo a mojím kĺbom už vôbec nie. Tak som si stiahla KT a upravila som stravu tak, ako som popísala, nič zložité, žiadne obmedzovanie a cítim sa výborne, ešte mi ostávajú 4 kg navyše, ale verím, že tie dám dolu tiež

@anonym_5b993f drzim palce

negymama
6. nov 2025
@viera012345

Raňajkovať som neranajkovala v minulosti nikdy.Nic ma nepresvedčilo,, nič a nikto nedonútili... ráno ma napínalo aj z pomyslenia na jedlo.Diabetes ma donútil k tomu,aby som pri rannej káve v práci aspon 2x odhryzla z bagetky s maslom, lebo ako je hyperglykemia nebezpečná,tak vie aj hypoglykémia pekne s človekom zatočiť.

@viera012345 inak to som sa aj pytala autorky, ci nema inzulinovu rezistenciu, ako predstupen diabetu. Lebo tym stravovanim co ma si to moze privodit.

anonym_5b993f
6. nov 2025
@negymama

@anonym_5b993f drzim palce

@negymama ďakujem

anonym_152b2d
6. nov 2025

Ja tu vidim iny problem, nez nejedenia raňajok.. ved ty cely den nejes nic poriadne.. ako moze telo a mozog fungovat pri takomto rezime.. akoze fu.. donútila by som si bravat so sebou jedlo, nieco co mas rada.. jest priebezne, nie prísť v noci domov vyhladovana.. donaska na obed nemoze byt? Nemate tam nejaku kantinu co varia? Alebo si zober polievku aspon z domu .
A pises, ze cez vikend nemas problem, lebo vies, ze nikam neides, cize ty to mas asi v podvedomi nejak, vystresujes si zaludok, ze ti bude zle, zamysli sa nad tym, mozno cosi na tom bude
Len tak mimochodom,.mne by slivka na prazdny zaludok asi tiež nechutila rano.. to je take...nehodi sa mi to nijak
Ja si robím do prace vlocky cez noc. Cize vecer do kabicky nachystam, dam do chladnicky, rano vyberiem, v práci zjem
Menim vlocky rozne, plus chia, plus mixnute semienka a je to bud v acidku alebo vode alebo nejakom sojovom/kokosovom mlieku a do toho nejake ovocie pokrajane a lyzicka medu, niekedy trochu orechov alebo kusok horkej coko.. celkom to zasyti a hlavne chuti mi to
Ak som doma, mam rada teple, cize kase

tykat
6. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor nie nikto, len kolegovci a ti to robia rovnako 😀 normalne slusne jeme vidlickou nakrajane ovocie.... mne by bolo blbsie tlacit cely banan do ust.

viera012345
6. nov 2025
@negymama

@viera012345 inak to som sa aj pytala autorky, ci nema inzulinovu rezistenciu, ako predstupen diabetu. Lebo tym stravovanim co ma si to moze privodit.

@negymama Môže a potom už to je cesta do pekla...

saza007
8. nov 2025

Neranajkujem vobec. Uz ako dieta som sa ranajkam vyhybala. V praci si dam o 10.30 nejaky mini snack a salku bylinkoveho caju a potom az obed. Ubytok kalorii nemam, vsetko potrebne zahrniem v inych jedlach. Ak nahodou rano nieco zjem, cely den mi potom neprijemne skvrka v bruchu. Podla mojho nazoru su tri jedla denne dost novodoby vymysel.

saza007
8. nov 2025
@binarypete
Odpoveď bola zmazaná

@binarypete slovo breakfast (v trochu inej forme) sa pouzivalo uz v 15tom storoci.