Sú raňajky dôležité?
Ako sa naučiť raňajkovať? Lebo ja som snáď nikdy neranajkovala pred odchodom do škôlky, školy, práce a to už mám tento rok 50. Keď som bola malá mama chodila do práce o piatej, tak som v polobdenom stave bola šupnuta k babke ktora mi možno aj dávala jesť možno nie nepamätám si. Do školy som chodila sama a aj keď som mala pripravené rožky vzala.som ich zo sebou. Sš si už pamätám jasné, po piatej som odchádzala z domu, 6:20 prestup na druhý spoj 7:30 škola. V bude som sa buď učila alebo spala a jedla som iba cez prestávku alebo ak odpadla hodina. V práci sme si robili raňajky aj každý jedol ako mal čas niekedy až o desiatej. Potom prišli deti, asi sú po mne ale pred odchodom do mš nechceli nikdy jesť a zostalo im to doteraz. A tak isto ako mne je im zle pri každom cestovaní, je jedno či auto, autobus, možno vo vlaku menej ale záleží kde sedim
Snažila som sa samú seba prinútiť, ale mne to žalúdok neberie, napína ma. Skúsila som jesť ovocie, napr rozpolila slivku, ešte prvú polku ako tak ale pri druhej má už zas napínalo. V práci som sama, väčšinou bez obedňajšej prestávky. Tu na okolí ani nie je miesto kde by sa dalo sadnúť. Ani veľmi hladná nie som. Problém je ten že som hladná až večer.
Cez víkend a keď nikam netreba cestovať sa v pohode najem.
A autorka, tvoje stravovanie je o zvyku. Ked takto fungujes dlhodobo, tak sa na to telo nastavilo. Ak by si dlhodobo fungovala na 1 jedle denne, tak by si na to telo zvyklo, ak by si jedla 4x denne, tak by si na to telo zvyklo. Jasne, ze ti je rano zle, lebo telo na to nie je zvyknute jest. To je cele. Vecer, ked sa poriadne najes, tak je dost mozne, ze telo ti to este rano travi. Ked mas problemy so stitkou, tak taka hladovka, aku drzis kazdy den, az kym sa vecer nenajes ti kvalitne skodi. A mozno to u teba suvisi aj so stresom...ze si napata, co ta v ten den caka a vecer sa konecne uvolnis a vtedy ti aj chuti jest a v pohode sa najes. Skus robit male zmeny postupne. Mozno skus rano teply cas, ktory ti uvolni zaludok a potom pride aj pocit hladu skor. Drzim prsty 🙂
Nikdy som neranajkovaka . Bola som naucena jest az poobede .
Po operacii mandli ,som zacla jedavat uz rano po zobudeni (presnidavka,jogurt). Doteraz sa musim najest inak mi zle . Uz je to 6 rokov.
Ako moje telo bolo zvyknute jest az pobede,teraz ked ranajkujem musim jest kazde 2 h co mi je zle,slabo sa citim (cukor mam ok). Nechapem,ze preco . Normalne ma to uz otravuje 😅
@anonym_5b993f uplny suhlas. nejedenie skoro rano po zobudeni, je ten najmensi problem, ak to vobec je problem. Autorka nema dobry rezim cely den.
@negymama vedela by si mi prosím troška detailnejšie napísať,čo a ako robis?lebo,ako si napísala,že bola z teba teta,čo sa zadychava,tak normálne som sa v tej krátkej definícii našla🤦
Ja som vždy počas školy raňajkovala, potom už nie keď som chodila do prace. Teraz vstávam do práce o 4,15 a v robote jem okolo 8mej 8,30 keď začnem cítiť hlad. Mladší syn raňajkuje iba niekedy, nie vždy je ráno hladný. Snažím sa aby vypil aspoň kefir alebo mlieko pred školou.
Ja by som sa nenutila nasilu ráno jesť myslím si, že treba jesť keď je človek hladný
@anonym_autor Nikdy som neranajkovala dlhe roky ...prva bola kava....potom cigareta, čo nie je možno tvoj pripad... časom sa mi odpálil žlčník....odvtedy, ako mi ho vybrali , som sa naučila jest 5x denne....aj ranajky....je to o zvyku... čo ako mi nechutí, snazim sa aspon maly chlebik....a je mi oveľa lepšie....
Ja dlhe roky , prevaznu cast roka iba obedujem a veceriam a je mi dobre 😀
@negymama vedela by si mi prosím troška detailnejšie napísať,čo a ako robis?lebo,ako si napísala,že bola z teba teta,čo sa zadychava,tak normálne som sa v tej krátkej definícii našla🤦
@zabka1000 najprv som par rokov dozadu zacala plavat, raz tyzdenne som chodila na plavaren a postupne zvysovala dlzky co som schopna preplavat, teraz bezne 100-120 dlžkok /25m/, casove ako stiham.
ale kila mi ostali, aj ked sa zlepsila kondicka, tak som presla na KT, ale to mi nevydrzalo dlho , tak som opat 1-2 roky vlnila vahu ale dalej som plavala.
asi rok dozdu, mi lekarka poslala link na AIP stravovanie - autoimnunny protokol, kvoli zhorseniu mojich autoimnunnych ochoreni...astma, psoriaza, artritida. Mala som uy sialene bolesti klbov az do krcov, do toho mokvajuci ekzem, ze som mala pocit ze si vyskrabem kozu az po kost, a ako bonus kazdy vecer astm. zachvat s kaslom do povracania.
No takze to chcelo radikalne riesenie, vydrzala som na aip cca 2 mesiace, ustupili mi zachvaty uplne do nuly a ekzem tak na 90 percent, takisto aj bolesti klbov. Schudla som s tym asi 10 kg, nemala som extra nadvahu, isla som z cca 63 kg na 52,5 pri vyske 153cm.
Medzitym som pridala chodzu, nikdy v zivote som tolko nekracala, tam kde som skakala 3-4 zastavky na elektricku, chodim peso. E este som pridala domace silove cvicenia s malymi cinkami, uz aj mam predstavu, co mi donesie Jezisko - vacsie cinky! 😀
No a mam teraz cerstvych 55 rokov , ked si tak spomeniem, tak 45 tke som bola na tom horsie, so vsetkym.
Zbadal som na sebe, že keď neraňajkujem, mám večer a najmä v noci záchvaty nutkavého jedenia. A to teraz keď chudnem, naozaj nepotrebujem Teraz už viac dbám na dobré výdatné raňajky. Večeru si dám len ľahkú. Aj kilá konečne idú lepšie dole.😊

Neviem preco je to tak, ale dost casto si toto vsimam v mojom okoli, se zeny, ktore prekrocia 50ku, tak funguju stylom, ze takmer nic nejedia...neranajkuju, na obed len trosku daco a potom az nieco vecer doma....sladke nie, slane nie, ovocie nie....moja mama tiez tak..kedysi normalne jedla a zrazu ona rano nemoze, na obed len polievku a potom vecer nieco zje..a na vsetko vyhovorky..ovocie nema rada, po sladkom je jej zle, toto nema rada, hento nemusi...a vo vysledku je sice sice stihla (az moc), ale ma tolko zdravotnych problemov, ze dovidenia. A naopak zeny, co poznam v tomto veku a su trosku pri sebe, normalne zjedia vsetko, tak su fit a plne energie. No ja uz neviem...